fbpx

Λουκάς Πρατίλας: Το Karpenissi Trail θα είναι μια ολοκληρωμένη εμπειρία

iRun
Karpenissi Trail

Ο Λουκάς Πρατίλας μίλησε στο iRunmag για τον νέο αγώνα που θα έχουμε την χαρά να τρέξουμε στα όμορφα βουνά και ιδανικά για trail running μονοπάτια της Ευρυτανίας. Το «Karpenissi Trail» θα διεξαχθεί στις 8-9 Οκτωβρίου 2022 με 4 αγώνες (26 χλμ., 13 χλμ., 6 χλμ., 1 χλμ). και ο τεχνικός διευθυντής του αγώνα μάς αναλύει γιατί το ραντεβού στο Μεγάλο Χωριό αποτελεί μια ολοκληρωμένη εμπειρία!

  • Συνέντευξη στον Αρη Γαβριελάτο

iRun: Πες μας λίγα λόγια για τον αγώνα στα όμορφα μέρη του Μεγάλου Χωριού και της Καλιακούδας. Είχα τρέξει σε έναν αγώνα Αύγουστο μήνα και ήταν εκπληκτικά. Ο Οκτώβριος θα δώσει άλλο χρώμα στα μονοπάτια. Πώς και αποφασίσατε να τον οργανώσετε στο συγκεκριμένο μέρος;

Λουκάς Πρατίλας: «Ο αγώνας που είχες τρέξει πριν από λίγα χρόνια έγινε μόνο δύο φορές. Μετά προέκυψαν ο κορωνοϊός και κάποια άλλα θέματα και έτσι διεκόπη. Ηταν μια προσπάθεια που είχαν ξεκινήσει ο Δημήτρης Ελευθερίου με τον Νίκο Λιάπη. Φέτος πήραμε την απόφαση όχι μόνο να διοργανώσουμε ξανά αυτόν τον αγώνα, αλλά να τον αναβαθμίσουμε.

Η Καλιακούδα είναι ένα από τα πιο όμορφα βουνά της Ευρυτανίας και σίγουρα πρέπει να το μάθουν και οι δρομείς. Τα μονοπάτια της είναι ιδανικά για πεζοπορίες και trail running. Φυσικά, στους πρόποδες του βουνού βρίσκεται το Μεγάλο Χωριό, ένα γραφικό ορεινό χωριό που «κερδίζει» τον επισκέπτη με τις ομορφιές του.

Γενικά η Ευρυτανία είναι σε όλους γνωστή για τα βουνά της, τα ποτάμια και τις λίμνες. Ενα πεδίο ιδανικό για όλα αθλήματα βουνού, και μάλιστα όλο το χρόνο. Σκι στο Βελούχι τον χειμώνα, ράφτινγκ στον Τρικεριώτη την άνοιξη, river trekking στα δροσερά νερά στο φημισμένο φαράγγι «Πάντα Βρέχει» το καλοκαίρι και mountain bike στα ελατοδάση της Χελιδώνας το φθινόπωρο!

karpenisi trail

Ιδανικός προορισμός για να απολαύσει κάποιος τη μαγεία της φύσης, επιλέγοντας το άθλημα που τον εκφράζει. Η διαμονή στο Καρπενήσι ή σε κάποιο από τα χωριά της περιοχής, επίσης είναι μια απόλαυση».

 

iRun: Μιλάμε για 4 αγώνες: 26 χλμ., 13 χλμ., 6 χλμ. και 1 χλμ. για τους μικρούς και τις μικρές. Με ποια λογική φτιάξατε το μπουκέτο των αγώνων και τι είναι η Λακομάτα (13 χλμ.) και ο Γαύρος (6 χλμ.);

Λ.Π.: «Προσπαθούμε να καλύψουμε όλα τα γούστα. Βέβαια το χαρακτηριστικό της περιοχής είναι οι μεγάλες υψομετρικές διαφορές, λόγω του ανάγλυφου της Ευρυτανίας, κάτι που θα το βιώσουν οι αθλητές.

Ο μεγάλος αγώνας στόχο έχει να μας περάσει από ψηλά σημεία του βουνού, ώστε να απολαύσουμε τη θέα. Φτάνουμε και διασχίζουμε την αλπική ζώνη της Καλιακούδας, που μας δίνει μια αέρινη αίσθηση.

Σίγουρα είναι απαιτητικός αγώνας, αλλά σε λογικά πλαίσια, μιας και τα χιλιόμετρα δεν ξεπερνούν τα 26.

Ο αγώνας Lakomata Trail 13km κινείται κατά βάση μέσα σε ελατόδασος, όμως και οι δρομείς που θα τον επιλέξουν θα απολαύσουν θέα. Στα μέσα της διαδρομής θα περάσουν από τη ράχη «Πινακάκια», όπου έχουν ορατότητα στο Βελούχι, τη Χελιδόνα, τα Αγραφα, το Παναιτωλικό, τα Βαρδούσια και την Οίτη.

Σε ό,τι αφορά τη μικρή διαδρομή Gavros Trail 6km, εδώ μιλάμε καθαρά για εισαγωγική διαδρομή στο ορεινό τρέξιμο, που κάποιος θα μπορούσε να την κάνει και πεζοπορικά.

Πάντα μέσα σε ελατόδασος, σίγουρα θα ενθουσιάσει! Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει και ένας αγώνας για παιδιά. Θα γίνει μετά το τέλος των αγώνων και πριν από τις απονομές, ώστε όλοι οι δρομείς να είναι εκεί για να χειροκροτήσουν!».

