fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

O «Atromitos Ultra» Χρήστος Μαυρίκιος μιλάει για τον ξεχωριστό αγώνα Υπεραπόστασης

To 2o Atromitos Ultra έρχεται στις 20-21 Μαρτίου. Μετά την πρώτη επιτυχημένη διοργάνωση, ο Χρήστος Μαυρίκιος, ο Αλέξανδρος Αργύρης και η Ελένη Χατζημήτσου ενώνουν την εμπειρία τους και τη θέλησή τους για να διοργανώσουν και πάλι ένα ξεχωριστό αγώνα που όμοιός του, δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Ο Άρης Γαβριελάτος συνομίλησε με τον καταξιωμένο πρωταθλητή και εν ενεργεία αθλητή υπεραποστάσεων Χρήστο Μαυρίκιο, τεχνικό διευθυντή του αγώνα, και σας μεταφέρει μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τις αλλαγές που προέκυψαν, για μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, αλλά και για τη φιλοσοφία της ομάδας του Atromitos Ultra.
  • Ποιός να το έλεγε ότι το Atromitos Ultra θα ήταν ένας από τους τελευταίους αγώνες που διεξήχθησαν χωρίς προβλήματα εξαιτίας του κορονοϊού! Οι αλλαγές φέτος είναι αρκετές, θέλετε να μας πείτε για το “νέο” στίβο και όποιες άλλες αλλαγές;

Χρήστος Μαυρίκιος: «Ο φετινός αγώνας θα διεξαχθεί σε πιστοποιημένη κυκλική διαδρομή 2 km παραπλεύρως της λίμνης του κωπηλατοδρομίου. Πρόκειται για τη διαδρομή στην οποία διεξάγεται το πανελλήνιο πρωτάθλημα βάδην. Παρέχει περισσότερη προστασία σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων, διευκολύνει τη μετάβαση στην πίστα των αγώνων και προσφέρει άπλετο χώρο για ανάπαυση, αναμονή και παρακολούθηση των αθλητών».

  • Κόπηκε το 100άρι και η σκυταλοδρομία. Ποιο ήταν το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση; Θέλετε να μας πείτε κάποια στοιχεία για τους αγώνες που θα διεξαχθούν;

Χ.Μ.: «Το 100άρι δεν υπάρχει σαν αυτόνομο αγώνισμα αλλά ως ενδιάμεση καταγραφή (split) τόσο στο 12ωρο όσο και στο 24ωρο. Η κουλτούρα των ενδιαμέσων καταγραφών έχει θεμελιωθεί στο εξωτερικό εδώ και χρόνια λόγω της χρησιμότητάς της. Στο 24ωρο του Atromitos Ultra για παράδειγμα υπάρχουν ενδιάμεσες καταγραφές για όλες τις επίσημες υπεραποστάσεις που θα διανύσει ο δρομέας δηλ. 50km, 100km, 100miles, 6ωρο, 12ωρο, 24ωρο. Δηλαδή ο δρομέας τρέχει έναν αγώνα και καταγράφονται οι επιδόσεις του σε 6 αγωνίσματα! Αντίστοιχα στο 12ωρο καταγράφονται οι επιδόσεις του στα 50Km, 100km, 6ωρο και 12ωρο. Αυτές οι ενδιάμεσες επιδόσεις εκτός του ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ως κριτήρια συμμετοχής σε άλλους αγώνες (π.χ. Σπάρταθλον), εμπλουτίζουν το βιογραφικό του αθλητή με επίσημη καταγραφή σε αντίστοιχες βάσεις δεδομένων (π.χ. DUV). Γεγονός μεγάλης αξίας για το ιστορικό του δρομέα αφού συνήθως τα ατομικά ρεκόρ στις μεγάλες αποστάσεις συνοδεύονται και από ατομικά ρεκόρ σε κάποιες ενδιάμεσες.
Με βάση τα παραπάνω το 100άρι λοιπόν “κόπηκε” από τις απονομές αλλά όχι από το αγωνιστικό κομμάτι. Γι’ αυτό άλλωστε όσοι “γρήγοροι” έχουν προσωπικό στόχο το σπάσιμο των 100km εγγράφονται στο 12ωρο, ενώ οι λιγότερο γρήγοροι στο 24ωρο. Οι ξένοι δρομείς, λόγω της αγάπης τους για το 100μιλο, ακολουθώντας το ίδιο σκεπτικό εγγράφονται στο 24ωρο.
Η σκυταλοδρομία φέτος λόγω του ότι συγκεντρώνει μεγάλο όγκο αθλητών αποφασίσαμε να μην διεξαχθεί λόγω της πανδημίας του covid-19. Στο μέλλον, όταν δεν θα υπάρχουν περιορισμοί λόγω της πανδημίας θα επιστρέψει σε πιο Ultra μορφή». 

