fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Morteza Alimi Poikilo Rocky Trail

Μορτέζα Αλίμι: Ένα ακατέργαστο «διαμάντι» από το Αφγανιστάν (pics)

Οι μυημένοι στο τρέξιμο γνωρίζουν τη φυσιογνωμία του, κάποιοι θα ξέρουν και το επίθετό του, Αλίμι. Είναι ο Μορτέζα Αλίμι, ένας 19χρονος ερασιτέχνης δρομέας από το Αφγανιστάν που όπου κι αν τρέχει… σκίζει.

Την Κυριακή (10/10) ήταν ο γρηγορότερος στην κούρσα των 10χλμ. στο πλαίσιο του 4ου Αγώνα Πεδίου Άρεως «Στις γειτονιές της Αθήνας», προσθέτοντας μια ακόμα πρωτιά στο ενεργητικό του, τρέχοντας με την αθλητική ομάδα – μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Yoga and Sport With Refugees». Οι τρεις από τις τέσσερις κούρσες της συγκεκριμένης διοργάνωσης κατακτήθηκαν από δρομείς της ομάδας, κυρίως παιδιά από το Αφγανιστάν.

Αυτό μας κίνησε την περιέργεια και θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για τον Μορτέζα Αλίμι, που άφησε την πατρίδα του και την οικογένειά του, ψάχνοντας για ένα καλύτερο αύριο.

«Στην Ελλάδα ήρθα το 2018, πέρυσι τελείωσα εδώ το Λύκειο, η ζωή μου εδώ δεν είναι τόσο, δεν μπορώ να πω καλή, γιατί έχω μερικά προβλήματα» λέει στο iRun o Αλίμι, αλλά τα λόγια του σε αυτό το θέμα, ήταν φανερό, δεν έβγαιναν εύκολα.

Ο Μορτέζα Αλίμι είναι ένας 19χρονος δρομέας με πολλές δυνατότητες, έχει την ικανότητα να τρέχει εξίσου καλά είτε σε δημόσια οδό, είτε στο βουνό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιβλητική του νίκη στις 5 Σεπτεμβρίου στο 8o Poikilo Rocky Mountain στην Πετρούπολη, στην απόσταση των 22,5χλμ. Ή μερικές ημέρες νωρίτερα η επικράτησή του στο 3o Skyros Run 2021 αλλά και στο 5o Veikou Trail.

 

Αλίμι

Αφού πέρασε δύσκολες καταστάσεις στην Τουρκία, πριν περάσει στις ελληνικές ακτές, ο Αλίμι βρέθηκε στην Αθήνα και άρχισε να τρέχει από το 2018. Σε ορεινό αγώνα στην Αργυρούπολη τον είδε για πρώτη φορά ο Σπύρος Λογοθέτης, ο έμπειρος πρωταθλητής υπεραποστάσεων από το Αγκίστρι και εντυπωσιάστηκε.

«Είμαι αυτός που ανακάλυψε τον Αλίμι, μιλήσαμε και τον έπεισα να έρθει να ζήσει στο Αγκίστρι και εκεί να κάνουμε μαζί προπονήσεις. Όπως και έγινε, παράλληλα έπιασε δουλειά στην οικογενειακή μας επιχείρηση, του αγοράσαμε ρούχα, βρέθηκε και μια χορηγία. Τους τελευταίους μήνες δεν έχουμε βρεθεί από κοντά, είναι ένα ταλαντούχο παιδί που αν δουλευτεί σοβαρά, μπορεί να πετύχει σπουδαία πράγματα» δηλώνει ο Σπύρος Λογοθέτης στο iRun. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2020, στην πρώτη διοργάνωση του HardSun Trail στο Αγκίστρι, ο Αλίμι αποτέλεσε την αποκάλυψη του αγώνα των 26χλμ., όταν τερμάτισε πρώτος και πανευτυχής με μια εντυπωσιακή επίδοση 1ώρ.56λ.