Λουκάς Πρατίλας

iRun: Η τοπική κοινότητα έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια;

Λ.Π.: «Φυσικά, και όλοι ετοιμάζονται για αυτό το event. Μάλιστα, μας πρότειναν και βάλαμε στο πρόγραμμα και μια πεζοπορική διαδρομή για την Κυριακή.

Ετσι, οι αθλητές μαζί με τις οικογένειές τους θα μπορέσουν να απολαύσουν μια ακόμα ήπια δραστηριότητα στη φύση (που θα λειτουργήσει και σαν ενεργητική αποκατάσταση).

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι στο race bag τοπικοί παραγωγοί θα προσφέρουν και τα προϊόντα τους».

 


 
 

iRun: Μέχρι πότε είναι οι εγγραφές και τι δυνατότητα υπάρχει για διαμονή στην περιοχή, καθώς από τα μεγάλα αστικά κέντρα δεν μπορείς να έρθεις αυθημερόν;

Λ.Π.: «Οι εγγραφές κλείνουν δέκα ημέρες πριν από τους αγώνες, δηλαδή 28/9. Διαμονή, εκτός από το Μεγάλο Χωριό και το Καρπενήσι, μπορούμε να βρούμε σε αμέτρητα γραφικά χωριά της περιοχής.

Στόχος μας είναι οι αθλητές να έρθουν και να έχουν μια «ολοκληρωμένη εμπειρία», γνωρίζοντας πραγματικά την Ευρυτανία. Δεν θέλουμε απλά να έρθουν να τρέξουν «άλλον ένα αγώνα».

Για αυτό και επιλέξαμε να βάλουμε τον αγώνα Σάββατο πρωί. Ετσι, θα υπάρχει άφθονος ελεύθερος χρόνος για περιήγηση. Μην ξεχνάμε ότι η περιοχή δεν έχει μόνο βουνά, λίμνες και ποτάμια, αλλά έχει και αρκετά πολιτιστικά αξιοθέατα, μνημεία και μουσεία».

 

iRun: Εχετε συμμετοχές γνωστών αθλητών, αθλητριών που θα τιμήσουν τον αγώνα;

Λ.Π.: «Πολλοί γνωστοί αθλητές θα μας τιμήσουν, και πάνω από όλα θέλω να σταθώ στους ντόπιους. Μιλάω για τους αθλητές που έχουν καταγωγή από την περιοχή και στην ουσία κάνουν τις προπονήσεις τους σε αυτά τα μονοπάτια.

Ο Δημήτρης Ελευθερίου, η Φωτεινή Κολόκα και η Ζωή Σταμούλη είναι τρία παιδιά που σας προσκαλούν στα μέρη τους. Ελάτε να τρέξετε στον δικό τους τόπο, εκεί που έμαθαν το ορεινό τρέξιμο. Θα σας περιμένουν με μεγάλη χαρά να σας υποδεχτούν στην πλατεία του Μεγάλου Χωριού!».

Μεγάλο Χωριό Καρπενήσι

Extra tip: Το Μεγάλο Χωριό είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής και βρίσκεται 14 χλμ. νότια του Καρπενησίου. Φιλοξενείται στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα και είναι χτισμένο αμφιθεατρικά. Αφήστε το αυτοκίνητό σας έξω από το χωριό και απολαύστε την πεζοπορία στο μονοπάτι ή ακολουθήστε τον ανηφορικό δρόμο, πριν την είσοδο του χωριού, για να βρεθείτε στο καταφύγιο του βουνού, αλλά και στη θέση Λακκώματα, στα 1500μ. υψόμετρο, όπου υπάρχει μνημείο για την ιστορική μάχη της Καλιακούδας, που έγινε στις 28 Αυγούστου του 1823. Από εδώ θα απολαύσετε την Χελιδόνα και το Παλαιό Μικρό Χωριό.

 

iRun: Η «κορώνα» οδήγησε σε ανακατατάξεις τη ζωή μας. Ετσι και με τους αγώνες. Νέοι αγώνες ξεκινούν και κάποιοι παλιοί δεν μπόρεσαν να επαναληφθούν. Θεωρείς ότι άλλαξαν πράγματα εξαιτίας της πανδημίας και αν ναι τι;

Λ.Π.: «Θέλω να βλέπω τα πράγματα θετικά. Για εμένα η πανδημία ήταν μια κακή παρένθεση που μας έκλεισε στο σπίτι για αρκετό καιρό, αλλά τώρα μπορούμε να ταξιδέψουμε. Τώρα πρέπει να… βιαστούμε.

Είναι πολλά τα βουνά και πρέπει να δούμε όσα πιο πολλά μπορούμε. Ας μην χάνουμε λοιπόν καμιά ευκαιρία για εξόρμηση στη φύση. Είναι εκεί και μας περιμένει να την απολαύσουμε!».

 


Διαβάστε ακόμα:

Παναγιώτης Καραΐσκος: Κάναμε πολύ καλή προετοιμασία στην Αμερική

Κώστας Γκελαούζος: Σε σχέση με πέρσι, είμαι 20% βελτιωμένος

Εκδρομή Αθηναίων Δρομέων στον ημιμαραθώνιο Αγρινίου (22 Οκτωβρίου 2022)

Δημοφιλη Αρθρα