fbpx

Πρόσφατα 'Αρθρα

Social Media

oka preveli

ΟΚΑ Πρέβελη: Το σωματείο που έχει φέρει το inline speed skating στην Ελλάδα

Ο πιστοποιημένος από την παγκόσμια ομοσπονδία World Skate προπονητής, Μανώλης Σφακιανάκης, μας μιλάει για τον σύλλογο τροχοπέδιλων με έδρα το Ρέθυμνο και μας λύνει όλες τις απορίες για το συναρπαστικό αυτό άθλημα

 

  • Συνέντευξη στον Σάββα Σπανούδη

 

Ποια είναι η επίσημη ονομασία του αθλήματος;

Πατίνια ταχύτητας. Ή τροχοπέδιλα. Στα αγγλικά, Inline Speedskating.

 

Πώς ασχολήθηκες με τα πατίνια;

Ημουν αθλητής του στίβου, μέλος της Εθνικής στα 200μ. και 400μ.. Το 2007 είχα έναν μικρό τραυματισμό, λόγω του οποίου δεν μπορούσα να τρέχω. Ετσι, και ενώ ήμουν στην Αυστραλία, ξεκίνησα να κάνω πατίνια, όπου τα τροχοπέδιλα είναι πολύ διαδεδομένα.

Το 2011 σταμάτησα από τον στίβο και αποφάσισα να ασχοληθώ με τα πατίνια και πιο ειδικά με τα πατίνια ταχύτητας. Εχω καταρτιστεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία ως προπονητής και είμαι εξειδικευμένος σε ένα από τα 12 τροχαθλήματα, το inline speed skating

 

Από πού πηγάζει η ονομασία του συλλόγου;

Από το ομώνυμο μοναστήρι στο Ρέθυμνο, τη Μονή Πρέβελη. Το Ο.Κ.Α. είναι τα αρχικά του «Ομιλος Κλασικού Αθλητισμού».

 

Πότε δημιουργήθηκε ο σύλλογος και πόσα μέλη αριθμεί;

Ιδρύθηκε το 2011 και αριθμεί περίπου 150 μέλη.

oka preveli

Πόσοι σύλλογοι τροχοπέδιλων υπάρχουν στην Ελλάδα;

Υπάρχουν γύρω στα 25 σωματεία στην Ελλάδα που καλλιεργούν γενικά τα τροχαθλήματα και ανήκουν στην Ελληνική Ομοσπονδία Τροχοσανίδας που ιδρύθηκε το 2021.

 

Υπάρχουν και άλλοι τέτοιοι σύλλογοι στην Κρήτη;

Είμαστε ο μοναδικός στην Κρήτη, αλλά και ο μοναδικός στην Ελλάδα με πιστοποίηση από τη World Skate.

 

Από πόσο ετών μπορεί να ξεκινήσει κάποιος;

Από δύο ετών, με παιγνιώδη τρόπο.

 

Σε πόσες μέρες θα μάθει να στέκεται στα πατίνια ένας ανίδεος με το αντικείμενο;

Σε 4 μαθήματα, μπορείς να το καταφέρεις. Εχουμε σχεδιάσει τεχνικές, σύμφωνα με τις οποίες αυτός ο αριθμός είναι αρκετός.

oka preveli

Τι γυμνάζει σωματικά αυτός που κάνει πατίνια ταχύτητας;

Τα πάντα. Δουλεύει τετρακέφαλους, δικέφαλους, κοιλιακούς, ραχιαίους, γλουτούς. Συγκριτικά με το τρέξιμο, έχει 60% λιγότερο επιβάρυνση στα γόνατα και στις αρθρώσεις, καθώς οι κραδασμοί αποσβένονται μέσω της κύλισης.

 

Στο τρέξιμο αν είσαι ελαφρύς, πετυχαίνεις συνήθως καλύτερες επιδόσεις. Συμβαίνει το ίδιο στα πατίνια;

Ναι, σε μεγάλο βαθμό ισχύει και σε αυτό το άθλημα, γενικά όμως πρώτα γίνεσαι καλός αθλητής και μετά φοράς τα πατίνια.

