fbpx

Γιώργος Τσακίρης: «Ο καύσωνας μας έπιασε απροετοίμαστους»

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Ε4 - Το Πάντα Βρέχει» σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη

evrytania trail races

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Ε4 – Το Πάντα Βρέχει», Γιώργος Τσακίρης, μιλάει για το 3ο Evrytania Trail Races που διεξήχθη του Αγίου Πνεύματος, ενώ αποκαλύπτει και τα σπουδαία δρομικά γεγονότα που έχουν δρομολογηθεί να διεξαχθούν στο Καρπενήσι!

 

 

Απολογισμός

– Παρά το ότι κάναμε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Τρεξίματος πριν από 35 μέρες, και το ότι είμαστε πολύ κοντά ημερολογιακά στο Olympus Marathon, είχαμε περισσότερα άτομα από τις δύο προηγούμενες χρονιές. Ξεπεράσαμε τις 400 συμμετοχές. Κάναμε 6 αγώνες, 7 μαζί με τον παιδικό.

– Ο αγώνας έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα. Λόγω της φυσικής ομορφιάς και των παροχών. Στην τσάντα του αθλητή παρέχουμε dryfit -πραγματικό dryfit- καπελάκι, μπλούζα, τσάντα ώμου, τζελάκια, παστέλια. Ο κόσμος έμεινε αρκετά ευχαριστημένος. Δώσαμε το 101% αυτού που μπορούσαμε.

– Θα κάνουμε αλλαγές σε κάποιες διαδρομές. Ειδικά στο 60άρι. Θα προσαρμοστούμε στον αναπάντεχο για την περιοχή καύσωνα.

evrytania trail races

Καύσωνας

– Μας κούρασε λίγο η υπερβολική ζέστη της Κυριακής, κάτι πρωτόγνωρο για την Ευρυτανία. Αυτό μας προβλημάτισε αρκετά ως διοργάνωση. Είμαστε εξοικειωμένοι για βροχή και για καταιγίδα. Αν δηλαδή ρίξει ξαφνικά μια καταιγίδα, ποιες κορυφές θα αποκλείσουμε, τι διαδρομή θα αλλάξουμε. Τώρα τα δεδομένα ήταν καινούρια.

– Κρατάμε αυτήν την αλλαγή. Οτι το καλοκαίρι στην Ελλάδα θα είναι με καύσωνα. Οπότε την επόμενη φορά θα είμαστε προετοιμασμένοι. Θα έχουμε βαρέλια με παγοκολώνες για να έχουν οι δρομείς δροσερά νερά.

 

Το καλύτερο σχόλιο

– Το καλύτερο σχόλιο, το οποίο με ανάγκασε να πάρω και την αθλήτρια τηλέφωνο, ήταν το γραπτό «Δεν μας παρατάς τώρα;». Με ξένισε. Γέλαγα, αλλά είπα και «τι συμβαίνει, τι έπαθε». Διότι είχαμε μιλήσει και δεν μου είχε πει τίποτα.

– Της τηλεφώνησα λοιπόν και μου λέει «Θες να μας πεις ότι στα επόμενα τριήμερα Αγίου Πνεύματος θα πρέπει να είμαστε στο Evrytania Trail Races; Δεν θα βάλουμε ποτέ μαγιό να πάμε για μπάνιο; Δεν μπορώ ακόμα να κοιμηθώ. Εχω τις εικόνες από το δάσος που μας έβαλες και τρέξαμε. Μου το είχαν πει και κάποιες κοπέλες από το πανελλήνιο πρωτάθλημα. Αλλά όταν το έζησα, κατάλαβα!»

evrytania trail races

Αυτό που με προβλημάτισε

– Αυτό που με προβλημάτισε πάρα πολύ, είναι ότι δεν περίμενα αυτόν τον καύσωνα. Η αφετηρία είναι σε ένα δασύλλιο 200μ. από την κεντρική πλατεία της Δομνίστας, σκιερό, με ένα εκκλησάκι πέτρινο. Εμείς εκεί δεν είχαμε πάρει είδηση ότι οι δρομείς έτρεχαν με 28 βαθμούς, με αίσθηση 34-35 βαθμών.

