Η 21χρονη Κυριακή Φιλτισάκου (Ανατολή Ν. Ιωνίας) άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 35χλμ. βάδην της περασμένης Κυριακής στα Μέγαρα, κατακτώντας τη δεύτερη θέση (με χρόνο 2.55.15) μετά την πρώτη, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για τις διοργανώσεις του καλοκαιριού και ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23.
• Μίλησε στον Άρη Γαβριελάτο (aris@irunmag.gr)
‘Αρης Γαβριελάτος: Κυριακή συγχαρητήρια για τη δεύτερη θέση στα 35 χλμ. και την πρόκριση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της κατηγορίας σου. Από όσα διαβάζουμε ήταν μια μικρή ευχάριστη έκπληξη. Επιασες το όριο για το Κ23 που θα γίνει φέτος στη Νορβηγία. Ήταν ένας από τους στόχους σου;
Κυριακή Φιλτισάκου: «Ναι φυσικά ήταν μέσα στους στόχους μου η επίτευξη του ορίου, και είμαι πολύ χαρούμενη που βγήκε στον πρώτο αγώνα».
Α.Γ.: Το βάδην για εμάς που τρέχουμε είναι σαν ξάδερφος που δεν γνωρίζουμε καλά, αλλά αποδεικνύεται ωραίος τύπος. Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το βάδην και τι σε ώθησε στο συγκεκριμένο άθλημα;
Κ.Φ.: «Με το βάδην ασχολούμαι περίπου 8 χρόνια. Είχα ξεκινήσει πολύ μικρή δοκιμαστικά, από τότε που ήμουν στις ακαδημίες, και η αλήθεια είναι ότι δεν μου άρεσε καθόλου. Σιγά σιγά όμως άρχισα να ξεχωρίζω και – ευτυχώς – έμεινα σε αυτό».
Α.Γ.: Πόσο δύσκολη ήταν η προετοιμασία εν μέσω πανδημίας;
Κ.Φ.: «Ήμουν πολύ τυχερή, εγώ και το γκρουπ μου διότι ο προπονητής μας φρόντισε η προετοιμασία μας να γίνει στο Άστρος Κυνουρίας, ένα πολύ ωραίο μέρος με πολύ καλό καιρό για την εποχή του χειμώνα, κάτι το οποίο μας βοήθησε αρκετά σε σχέση με την πίεση της Αθήνας στο θέμα του covid αλλά και του καιρού».
Α.Γ.: Άλλαξες προπονητή πριν 8 μήνες. Ο Ναπολέων Κεφαλόπουλος χτίζει μια δυνατή ομάδα που είσαι μέλος-μέρος της. Έχετε κάποιο μακροχρόνιο πλάνο;
Κ.Φ.: «Το μακροχρόνιο πλάνο μας σίγουρα είναι η Ολυμπιάδα, είτε αυτή, είτε η επόμενη. Επίσης ένας άλλος στόχος που έχουμε στο μυαλό μας εκτός από το Πανευρωπαϊκό Κ23 αυτό το καλοκαίρι, είναι και το Παγκόσμιο Ανδρών-Γυναικών του Ορεγκον το 2022 που πλησίασα τόσο πολύ στο να πιάσω το όριο. Ελπίζουμε να βγει στον επόμενό μας αγώνα».
Α.Γ.: Η καθημερινότητά σου ποιά είναι; Μπορούν να συνδυαστούν αθλητισμός και άλλες ασχολίες στην Ελλάδα;
Κ.Φ.: «Παράλληλα με τον πρωταθλητισμό προσπαθώ να συνδυάσω και τις σπουδές μου. Είμαι στο πρώτο έτος στην διοίκηση τουρισμού και ίσως το μόνο καλό που εχει φέρει ο covid είναι πως τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά και μου είναι πιο εύκολο, λόγω χρόνου, να τα παρακολουθώ».
Α.Γ.: Οι χρόνοι σας είναι εκπληκτικοί αν σκεφτούμε ότι πατάτε πάντοτε το ένα πόδι στο έδαφος. Μιλάμε για μαραθώνιο στο 3.30! Το βάδην απαιτεί προπόνηση στην τεχνική όσο και φυσική κατάσταση;
Κ.Φ.: «Ευχαριστούμε πολύ! Ναι, το βάδην είναι ένα άθλημα που συνδυάζει και αντοχή και τεχνική, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Όσο καλή φυσική κατάσταση και να έχεις, αν δεν είσαι καλός τεχνικά, δυστυχώς θα ακυρωθείς».
Α.Γ.: Βαδίζεις μαζί με την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη που βγήκε πρώτη στα 35 χλμ. και είναι ιδιαίτερα έμπειρη πλέον, ενώ έπιασε και το όριο για το Όρεγκον. Πώς είναι η σχέση σας;
Κ.Φ.: «Την Αντιγόνη την ήξερα πολλά χρόνια λόγω των επιδόσεών της, αλλά φέτος την γνώρισα σαν άνθρωπο. Είναι ένα πρότυπο για όλες μας στο γκρουπ και το να κάνουμε προπόνηση μαζί της μας δίνει ένα παραπάνω κίνητρο».
Α.Γ.: Κυριακή σου εύχομαι κάθε επιτυχία και να σε δούμε στην ολυμπιακή ομάδα!