Αλίμι

Στάδιό του το πάρκο και το κικ μπόξινγκ

Ο Αλίμι επέστρεψε στην Αθήνα, αρχικά έμενε στο Ολυμπιακό Χωριό στις Αχαρνές, σε δωμάτια για πρόσφυγες που είχαν παραχωρηθεί από το κράτος, πριν μεταφερθεί με συμπατριώτες του σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, όπου έχει το δικό του δωμάτιο. Καθημερινός τόπος προπόνησης είναι το πάρκο, για την ακρίβεια το Πεδίον του Άρεως, εκεί όπου προπονείται μαζί με τους συμπατριώτες του. Τις Κυριακές, αν δεν έχει αγώνα, θα είναι στο βουνό ή στην παραλία του Αγίου Κοσμά, για τρέξιμο.

«Έχω δημιουργήσει τη διαδρομή μου στο πάρκο, μου αρέσει να τρέχω σε διαφορετικά σημεία στην Αθήνα, στο βουνό, στο πάρκο, στο στάδιο, στο δρόμο. Έχω προπονητή, αλλά δεν είναι από την Ελλάδα, δεν ασχολούμαι μόνο με το τρέξιμο, παίζω και Muay Thai, είναι ένα σπορ κάτι σαν το κικ μπόξινγκ προερχόμενο από την Ταϋλάνδη» συνεχίζει ο νεαρός Αφγανός, που στους αγώνες τρεξίματος έχει την υποστήριξη από την ιταλική εταιρεία Montura, που εκπροσωπεί στην Ελλάδα ο κ. Λεονάρντο Κουράτολο, general manager της Acerbis Sportitalia.

Αλίμι

 

Κουράτολο: «Σταθερά βήματα, για πρώτη φορά στον μαραθώνιο»

Το iRun επικοινώνησε με τον κ. Κουράτολο, τον άνθρωπο που έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου, οικονομικά και προπονητικά την υποστήριξη του αθλητή και ζητήσαμε να μας μιλήσει για τον Αλίμι.

«Γνώρισαν τον Αλίμι σε αγώνα στο Αγκίστρι. Από τότε ανέλαβα τα πάντα. Είναι ένα παιδί με μεγάλες δυνατότητες, προπονητικό πρόγραμμα παίρνει από Ιταλό τεχνικό, εγώ εδώ τον επιβλέπω. Ανήκει στην ομάδα Ευκλής (Σύλλογος Δρομέων Νοτίων Προαστίων Αττικής)  Έχει την ορμή του νέου ανθρώπου, θέλει να τα κάνει όλα γρήγορα, να δείξει τι μπορεί να πετύχει. Ο Αλίμι θέλει κάθε εβδομάδα να τρέχει σε αγώνες, αλλά αυτό δεν γίνεται. Τώρα τον προετοιμάζουμε για να τρέξει στον μαραθώνιο της Αθήνας, θα είναι η πρώτη φορά που θα τρέξει τα 42χλμ. Αγαπά το βουνό, αλλά πιστεύω πως μπορεί να αποδώσει καλύτερα στο δρόμο. Θέλω να καταλάβει πως τα βήματα πρέπει να γίνουν σιγά-σιγά και σταδιακά. Υπάρχουν πολλά σχέδια για το μέλλον».

 

 


• Η Yoga and Sport With Refugees ιδρύθηκε το 2017 στη Λέσβο. Ο οργανισμός έχει σαν στόχο την υποστήριξη των προσφύγων και των μεταναστών μέσω του αθλητισμού, τους εντάσσει στην κοινότητα και βελτιώνει τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Η οργάνωση αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται στη Λέσβο και στην Αθήνα, προσφέροντας πολλαπλές αθλητικές δραστηριότητες και στις δύο τοποθεσίες. Οι δραστηριότητες χωρίζονται σε 6 κύρια έργα: γιόγκα, γυμναστήριο, κολύμπι, τρέξιμο, αθλητικά πεδία και δραστηριότητες γυναικών. Όποιος ενδιαφέρεται να υποστηρίξει το έργο της ομάδας τους μπορεί να επικοινωνήσει με τη διεύθυνση του οργανισμού, ή να βοηθήσει άμεσα, με οποιαδήποτε δωρεά, μέσω της σελίδας gogetfunding.com

 

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register