Λίγες εβδομάδες μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διοργάνωσης του Faethon Olympus Marathon 2020, η ομάδα του Distance Running Center Athens επικοινώνησε με τον Σάκη Πιτένη, τον τεχνικό διευθυντή και διοργανωτή ενός από τους αγαπημένους αγώνες του Ολύμπου. Παρά τις δυσκολίες λόγω των μέτρων κατά του Covid-19, ο αγώνας ολοκληρώθηκε με επιτυχία και όλοι οι δρομείς απόλαυσαν για άλλη μια χρονιά τα υπέροχα μονοπάτια του Ολύμπου. Με την ευκαιρία αυτή, η ομάδα του πρότυπου αθλητικού δρομικού κέντρου έθεσε τις ερωτήσεις της στον κ. Πιτένη και εκείνος τους απάντησε με χαρά. Ας διαβάσουμε, λοιπόν, τη συνέντευξη που ακολουθεί…
Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την δημιουργία του αγώνα Faethon Olympus Marathon;
Η ιδέα για την οργάνωση ενός αγώνα βουνού στον Όλυμπο γυρνούσε στο κεφάλι μου χρόνια. Έχοντας εικόνες από τους λίγους αγώνες που γίνονταν εκείνη την περίοδο και “χωρίς πολύ σκέψη” τελικά το 2011 σε συνάντηση με άλλους αθλητές της περιοχής κάναμε την πρώτη κουβέντα για την δημιουργία του F.O.M “Απόστολος Τσουρέκας” που έγινε για πρώτη φορά το 2012 και συνεχίζει μέχρι σήμερα.
Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις-σχέδια και τι έχει αλλάξει από τον αρχικό σχεδιασμό;
Οι πρώτες σκέψεις ήταν να γίνει ένας αγώνας Ορεινού Τριάθλου στον Όλυμπο, σταθμίζοντας όμως τα δεδομένα και συζητώντας με άλλους ανθρώπους του χώρου καταλήξαμε σε ένα αγώνα ορεινού τρεξίματος ο οποίος θα αναδεικνύει το ανάγλυφο του Δυτικού–Νοτιοδυτικού Ολύμπου. Στον αρχικό σχεδιασμό του F.O.M 44k δεν άλλαξε κάτι το ιδιαίτερο, προσθέσαμε όμως άλλους δυο μικρότερους αγώνες στην διοργάνωση, τον Rupicapra 20k και τον Faethon Trail 14k.
Πώς και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον αθλητισμό;
Μου άρεσαν από μικρό τα αθλήματα, στην αρχή τα κλασσικά (ποδόσφαιρο-μπάσκετ), όταν ξεκίνησα να κάνω πεζοπορίες στον Όλυμπο κόλλησα με το βουνό, αρχίσαμε να κάνουμε μεγάλης διάρκειας πορείες και τελικά καταλήξαμε στο ορεινό τρέξιμο. Με το ορεινό τρέξιμο όχι πολύ μικρός περίπου στα 20 όταν έτρεξα το 2001 τον Ορειβατικό Μαραθώνιο Ολύμπου, λίγο νωρίτερα(1998-2001) συμμετείχα σε αγώνες ορεινού τριάθλου που εκείνη την περίοδο ήταν στο προσκήνιο (Salomon Xperience, Pindos Crossing, Άθλος Πάρνηθας, Ελικώνας κ.ά)
Υπήρξε ή υπάρχει κάποιος αθλητής-είδωλο για εσάς και πώς πιστεύετε ότι σας επηρέασε;
Σίγουρα άτομα με ενέπνευσαν και παρακινούσαν εμένα αλλά και πολλούς άλλους να ασχοληθούμε με τον αθλητισμό αλλά και για τη διοργάνωση αθλητικών γεγονότων. Κάποιοι συνεχίζουν μέχρι σήμερα να πρωτοστατούν. Αρκετά μπροστά από την εποχή τους άνοιξαν “δύσβατα μονοπάτια” στην αρχή είτε πρωταγωνιστώντας σε αγώνες είτε ξεκινώντας σαν διοργανωτές κάποιους από τους σημαντικούς αγώνες στην χώρα μας.
