fbpx

Λεωνίδας Λεωνίδου, ο μοναδικός Κύπριος με Major 6

Λεωνίδας Λεωνίδου

Με την ευκαιρία της παρουσίας μας στον Quantum Nicosia Marathon την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022, το iRun συνάντησε στο κατάστημα Famous Sports στη Λευκωσία τον Λεωνίδα Λεωνίδου, τον μοναδικό Κύπριο που έχει ολοκληρώσει τους 6 Major Marathons (Βοστώνη, Τόκιο, Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Σικάγο, Βερολίνο), και ο οποίος φιλοξενείται στο τελευταίο τεύχος του iRun!

 

  • Συνέντευξη στον Σάββα Σπανούδη

 

Πού γεννήθηκες και πού μένεις;

Γεννήθηκα στη Λευκωσία στις 27 Ιουνίου του 1967, από οικογένεια πρωταθλητών στον χώρο του κλασικού αθλητισμού: ο πατέρας στα 1500μ., 5000μ. και 10000μ., και η μητέρα στα 100μ. και στο μήκος.

Το 1979, στα 12 μου, έκανα την πρώτη μου γνωριμία με το στάδιο όπου μεγάλωσαν οι γονείς μου, το Γ.Σ.Π. (Γυμναστικός Σύλλογος τα Παγκύπρια), όπου μέχρι σήμερα, στα 55 μου, είμαι μέλος.

 

Ποια θεωρείς τη μεγαλύτερή σου αγωνιστική επιτυχία;

Εκπροσώπησα τόσο εντός όσο και εκτός τη χώρα μου, σε διάφορες διοργανώσεις. Μεγαλύτερη αγωνιστική επιτυχία θεωρώ τη συμμετοχή μου στο 6ο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαραθώνιου Δρόμου στην Αθήνα το 1995, όπου συμμετείχαν οι elite μαραθωνοδρόμοι αρκετών κρατών, έτσι και εγώ τη χώρα μου.

Επίσης, την κατάκτηση του βραβείου (ειδικού μεταλλίου) των 6 μεγαλύτερων μαραθωνίων (6 major marathons της IAAF). Είναι ένα επίτευγμα το οποίο μπορεί να πραγματοποιήσει κάθε δρομέας, πάντα με την καθοδήγηση του προπονητή του. Νιώθω πολύ τυχερός που με άφησε η ζωή να βάλω και εγώ το μικρό λιθαράκι μου στο δρομικό κίνημα.

 

Λεωνίδας Λεωνίδου

Σε τι αγώνες συμμετέχεις τα τελευταία χρόνια;

Τα τελευταία χρόνια συμμετέχω σε λαϊκούς αγώνες δρόμου επί δημοσίας οδού, καθώς και σε μαραθωνίους σε άλλες χώρες.

 

Κάθε πότε κάνεις προπόνηση και ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος να προπονείσαι;

Γυμνάζομαι 4 με 5 φορές την εβδομάδα και αφήνω τις άλλες δύο μέρες για αποκατάσταση / ξεκούραση, πλέον και λόγω ηλικίας, και πάντα κάτω από τις οδηγίες του προπονητή μου, Πανίκκου Κυπριανού.

Αγαπημένο μέρος για την προπόνησή μου είναι το πάρκο Αθαλάσσας. Μου αρέσει η φύση και η ηρεμία. Παράλληλα, το συνδυάζω με «προσευχή».

 

Από τους πολλούς αγώνες που έχεις λάβει μέρος, ανάφερέ μας τρεις που αξίζουν τη μνεία.

Ο ένας είναι αυτός που προανέφερα, το 1995 που έλαβα μέρος ως εκπρόσωπος της Κύπρου στο 6ο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαραθωνίου στην κλασική διαδρομή, όπου και πήρα το βάπτισμα του πυρός στην κολυμβήθρα των μαραθωνοδρόμων.

