fbpx

Γιώργος Αλεβυζάκης: «Ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης είναι μια καθαρά εθελοντική εκδήλωση»

«Την ημέρα του αγώνα ο πληθυσμός του Αρκαλοχωρίου τριπλασιάζεται»

7ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης

Ο πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Υγείας Αρκαλοχωρίου (ΑΘΛΗ.Σ.Υ) και της οργανωτικής επιτροπής του Ημιμαραθωνίου Κρήτης απαντάει στις καυτές ερωτήσεις του iRun για τον αγώνα που άφησε και φέτος εξαιρετικές εντυπώσεις.

 

Παρότι λέγεται Ημιμαραθώνιος «Κρήτης», διεξάγεται στο Αρκαλοχώρι. Πώς επιλέχτηκε η τοποθεσία, και αν πιστεύεις ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχίσει να γίνεται εκεί.

Γίνεται στο Αρκαλοχώρι, διότι η ομάδα που το ξεκίνησε είναι από εδώ. Το σύνολο της οργανωτικής επιτροπής και οι περισσότεροι εθελοντές είναι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου και των γύρω χωριών.

Οπότε ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης θα διεξάγεται πάντα εδώ, στην καρδιά της Κρήτης. Αν για παράδειγμα γινόταν στο Ηράκλειο, θα έχανε την ταυτότητά του.

 

Πού οφείλεται η επιτυχία του αγώνα;

Σε πολλούς παράγοντες, συνδυαστικά. Στην αγάπη των ανθρώπων που εμπλέκονται στη διοργάνωση, για τον τόπο και για τον αθλητισμό. Στην κρητική φιλοξενία. Στη δυνατή εθελοντική ομάδα που κάθε χρόνο μεγαλώνει.

Αλλά και στους χιλιάδες αθλητές που από το πρωί που καταφτάνουν μέχρι να αποχωρήσουν έχουν καλή διάθεση και είναι χαμογελαστοί.

7ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης

Ακουσες κάποιο αρνητικό σχόλιο ή κάποια φιλική παρατήρηση που σε κάνει να πιστεύεις ότι η διοργάνωση χρειάζεται βελτίωση; Θα ήθελες έτσι και αλλιώς να βελτιώσετε κάτι οργανωτικά;

Η αλήθεια είναι ότι δεν άκουσα κάποιο αρνητικό σχόλιο ή παρατήρηση, όμως σαν οργανωτική επιτροπή κάθε χρόνο βλέπουμε αρκετές παραλείψεις ή λάθη που χρειάζεται να βελτιώσουμε.

Ισως οι αθλητές δεν τα βλέπουν ή δεν τα θεωρούν σημαντικά. Σίγουρα ο αγώνας χρειάζεται βελτίωση, πάντα προσπαθούμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα.

 

Οι αποκαταστάσεις μετά τον σεισμό έχουν ολοκληρωθεί;

Οι αποκαταστάσεις έχουν προχωρήσει σε πολύ μικρό ποσοστό. Αυτό το γνωρίζαμε από τις πρώτες ημέρες του σεισμού. Οποιος θέλει να αποκαταστήσει το σπίτι του, θα χρειαστεί αρκετά χρόνια, λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας.

7ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης

Ησουν την Κυριακή στο Αρκαλοχώρι. Ποιες στιγμές σε έκαναν να ευχαριστηθείς ιδιαίτερα και να νιώσεις δικαιωμένος για αυτόν τον αγώνα;

Ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης είναι μια καθαρά εθελοντική εκδήλωση. Η μόνη πληρωμή είναι ένα «μπράβο» των συμμετεχόντων. Φέτος ωστόσο δεν έμειναν μόνο στο μπράβο.

Η «πληρωμή» ήταν και με αγκαλιές συμμετεχόντων από όλον τον κόσμο σε ανθρώπους της οργανωτικής αλλά και σε εθελοντές, πολλές φορές με δάκρυα στα μάτια.

Η μεγάλη διαφορά με πολλούς άλλους αγώνες πιστεύω ότι είναι αυτή, ότι οι αθλητές δεν κοιτούν το ρολόι και δεν συζητούν για χρόνους, δεν τερματίζουν και φεύγουν για μια κυριακάτικη εξόρμηση, μένουν εκεί και το γλεντάνε για ώρες. Για εμάς αυτές είναι οι αξίες του αθλητισμού.

 

Τι καινούριο έχετε σκεφτεί για την επόμενη διοργάνωση;

Εχουμε μπροστά μας έναν χρόνο, δεν υπάρχει μέρα να μην σκεφτούμε κάτι για τον αγώνα, είναι μέρος της καθημερινότητάς μας.

 

Τελικά είναι ένας αγώνας ή μια γιορτή;

Είναι ένας συνδυασμός. Οπως λένε όσοι λαμβάνουν μέρος, είναι ένας πολύ οργανωμένος αγώνας στα πρότυπα μεγάλων αγώνων του εξωτερικού, για αυτό και σπουδαίοι ξένοι και Ελληνες πρωταθλητές τον επιλέγουν, παρ’ όλη τη δυσκολία της διαδρομής, κάνοντας μεγάλα ρεκόρ.