Θεωρείτε ότι ο αγώνας Faethon Olympus Marathon έχει περιθώρια εξέλιξης; Αν ναι, σε ποιους τομείς θα αλλάζατε κάτι;
Θεωρώ ότι τίποτα δεν θα πρέπει να μένει στάσιμο, μου αρέσουν οι αλλαγές οι προκλήσεις, έτσι και ο F.O.M έχει περιθώρια εξέλιξης. Κάποιος αλλαγές που σκεφτόμαστε χωρίς να αποτελεί άμεση προτεραιότητα, είναι ο αγώνας να γίνει πιο “αυτόνομος”, να μειώσουμε δηλαδή τους σταθμούς τροφοδοσίας Ίσως το Σάββατο να διοργανώσουμε ένα Half Kilometer Vertical και στο βάθος του μυαλού μας ίσως να οργανώσουμε έναν Winter vertical στην περιοχή.
Ποιο είναι το ρεκόρ συμμετοχών σε μια διοργάνωση; Υπάρχει κάποιος αριθμός-στόχος που έχετε θέσει ως διοργανωτής;
Μετά από 9 χρόνια ο αριθμός στόχος δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα, ο αγώνας έχει εδραιωθεί και κάθε χρόνο τα τελευταία 3 χρόνια περίπου 600 αθλητές συμμετέχουν στους αγώνες της διοργάνωσης, άλλωστε ειδικά στον αγώνα των 44km ο αριθμός των αθλητών πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να μπορούμε να το ελέγξουμε μιας και η διαδρομή κινείται σε απομακρυσμένα σημεία του βουνού.
Πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και της πολιτείας στην άρτια διεξαγωγή ενός αγώνα ορεινού δρόμου;
Ένας αγώνας δεν διοργανώνεται από 1-2 άτομα συνδράμουν όλοι ώστε να βγει ένα αποτέλεσμα και ο αγώνας να γίνει θεσμός, έτσι και σε εμάς πολλοί εθελοντές συνδράμουν πριν κατά την διάρκεια αλλά και μετά τον αγώνα και δοθείσης της ευκαιρίας τους ευχαριστώ ακόμη μια φορά για την πολύτιμη βοήθειά τους. Σημαντική εξίσου και η βοήθεια του Δήμου Ελασσόνας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας που από την πρώτη διοργάνωση στάθηκαν δίπλα μας Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις όταν ξεκινάς έναν τέτοιο αγώνα ότι έχεις δίπλα την τοπική κοινωνία και του Φορείς.
Πώς επηρέασε την διοργάνωση η κατάσταση που επικρατεί με τον COVID-19 και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται;
Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή επηρεαστήκαμε αρκετά, ήταν ένα σοκ για όλη την κοινωνία! Στην συνέχεια αρχίσαμε οι διοργανωτές να επικοινωνούμε μεταξύ μας ψάχνοντας την καλύτερη δυνατή λύση εφόσον γίνεται, με ασφάλεια να διοργανώσουμε τους αγώνες. Θεσπίστηκε ένα υγειονομικό πρωτόκολλο και αφού πήραμε τις απαραίτητες άδειες διοργανώσαμε τον αγώνα βάση του πρωτόκολλου. Βασικό για φέτος ήταν ότι αποφασίστηκε να μην γίνει ο αγώνας των 44 χιλιομέτρων, έτσι αποφύγαμε μαζικές διαμονές στο σχολείο και τις κατασκηνώσεις, μεταφορές, συνωστισμό στο μικρό χωριό του Κοκκινοπλού για 2-3 μέρες. Επίσης μεταφέραμε την ημερομηνία διεξαγωγής 1 μήνα αργότερα κάτι το όποιο αποδείχτηκε σωστό διότι ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι. Σίγουρα δεν μπορέσαμε να χαρούμε όλη την διοργάνωση όπως θέλαμε αλλά ο αγώνας έγινε κανονικά όσο αφορά των Rupicapra και Faethon Trail. Άποψή μου είναι ότι πρέπει να προσαρμόζεσαι ακολουθώντας όμως όλους τους κανόνες.
• Πηγή: www.drcathens.gr
• Το Distance Running Center 2018 αποτελεί πρότυπο αθλητικό δρομικό κέντρο που συστάθηκε για να μεταδώσει την αγάπη των δημιουργών του για τη φυσική δραστηριότητα γύρω από το τρέξιμο, συνδυάζοντας το ομαδικό πνεύμα με την επιστημονική και επαγγελματική παρακολούθηση από τους συνεργάτες του.
Δημιουργήθηκε με σκοπό να ενώσει όλους όσους αγαπούν το τρέξιμο, τη φύση και τα ταξίδια κάτω από τη φροντίδα της επαγγελματικής καθοδήγησης των συνεργατών του, με συνεχή παρότρυνση για τη δημιουργία νέων στόχων αλλά και παράλληλα τον ορθό προγραμματισμό για την επίτευξή τους.