  • Έχετε βάλει early bird εγγραφών κάτι που προσωπικά έχω δει σε ελάχιστους αγώνες στην Ελλάδα, αλλά συνηθίζεται σε αγώνες του εξωτερικού. Σε τι βοηθάει εσάς και τους δρομείς;

Χ.Μ.: «Το early bird διευκολύνει τους διοργανωτές στον προγραμματισμό των ετοιμασιών του αγώνα, αφού έτσι γνωρίζουμε νωρίτερα πόσοι περίπου αθλητές θα λάβουν μέρος. Οι αθλητές από την άλλη τυγχάνουν μιας οικονομικότερης τιμής και “παρακινούνται” να το πάρουν απόφαση νωρίτερα ότι χρειάζεται να προετοιμαστούν για τον συγκεκριμένο αγώνα».

  • Διανύουμε μια δύσκολη χρονιά, με τις εταιρίες να είναι, δικαίως, επιφυλακτικές. Έχετε στήριξη από χορηγίες που θα βοηθήσουν στη διεξαγωγή του αγώνα;

Χ.Μ.: «Υπάρχει στήριξη, όμως ομολογουμένως, όχι στον βαθμό που θα θέλαμε καθώς λόγω των συνθηκών των τελευταίων μηνών οι χορηγοί είναι συγκρατημένοι και φειδωλοί στην υποστήριξη των αθλητικών αγώνων, και όχι μόνο. Δεδομένης της σπανιότητας και εστίασης της διοργάνωσης του Atromitos Ultra σε ένα πολύ στοχευμένο και δρομικό κοινό, αυτό των δρομέων υπεραποστάσεων, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δεν έχει σημασία μόνο ο αριθμός των συμμετεχόντων αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που οι εταιρείες και τα brands ιδανικά λαμβάνουν υπόψη. Ενδεικτικά αξίζουν να αναφερθούν η επιμονή, η μαχητικότητα, η αντοχή, η δέσμευση, η αφοσίωση, η εστίαση στον στόχο και την επιτυχία.
Επιπλέον, σε μια εποχή όπου η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα θέασης σε χιλιάδες άτομα θεωρούμε ότι εκτός απο το πόσοι αθλητές λαμβάνουν μέρος στο αθλητικό event, έχει μεγάλη σημασία η εστίαση στην σπανιότητα του αγώνα, τις μελλοντικές προοπτικές του και πόσοι το παρακολουθούν όχι μόνο δια ζώσης αλλά και εξ αποστάσεως μέσω της τεχνολογίας. Από την περσινή διοργάνωση είχαμε live αναμετάδοση καθόλη την διάρκεια των αγώνων, παρέχοντας την δυνατότητα σε πολλαπλάσιο κοινό, από αυτό των δρομέων, να παρακολουθεί τους αθλητές και παράλληλα και να έχει οπτική εικόνα των χορηγών μέσω των μέσων προβολής που είχαν στηθεί στην εγκατάσταση.

 

  • Ο καιρός πέρσι δοκίμασε τις αντοχές των δρομέων, βάζοντας το αλατοπίπερο σε μια διοργάνωση που από όσα είδα και άκουσα, ήταν επιτυχημένη. Εσείς τι απολογισμό κάνατε και τι σχόλια δεχτήκατε;

Χ.Μ.: «Σε πολύωρους αγώνες αντοχής οι αθλητές πρέπει να είναι έτοιμοι για όλα. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για καιρικές συνθήκες οι οποίες είναι γνωστές μέρες πριν. Κανένας διοργανωτής όσο και να το θέλει, όσα λεφτά και να διαθέσει δεν μπορεί να τα βάλει με τη φύση. Τι θα γίνει δηλαδή αν στην εκκίνηση του Μαραθωνίου στην Αυθεντική Διαδρομή ρίξει καταιγίδα; Σε έναν αγώνα βουνού; Τι έγινε στο Σπάρταθλο όταν έτρεχαν 246χλμ. με τυφώνα; Προσωπικά επειδή δεν έλειψα λεπτό από την πίστα του αγώνα παρατήρησα κάποιους αθλητές που έτρεχαν με ακατάλληλο εξοπλισμό και ακολουθούσαν λανθασμένη τροφοδοσία για τις συνθήκες. Ταυτόχρονα και με μεγάλη μου χαρά είδα τους περισσότερους αθλητές να αγωνίζονται σα να μην τρέχει τίποτα με συγκέντρωση και προσαρμοστικότητα επαγγελματία. Γι’ αυτό άλλωστε σημειώθηκαν αρκετά ρεκόρ τόσο σε ατομικό επίπεδο π.χ. τα 200km στο 24ωρο που σημείωσε ο Μανώλης Καραδημητρίου αλλά και την καλύτερη ελληνική επίδοση στα 50km δρόμου από τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο».

