fbpx

Κώστας Γκελαούζος: Τρέχοντας σαν τον άνεμο προς την κορυφή

iRun

Σε έναν αγώνα δύσκολο και απαιτητικό ξεπέρασε τις προσδοκίες και βρέθηκε στη δεύτερη θέση μπροστά από μια πλειάδα εμπειρότερων δρομέων. Άλλος στη θέση του στην πρώτη του διαδρομή στο Μαραθώνιο της Αθήνας θα πανηγύριζε ακόμη. Αλλά ο Κώστας Γκελαούζος, ο 27χρονος πρωταθλητής των μεγάλων αποστάσεων, θέλει να είναι μόνο πρώτος. Ή τουλάχιστον θέλει να κάνει πάντα ότι καλύτερο μπορεί, για να το πετύχει αυτό στο μέλλον.

Με μόλις ένα χρόνο παρουσίας έχει ήδη μπει στις λίστες των καλύτερων Ελλήνων μαραθωνοδρόμων έχοντας φυσικά σημαντική πορεία σε μικρότερες διαδρομές σε κλασικό στίβο (3 και 10 χιλιόμετρα) αλλά και ανώμαλο δρόμο. Τρέχει με τη φανέλα της WIND RUNNING TEAM και αυτό του έχει δώσει άλλον… αγωνιστικό αέρα. Είναι σίγουρο πως είναι ένας αθλητής που θα μας απασχολήσει έντονα και στο μέλλον με πρωτιές όπως αυτή στο πρόσφατο Spetses mini Marathon:

Ε: Πες μας δυο λόγια για σένα. Με τι ορμητήριο ξεκίνησες την αθλητική σου πορεία.

Α: «Ξεκίνησα τον στίβο στην έκτη δημοτικού αλλά ακόμη τελείως ερασιτεχνικά Πήγαινα απλά γιατί μου το έλεγαν οι γονείς μου. Ταυτόχρονα έπαιζα και ποδόσφαιρο. Στην 2η τάξη του γυμνασίου ήρθε η πρώτη επιτυχία με την 4η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα σχολείων. Από εκεί και έπειτα πως το τρέξιμο ήταν αυτό μου με γέμιζε και αποφάσισα να ασχοληθώ αποκλειστικά με αυτό».

Ε: Έχεις κάποιο αντικείμενο που δεν αποχωρίζεσαι ποτέ σε έναν αγώνα ή σε μια προπόνηση.

Α: «Δεν είναι το στυλ μου να βρίσκω την τύχη σε απλά αντικείμενα ή σε προλήψεις. Γενικά δεν πιστεύω σε κάτι τέτοιο. Ίσα ίσα μου αρέσει σε κάθε αγώνα να φοράω καινούργια πράγματα και να ανανεώνομαι».

Ε: Τι είναι αυτό που σε κάνει πιο ανταγωνιστικό και μαχητικό σε μια κούρσα; Από την άλλη ποια κομμάτια της προετοιμασίας σε δυσκολεύουν περισσότερο;

Α: «Μου αρέσουν οι δυσκολίες. Μου αρεσει να προσπαθώ να ανταπεξέλθω στα δύσκολα. Θυμώνω αν δεν μπορώ να καταφέρω κάτι και σκέφτομαι ότι πρέπει να προσπαθήσω πιο σκληρά ώστε να τα καταφέρω. Αν ειναι να μιλήσουμε για δυσκολίες τοτε θα μιλούσα για όσες υπάρχουν έξω απο το γήπεδο. Με την διατροφή μου για παράδειγμα που είναι ένα μεγάλο κομμάτι που προσπαθώ να ελέγχω και δεν το αντέχω. Μένω μόνος μου αρκετά χρόνια και είναι δύσκολο να μαγειρεύω σωστά, γιατί χρειάζεται χρόνο και να έχω και χρόνο για ξεκούραση».

Ε: Έχει κάποιο αθλητικό πρότυπο; Κάποιο δρομέα που πραγματικά θαυμάζεις;

Α: «Κενενίσα Μπεκέλε! Ο Αιθίοπας Ολυμπιονίκης είναι ο αθλητής σύμβολο που για μένα που καταρρίπτει αρκετούς μύθους. Είναι αυτός που ως εμφάνιση δεν έχει τα σωματικά χαρακτηριστικά ενός ταλέντου γεννημένου για δρομέα top class. (είναι 1,65 ύψος και 58 κιλά, όταν για τις ιδανικές αναλογίες για τρέξιμο λένε ότι πρέπει να είσαι 20 κιλά κάτω από το ύψος σου περίπου). Υπάρχει φυσικα απίστευτο ταλέντο μέσα του και πάνω του αλλά και πολύ πάθος και δύναμη.

