fbpx

Σωτήρης Δαμάλας (Artemisio Mountain Running): «Χρειάζεται σύνεση στην κορυφή»

Artemisio Mountain Running

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 κλείνουν οι εγγραφές για το Artemisio Mountain Running που θα διεξαχθεί στην Καρυά Αργολίδας την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022, με αγώνες 26 χλμ., 12 χλμ. και 1,5 χλμ.

Το iRun επικοινώνησε με το μέλος της οργανωτικής επιτροπής του αγώνα, ειδικευμένο στο sports marketing, την οργάνωση και διοίκηση αθλητικών γεγονότων, αλλά και κάτοικο της περιοχής, Σωτήρη Δαμάλα, για τις τελευταίες πληροφορίες, ενημερώσεις, ανησυχίες, εκπλήξεις!

 

  •  Συνομιλία με τον Σάββα Σπανούδη

 

Είστε έτοιμοι για τον αγώνα; Τι απομένει;

Είναι όλα έτοιμα, περιμένουμε την Πέμπτη τον Νίκο Κωστόπουλο να κάνει τη σηματοδότηση.

 

Ποια είναι η κατάσταση των μονοπατιών;

Γενικότερα ο αγώνας έχει την εξής ιδιαιτερότητα: είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που περνάει από την κορυφή. Και είναι λίγοι και στην Ευρώπη, νομίζω τρεις.

Ως εκ τούτου, έχει δυσκολία όσον αφορά το καθάρισμα των μονοπατιών. Και λόγω της ολισθηρότητας. Χθες είχε -5 βαθμούς. Ωστόσο, έχουν καθαριστεί τα πάντα και πλέον το βουνό είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους δρομείς.

 

Τι να προσέξουν οι δρομείς των 26 χλμ.;

Η πλειονότητα των δρομέων που θα συμμετάσχουν είναι μυημένη σε αγώνες βουνού, αλλά λόγω της ιδιαιτερότητας με την κορυφή, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Για περίπου 200 μέτρα οι δρομείς θα κινούνται στην κορυφή, πάνω σε βράχια. Απαιτείται προσοχή.

Η ελληνική ομάδα διάσωσης έχει ασφαλίσει το βουνό. Εχουμε βάλει τα συρματόσχοινα. Αλλά εκεί θα πρέπει να υπάρχει σύνεση από τους αθλητές.

Αφού περάσουν αυτό το κομμάτι, ακολουθεί το κλασικό ελληνικό τρέιλ τοπίο, και μετά είσοδος σε πλατανόδασος. Η διαδρομή είναι διασκεδαστική. Εχει up and down. Περνάμε και από ένα εγκαταλειμμένο χωριό. Ο αγώνας συνδυάζει ό,τι επιθυμούμε από το ορεινό τρέξιμο.

Η φιλοσοφία μου ήταν να μην κάνω άλλον έναν αγώνα βουνού. Είναι η αισθητική που διέπει τον αγώνα. Εχει μια άλλη υφή. Οι αθλητές πέρσι μου έλεγαν ότι κάτι αντίστοιχο δεν υπάρχει.

Artemisio Mountain Running

Τι να προσέξουν οι δρομείς των 12 χλμ.;

Δεν είναι ένας εισαγωγικός αγώνας στο ορεινό τρέξιμο. Είναι για κάποιον που έχει ακροφοβία και δεν θέλει να περάσει από την κορυφή. Είναι ιδιαίτερα τεχνικό. Αν και 12 χλμ., μαζεύεις 1000 μέτρα υψομετρικά. Αντιλαμβάνεσαι ότι είναι δύσκολο. Είναι τόσο, όσο.

Είναι για να μυηθεί κάποιος. Να νιώσει ότι είναι δύσκολο. Αλλά να μην καταπονηθεί ώστε να ρισκάρει τραυματισμό. Ούτε να πει στο τέλος «γιατί το έκανα αυτό στον εαυτό μου», όπως έχουμε πει κάποια στιγμή όλοι μας.

Εχουμε και τον παιδικό αγώνα, ο οποίος εκκινεί και αυτός από το χωριό. Φτάνει στο πλατανόδασος και επιστρέφει.

