fbpx

Σπύρος Γκοτζιάς – Κέλλυ Μπίχτα: Δύο τριαθλητές – πρότυπα

by iRun

Το 3ο Trimore Syros Triathlon ήταν μια καλή αφορμή αυτό τον μήνα για να γνωρίσει και να μιλήσει το iRun με δύο εξαιρετικούς τριαθλητές αλλά και πολύ ευγενικούς και προσγειωμένους νέους.

Σπύρος Γκοτζιάς και Κέλυ Μπίχτα συνομίλησαν με τον Σπύρο Γουναρόπουλο (spiros@irunmag.gr) λίγο πριν φτάσουν με όλο τον εξοπλισμό και το κέφι τους για δράση στην αρχόντισσα του Αιγαίου.

Απολαύστε τις συνεντεύξεις τους…

Σπύρος Γκοτζιάς: «Το τρίαθλο με βοηθάει σωματικά και πνευματικά»

iRun: Πώς μπήκε το τρίαθλο στη ζωή σου;

«Επέλεξα να ασχοληθώ με το τρίαθλο καθώς προέρχομαι από τον χώρο της κολύμβησης και ήταν πιο εύκολο για εμένα να προσαρμοστώ καθώς τα άλλα δύο αθλήματα είναι λιγότερα τεχνικά. Η αλήθεια είναι όμως ότι μπήκε τελείως τυχαία και χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία. Ήταν το Schiniathlon τον Απρίλιο του 2011, όπου συμμετείχα με mountain bike και τερμάτισα κατενθουσιασμένος».
iRun: Επειδή είσαι κολυμβητής θεωρείς ότι το κολύμπι είναι το δυνατό σου σημείο στο τρίαθλο ή, απλώς το συνδυάζεις ισοδύναμα με το ποδήλατο και το τρέξιμο;
«Θεωρώ ότι είναι το δυνατό μου σημείο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εκεί τελειώνουν όλα. Καθώς ακολουθούν ποδήλατο και τρέξιμο και χρειάζεται σωστή στρατηγική και κατανομή δυνάμεων για το καλύτερο αποτέλεσμα. Δίνω μεγαλύτερη έμφαση στην προπόνηση στο ποδήλατο και τρέξιμο καθώς αυτά είναι πιο καθοριστικά στην επίτευξη ενός καλού αγωνιστικού αποτελέσματος σε αγώνες χωρίς drafting που, κατά κύριο λόγο, γίνονται στην Ελλάδα».

iRun: Ο στόχος σου στο Syros Τriathlon;

«Αγωνίζομαι στους αγώνες του ‘’Light Brave’’, δηλαδή στο half olympic triathlon, 3500μ. open water swimming και 5000μ. τρέξιμο και στόχος είναι μια θέση στο βάθρο».
(σ.σ. Ο Σπύρος Γκοτζιάς τερμάτισε 4ος στο Half Olympic)

iRun: Έχεις αποφασίσει αν θα συμμετάσχεις στο πρώτο IronMan που θα διεξαχθεί στη χώρα μας; Ποιο θεωρείς ότι είναι το μυστικό προετοιμασίας για να ανταπεξέλθει ένας αθλητής σε μία τέτοια διοργάνωση;

«Με μεγάλη χαρά και χωρίς να σκεφτώ πολύ δήλωσα συμμετοχή στο Ironman 70.3 Costa Navarino. Είναι πολύ ελπιδοφόρο για το ελληνικό τρίαθλο η διοργάνωση ενός τέτοιου αγώνα στην Ελλάδα και ήθελα πολύ να τον στηρίξω. Φυσικά η προετοιμασία μου θα ξεκινήσει από τον Νοέμβριο που θα έχουν ολοκληρωθεί και οι περισσότεροι αγώνες τριάθλου. Σαφώς, απαιτείται ριζική αλλαγή στην προπόνησή μου, που θα περιλαμβάνει μεγαλύτερες σε διάρκεια προπονήσεις με μικρότερη ένταση. Το σημαντικότερο είναι η παρουσία προπονητή για ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα. Η προπονητική είναι ένα παζλ με μεγάλο αριθμό κομματιών, τα οποία πρέπει να φτιάξεις και ύστερα να ενώσεις ώστε να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για μένα είναι αυτή η πορεία, δηλαδή μία πορεία προσωπικής ανάπτυξης μέσω της ενασχόλησής μου με τον αθλητισμό που είναι το πιο σημαντικό».