Αυτό όμως που τον κάνει να διαφέρει από τους αγώνες του εξωτερικού είναι η γιορτή, είναι η ελληνική και κρητική φιλοξενία. Σίγουρα όποιος έρχεται δεν μπορεί να περιγράψει το κλίμα που συναντάει σε αυτόν τον αγώνα, σε όσους ρωτούν. Πρέπει να το ζήσεις από κοντά για να καταλάβεις.

7ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης

2795 τερματισμοί. Στους πόσους θα φτάσετε;

Οσοι ήταν στον τερματισμό είδαν ότι μια τεράστια έκταση, του Δημοτικού Θεάτρου και του Εκθεσιακού κέντρου, ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Αυτό γιατί οι περισσότεροι αθλητές δεν φεύγουν μετά τον τερματισμό, αλλά και διότι έρχονται και πολλοί επισκέπτες που υπολογίζουμε ότι φέτος ήταν περισσότεροι από 3500.

Να σημειώσω ότι το Αρκαλοχώρι έχει 3500 κατοίκους και την ημέρα αυτή ο πληθυσμός του τριπλασιάζεται. Σίγουρα όμως θα βρούμε τρόπους να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερους αθλητές την επόμενη χρονιά.

 


 
 

Εχουμε αναλογία Κρητικών και υπόλοιπων Ελλήνων που συμμετείχαν στη διοργάνωση;

Οι αθλητές που ήρθαν εκτός Ελλάδας ήταν περίπου 400, και οι αθλητές που ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, περίπου 900. Πολλοί λένε ότι είναι ένα σημαντικό τουριστικό προϊόν, αυτό μπορούν να το μετρήσουν οι επιχειρήσεις εστίασης και τα ξενοδοχεία, καθώς οι αθλητές έχουν μαζί τους και συνοδούς.

Εμείς όμως δεν τους βλέπουμε σαν τουρίστες, αλλά σαν φιλοξενούμενους, σας μουσαφίρηδες που λέμε στην Κρήτη. Σαν φίλους που μας έκαναν την τιμή να επισκεφθούν το σπίτι μας.

 

Θα φτάσει ο χώρος του θεάτρου για τους καλεσμένους του 2024;

Οπως είπα και πριν, θα βρούμε τον τρόπο, όλοι οι καλοί χωράνε!

 

Το γενικό κλίμα είναι απογειωτικό. Σας αγχώνει για την επόμενη μέρα;

Η ερώτηση «τι ακόμα θα σκεφτείτε;» είναι λίγο αγχωτική, αλλά μας βοηθάει στο να μη μένουμε στάσιμοι.

7ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης

iRun Vs Ogunsoto: Ωρα ρακή

Ποιο ήταν το μυστικό του Ούγγρου για να σπριντάρει στο τέλος;

Στον σταθμό του 5ου χιλιομέτρου ο Ούγγρος πρωταθλητής αντί να πάρει ένα μπουκάλι νερό από τους εθελοντές πήγε σε ένα τραπέζι δίπλα που είχε ποτήρια με ρακή, πήρε ένα και το έριξε στο κεφάλι του για να δροσιστεί!

Από ό,τι φαίνεται, αυτό του έδωσε ώθηση και συνέτριψε το ρεκόρ διαδρομής, κατεβάζοντάς το κατά 2 λεπτά. Μια σκέψη που έχουμε μετά από αυτό είναι μια από τις υδρονεφώσεις που έχει στη διαδρομή να ψεκάζει ρακή.

 

Ο Ογκουνσότο θα ανέβει κατηγορία (θα ξανάρθει);

Ο Ογκουνσότο νιώθει Κρητικός και δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν την κρητική γιορτή. Σκέφτεται πολύ σοβαρά να μετακομίσει ξανά μόνιμα στην Κρήτη.

 

Η γιαγιά;

Η γιαγιά είναι χαρακτηριστική μορφή του Αρκαλοχωρίου, από όταν ήμασταν μικροί τη γνωρίζαμε σαν μια δυναμική γυναίκα επιχειρηματία. Ηρθε η ώρα μετά από 35 χρόνια να συνεργαστούμε.

Εδωσε την ψυχή της, από το σποτ μέχρι και στις προετοιμασίες του αγώνα. Είναι μια γυναίκα με τεράστια δύναμη και αντοχή, είναι μια υπερμαραθωνοδρόμος της ζωής.

7ος Ημιμαραθώνιος Ηρακλείου

Η εκπληκτική «γιαγιά» του τηλεοπτικού σποτ

Πόσα λίτρα ρακί καταναλώθηκαν;

Η ρακή που διαθέσαμε σαν διοργάνωση ήταν 100 λίτρα, αλλά πολλοί αθλητές κρατούσαν μπουκάλια από το σπίτι τους και κερνούσαν, γιατί όταν πας επίσκεψη σε έναν φίλο πρέπει να κρατάς κάτι, δεν πας με άδεια χέρια.

 

Ποια είναι η ημερομηνία του επόμενου αγώνα; Πότε θα έχουμε ανακοινώσεις; Δεν κρατιόμαστε.

Ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης διεξάγεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη, οπότε κλείνουμε ραντεβού για την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024.

Οι εγγραφές φέτος θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα, γιατί μας το ζητάνε πολλοί αθλητές, κυρίως του εξωτερικού, που θέλουν να προγραμματίσουν το ταξίδι τους.

 

Καλή αντάμωση!

 

 

Δημοφιλη Αρθρα