Δύο εβδομάδες πριν από την παρουσία του στον Αυθεντικό Μαραθώνιο και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, όπου κατέκτησε την 41η θέση με 2:54:50, ο Νίκος Ροδόπουλος συμμετείχε και πρώτευσε στον Δρόμο των Αθανάτων.
Ενας αγώνας 142 χλμ. με πάνω από 2500 υψομετρικά, ξεκινώντας από Τρίπολη, περνώντας από Σπάρτη, ανεβαίνοντας Μυστρά και Ταΰγετο, και τερματισμό την Καλαμάτα.
Το iRun μίλησε με τον Πατρινό υπερμαραθωνοδρόμο για τη διαχείριση ενός τέτοιου αγώνα, και φυσικά για το πώς βίωσε την 8η συμμετοχή του στον Αυθεντικό Μαραθώνιο.
Πώς είναι ο αγώνας των Αθανάτων; Η μορφολογία, τα τοπία, οι θεατές, τα μέρη από τα οποία περνάτε;
– Στην αρχή του αγώνα που ξεκινάει στις 14:00 είχε ζέστη. Τα πρώτα 40 χλμ. ήταν εύκολη διαδρομή, μετά άρχιζε ανηφόρα.
– Μια όμορφη διαδρομή που περνούσε από πολλά χωριά, μικρά, μεγάλα, που έμοιαζαν να είναι ξεχασμένα στον χρόνο, όλα μα όλα όμως είχαν σταθμούς με πολύ ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους. Υπήρχαν σταθμοί που δεν ήθελες να φύγεις.
– Μέχρι το 80ό χλμ. στη Σπάρτη είναι το πρώτο σκέλος του αγώνα για μένα, όπου πρέπει να φτάσεις εκεί όσο γίνεται πιο δυνατός και «φρέσκος» γιατί μετά ξεκινάει το δεύτερο σκέλος, μια ανηφόρα 20+ χλμ. που ανεβαίνει στον Μυστρά και τον Ταΰγετο, μια διαδρομή πολύ απαιτητική αλλά συνάμα και όμορφη.
– Στο 107ο χλμ. περίπου αρχίζει η κατηφόρα με κάποιες μικρές ανηφόρες για να φτάσεις περίπου στο 132ο χλμ. και να βλέπεις μπροστά σου όλη την Καλαμάτα. Δέκα χλμ. κατηφορικά και έφτασες.
Σε ποιο σημείο δυσκολεύτηκες στον αγώνα;
Το σημείο που με δυσκόλεψε ήταν από το 90ό χλμ. μέχρι και το 100ό γιατί είχα στομαχικά. Προσπάθησα να πιάσω ένα τέμπο σε όλη τη διαδρομή, οι μεγάλες ανηφόρες όμως δεν σε αφήνουν, ο μέσος όρος όμως βγήκε 4:55 περίπου.
Τι ανεφοδιασμό πήρες κατά τη διάρκεια του αγώνα;
Τον ανεφοδιασμό μου τον έχω προγραμματίσει αρκετές ημέρες πριν με τον προπονητή μου (Τζανετάκης Ιωάννης – Tzanetakis Lab). Κατά βάση ήταν τζελ, ηλεκτρολύτες και νερό.
Τι περιλάμβανε το πρώτο γεύμα σου μετά τον αγώνα;
Μετά τον αγώνα παίρνω το Recovery και μετά από λίγη ώρα τρώω μπιφτέκια με ζυμαρικά που παίρνω από το σπίτι μου.
Πόσα χλμ. ήταν η πρώτη σου προπόνηση / χαλάρωμα μετά τον αγώνα και πότε;
Οι 3 προπονήσεις μου μετά τον αγώνα ήταν ποδήλατο μέχρι 1 ώρα.
Πόσα χλμ. τρέχεις περίπου μέσο όρο τον μήνα;
Τον μήνα τρέχω περίπου 450 χλμ., ανάλογα όμως για το τι αγώνα ετοιμάζομαι.
Από πού είσαι, πού ζεις, με τι ασχολείσαι;
Είμαι από Πάτρα και ζω εκεί. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας.
Από πότε τρέχεις συστηματικά;
Τρέχω από το 2009.
Σε ποια διοργάνωση θέλεις πολύ να τρέξεις αλλά δεν τα έχεις καταφέρει ακόμα;
Θα ήθελα να τρέξω σε έναν αγώνα υπεραπόστασης στην Αμερική.
Πες μας και για τον Αυθεντικό. Πώς πήγε η 8η συμμετοχή σου;
Βγήκε καλά. Με ενόχλησε το γόνατο από το 30ό και μετά. Εκοψα πολύ. Αλλά δεν ήταν στόχος. Στόχος ήταν το προηγούμενο.
Τι σε ευχαριστεί περισσότερο στον Αυθεντικό;
Ε, κατ’ αρχάς είναι γιορτή για όλους μας όσοι τρέχουμε στην Ελλάδα. Και για τους ξένους δηλαδή. Επίσης, είναι μια ευκαιρία για φίλους, γνωστούς, να βρεθούμε. Εδώ συναντιόμαστε όλοι! Είναι ακόμη ο κόσμος. Είναι και το Καλλιμάρμαρο. Είναι ένα πακέτο.
Ποιος είναι ο επόμενος αγώνας;
– Θα δούμε. Από το ‘25 και μετά. Στόχος είναι να κάνω έναν μαραθώνιο στο εξωτερικό. Δεν ξέρω ακόμα πού. Από την καινούρια χρονιά θα δω. Να περάσει και το πόδι, έκανα μόλις μαγνητική, πρέπει να είναι οστικό οίδημα. Αλλά δεν πειράζει. Ετσι είναι αυτά, δεν είναι η πρώτη φορά!
– Τον Οκτώβριο θα κατέβω πάντως στο Παγκόσμιο στο 24ωρο στη Γαλλία (αγώνας σε στάδιο) και μάλλον θα αφήσω το Σπάρταθλον για το ’26, όπου έχω ήδη την πρόκριση.