– Την Πέμπτη είχα κάνει εγώ ο ίδιος το 60άρι. Για να ελέγξω μια τελευταία φορά τη διαδρομή. Δεν είχες τέτοια αίσθηση της ζέστης τότε. Ούτε αν ο αγώνας είχε γίνει μια μέρα μετά, τη Δευτέρα. Τώρα όμως πιαστήκαμε απροετοίμαστοι. Για αυτό στη διοργάνωση του 2025 θα βάλουμε τα μεγάλα βαρέλια. Σε περίπτωση που έχουμε καύσωνα. Τα εκτεθειμένα σημεία είναι πολύ λίγα.

– Στις 3 προηγούμενες διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του πανελληνίου πρωταθλήματος, δεν ζεστάθηκε κάποιος. Αν και το 4ο Evrytania Trail Races πέφτει νωρίτερα, στις 7-8 Ιουνίου, θα είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που έχει καταιγίδες, αλλά και σε περίπτωση καύσωνα.


 
 

 

Για πρώτη φορά Βαλκανικό

– Αυτό που ετοιμάζουμε τώρα και είμαστε σε συζητήσεις, είναι για τη διοργάνωση του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Ορεινού Τρεξίματος στις αρχές Μαΐου. Χτες το βράδυ κοιτάζαμε τη διαδρομή με τον ΣΕΓΑΣ. Θεωρώ κατά 95% ότι η διοργάνωση του χρόνου θα γίνει για πρώτη φορά στην Ευρυτανία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

 

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και το 2025

– Το πανελλήνιο πρωτάθλημα ήταν πολύ επιτυχημένο. Είχαμε 30 ελίτ αθλητές. Ηταν λίγο γρήγορη η ανάθεση, η απόφαση πάρθηκε τον Μάρτιο. Τώρα μάθαμε, οπότε στο επόμενο πανελλήνιο θα είμαστε πιο δυνατοί, πιο έτοιμοι, πιο καλά στημένοι. Με την έννοια να μην έρθουν μόνο 30 ελίτ. Να μιλήσουμε με προπονητές, με συλλόγους, με αθλητές.

– Οποιος σύλλογος είναι αθλητικός, να μπορεί να λάβει μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Αυτό είναι το πρότζεκτ μας, να φέρουμε κόσμο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Μας ενδιαφέρει το φυτώριο. Όπως ο Παραδεισόπουλος. Με δουλειά και πείσμα, βγήκε πρώτος. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τη νέα γενιά.

evrytania trail races

Ανεσί, και προσεχώς Καρπενήσι

– Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ορεινού τρεξίματος στο Ανεσί της Γαλλίας ήταν εμπειρία. Μιλάμε σίγουρα για μια μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Λείπει αυτό από την Ελλάδα, αλλά δεν είμαστε μακριά από το να αναλάβουμε, ίσως και σε τρία χρόνια. Από τη στιγμή που θα αναλάβουμε το βαλκανικό, υπάρχει βάθος.

– Είναι υπόσχεση, δεν θα το αφήσω. Θα κοιτάξω να το πάρω. Δεν μας λείπει κάτι σε φυσικό κάλλος. Μάλλον τα δικά μας μονοπάτια, ειδικά του Evrytania Trail, είναι και καλύτερα.

– Εκεί που έχουμε να ζηλέψουμε είναι σε στήσιμο διοργάνωσης. Στο Ανεσί η διοργάνωση είναι μια καθημερινότητα για αυτούς. Ολοι κάνουν τρέξιμο, ποδήλατο, μικροί, μεγάλοι, παιδάκια. Εκεί απέχουμε ακόμη.

– Εχουμε την υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι έχω και τη στήριξη της περιφέρειας και του δήμου. Η περιφέρεια, που απαρτίζεται κυρίως από νέους ανθρώπους, έχει ένα μνημόνιο συνεργασίας με τον ΣΕΓΑΣ, και αυτό είναι μια ευκαιρία που εκμεταλλεύομαι για να έρχονται τα πρωταθλήματα στην Ευρυτανία.

 

Γιατί «Ε4-Το Πάντα Βρέχει»

– Το Ε4 παραπέμπει στο μονοπάτι, αλλά το μεταφράζουμε και ως «4 Ευρυτάνες», που είμαστε εμείς που δημιουργήσαμε τον σύλλογο. Το «Το Πάντα Βρέχει» είναι το εμβληματικό φαράγγι της Ευρυτανίας.

 

 

Δημοφιλη Αρθρα