Δεύτερος αγώνας που για μένα έχει ξεχωριστό ρόλο στη μέχρι τώρα αθλητική μου πορεία είναι η συμμετοχή μου στον μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013, όπου δυστυχώς είχα την άσχημη εμπειρία της βομβιστικής ενέργειας, βρισκόμενος στον τερματισμό, και βιώνοντας τις άσχημες εικόνες.

Θα αναφερθώ επίσης στην εμπειρία μου ως αθλητής 400 μέτρων το 1990, όταν ο Γυμναστικός Σύλλογος κέρδισε το Παγκύπριο Πρωτάθλημα και έτσι λάβαμε μέρος στους αγώνες εντός σταδίου στην Πράγα, στην τότε Τσεχοσλοβακία.

 

Σε ποια χώρα που δεν έχεις επισκεφθεί ακόμα, θα ήθελες να τρέξεις;

Επόμενος στόχος μου είναι η συμμετοχή μου στον μαραθώνιο του Ελσίνκι στις 14 Μαΐου του 2023. Θα ήθελα πολύ να τρέξω στην Αυστραλία (Μελβούρνη) και στον Καναδά.

Λεωνίδας Λεωνίδου


 
 

Ποιος είναι ο πιο δύσκολος μαραθώνιος που έχεις τρέξει;

Προσωπικά, ο πιο δύσκολος μαραθώνιος είναι αυτός της Αθήνας και μετά της Νορβηγίας (Οσλο), τον οποίο έτρεξα στις 17 Σεπτεμβρίου 2022.

 

Πόσες φορές έχεις λάβεις μέρος στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας; Θα τον ξανατρέξεις;

Εχω τερματίσει τρεις φορές τον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Αν μου δοθεί η ευκαιρία, θα τον τρέξω ξανά.

 

Μετά το Major 6, τι;

Αν θέλει ο Θεός, τα 4 Golden Scandinavians. Τον Μάιο τα συμπληρώνω.

Λεωνίδας Λεωνίδου

Εχεις κλάψει ποτέ μετά ή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα;

Και φυσικά έχω κλάψει. Και κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου ή ακόμα και σε αγώνες στίβου. Ο αθλητής είναι άνθρωπος που πρέπει να εκδηλώνει τα συναισθήματά του, διότι έχει να κάνει σε καθημερινή βάση με τον ψυχικό του κόσμο. Δηλαδή ξεφεύγεις από την ύλη και μπαίνεις αλλού.

 

Υπάρχει αγώνας που σκέφτηκες να τα παρατήσεις;

Δεν υπήρξε ποτέ αγώνας που πέρασε από το μυαλό μου να τα παρατήσω. Μόνο θυμάμαι μια φορά που τραυματίστηκα σε προκριματικό στα 400μ. και αναγκάστηκα. Με τη σωστή προετοιμασία και την καθοδήγηση του προπονητή και του σώματος (σου μιλάει το σώμα), δεν θα συμβεί.

 

Εχεις κάποιο αγωνιστικό γούρι; Ή κάποια αγωνιστική συνήθεια;

Η λέξη «προσευχή» και η φράση «Κύριε Ιησού Ελέησόν Με», με βοηθούν να εκπληρώνω τον στόχο μου.

 

Θέλουμε τις τρεις πρώτες λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό με τη λέξη «Κύπρος».

Ευλογημένος (Νήσος των Αγίων). Οικογένεια. Θρησκεία.

Λεωνίδας Λεωνίδου

Ο Λεωνίδας Λεωνίδου με τον συντάκτη του iRun, Σάββα Σπανούδη, και τον γενικό διευθυντή των Famous Sports, Νίκο Νικόπουλο

 

Διαβάστε ακόμα:

Ημιμαραθώνιος Αγίας Νάπας: Τα αποτελέσματα

Τα βραβεία της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου για το 2022

34 ετών το 2:12:04 του Σπύρου Ανδριόπουλου στον μαραθώνιο

Δημοφιλη Αρθρα