fbpx

Με στόχο το ατομικό ρεκόρ οι τρεις Έλληνες δρομείς στη Σιένα – Δηλώσεις των προπονητών Στ. Καρρέ και Μ. Χάντζου

iRun
Καραΐσκος - Πριβιλέτζιο - Βασιλάτου

Την Κυριακή η ευρύτερη περιφέρεια της Τοσκάνης στην Ιταλία θα βρεθεί στο επίκεντρο του δρομικού ενδιαφέροντος αφού θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Σιένα ο αγώνας European Olympic Marathon Qualifiers – Tuscany Camp Global Elite Race.

Μία διαδρομή επίπεδη σε στροφές των 5 χλμ. Ο αγώνας αυτός, που διοργανώνεται από την Toscana Atletica Futura και γίνεται στο πλαίσιο της διεκδίκησης θέσεων συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, χωροταξικά θα διεξαχθεί στην περιοχή του αεροδρομίου Αμπουνιάνο της Σιένα. 

Tuscany Camp 

Είναι γνωστό σε όλους πως θα υπάρχουν και τρεις σημαντικές ελληνικές συμμετοχές: ο Παναγιώτης Καραΐσκος, η Γκλόρια Πριβιλέτζιο και η Ανδριάννα Βασιλάτου. Στόχος των τριών Ελλήνων αθλητών είναι μία καλή παρουσία και -αν είναι δυνατό- η επίτευξη ατομικών ρεκόρ. Θυμίζουμε πως το ατομικό ρεκόρ του Καραΐσκου στο Μαραθώνιο είναι 2.22.30 από τον Απρίλιο του 2019, ενώ για την Γκλόρια Πριβιλέτζιο είναι 2.35.28 από τον Απρίλιο του 2019 στο Ρότερνταμ. Η, δε, Ανδριάννα Βασιλάτου μόλις λίγους μήνες πριν, το Νοέμβριο του 2020, είχε σημειώσει στο Μαραθώνιο της Βάρνας στη Βουλγαρία χρόνο 2.46.33. Πρόκειται για μία αθλήτρια που κάνει τώρα τα πρώτα βήματά της στη συγκεκριμένη απόσταση. Οι Έλληνες αθλητές πέρα από τις δυσκολίες που έτσι και αλλιώς έχει κάθε αγώνας στο εξωτερικό, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα όποια προβλήματα βρήκαν μπροστά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ευρύτερη περιοχή που θα λάβει χώρα ο συγκεκριμένος αγώνας κάποιος μπορεί να συναντήσει και το Tuscany Camp, εγκαταστάσεις που φημίζονται για την προτίμηση που τους δείχνουν για την προετοιμασία τους οι δρομείς από την Ουγκάντα. 

Το iRun είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον ομοσπονδιακό προπονητή στίβου, Σταύρο Καρρέ, τον προπονητή του Παναγιώτη Καραΐσκου και τον παλιό βαλκανιονίκη και νυν υπεύθυνο προγραμμάτων του ΓΣ Γλυφάδας, Μανώλη Χάντζο που μαζί με τον προπονητή της Γιάννη Περίφανο έχουν την επίβλεψη της Γκλόρια Πριβιλέτζιο. Ας δούμε τι μας είπαν:

 

Σταύρος Καρρές: «Στόχος μας το ατομικό ρεκόρ και η ψυχολογική τόνωση του αθλητή»

– Mε τα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία, π.χ. αναβολή αγώνων, προβλήματα στις μετακινήσεις κάθε είδους, ποιους τρόπους επιλέξατε για να ξεπεράσετε τις δυσκολίες και να διατηρήσετε σε καλή κατάσταση τους αθλητές σας; 

Σταύρος Καρρές: Λόγω του είδους των αγωνισμάτων που αφορούν στο τρέξιμο, σε σχέση με τα άλλα του στίβου, μπορέσαμε να μεταφέρουμε τις προπονήσεις σε πάρκα, σε δρόμους. Βγάλαμε τους αθλητές έξω, πραγματοποιώντας μία ομαλή μετάβαση από το γήπεδο στους εξωτερικούς χώρους. Κρατήσαμε την όλη διαδικασία σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.

Μετά από ένα χρόνο προσπαθειών είστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της στρατηγικής σας; 

Σ.Κ.: Είναι δύο οι απόψεις. Διίστανται. Ανάλογα με τον αθλητή, θα έλεγα. Λόγω του σκληρού εδάφους, των σωματότυπων και του τρόπου τρεξίματος υπήρξαν τραυματισμοί. Αυτοί λειτούργησαν σε ένα βαθμό ως ανασταλτικός παράγοντας για να πραγματοποιηθεί η προσπάθεια έτσι ακριβώς όπως τη θέλαμε.