 

Τι περιλαμβάνει η προπόνηση;

Για έναν αρχάριο ή μικρό σε ηλικία, περιλαμβάνει ασκήσεις ισορροπίας, αλλαγής κατεύθυνσης και τρόπων πτώσης και επανάκτησης της σωστής στάσης του σώματος.

Σε επαγγελματικό επίπεδο, η προπόνηση περιλαμβάνει ποδηλασία, τρέξιμο, ενδυνάμωση με βάρη και πολλές ώρες εξάσκησης με την τεχνική. Ως επί το πλείστον, είναι ένα τεχνικό άθλημα.

oka preveli

Τι άλλο προσφέρουν τα πατίνια ταχύτητας;

Αίσθημα ελευθερίας και υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης, διότι αναπτύσσεις ταχύτητες ποδηλάτου με το σώμα σου.

Αν υπάρχει καθοδήγηση από καταρτισμένους προπονητές, σου δίνουν τη δυνατότητα συνεχούς εξέλιξης, αλλά και έναν εξαιρετικά ευχάριστο τρόπο μετακίνησης, τηρουμένων βέβαια κάποιων κανόνων ασφαλείας.

 

Πού προπονούνται οι αθλητές του ΟΚΑ Πρέβελη;

Προς το παρόν στον προαύλιο χώρο ενός σχολείου και σε ένα γήπεδο μπάσκετ.

Δεν έχουμε δυστυχώς ειδικά προσαρμοσμένους χώρους. Δεν υπάρχουν ακόμα υποδομές, αξιοποιούμε όμως την κάθε ευκαιρία που μας δίνεται για προπονήσεις σε δρόμο, με ειδική άδεια.

Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να κατασκευάσουμε τη δική μας πίστα προδιαγραφών, ώστε οι αθλητές μας να γυμνάζονται με ασφάλεια και να εξελίσσονται ακόμη περισσότερο.

 

Τι εξοπλισμό χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει;

1) Περικάρπια, 2) Επιαγκωνίδες, 3) Επιγονατίδες, 4) Κράνος, 5) Πατίνια, 6) Ορεξη για δουλειά.

Ενδείκνυται η αθλητική ενδυμασία, και το κολάν για αεροδυναμική. Αργότερα οι αθλητές μας φοράνε κορμάκι, αντίστοιχο με αυτό της ποδηλασίας.

oka preveli

Είναι επικίνδυνο άθλημα;

Οχι περισσότερο από κάθε άλλο άθλημα. Οι πιθανότητες ατυχήματος μειώνονται όταν φοράς προστατευτικό εξοπλισμό, όταν προπονείσαι σε όσο το δυνατόν ασφαλέστερο χώρο και φυσικά με καταρτισμένο προσωπικό.

Μετά τα 18 πάντως, μόνο το κράνος είναι υποχρεωτικό από τον προστατευτικό εξοπλισμό.

 

Πόσο κοστίζουν το κράνος και τα πατίνια;

Το κράνος είναι ποδηλάτου. Δεν υπάρχει ειδικό. Ενα απλό μαθητικό πατίνι ξεκινάει από 80€ και αν πας σε αγωνιστική μπότα κάνει 500€ με 600€.

 

Ποιες είναι οι αξίες του συλλόγου;

Στόχος του συλλόγου είναι η υγεία των παιδιών μέσα από την εκγύμναση, τη διάπλαση του σώματος και την καλλιέργεια του πνεύματος.

