fbpx

Παναγιώτης Καραΐσκος: «Ο μαραθωνοδρόμος είναι μοναχικός, ταπεινός και εργατικός»

iRun

Ο τέταρτος “αέρινος” καλεσμένος του αφιερώματος των «Πρωταθλητών της καραντίνας Νο2» είναι, όπως θα καταλάβατε, ο εκπληκτικός για τις επιδόσεις του τα τελευταία χρόνια, δεύτερος Πανελληνιονίκης στον περσινό Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και νικητής του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ημιμαραθωνίου 2020, ο Παναγιώτης Καραΐσκος.
Ο Παναγιώτης, αν και βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Κύπρο όπου συνεχίζει την προετοιμασία του, δέχτηκε ευχαρίστως να μας μιλήσει και να μας εμψυχώσει με την θετική του σκέψη απέναντι στις δυσκολίες. Πάμε να δούμε τι απάντησε στους… περίεργους συντάκτες του iRun …and iam free!

• Eπιμέλεια: Αργύρης Κριθαρούλας

1. Την Κυριακή που θα γινόταν ο Μαραθώνιος της Αθήνας, δεν κατάφερες να αγωνιστείς όπως και κανείς Έλληνας αθλητής άλλωστε, λόγω της πανδημίας. Αντ’ αυτού, πως πέρασε η μέρα σου;

Παναγιώτης Καραΐσκος: «Στις 8/11/20 περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία και χαρά να τρέξω το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου, όπου δυστυχώς ακυρώθηκε 5 μέρες πριν τη διεξαγωγή του. Εκείνη την ημέρα έκανα μια δυνατή προπόνηση 30 χιλιομέτρων, όπου μέσα σε αυτήν έκανα ένα γρήγορο ημιμαραθώνιο».

 

2. Πως έκρινες την ορθότητα της απόφασης ματαίωσης του πανελληνίου πρωταθλήματος μαραθωνίου, έστω και την τελευταία στιγμή.

Π.Κ.: «Μου κακοφάνηκε και θύμωσα με την ακύρωση του Μαραθωνίου γιατί πιστεύω μπορούσε να γίνει άνετα η διεξαγωγή του με 100% ασφάλεια και η απόφαση πάρθηκε μόλις 5 ημέρες πριν, όπου όλοι μας είχαμε φτάσει στο τέλος μιας επίπονης προετοιμασίας».

 

3. Θα κάνεις κάποιον από τους virtual αγώνες του Αυθεντικού;

Π.Κ.: «Ίσως ναι δεν ξέρω ακόμα! Αλλά, έχω δηλωθεί σε ένα virtual αγώνα που είναι για καλό σκοπό της Α.Ο.Ν.Μ. για τη δωρεά οργάνων».

 

4. Πόσα μηνύματα στέλνεις τελικά την ημέρα για σωματική άσκηση;

Π.Κ.: «Αυτή την περίοδο βρίσκομαι και γυμνάζομαι στην Κύπρο, όπου δεν υπάρχει η αποστολή μηνύματος για μετακίνηση. Στην προηγούμενη καραντίνα και λίγο που πρόλαβα από αυτή, έστελνα δύο φορές την ημέρα».

 

5. Ο μαραθώνιος ματαιώθηκε και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα επανέλθει η τάξη. Παρ’ όλ’ αυτά, έχεις κάποιον αγώνα-στόχο εν όψει του 2021;

Π.Κ.: «Δεν έχω ούτε πρόκειται, όσο έχω την υγεία μου να γυμνάζομαι γιατί το αγαπάω! Δεν σταμάτησα ούτε στην προηγούμενη αλλά ούτε σε αυτή τη καραντίνα τις προπονήσεις. Σίγουρα το μέλλον είναι αβέβαιο και κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά τι μας επιφυλάσσει. Εγώ πάντως θα είμαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή βρεθεί ένας αγώνας να τρέξω».