Ε: Πως συνδυάζεις δουλειά και προπόνηση:

Α: «Αν κρίνω από το κομμάτι των σπουδών μας είναι μάλλον κάτι που θα με δυσκολέψει αρκετά στη συνέχεια. Είχα μέχρι πριν 2 χρόνια την σχολή μου την οποία μπορώ να πω ότι δεν την συνδύασα επιτυχημένα με τον αθλητισμό. Παρακολουθούσα όσο μπορούσα αλλά κυρίως έριχνα το βάρος στην προπόνηση.
Αποσύρθηκα όμως από το αγωνιστικό τρέξιμο ένα διάστημα μεταξύ 2008-2010. Ήταν μολις είχα τελειώσει το σχολείο και είχα έρθει Αθήνα. Ξεκίνησα να εργάζομαι και πίστευα ότι δεν έχει κάτι να μου προσφέρει ο αθλητισμός αφού είχα περάσει και στη Γυμναστική Ακαδημία στις Σέρρες και δεν μου έδιναν το δικαίωμα της μεταγραφής στην Αθήνα παρόλο που ήμουν μέλος της εθνικής ομάδας, ώστε να συνέχιζα με τις σπουδές μου παράλληλα με την προπόνηση.
Δεν άντεχα όμως χωρίς τον αθλητισμό έτσι μια μέρα όμως αποφάσισα ότι παρά τα εμπόδια πρέπει να επιστρέψω στους στίβους και ξεκίνησα πιο δυνατός από ποτέ. Ήταν μια πραγματικά δύσκολη περίοδος που μου έλειψε η στήριξη σε πολλά επίπεδα. Δεν μπορώ να πω ποιοι είναι αυτοί που δεν πιστεύουν σε εμένα. Νομίζω όμως και δε το λέω τυχαία πως είναι πάρα πολλοί. Ίσως για αυτό κατανοώ περισσότερο την αξία των λίγων που με στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια».

E: Ποιοι είναι οι επόμενοι αγωνιστικοί στόχοι σου;

Α: «Δεν επικεντρώνομαι μονόπλευρα κάπου, πάντα στόχος είναι όλες οι κορυφαίες διοργανώσεις. Επόμενος αγώνας σταθμός για παράδειγμα είναι ο Αυθεντικός μαραθώνιος της Αθήνας (όπου θέλω να ξεπεράσω τον εαυτό μου και να βρεθώ όσο πιο ψηλά μπορώ), μετά από εκεί το πανελλήνιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου και ανάλογα σε τι κατάσταση θα είμαι θα αποφασίσω για την συνέχεια. Μεγάλος στόχος φυσικά το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα γίνει το καλοκαίρι».

Ε: Είσαι μέλος του ανερχόμενου Wind Running Team, θέλεις να μας μιλήσεις λίγο για την ομάδα:

Α: «Η Wind Running Team είναι παραπάνω από μια ομάδα.. είμαστε μια παρέα με κοινό σκοπό και στόχους. Μας αρέσει το τρέξιμο, αγαπάμε να τρέχουμε σε αγώνες…! Περνάμε καλά όπου και αν πάμε και αυτός είναι ένας δεσμός που δεν σπάει».

Ε: Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από το «δεκάρι» στις Σπέτσες, σε βλέπαμε χαρούμενο και χαμογελαστό στον αγώνα από την εκκίνηση μέχρι τον τερματισμό σου στην πρώτη θέση:

Α: «Είχα τρέξει και πέρυσι.. μου αρέσει όλος ο αγώνας στις Σπέτσες..είναι σαν γιορτή! Το χάρηκα γιατί έβλεπα και τον κόσμο γύρω μου να το χαίρεται… Είναι ξεχωριστό να τρέχεις και να κερδίζεις μέσα σε μια ατμόσφαιρα που όλοι αθλητές, διοργανωτές και θεατές μοιάζουν να το απολαμβάνουν».

Ε: Το προσωπικό σου (αθλητικό/δρομικό) απόφθεγμα;

«Όσο πιο γρήγορα πας, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσεις».

Δημοφιλη Αρθρα