fbpx

Λεμονιά Παναγιώτου: «Η αλήθεια είναι ότι απολαμβάνω περισσότερο το τρέξιμο στο βουνό»

Η 29χρονη νικήτρια του Veikou Skull Trail 20 χλμ. μιλάει στο iRun

Λεμονιά Παναγιώτου

Η νικήτρια (και) στο Veikou Skull Trail 20 χλμ. την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024, Λεμονιά Παναγιώτου, μιλάει στο iRun για τον αγώνα στην «Αγρια Δύση» του Αλσους Βεΐκου, για την προτίμησή της στο βουνό, για το πώς ξεκίνησε, για τη διατροφή της και για τους απλούς στόχους της.

 

 

Για το Veikou Skull Trail

* Το Skull Trail 20 χλμ. περιλάμβανε δυο στροφές των 10 χλμ. Μια γνώριμη στο μεγαλύτερο μέρος της σε μένα διαδρομή, μιας και κάνω εκεί κάποιες φορές την προπόνησή μου.

* Τα πανέμορφα μονοπάτια του άλσους και η εύκολη προσβασιμότητά του το καθιστούν όαση μέσα στον θόρυβο της πόλης. Ο αγώνας ξεκινούσε μέσα από το γήπεδο του Γαλατσίου και πολύ γρήγορα ‘έμπαινε’ σε δασικό δρόμο, ώστε να εξερευνήσουμε τα μονοπάτια του άλσους.

* Το μόνο αρνητικό ήταν ότι η εκκίνηση όλων των αγώνων (10 χλμ., 20 χλμ., relay) δινόταν την ίδια ώρα, και μάλιστα αυτή των 20 χλμ. τελευταία, με αποτέλεσμα στα πρώτα χιλιόμετρα να υπάρχει αρκετός συνωστισμός. Ωστόσο, στην πορεία ‘καθάριζε’ το τοπίο και μπορούσες να απολαύσεις ακόμα περισσότερο το βουνό και τη διαδρομή.

* Είναι ένας αρκετά δρομικός αγώνας, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, και έτσι καθίσταται ιδανικός για να αρχίσει κάποιος τις trail διαδρομές και να ανακαλύψει τις δυνάμεις του.

* Οι εθελοντές αρκετοί, και σε αρκετά κομβικά σημεία καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, ήταν όλοι πολύ πρόθυμοι να βοηθήσουν και να σε καθοδηγήσουν στη σωστή κατεύθυνση. Πλήθος κόσμου, ωραία μουσική και αρκετά χαμόγελα κατέκλυσαν το γήπεδο του Γαλατσίου και το άλσος Βεΐκου την Κυριακή, που παρόλο τον αέρα και τη χαμηλή θερμοκρασία, ήταν όλοι εκεί… απτόητοι.

Λεμονιά Παναγιώτου

Η Λεμονιά στο βάθρο των 20k του 8ου Veikou Trail

Για το τρέξιμο στο βουνό και τον δρόμο

* Η αλήθεια είναι ότι απολαμβάνω περισσότερο το τρέξιμο στο βουνό, καθώς πιστεύω ότι σε κάνει να ξεφεύγεις πολύ πιο εύκολα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας σε σχέση με τον δρόμο.

* Η φύση σε γαληνεύει και ηρεμεί την ψυχή σου. Ωστόσο, έχω συμμετάσχει και σε ορισμένους αγώνες δρόμου, ώστε να βλέπω και εκεί το επίπεδό μου, λίγους βέβαια.

* Τον Νοέμβριο του 2023 έτρεξα και στον μαραθώνιο της Αθήνας, με προετοιμασία βουνού βέβαια, και τολμώ να πω ότι το απόλαυσα και αυτό αρκετά -και με όχι κακό χρόνο, τελικά- και σκέφτομαι την επόμενη φορά να συμμετάσχω ξανά με πιο σωστή και στοχευμένη προπόνηση και προετοιμασία.

 

Για το ξεκίνημά της

* Το τρέξιμο μπήκε δειλά δειλά στη ζωή μου στην καραντίνα, που όλα ήταν κλειστά και κάτι έπρεπε να κάνω για να αθλούμαι, και πιο εντατικά δυόμισι περίπου χρόνια πριν, με τον ερχομό μου στην Αθήνα για δουλειά.

* Ξεκίνησα crossfit στο Χαλάνδρι (Chalandri Fitnessbox) και το 2021 αρκετά άτομα από το γυμναστήριο θα συμμετείχαν στο Dirfys Trail. Μου πρότειναν αν ήθελα να συμμετάσχω και εγώ.


 
 

* Ηταν μια πανέμορφη εμπειρία. Και κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι του ορεινού τρεξίματος. Στην πορεία, μέσα από συμμετοχές σε αρκετούς αγώνες, γνώρισα και άλλους δρομείς, με τους οποίους κάνουμε μαζί αρκετές προπονήσεις.

 

Για τη διατροφή της

Οσον αφορά τη διατροφή μου, προσπαθώ να τρέφομαι υγιεινά, χωρίς ακρότητες και υπερβολές! Σαλάτες, κοτόπουλο, αλλά και μοσχάρι, και εννοείται τα απαραίτητα γλυκά πού και πού, ιδίως όταν είναι σπιτικά! Ολα χρειάζονται στην καθημερινότητα, με μέτρο βέβαια.

 

Για την εργασία της

Εργάζομαι στην Αθήνα στο ΓΝΑ Ευαγγελισμός, ως ειδικευόμενη Ιατρός Νεφρολογίας, οπότε ο χρόνος μου για προπόνηση είναι λίγο πιο περιορισμένος. Οι εφημερίες και τα απαιτητικά ωράρια δουλειάς καθιστούν δύσκολο για μένα να αφιερώσω περισσότερο χρόνο για προπόνηση.

Λεμονιά Παναγιώτου

Για την προπόνησή της

* Επειδή είναι κάτι που το αγαπώ και μου αρέσει αρκετά, προσπαθώ περίπου τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα να κάνω την προπόνησή μου. Τις καθημερινές τρέχω κυρίως στο γήπεδο, καθώς δεν έχω την ευχέρεια να πάω σε κάποιο βουνό για την προπόνησή μου.

* Τα Σαββατοκύριακα όμως, οργανωνόμαστε με φίλους από το πρωί, πηγαίνουμε Πεντέλη συνήθως, ή Πάρνηθα (που είναι λίγο πιο μακριά), και απολαμβάνουμε τα τοπία και την ηρεμία του βουνού.

 

Για το τι της προσφέρει το τρέξιμο

Το τρέξιμο για μένα είναι, εκτός από πολύ καλή γυμναστική και διατήρηση φυσικής κατάστασης, ένας τρόπος να ξεφεύγω από την καθημερινότητα. Το βουνό και η φύση είναι οι σύμμαχοί μου.

 

Για τους στόχους της

Στόχος μου να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ!

 

 

Δημοφιλη Αρθρα