6. Πανελληνιονίκης Ημιμαραθωνίου τις 2 τελευταίες χρονιές, δεύτερος στον Αυθεντικό του ’19, θεωρείς ότι ο κορονοϊός «φρέναρε» την σταθερά ανοδική πορεία σου;

Π.Κ.: «Ο κορονοϊός επηρέασε πολλά πράγματα στη ζωή μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Προσωπικά δεν μπορώ να πω σε καμία περίπτωση ότι φρέναρε την ανοδική μου πορεία στο τρέξιμο γιατί γυμνάζομαι και βελτιώνομαι μέρα με την ημέρα βάζοντας στόχους, απλά δεν υπάρχουν οι αγώνες. Υπομονή, κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

 

7. Αν δεν υπήρχε η πανδημία και οι περιορισμοί, που θα ήθελες να κάνεις την προετοιμασία σου;

Π.Κ.: «Αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερα, είμαι για προετοιμασία στη Λευκωσία σε προπονητικό κέντρο, με τα τωρινά δεδομένα σε αυτό που έχει επηρεάσει η πανδημία είναι η οικονομική στήριξη. Δεν θεωρώ εφόσον δεν έχουν απαγορευτεί οι μετακινήσεις εκτός Ελλάδος ότι είναι δύσκολο να πάει κάποιος προετοιμασία εκεί που επιθυμεί.
Ιδανικά θα ήθελα να ήμουν σε ένα υψόμετρο της Αφρικής με πολλούς αθλητές και να κάνω προπόνηση!

 

8. Ένα καλό που θα προσφέρει η καραντίνα στην προετοιμασία σου.

Π.Κ.: «Το καλό είναι ότι επειδή είναι όλα κλειστά κάνω την προπόνησή μου και κατευθείαν γυρίζω σπίτι, έχοντας περισσότερη ώρα με την οικογένειά μου και για ξεκούραση».

 

9. Ένα αρνητικό της καραντίνας στην προπόνησή σου.

Π.Κ.: «Αρνητικό της καραντίνας στην προπόνηση είναι ότι είναι κλειστά τα γήπεδα και τα γυμναστήρια. Οι επιλογές για τρέξιμο είναι πολλές βέβαια αλλά θέλει προσοχή».

 

10. Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος να τρέχεις ελεύθερα, χωρίς το άγχος του χρονομέτρου;

Π.Κ.: «Σε ένα βουνό με ωραία θέα μακρυά από το κέντρο της πόλης, όταν βρίσκομαι εκεί».

 

11. Με ποιον μεγάλο δρομέα θα ήθελες να σταθείς δίπλα του στην εκκίνηση;

Π.Κ.: «Με πολλούς, αλλά αυτό που έχω φανταστεί και θα ήθελα πολύ είναι με τον Κιπτσόγκε και τον Μπεκέλε».

 

12. Έχεις ασχοληθεί με το judo, ερασιτεχνικά με το ποδόσφαιρο, τώρα διαπρέπεις στο τρέξιμο. Τρίαθλο θα δοκίμαζες;

Π.Κ.: «Ακόμα δεν μου έχει περάσει κάτι τέτοιο από το μυαλό, ίσως μετά από τον μαραθώνιο το σκεφτώ πιο σοβαρά».

 

13. Τι διαφορετικό θα κάνεις τις μέρες της 2ης καραντίνας, που δεν θα έκανες υπό κανονικές συνθήκες;

Π.Κ.: «Ο μαραθωνοδρόμος είναι μοναχικός, ταπεινός και εργατικός. Καλώς ή κακώς η καραντίνα και ο ιός μπήκε στη ζωή μας για τα καλά, η ζωή ενός αθλητή είναι συγκεκριμένη και προσωπικά αυτό που θέλω και έχω στόχο βρίσκω λύσεις να το κάνω με τις όποιες συνθήκες».

 

14. Ποια είναι η “ένοχη” απόλαυση του έγκλειστου στο σπίτι Παναγιώτη Καραΐσκου;

Π.Κ.: «Ο μεγαλύτερος πειρασμός στον εγκλεισμό μου θα είναι τα κουλουράκια και το κέικ της μητέρας μου».

 

• Ευχαριστούμε θερμά τον Παναγιώτη Καραΐσκο για τη συνομιλία μας, είναι πράγματι ένα παράδειγμα αθλητή που όταν βάζει στόχους, ακόμα και σε δύσκολες συγκυρίες, δεν τους εγκαταλείπει και του ευχόμαστε να συνεχίσει ακόμα υψηλότερα την πορεία του στον πρωταθλητισμό.

 

Stay tuned για την επόμενη συνέντευξη της σειράς…
«Πώς περνούν οι Πρωταθλητές μας στην καραντίνα τους»

Δημοφιλη Αρθρα