Ταυτόχρονα, πλάθουν χαρακτήρα, αναπτύσσουν συνεργασία, αποκτούν άμιλλα, μαθαίνουν να επικοινωνούν, βάζουν στόχους, επιδιώκουν την προσπάθεια για να γίνουν καλύτεροι, χτίζουν την προσωπικότητά τους, αποκτούν αυτοεκτίμηση. 

oka preveli

Διοργανώνετε αγώνες;

Από το 2014 διοργανώνουμε τον Διεθνή Ημιμαραθώνιο Πατινιών Ταχύτητας στο πλαίσιο εορτασμού των Αρκαδίων Αγώνων, οι οποίοι διεξάγονται στο Ρέθυμνο κάθε Νοέμβριο.

Μας έχουν τιμήσει με την παρουσία τους αρκετοί διεθνείς διακεκριμένοι αθλητές και αγωνιζόμαστε ώστε η διοργάνωση να αυξάνει όλο και περισσότερο τον αντίκτυπό της στην τοπική κοινωνία.

Παράλληλα, γίνονται και αγώνες για μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες. Στη διάρκεια ζωής του σωματείου έχουν διοργανωθεί πάνω από 50 συμμετοχικοί και μη αγώνες: δίνουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να συνυπάρχουν, χωρίς να υπάρχει πάντα ο παράγοντας του άγχους και του ανταγωνισμού.

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές μας ήταν η διοργάνωση του Γύρου της Κρήτης με Πατίνια, αφιερωμένου στο Οραμα Ελπίδας.

Διασχίσαμε τους 4 νομούς της Κρήτης σε 4 μέρες, με μια σκυτάλη-μπατονέτα, ενημερώσαμε τον κόσμο σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και διαδώσαμε το μήνυμα του εθελοντισμού για τον μυελό των οστών.

oka preveli

Παίρνετε μέρος σε διεθνείς αγώνες;

Κάνουμε πολλά ταξίδια, ώστε να εξελισσόμαστε και να εξελίσσουμε συνεχώς το άθλημα.

Εχουμε λάβει μέρος 5 φορές στον Μαραθώνιο του Βερολίνου, με πιο πρόσφατη αυτή στις 24 Σεπτεμβρίου, μία μέρα πριν από τον δρομικό μαραθώνιο της πόλης και το παγκόσμιο ρεκόρ του Κιπτσόγκε.

Πολύ συχνά πάμε σε αντίστοιχους αγώνες στην Ιταλία (Ρώμη, Μιλάνο), αλλά και σε άλλες χώρες, όπως Γαλλία, Ισπανία, Ελβετία, Εσθονία.

Το 2018 αθλητές μας έλαβαν μέρος στους προκριματικούς στην Ολλανδία εν όψει της Ολυμπιάδας Νέων του Μπουένος Αϊρες, όπου μπήκε για πρώτη φορά επίσημα ως ολυμπιακό άθλημα.

Ηταν πολύ σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς εισήλθε για πρώτη φορά επίσημα ως χώρα στον παγκόσμιο χάρτη των πατινιών ταχύτητας.

oka preveli

Κάνετε κάποια άλλη δράση;

«Oταν παίρνεις, γεμίζουν τα χέρια. Οταν δίνεις, γεμίζει η ψυχή».

Ο σύλλογος Ο.Κ.Α. Πρέβελη έχει θέσει ως στόχο σε κάθε διοργάνωση που υλοποιείται, να επιστρέφει τη θετική ενέργεια που εισπράττει από τους συμμετέχοντες, στην ευρύτερη κοινωνία του Ρεθύμνου (με δωρεές και προσφορές).

Θεωρούμε πολύ σημαντικό να αφομοιώσουν οι αθλητές μας την αξία της αλληλεγγύης, καθώς το κυριότερο στοιχείο του αθλητισμού πέρα από τη σωματική προσπάθεια, είναι η ψυχή.

 

Διαβάστε ακόμα:

Νοέμβριος 2022: Οι αγώνες και οι συμμετοχές τους

Νικητής o Φώτης Ζησιμόπουλος στο Ultra Trail Cape Town

Οι συντάκτες του iRun στον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο: Σάββας Σπανούδης

Γράψε Σχόλιο

You don't have permission to register