Η επικονίαση είναι μια θεμελιώδης διαδικασία για την επιβίωση των οικοσυστημάτων. Σχεδόν 90% των ειδών άγριων ανθοφόρων φυτών στον κόσμο εξαρτώνται σε κάποιον βαθμό από την επικονίαση των ζώων, μαζί με περισσότερο από 75% των παγκόσμιων καλλιεργειών τροφίμων και 35% της παγκόσμιας γεωργικής γης.
Οι μέλισσες ως επικονιαστές μεταφέρουν τη γύρη από το ένα λουλούδι στο άλλο, επιτρέποντας όχι μόνο την παραγωγή αφθονίας φρούτων, ξηρών καρπών και σπόρων, αλλά και περισσότερης ποικιλίας και καλύτερης ποιότητας, συμβάλλοντας τόσο στη διατροφή, όσο και στην ασφάλεια των τροφίμων.
Για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τη σημασία των επικονιαστών, τις απειλές που αντιμετωπίζουν και τη συμβολή τους στην αειφόρο ανάπτυξη, ο ΟΗΕ όρισε τις 20 Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας.
Η πρώτη σκέψη για να μας μιλήσουν για αυτή τη σημαντική παγκόσμια ημέρα, αλλά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα, μέσα από τη δική τους ματιά, ήταν δυο νέοι άνθρωποι, μελισσοκόμοι, ένα ευγενέστατο και κατασταλαγμένο ζευγάρι που έχουμε γνωρίσει στα βουνά της Ηπείρου και τους συναντάμε τα τελευταία χρόνια σε ορεινούς αγώνες ως υποστηρικτές, δοκιμάζοντας παράλληλα τα πραγματικά αγνά μέλια που παράγουν.
Ο λόγος λοιπόν στον Βασίλη Ρήτα και την Ελένη Πλαχούρα της “Νomad Honey”, οι οποίοι εν μέσω πυρετού μεταφορών των μελισσιών τους, ανταποκρίθηκαν με χαρά στο κάλεσμά μας, έχοντας βέβαια και την απαραίτητη βοήθεια του μικρού τους Νικολάκη…
– Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας στις 20 Μαΐου, εσείς ως “Nomad Honey” θα λέγατε ότι γιορτάζετε;
«Εμείς γιορτάζουμε κάθε μέρα την μέλισσα. Για εμάς κάθε μέρα είναι μέρα της μέλισσας. Γενικά δεν συμπαθούμε και πολύ τις «παγκόσμιες μέρες» αλλά αφού υπάρχει και για την μέλισσα θα αρχίσουμε να τις συμπαθούμε περισσότερο».
– Γνωρίζουμε όλοι τη σημαντικότητα των επικονιαστών στη φύση, πόσο εξαρτώμαστε όμως από την επιβίωση της εργατικής μέλισσας;
«Είμαστε άμεσα εξαρτώμενοι από την επικονίαση της μέλισσας γιατί επικονιάζουν τα φυτά που είναι πηγή περίπου για το 80% των τροφίμων που καταναλώνουμε».
– Η μέλισσα προστατεύει τη βιοποικιλότητα, εμείς όμως προστατεύουμε τη μέλισσα;
«Για αυτό το θέμα μπορούμε να συζητάμε για μέρες! Η μέλισσα ζει στην Γη το λιγότερο 15 εκατομμύρια χρόνια. Τα τελευταία 40 χρόνια εξαιτίας ασθενειών και αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων η μέλισσα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης. Είναι κρίμα το ότι δεν σεβόμαστε ως άνθρωποι τον μεγαλύτερο επικονιαστή της φύσης μας».
– H Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η θέση ανάμεσα στους μεγαλύτερους καταναλωτές μελιού παγκοσμίως. Υπάρχει η αναγκαία γνώση των καταναλωτών για τη σπουδαιότητα του ανεπεξέργαστου μελιού;
«Γι’ αυτό κι αν θα μπορούσαμε να συζητάμε για μέρες! Υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που γνωρίζει την αξία του ανεπεξέργαστου ελληνικού μελιού και πως να το επιλέγει. Υπάρχει όμως και μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που αγνοεί τα βασικά της ποιότητας και των χαρακτηριστικών του ανεπεξέργαστου μελιού. Εμείς σαν Nomad Honey προσπαθούμε να «εκπαιδεύουμε» τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται, ώς προς αυτό».
– Ποιες είναι οι μεγαλύτερες απειλές για την κοινωνία των μελισσών σήμερα;
«Η μεγαλύτερη απειλή ήταν και θα είναι ο άνθρωπος. Λόγω της τεράστιας ρύπανσης του περιβάλλοντος που έχει δημιουργήσει, της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων και της υπερεκμετάλλευσης των μελισσοσμηνών. Γι’ αυτό κι εμείς σαν Nomad Honey επιλέγουμε τα μελισσοκομεία μας να βρίσκονται σε βουνά, μακρυά από την ρύπανση, σε υγιείς τόπους. Έτσι βάζουμε κι εμείς το λιθαράκι μας ώστε να διατηρήσουμε υγιείς πληθυσμούς μελισσών».
– Ποιες είναι οι κυριότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε για να κρατιέστε στην αφρόκρεμα των Ελλήνων παραγωγών μελιού;
«Δεν υπάρχουν δυσκολίες όταν έχεις μεράκι, πείσμα, υπομονή και εργατικότητα. Όλα αυτά πάντα με γνώμονα την ποιότητα σε οδηγούν σε ένα κορυφαίο προϊόν».