 

Τι άλλες δράσεις θα γίνουν:

Συνεργαζόμαστε με την BOA (Base Outdoor Activities). Θα έχουμε αναρρίχηση σε τρία διαφορετικά μέρη, καταρρίχηση, τοξοβολία, παιχνίδια προσανατολισμού.

Δουλεύω 18 χρόνια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως καθηγητής φυσικής αγωγής, έχω ακαδημία στίβου, και πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας αυτό είναι τελικά που έχει αξία, να έρθουν 150-200 παιδιά, και αν τα 20 από αυτά αγαπήσουν το βουνό, έχεις προσθέσει κάτι.

 

Ποιος είναι ο στόχος της διοργάνωσης;


 
 

Ουσιαστικά, ρισκάρεις κάνοντας βουνό. Μας ενδιαφέρει να φέρουμε κόσμο στο βουνό. Θέλουμε το προϊόν να είναι υψηλού επιπέδου, διότι έτσι θα κάνουμε τον κόσμο να το αγαπήσει περισσότερο.

Εχουμε βάλει τον αθλητή στο επίκεντρο της προβολής. Δεν είναι ο τόπος ούτε κάτι άλλο. Ο αθλητής κάνει τον αγώνα. Αυτός είναι ο πυρήνας. Και βλέπω με χαρά ότι από πέρσι το ακολουθούν και άλλες διοργανώσεις.

 

Πόσες εγγραφές έχουμε μέχρι στιγμής;

Οπως και πέρσι, έτσι και φέτος θέλουμε κάθε διαδρομή να έχει γύρω στα 180 με 200 άτομα. Δεν θέλουμε παραπάνω. Δεν σηκώνει και το χωριό παραπάνω, δεν σηκώνει και το βουνό παραπάνω. Είμαστε κάπου εκεί και θα το κόψουμε.

 

Ο καιρός;

Θα είναι λίγο πιο σκληρός από πέρσι. Η τελευταία ενημέρωση που είχα ωστόσο είναι ενθαρρυντική, λέει ότι Πέμπτη και Παρασκευή θα βρέχει, αλλά μετά ανοίγει ο καιρός. Με τα σημερινά δεδομένα, θα έχουμε ηλιοφάνεια. Κάτι που προτιμώ και εγώ ως αθλητής βουνού, να έχει βρέξει δυο μέρες πριν και να έχει ήλιο στον αγώνα.

Artemisio Mountain Running

Από άγχος πώς πάμε;

Εκ των πραγμάτων, πάντα υπάρχει το δημιουργικό άγχος. Επειδή είναι αγώνας βουνού και επειδή είναι από τους πρώτους αγώνες που γίνονται μέσα στον χειμώνα.

Ο καιρός είναι ο αστάθμητος παράγοντας. Αν τα χαλάσει, υπάρχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο για την κορυφή, με άλλη διαδρομή, έτοιμη και καθαρισμένη.

Εκτός από τον καιρό, ο αγώνας είναι όλος ασφαλισμένος. Οταν βγουν οι λίστες των συμμετεχόντων, θα πάνε κατευθείαν στην ασφαλιστική εταιρία, για να είναι οι αθλητές ασφαλισμένοι. Δεν ξέρω πολλούς αγώνες που το κάνουν αυτό.

 

Τι άλλο θα δούμε στην Καρυά Αργολίδας;

Ο αγώνας διαφημίζεται ως αθλητικό προϊόν της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δεν είναι μόνο της Αργολίδας. Θα υπάρχει έκθεση τοπικών προϊόντων, συμμετέχει το Επιμελητήριο της περιοχής.

 

Τι δεν είπαμε;

Θα υπάρχει εξαιρετική τροφοδοσία. Θέλουμε σε κάθε σταθμό να αντιστοιχεί ένα τζελ και ένα ισοτονικό για κάθε δρομέα. Πέρα από τα αλμυρά και τα γλυκά. Εχουμε κάνει σπατάλες σε αυτό!

 

* Πληροφορίες για τον αγώνα στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης https://www.artemisiomr.gr/el/

 

Διαβάστε ακόμα:

Artemisio Mountain Running 2022: Το πρόγραμμα, τα αξιοθέατα και οι «VIP»

Μαραθώνιος Ρίγας (7 Μαΐου 2023)

Berlin Wall Trail (12-13 Αυγούστου 2023)

Δημοφιλη Αρθρα