fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

Νικολέτα Κυνατίδου: «Μέσα από το τρέξιμο καταλαβαίνεις μέχρι που μπορείς να φτάσεις»

Το ταλέντο ξεχειλίζει από την Νικολέτα Κυνατίδου, η οποία σε κάθε εμφάνισή της σε αγώνα, καταλαβαίνεις ότι αυτό το κορίτσι έχει ακόμη πολλά να δώσει στον ελληνικό στίβο.

Η αθλήτρια του ΓΣ Γλυφάδας μίλησε στο iRun (μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον τελικό των 800μ. με νέο ατομικό ρεκόρ 2:10:28 στο 33ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών στο ΣΕΦ, στις 10 Φεβρουαρίου 2019) τόσο για τον τρόπο που προπονείται ως πρωταθλήτρια Ελλάδας, όσο και για τους μελλοντικούς της στόχους που αναμένονται να είναι ακόμη πιο λαμπροί.

  • Συνέντευξη στον Θάνο Χουλιάρα
  • Φωτογραφίες: az sports images

800 μ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ / Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου 2019, Σ.Ε.Φ., 9-10.2.2019 / Photos © Nassos Triantafyllou / www.azsportsimages.com


Σκιαγράφησέ μας την αθλητική σου πορεία με απαρχή το ξεκίνημα σου στην Δράμα. Ποια τα αθλητικά δεδομένα για ένα παιδί που θέλει να κυνηγήσει το όνειρο του πρωταθλητισμού σε Περιφέρεια αλλά και στην Αθήνα;

«Ξεκινώντας στα 12 μου χρόνια τα πρώτα μου βήματα στο στίβο τα έκανα με την πρώην προπονήτριά μου Σταυρούλα Κωνσταντινίδου. Σαν δεύτερη χρονιά παγκορασίδα κέρδισα το πανελλήνιο πρωτάθλημα στα 600μ και έπειτα σαν δεύτερη χρονιά κορασίδα λαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στο βαλκανικό πρωτάθλημα U18 κατάφερα να επιτύχω το όριο για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στο οποίο όμως δεν έλαβα μέρος καθώς συμμετείχα στην παγκόσμια γυμνασιάδα οπού κέρδισα στα 1500μ. Έπειτα λόγω τρίτης λυκείου ελάττωσα τις προπονήσεις μου κρατώντας ένα καλό επίπεδο προκειμένου να επανέλθω άμεσα την επόμενη χρονιά όπου σαν δεύτερη χρονιά νεάνιδα έκανα ατομικό ρεκόρ και κέρδισα το βαλκανικό πρωτάθλημα της κατηγορίας μου. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς κερδίζοντας το πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού ανδρών γυναικών στα 800μ και καταλαμβάνοντας την 5η θέση στο βαλκανικό Α/Γ, χάρη την πολύτιμη βοήθεια των νέων προπονητών μου, του Μανώλη Χάντζου, του Γιάννη Περήφανου και του νέου μου συλλόγου ΓΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ. Σαφώς ο πρωταθλητισμός είναι δύσκολο εγχείρημα, ωστόσο όποιος ποθεί κάτι οφείλει να κυνηγήσει το όνειρό του πάρα τις οποίες δυσκολίες γενικότερα στην Ελλάδα και ειδικότερα στην περιφέρεια. Φυσικά και οι ελλείψεις είναι πολλές τόσο στην επαρχία όσο και στην Αθήνα. Παρόλα αυτά στην πρωτεύουσα παρέχονται ορισμένες δυνατότητες που διευκολύνουν την κατάσταση».

Οι μεσαίες αποστάσεις είναι ίσως τα πιο διαδεδομένα αγωνίσματα των φίλων του στίβου σε πολλές προηγμένες αθλητικά χώρες. Ποια βήματα θεωρείς ότι θα μπορούσαν να στήριζαν την ανάπτυξη τους και στη χώρα μας; Πως μπορούμε να φτάσουμε και εκεί στις διεθνείς επιτυχίες που μας λείπουν.

«Ήδη τα τελευταία χρόνια το δρομικό κίνημα έχει αναπτυχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, με τη διοργάνωση πολλών αγώνων τόσο σε επίπεδο πρωταθλητισμού, όσο και σε επίπεδο ερασιτεχνικής ενασχόλησης πράγμα, κάτι που σημαίνει ότι οι αποστάσεις προσελκύουν όλο και μεγαλύτερο κοινό στη χωρά μας. Οι μεσαίες αποστάσεις είναι πιο προσιτές προς τα νέα παιδιά που τείνουν να ασχοληθούν με το τρέξιμο, επομένως ωθώντας τα προς αυτές θα αυξηθεί και ο ανταγωνισμός και άμεσα και οι επιδόσεις. Θεωρώ πως για να φτάσουμε στις διεθνείς επιτυχίες χρειάζεται να δοθούν μεγαλύτερα κίνητρα, καλύτερες εγκαταστάσεις, και περισσότερες διευκολύνσεις στο επίπεδο προετοιμασίας των αθλητών».

Kάνε μας μια μικρή ανάλυση του προπονητικού σου προγράμματος μέσα στη σεζόν. Πότε και πώς φορτώνεις τον μεγαλύτερο όγκο… προπόνησης, έχοντας φυσικά ως στόχο τους σημαντικούς αγώνες για τη χειμερινή σεζόν που φεύγει αλλά και για τη θερινή που έρχεται.