– Πως επιτυγχάνετε την κορυφαία ποιότητα των προϊόντων σας;
«Η ποιότητα των μελιών μας είναι ο συνδυασμός της ορεινής βιοποικιλότητας και της σχεδόν μηδενικής παρέμβασής μας. Η μέλισσα σε τόπους αμόλυντους γνωρίζει πως να παράγει εξαιρετικής ποιότητας μέλι».
– Γνωρίζουμε για μια σημαντική βράβευσή σας σε παγκόσμιο διαγωνισμό του εξωτερικού. Αναγνώριση ή επιβεβαίωση των κόπων σας;
«Αναφέρεστε στην βράβευσή μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό ποιότητας ”London International Honey Awards” όπου αποσπάσαμε χρυσό βραβείο. Ήταν αναγνώριση και επιβεβαίωση της δουλειάς μας και σίγουρα μας έδωσε μια επιπλέον ώθηση να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε».
– Επικοινωνείτε με τις μελισσούλες σας;
«Ε… τι; Την Αργυρώ δεν ξέρουμε; Ή την Κατερίνα; Ας μην μιλήσουμε για τον Τάκη τον κηφήνα που όλη την ημέρα είναι αραχτός! Πέρα από την πλάκα, δεν υπάρχουν λέξεις ώστε να σας δώσουμε να καταλάβετε αυτό που νιώθουμε όταν ανοίγουμε την κάθε κυψέλη και την επικοινωνία που έχουμε με τις μέλισσες».
– Να περιμένουμε και άλλο καινοτόμο προϊόν σας εκτός από το εξαιρετικό ενεργειακό τζελάκι «Bear Strength» το οποίο έχετε διαθέσει στην αγορά;
«Δημιουργήσαμε δύο νέα ενεργειακά τζελ με τελείως διαφορετική γεύση, ρευστότητα και ιδιότητες, πάντα διατηρώντας την υψηλή ποιότητα και την φυσικότητα των πρώτων υλών που θα είναι διαθέσιμα πολύ σύντομα».
– Αισθάνεστε περισσότερο νομάδες ή μελισσοκόμοι;
«Είναι αλληλένδετα αυτά τα δύο. Γι’ αυτό άλλωστε λέγεται και ”νομαδική” η μελισσοκομία κι εμείς λεγόμαστε Nomad Honey».
– Κάτι δύσκολο: ο αγαπημένος σας ορεινός αγώνας;
«Πώς να διαλέξεις ανάμεσα στο πέρασμα της Βάλια Κάλντα, το ανέβασμα της Νταβάλιστας, το δάσος της Ροδόπης, τις πλαγιές του Ολύμπου και τόσα άλλα! Κάθε αγώνας είναι μοναδικός!».
– Πολλοί Έλληνες αθλητές ορεινού τρεξίματος έχουν δηλώσει την προτίμησή τους στο φυσικό ενεργειακό τζελάκι σας. Ποιόν ξένο, όμως, θα επιλέγατε να το δοκιμάσει;
«Θαυμάζουμε πολλούς ξένους αθλητές, αλλά ο Κίλιαν Ζορνέτ θα χαιρόμασταν πολύ να το δοκιμάσει και να το επιλέξει!».
– Η αγαπημένη σας γεύση μελιού;
«Έχει να κάνει με την ώρα της ημέρας και την εποχή! Άλλες φορές προτιμάμε τα ορεινά ανθόμελα και άλλες το βελανίδι. Μάλλον έχει να κάνει με τη διάθεση!
– Η ποικιλία που προτιμάει περισσότερο το αγοραστικό κοινό σας;
«Η βόρεια Ελλάδα προτιμάει περισσότερο τα σκούρα μέλια όπως το έλατο και το βελανίδι. Ο νότος επιλέγει συνήθως ανθόμελα όπως το γαλάζιο αγκάθι και το φασκόμηλο».
– Σας γνωρίζουμε ως ένα ιδιαίτερα θετικό και αισιόδοξο νέο ζευγάρι. Τι απολαμβάνετε περισσότερο αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύουμε;
«Απολαμβάναμε και απολαμβάνουμε την παγωμένη μπύρα μετά τη δουλειά! Αυτό δεν άλλαξε και ούτε θα αλλάξει. Έχουμε επενδύσει στις μικρές αξίες της ζωής που τίποτα δεν μπορεί να μας τις στερήσει».
– Αγαπημένος σας προορισμός ή διαδρομή;
«Χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, η διαδρομή που μας έρχεται πρώτα στο μυαλό είναι από την «Κερασιά» μέχρι την Γκούρα. Δηλαδή όλη η βορεινή της Τύμφης. Λάπατος, Πλόσκος, Γκαμήλα, Καρτερός, Μεγάλα λιθάρια, Τσούκα Ρόσα, Γκούρα…».
– Ένα όνειρο που δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί;
«Μια ξύλινη καλύβα στο βουνό».
– Μια ευχή σας;
«Να έχει ο κόσμος υγεία και να μπορεί να βρίσκει χρόνο για να κάνει τα πράγματα που αγαπά!».
– Σας ευχαριστούμε πολύ Ελένη και Βασίλη και ευχόμαστε να ζείτε πάντα αληθινά και να μας γλυκαίνετε…
«Καλή αντάμωση στα βουνά!»
Βασίλης – Ελένη – Νικολάκης
Nomad Premium Greek Honey
• Ευχαριστούμε για το φωτογραφικό υλικό από τη σελίδα της Nomad Honey
– Περισσότερες πληροφορίες για την Nomad Honey μπορείτε να βρείτε στην κατατοπιστική ιστοσελίδα τους: www.nomad-honey.gr