iRun:Ποιο είναι το πρόγραμμα προετοιμασίας σου;

«Η προπόνησή μου σχεδιάζεται με βάση τους στόχους μου, το αθλητικό μου ιστορικό καθώς και το τεχνικό μου επίπεδο σε κάθε άθλημα καθώς και τους περιορισμούς που υπάρχουν λόγω των υπολοίπων υποχρεώσεών μου στη ζωή. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Ο προπονητής μου Γιάννης Ψαρέλης, που με προπονεί από το 2011, εφαρμόζει τις βασικές αρχές της προπονητικής (αρχή προοδευτική επιβάρυνσης, αρχή εξατομίκευσης, περιοδισμός κ.λπ). Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να υπάρχει προσανατολισμός στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα και αυτό δεν αφορά μόνο την ένταση της κάθε προπονητικής μονάδας. Η παρουσία του προπονητή μου και ένα καλά προπονητικά δομημένο περιβάλλον εξασφαλίζει τις καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης».

iRun: Πώς καταφέρνεις να συνδυάζεις προσωπική ζωή με το απαιτητικό προπονητικό πρόγραμμα ενός τριαθλητή;

«Η αλήθεια είναι ότι η καθημερινότητα για εμένα είναι μια πρόκληση. Η ενασχόλησή μου με το τρίαθλο, σε συνδυασμό με το απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμα εργασίας μου, δεν μου επιτρέπει να έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο και κατ’ επέκταση χρόνο για προπόνηση. Θεωρώ όμως ότι δεν πρέπει να παρασυρόμαστε, πρέπει να κρατάμε μια ισορροπία σε όλα στη ζωή μας. Με το τρίαθλο δεν ασχολούμαι επαγγελματικά, οπότε προσπαθώ πρωτίστως να εξελίσσομαι στο χώρο της εργασίας μου. Το τρίαθλο είναι μέρος της καθημερινότητάς μου και θέλω να το κάνω για πολλά χρόνια και με βοηθάει πνευματικά και σωματικά και δεν θεωρώ ότι μου έχει στερήσει κάτι. Προσπαθώ να κάνω, στο λίγο χρόνο που διαθέτω, ποιοτικές προπονήσεις και να είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος».

iRun: Έχεις κάποιον αθλητή ως πρότυπο;

«Η αλήθεια είναι ότι σε μικρότερες ηλικίες που έκανα πρωταθλητισμό στην κολύμβηση είχα μερικούς αθλητές ως πρότυπα όπως τον Ian Thorpe και τον Alexander Popov».

iRun: Ποια είναι εκείνη η στιγμή που σου έχει χαραχθεί στη μνήμη και γιατί;

«Η μεγαλύτερη αθλητική στιγμή ήταν η συμμετοχή μου στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Τριάθλου στην Τουρκία το 2012 και στην Κροατία το 2015, όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να τρέξω με το εθνόσημο ανάμεσα σε πολύ δυνατούς αθλητές».

iRun: Πώς επιδρά το τρέξιμο στην ψυχοσύνθεση του αθλητή, αλλά και συγκεκριμένα σε σένα; Θεωρείς ότι παίζει σημαντικό ρόλο στο αγωνιστικό και προπονητικό τρίπτυχο;

«Το τρέξιμο εκτιμώ ότι επιδρά σημαντικά στην ψυχοσύνθεση κάθε αθλητή, όπως και σε εμένα. Κυρίως λόγω της υψηλής καταπόνησης του μυικού συστήματος στις προπονήσεις και τον υψηλό κίνδυνο τραυματισμών. Είναι όμως το τελευταίο αγώνισμα στο τρίαθλο και εκεί θα πρέπει να βρούμε τα σωματικά και πνευματικά αποθέματα για τερματίσουμε πετυχαίνοντας τον στόχο μας».