«Με την αλλαγή προπονητή στην αρχή της σεζόν το πρόγραμμα προπονητικής άλλαξε. Η χειμερινή σεζόν είχε μεγαλύτερο χιλιομετρικό όγκο άλλα και ενδυνάμωση, ενώ το φορμάρισμα γίνεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες πριν τον αγώνα. Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων έγινε μια μικρή προετοιμασία στην Καλαμάτα με τη συμβολή του ΣΕΓΑΣ και του συλλόγου μου. Ωστόσο, καθώς στον κλειστό θέλαμε να κάνουμε ένα πέρασμα, δεν δώσαμε μεγάλο βάρος σε ειδική προπόνηση παρά μόνο λίγο καιρό πριν τον αγώνα με μερικά αγωνιστικά κομμάτια. Θεωρώ η θερινή περίοδος θα έχει μια ανάλογη συνέχεια με μεγαλύτερη έμφαση στην ειδική προπόνηση».

Δώσε μας τα δεδομένα του αθλητικού και όχι μόνο καθημερινού σου προγράμματος;

«Επειδή είμαι φοιτήτρια στο τμήμα εργοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής η καθημερινότητα μου δεν έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο. Συνήθως το πρόγραμμα μου είναι του τύπου προπόνηση, σχολή, προπόνηση, διάβασμα και ξεκούραση. Όταν όμως βρίσκω λίγο χρόνο μου αρέσει να βλέπω ταινίες και να περνάω χρόνο με τους φίλους μου».

Αναδείχθηκες πρωταθλήτρια Ελλάδας στο 800άρι του Κλειστού και 5η στους Βαλκανικούς που ακολούθησαν. Ποια είναι οι άμεσοι αγωνιστικοί στόχοι και ποιο οι απώτεροι αθλητικοί στόχοι μέσα στα επόμενα χρόνια;

«Η χειμερινή σεζόν τελείωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έπειτα από το ατομικό μου ρεκόρ στον κλειστό ελπίζω να γίνει κάτι ανάλογο και στον ανοιχτό στίβο. Στόχος για τη θερινή σεζόν είναι φυσικά ένα ατομικό ρεκόρ στα 800μ. άλλα και να βελτιώσω τις επιδόσεις μου στα 1500μ. ενώ αγωνιστικά ελπίζω στη συμμετοχή μου στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα U23 το καλοκαίρι. Ο απώτερος σκοπός για τα επόμενα χρόνια είναι η διαρκής βελτίωσή μου και να μην παραμένω στάσιμη, εφόσον όλα πάνε καλά».

Ποια είναι για μια πρωταθλήτρια Ελλάδας η πραγματική σημασία και η αξία του running; Με την εμπειρία σου τι θα συμβούλευες ότι μπορεί να ανακαλύψει σ’ αυτό ένας επίδοξος δρομέας;

«Είτε πρωταθλητής είτε ερασιτέχνης το τρέξιμο αποτελεί έναν τρόπο διαφυγής από την καθημερινότητα ενώ παράλληλα βελτιώνεται η ψυχική και η σωματική μας υγεία αποτελώντας επίσης έναν από τούς καλύτερους τρόπους κοινωνικοποίησης. Προσωπικά θεωρώ πως μέσα από το τρέξιμο ένας άνθρωπος μπορεί να ανακαλύψει μέχρι πού μπορεί να φτάσει και να αντιληφθεί πως μόνο μέσα από την συνεχή προσπάθεια και προπόνηση μπορεί να βελτιώνεται διαρκώς».

Δώσε μας το προφίλ των μεσαίων αποστάσεων. Ποιες οι ομοιότητες, οι διαφορές αλλά και οι ξεχωριστές δυσκολίες στα 800 και τα 1500 μέτρα;

«Τα δύο αυτά αγωνίσματα μοιάζουν τόσο πολύ όσο και διαφέρουν. Και στα δύο χρειάζεται η αντοχή στην ταχύτητα και η συγκέντρωση κατά τη διάρκεια του αγώνα στην τακτική, ωστόσο στα 800μ. θεωρώ πως δίνεται περισσότερη έμφαση στις μεγαλύτερες εντάσεις σε αντίθεση με τα 1500μ., όπου επικεντρωνόμαστε περισσότερο στο αερόβιο.

Θα σκεφτόσουν κάποια στιγμή να μεταπηδήσεις και στις μεγαλύτερες διαδρομές 5-10 χλμ.;

«Θα ήθελα να επιχειρήσω και τις μεγαλύτερες αποστάσεις ήδη μου αρέσει να τρέχω τα 5άρια δρόμου. Νιώθω, όμως, ότι δεν είμαι ακόμα έτοιμη να ανεβώ χιλιόμετρα αγωνιστικά σε ανταγωνιστικό επίπεδο και ότι έχω να δώσω ακόμα πράγματα στις μεσαίες αποστάσεις».

Έχεις κάποια αθλήτρια-πρότυπο που θαυμάζεις την πορεία της και θα ήθελες να της μοιάσεις; 

«Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο, μου αρέσει ωστόσο αρκετά η αθλήτρια Laura Muir, η οποία τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί στις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register