Όσον αφορά στον αγώνα στη Σιένα τι προσδοκάτε; Ποιοι είναι οι στόχοι σας; 

Σ.Κ.: Ο Παναγιώτης είναι μία περίπτωση αθλητή που ταλαιπωρήθηκε λιγότερο από άλλους. Στόχος είναι μία επίδοση κάτω από 2.20.00. Να γίνει ατομικό ρεκόρ. Σκοπός είναι μέσα από αυτό να πάρει ο ίδιος ψυχολογική τόνωση για τη συνέχεια. Πιστεύω πως είναι μέσα στις δυνατότητές του κάτι τέτοιο. Είμαστε, κιόλας, τυχεροί που μέσα σε μία τέτοια γενική κατάσταση βρήκαμε και αγώνες να κάνουμε. 


 
 

Πώς βλέπετε το μέλλον; Είστε αισιόδοξος για την επόμενη μέρα; 

Σ.Κ.: Με βασικό γνώμονα το θέμα της δημόσιας υγείας, ευελπιστώ στην ομαλή μετάβαση ολόκληρης της κοινωνίας. Δεν είναι μόνο οι μεγάλοι αθλητές, είναι και οι μικροί, είναι οι ακαδημίες. Ο αθλητισμός είναι μία υπόθεση με κοινωνικές προεκτάσεις. Όσο για την αισιοδοξία, μετά από ένα χρόνο που έχουμε περάσει, ναι, είμαι αισιόδοξος. Φάγαμε τον γάιδαρο και έμεινε η ουρά του, που λένε…

 

Μάνος Χάντζος: «Στο μέλλον πρέπει να είμαστε όλοι δίπλα στους αθλητές»

Mε τα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία, π.χ. αναβολή αγώνων, προβλήματα στις μετακινήσεις κάθε είδους, ποιους τρόπους επιλέξατε για να ξεπεράσετε τις δυσκολίες και να διατηρήσετε σε καλή κατάσταση τους αθλητές σας; 

Μάνος Χάντζος: Η περιοχή στην οποία βρίσκεται ο δικός μας σύλλογος έδινε τη δυνατότητα για μεγάλες αποστάσεις και ελεύθερους χώρους, παραλία και βουνό. Το βουνό για τη δύναμη και για την προπόνηση η παραλία. Θεωρώ πως η προετοιμασία πήγε πάρα πολύ καλά. Παρότι δεν είχαμε αγώνες στην Ελλάδα, την ώρα που στην Ευρώπη είχε συνέχεια αγώνες. Φαίνεται πως ο κορονοϊός είναι διαφορετικός στην Ελλάδα από αυτόν που είναι στην Ιταλία, τη Γαλλία τη Γερμανία… Εκεί υπήρχαν πρωτόκολλα και γίνονταν αγώνες.

Όσον αφορά στον αγώνα στη Σιένα τι προσδοκάτε; Ποιοι είναι οι στόχοι σας; 

Μ.Χ.: Ο δικός μας αγώνας είναι 42 χλμ. Σκοπός είναι μία καλή επίδοση. Κάτω από το 2.35.00. Να κάνει η Γκλόρια ατομικό ρεκόρ. Παρότι άλλαξαν οι συνθήκες πολλές φορές, π.χ. αναβλήθηκαν Μαραθώνιοι (βλ. Πανελλήνιο πρωτάθλημα, Αμβούργο, Ρότερνταμ). Έτσι δεν μπορεί ένας αθλητής να είναι φορμαρισμένος.

Πώς βλέπετε το μέλλον; Είστε αισιόδοξος για την επόμενη μέρα; 

Μ.Χ.: Αν η Πολιτεία δεν στραφεί και σεβαστεί τους αθλητές, το μέλλον δεν θα είναι όπως πρέπει. Η Ιταλία στις 31 Ιανουαρίου είχε εκλογές και γίνονταν εκείνη τη μέρα αγώνες. Εδώ ασχολούμασταν συνέχεια με τις εκλογές του ΣΕΓΑΣ. Μας έλεγαν, βέβαια, πως οι λοιμωξιολόγοι δεν άφηναν να γίνουν αγώνες, ενώ στο εξωτερικό γίνονταν πολλοί αγώνες. Στο μέλλον πρέπει να είμαστε όλοι δίπλα στους αθλητές. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές. Εμείς οι άλλοι απλά στηρίζουμε τη δική τους προσπάθεια. 

 

> Εδώ θα βρείτε το link παρακολούθησης του αγώνα Elite Marathon Race (Ampugnano Siena) για να παρακολουθήσετε την προσπάθεια των Πριβιλέτζιο, Βασιλάτου και Καραΐσκου.

 

• Επιμέλεια-συνεντεύξεις: Κώστας Μαρούντας

Δημοφιλη Αρθρα