fbpx

Γιώργος Κωσταρέλος: Ο Atlas Trail Running είναι αγώνας που μπορεί να σε μαγέψει!

iRun
Κωσταρέλος ΑΣ Αγών

Λίγες ημέρες πριν την εκκίνηση του 3ου Atlas Trail Running (13/03), μιλήσαμε με τον εμπνευστή του, Γιώργο Κωσταρέλο, για τον ορεινό αγώνα στη Μαλακάσα που αξίζει την ευκαιρία να γνωρίσουμε, και για άλλα σημαντικά θέματα από την εμπειρία του ως διοργανωτής λαϊκών αγώνων τρεξίματος.

Επιμέλεια: Χαρά Λειβαδίτη

 

Ο Γιώργος Κωσταρέλος, ενεργός δρομέας, μαραθωνοδρόμος και διοργανωτής σημαντικών λαϊκών αγώνων δρόμου και βουνού με τη σφραγίδα του συλλόγου Α.Σ. ΑΓΩΝ, είναι ένας άνθρωπος με όνειρα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ένα ανήσυχο πνεύμα, που του αρέσει να δημιουργεί και το κάνει με πολλή σύνεση, υπευθυνότητα και μεράκι.

Άλλωστε σκοπός του Α.Σ. ΑΓΩΝ είναι να διαδώσει το πνεύμα του λαϊκού μαζικού αθλητισμού και να βοηθήσει νέους αθλητές αλλά και τους πιο έμπειρους να αγαπήσουν τον αθλητισμό, μέσα από οργανωμένες προπονήσεις και την δημιουργία αγώνων.

Όπως μας είπε ο ίδιος, «ο Α.Σ. ΑΓΩΝ έχει… τρία παιδιά. Τον Αγώνα Δρόμου Λίμνης Μπελέτσι, το Ελάφι Βαρυμπόμπης και τον Atlas trail running», και τους κάνει με την ίδια όρεξη και πάθος, όπως τον πρώτο αγώνα το 2014 που ήταν η Λίμνη Μπελέτσι.

Κωσταρέλος ΑΣ Αγών

Γιώργο, μίλησέ μας για τον ATLAS TRAIL RUNNING… 

«Τα τελευταία χρόνια φτιάξαμε τον ATLAS TRAIL RUNNING στην περιοχή της Μαλακάσας πολύ κοντά στην λίμνη Μπελέτσι. Ένας αγώνας απλά καταπληκτικός θα έλεγα, και λίγο αδικημένος. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από παλιούς και μεγάλους αγώνες! Θέλω να του δώσουν οι αθλητές την ευκαιρία να τους μαγέψει. Να γνωρίσουν τα βουνά της Μαλακάσας μέσα από τρεις διαδρομές 24χλμ. – 11χλμ. – 6χλμ. με​ τεχνικά σημεία στο τερέν, δασικούς δρόμους, διαδρομές που θα σας δώσουν κίνητρο, ειδικά στους καινούργιους ορεινούς δρομείς, να συνεχίσουν να αγωνίζονται σε ορεινούς αγώνες».

Atlas Trail Running
Οι δυσκολίες που έχεις αντιμετωπίσει ως διοργανωτής στο στήσιμο των αγώνων…

«Καταρχήν εξαρτάται από πολλά πράγματα. Την εποχή, τη διαδρομή, αν είναι βουνό ή δρόμος. Αν είναι δρόμος έχεις να αντιμετωπίσεις μια τεράστια γραφειοκρατία όπου ούτε οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν τι άδειες θέλουν. Κάθε χρόνο μεγαλώνει το βουνό των αδειών και το δυσβάσταχτο ποσό που πληρώνουμε στην τροχαία όπου κάθε χρόνο μεγαλώνει.

Για έναν αγώνα βουνού, θεωρητικά είναι πολύ εύκολο να βρεις μια διαδρομή 10 χλμ., την ετοιμάζεις και την ίδια απόσταση την πας πάνω κάτω και έτσι “με ευκολία” έχεις διοργανώσει έναν αγώνα. Για μένα, όμως, αυτό το σενάριο δεν παίζει! Μια ανιαρή διαδρομή για τους αθλούμενους δεν με αντιπροσωπεύει. Προσπαθώ να την κάνω παιχνιδιάρικη, να έχει ποικιλομορφία και ενδιαφέρον.

Ανάλογα επίσης και την εποχή, είναι καλό να έχεις σύμμαχο τον καιρό. Αγώνας που γίνεται στην καρδιά του χειμώνα, που βλέπεις ότι μπορεί να τον θέλουν τότε οι συμμετέχοντες, είναι πολύ δύσκολη η διοργάνωσή του. Πρέπει να πας από τη νύχτα να ξεκινήσεις το στήσιμο με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν! Είναι και πολύ δύσκολο να βρεις ανθρώπους να σε βοηθήσουν σε αυτές τις συνθήκες. Τελευταίο λεπτό, κυριολεκτικά, μπορεί να πέσει κάποιο δέντρο μέσα στην διαδρομή από το χιόνι -κάτι που μου έχει συμβεί- και να πρέπει να βρεις τι θα κάνεις».

 

Το αγαπημένο Ελάφι Βαρυμπόμπης μάς έλειψε φέτος. Για ποιο λόγο ακυρώθηκε;

«Τώρα για το Ελάφι Βαρυμπόμπης με μεγάλη λύπη απαντάω… Αγώνας σταθμός για πολλούς αθλητές, αν φανταστείτε ότι το πρώτο Ελάφι είχε 250 συμμετέχοντες και έφτασε να εχει μέχρι 900 συμμετοχές. Αγαπημένος αγώνας που δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί, λόγω της φωτιάς που έκαψε όλη την περιοχή. Προσωπικά ήμουν πολύ στεναχωρημένος και σε μεγάλο δίλημμα, αν θα τον κάνουμε ή όχι, για πολλούς λόγους. Πιστεύω ότι σε κάποιους έλλειψε πραγματικά, αλλά και από κάποιους άλλους θα είχα… λογοκρισία. Του χρόνου θα γίνει, για όσους έχουν αγαπήσει αυτόν τον αγώνα, και εύχομαι να είναι το καλύτερο δρομικό ποδαρικό για το 2023.

Δεν θα ήθελα να παραλείψω ένα άτομο που είναι πίσω από μένα, αφανής ήρωας και είναι ο Δημήτρης Διονυσόπουλος. Είναι ο υπεύθυνος διαδρομής και με απλά λόγια βάζει πλάτη στους αγώνες. Όπως επίσης και όλους τους εθελοντές που βοηθούν στη διεξαγωγή κάθε αγώνα με οποιεσδήποτε συνθήκες».

Atlas trail running μετάλλια

 

Ανανεώνουμε, λοιπόν, το ραντεβού μας στην Μαλακάσα, για τον 3ο ATLAS TRAIL RUNNING στις 13 Μαρτίου, με προβλέψεις που λένε ότι θα χαρούμε τη διαδρομή και με λίγο χιονάκι!

• Οι εγγραφές παραμένουν ανοικτές μέχρι την Τετάρτη (9/3) το βράδυ, στο www.asagwn.com

Δημοφιλη Αρθρα