Kέλλυ Μπίχτα: «Με θέληση για σκληρή δουλειά έρχεται και το αποτέλεσμα»

iRun: Πώς μπήκε το τρίαθλο στη ζωή σου;

«Το τρίαθλο προέκυψε εντελώς ξαφνικά στη ζωή μου πριν από 2 χρόνια περίπου. Από μικρή ήμουν κολυμβήτρια σε πισίνα και στη συνέχεια, μεγαλώνοντας, κολυμβήτρια ανοιχτής θαλάσσης κι ερχόμουν σε επαφή με πολλούς τριαθλητές, αλλά και διοργανωτές, οι οποίοι με παρότρυναν να δοκιμάσω έναν αγώνα. Η αρχή έγινε και από εκείνη τη στιγμή και μετά το αγάπησα! Μάλιστα το «βάπτισμα του πυρός» το πήρα στο 1st Trimore Syros Triathlon, όπως χαρακτηριστικά συνηθίζω να λέω».

iRun: Σαν κολυμβήτρια θεωρείς ότι αυτό είναι το δυνατό σου σημείο στο τρίαθλο ή, απλώς το συνδυάζεις ισοδύναμα με το ποδήλατο και το τρέξιμο;

«Στους περισσότερους τριαθλητές δεν πολυαρέσει ή έχουν σαν αδύναμο σημείο το κολύμπι. Με εμένα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Στο κολύμπι είναι που ξεχωρίζω. Ωστόσο θεωρώ ότι για να είναι κανείς ανταγωνιστικός και να μπορεί να διεκδικεί μια θέση στην 3άδα πρέπει να είναι εξίσου καλός και στα τρία αγωνίσματα».

iRun: Ο στόχος σου στο Syros Τriathlon;

«Στο Syros Triathlon θα λάβω μέρος για 3η συνεχόμενη χρονιά και ανυπομονώ ήδη. Φέτος θα αγωνιστώ στην κατηγορία Brave Light, που σημαίνει ότι θα κολυμπήσω την Παρασκευή 3,5χλμ. open water swimming, το Σάββατο θα κάνω το Half Olympic Distance Triathlon (750μ. κολύμπι, 20χλμ. ποδήλατο και 5χλμ. τρέξιμο) και την Κυριακή, τα 5χλμ. city running. Στόχος μου είναι πρώτα απ’ όλα να βελτιώσω τις προσωπικές επιδόσεις και από εκεί και πέρα ό,τι καλύτερο έρθει στοχεύοντας πάντα μια θέση στη 3άδα των Brave Light».
(σ.σ. Η Κέλλυ Μπήχτα τερμάτισε 2η στις γυναίκες στο Half Olympic)

iRun: Έχεις αποφασίσει αν θα συμμετάσχεις στο πρώτο IronMan που θα διεξαχθεί στη χώρα μας; Ποιο θεωρείς ότι είναι το μυστικό της προετοιμασίας για μία τέτοια διοργάνωση;

«Ναι, η αλήθεια είναι ότι του χρόνου αποφασίσαμε με τον προπονητή μου κ. Γιάννη Ψαρέλη να αγωνιστώ στο Half Ιron Man στο Costa Navarino. Το τρίαθλο είναι ένα πολύ απαιτητικό, σε σωματικές και ψυχικές δυνάμεις, άθλημα, στο οποίο λίγοι άνθρωποι μπορούν να αντεπεξέλθουν με επιτυχία. Μυστικό προετοιμασίας και μαγικά φίλτρα (…γέλια) δεν πιστεύω ότι υπάρχουν, σίγουρα όμως το πάθος και η θέληση για σκληρή και μεθοδική δουλειά, η επιμονή και η υπομονή, η θετική σκέψη αλλά και η εμπιστοσύνη στον εαυτό και στον προπονητή σου ασφαλώς και θα σε οδηγήσουν σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».