  • Είδα ότι η διοργάνωση θέλει να αφήσει ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό. Σε ποιές ενέργειες θα προβείτε για αυτό;

Χ.Μ.: «Προφανώς δεν θα μπορούσαμε να μην επιδείξουμε την ανάλογη ευαισθησία σε κάτι τόσο σοβαρό. Στόχος του ATROMITOS ULTRA, είναι να δημιουργήσει έναν αγώνα με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Για το λόγο αυτό, σε συνεργασία με την π3 = Plastic Pollution Prevention, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, παροτρύνουμε τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν φιλικές με το περιβάλλον συνήθειες. Όλες οι συσκευασίες και σκεύη νερού και τροφίμων που χρησιμοποιούμε είναι από ανακυκλώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και προτρέπουμε τους συμμετέχοντες να πράξουν αναλόγως με τα προσωπικά τους σκεύη».

 

  • Το δρομικό κίνημα μεγάλωσε τα τελευταία 12 χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, αλλά και της πανδημίας. Οι υπεραποστάσεις έχουν μέλλον, αν τις οριοθετήσουμε σε οτιδήποτε πάνω από τη Μαραθώνια απόσταση;

Χ.Μ.: «Οι υπεραποστάσεις ειδικά πλέον σε κλειστές διαδρομές ΕΙΝΑΙ το μέλλον. Η ενασχόληση του Κilian Jornet του μεγάλου αθλητή ορεινού τρεξίματος της Salomon με το 24ωρο σε κλειστή διαδρομή μάλιστα 400μ. κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Είναι το είδος των αγώνων που λείπει από τα βιώματα και τις υπαρξιακές δοκιμασίες των αθλητών αντοχής και των δρομέων υπεραποστάσεων».

 

  • Ένα έξτρα τιπ. Το σήμα του Atromitos Ultra είναι η σμέρνα, αν δεν κάνω λάθος; Ποιός είχε την ιδέα και ποιός φτιάχνει αυτά τα όμορφα μετάλλια και κύπελλα;

Χ.Μ.: «H ιδέα της Σμέρνας ανήκει στον Αλέξανδρο Αργύρη. Ο ίδιος κατασκευάζει τόσο τα αναμνηστικά μετάλλια όσο και τα έπαθλα των νικητών. Δε συναντάς εύκολα τέτοια μετάλλια σε ποιότητα, μέγεθος και καλλιτεχνία ούτε στους μεγαλύτερους αγώνες του εξωτερικού. Η σμέρνα αρχικά εμφανίστηκε στον αγώνα στη Σίφνο όπου τα αγωνίσματα κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης και ορεινού τρεξίματος έδεσαν με το μύθο της σμέρνας που τις νύχτες βγαίνει από τη θάλασσα για να ζευγαρώσει στα βράχια της στεριάς με τις οχιές. Αργότερα στο Atromitos Ultra ο μύθος εξελίχθηκε, η Σμέρνα αγκάλιασε τις 24Η που αποτελούν την κορωνίδα των αγωνισμάτων της διοργάνωσης και μέσα από μαύρο φόντο (νύχτα, το δυσκολότερο κομμάτι του αγώνα) ξεπροβάλλει με άσπρο χρώμα (το φως της μέρας) προς τη λύτρωση (ολοκλήρωση του αγώνα)».

 

  • Έχουμε νεότερα και για τον Atromitos Race Sifnos, τον ομόσταυλο αλλά διαφορετικό multisport event;

Χ.Μ.: «Η διοργανωτική ομάδα της ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους έχει ήδη αποφασίσει την ημερομηνία διεξαγωγής του ATROMITOS RACE SIFNOS 2021 για τον Ιούνιο. Όταν εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες θα προβεί σε ανακοίνωση της ημερομηνίας και δημοσιοποίηση της προκήρυξης».

 

  • Πείτε μας που θα σας βρούμε για δηλώσεις και πληροφορίες για τους αγώνες;

Χ.Μ.: «Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της διοργάνωσης: https://www.fearlessevents.gr/el/atromitos-ultra, καθώς και να ενημερωθείτε από τα κοινωνικά δίκτυα της διοργάνωσης».

Facebook: AtromitosUltra

Instagram: atromitos_ultra_

 

> Δείτε το επίσημο video της διοργάνωσης Atromitos Ultra 2020…

 

• Πληροφορίες για χορηγικά πακέτα και τους τρόπους προβολής στον 2ο Atromitos Ultra 2021 επικοινωνήστε στο 6977144413 ή elchatzimitsou@gmail.com

 

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register