iRun: Ποιο είναι το πρόγραμμα προετοιμασίας σου;

«Όλη η προετοιμασία είναι προσαρμοσμένη στη μοναδικότητα του καθενός. Η προπόνησή μου βασίζεται πάνω σ’ ένα προπονητικό πλάνο 2-2,5 ώρες την ημέρα. Έχω διπλές προπονήσεις αρκετές μέρες της εβδομάδος συνδυάζοντας το κολύμπι με το ποδήλατο, το τρέξιμο με το ποδήλατο κ.ο.κ. Προπονούμαι κυρίως σε αερόβια βάση αλλά προσπαθώ να βρίσκω χρόνο, καθώς είμαι και εργαζόμενη, να κάνω και ασκήσεις ενδυνάμωσης για τα πόδια και τον κορμό».

iRun: Πως καταφέρνει ένα νέο κορίτσι σαν κι σένα να συνδυάζει την προσωπική ζωή με το αυστηρό προπονητικό πρόγραμμα που απαιτεί το Τρίαθλο;

«Εκ πρώτης όψεως, μοιάζει εξοντωτική και δύσκολη, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο εξοντωτική. Εξ άλλου η σύγχρονη προπονητική τάσσεται υπέρ των λιγότερων ωρών προπόνησης, αλλά με ποιοτικότερα στοιχεία, σχέση ποιότητας και ποσότητας –κάτι το οποίο ακολουθούμε κι εμείς με τον προπονητή μου. Προσπαθώ τα σαββατοκύριακα που θα είμαι λίγο πιο χαλαρή να συναντώ τους φίλους μου, να πηγαίνουμε για φαγητό ή ποτό, δίνοντας την ευκαιρία στον εαυτό μου και στο μυαλό μου να αδειάζει από τις σκέψεις των απαιτητικών προπονήσεων επιστρέφοντας έτσι με μεγαλύτερη όρεξη για δουλειά την επόμενη βδομάδα. Γενικά δεν θεωρώ ότι στερούμαι πράγματα γιατί ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής για μένα και δεν μετανιώνω που επέλεξα να ασχολούμαι μ’ αυτό».

iRun: Έχεις κάποιον αθλητή ως πρότυπο;

«Το πρότυπό μου είναι η Αμερικανίδα Τριαθλήτρια Gwen Jorgensen. Tην θαυμάζω για την αγωνιστική της καριέρα. Όντας χρυσή Ολυμπιονίκης στο Ρίο το 2016, αποφασίζει να ασχοληθεί με το Μαραθώνιο βάζοντας στόχο για άλλο ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Είναι πηγή έμπνευσης για μένα».

iRun: Ποια είναι εκείνη η στιγμή που σου έχει χαραχθεί στη μνήμη και γιατί;

«Μια από τις πιο δυνατές στιγμές που έχει χαραχθεί στη μνήμη μου ήταν πέρυσι στο 2nd Trimore Syros Triathlon που είχα επιλέξει να αγωνιστώ στην κατηγορία Braves (5,5χλμ. open water swimming, Olympic Distance Triathlon, 10χλμ. city running). Την πρώτη ημέρα έπαθα υποθερμία στο νερό στα 5,5χλμ. open water swimming και ενώ ο γιατρός του αγώνα μού απαγόρευσε να αγωνιστώ τις επόμενες ημέρες, με δική μου ευθύνη, αγωνίστηκα και κατάφερα να κατακτήσω την 2η θέση στους Braves! Σίγουρα ήταν επικίνδυνο από τη μία, αλλά βαθιά μέσα μου ήξερα ότι ήμουν ικανή και μπορούσα να αποδείξω στον εαυτό μου την μεγάλη εσωτερική δύναμη που έκρυβε».

Δημοφιλη Αρθρα