fbpx

Θωμάς Πουρλίδας: Ενα 10άρι στη Βοστώνη

boston 10k

Λίγες εβδομάδες πριν από τη συμμετοχή του στον περίφημο αγώνα ορεινής υπεραντοχής 330 χλμ. στις Αλπεις της Ιταλίας, Tor des Géants (9-18 Σεπτεμβρίου 2022), ο υπεραθλητής Θωμάς Πουρλίδας βρέθηκε στη Βοστώνη για ένα επαγγελματικό συνέδριο.

Οπως συνηθίζει, έψαξε για αγώνα, τον βρήκε (26 Ιουνίου 2022), και δεν έχασε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ούτε και εμείς, που του τηλεφωνήσαμε δυο μέρες μετά, θέλοντας να μάθουμε πώς είναι ένα λαϊκό δεκάρι στη Βοστώνη

  • Συνέντευξη στον Σάββα Σπανούδη

 

Τι αγώνας ήταν; Κεντρικός ή σε κάποιο προάστιο;

Ηταν το βασικό δεκάρι της πόλης. Το διοργανώνει ο ίδιος φορέας που κάνει και τον μαραθώνιο της Βοστώνης. Διεξάγεται στο κέντρο. Η διαδρομή είναι πέντε χιλιόμετρα πήγαινε και πέντε επιστροφή. Ηταν πάρα πολύ ωραία. Ο κόσμος κατέβηκε στον δρόμο για να χειροκροτήσει.

 

Πόσοι έτρεξαν;

Πάνω από 5000.

 

Σε πόσο τον τερμάτισες;

Ο χρόνος μου στο δεκάρι είναι 36 με 37 λεπτά. Εδώ όμως δεν πήγα αγωνιστικά, έτρεχα με τον κουμπάρο μου. Ηταν ένας χαλαρός αγώνας, που ολοκληρώθηκε σε 1:12.

 

Είχε ζέστη;

Πάρα πολύ. Τριάντα βαθμούς και.

 

Ο ανεφοδιασμός ήταν καλός;

Ναι, είχε νερά σε τουλάχιστον πέντε με έξι σημεία. Κάθε ενάμιση με δύο χιλιόμετρα.

 

Πόσο ήταν η εγγραφή;

65 δολάρια, περίπου 62€. Βέβαια εδώ το μπουκαλάκι νερό κάνει 1,5 δολάριο.

 

Είσαι βουνίσιος. Είσαι ultra. Αλλά κάνεις και τα 10αράκια σου. Δεν έχεις απαρνηθεί την άσφαλτο.

Οπου ταξιδεύω ψάχνω πάντα, «γίνεται ένας αγώνας κοντά»; Η αλήθεια είναι ότι είμαι του βουνού. Αυτές όμως είναι ευκαιρίες. Δεν χάνονται. Γιατί να το σνομπάρω; Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Αυτή τη μαζικότητα είχα να τη ζήσω χρόνια. Αυτός ο αγώνας, και επίσημη διοργάνωση ήταν, και πολλούς ελίτ στα 10 χλμ. είχε.


 
 

boston 10k

 

Τι σου έμεινε από τη διοργάνωση;

Η οργάνωση. Ηταν στην εντέλεια. Αυτά που μας έδωσαν. Τα φαγητά που μας τάισαν. Πριν και μετά. Εχεις τόσους χιλιάδες κόσμου και τους προσέχεις τόσο πολύ, με ταχύτητα στην παραλαβή, email για τον εμβολιασμό (ανεβάσαμε τα δικαιολογητικά σε ένα application), έχεις ό,τι χρειάζεσαι. Μέσα σε 3’ είχαμε πάρει αριθμούς, μπλουζάκια. Οι άνθρωποι το ξέρουν το αντικείμενο.

Αντιμετώπισαν τον αγώνα σαν μια μεγάλη διοργάνωση. Παρότι ήταν διοργάνωση 10 χλμ., αυτό είχα να το ζήσω από τον μαραθώνιο της Αθήνας.

 

Τι σου έμεινε από τη συμπεριφορά των δρομέων;

Είναι αυτό που μου είπε ο κουμπάρος μου: την επομένη του αγώνα η πόλη ήταν πιο καθαρή από ό,τι τη μέρα πριν από τον αγώνα. Δεν είχε το παραμικρό σκουπίδι. Συνέβαλαν και οι δρομείς. Σκέψου την ημέρα του αγώνα 6000 ανθρώπους να βρίσκονται παντού στο πάρκο, για σκιά, ξεκούραση, δροσιά.

 

Τι σου μένει από τη Βοστώνη;

Ηξερα ότι θα δω κόσμο να τρέχει καθημερινά, αλλά αυτό που είδα δεν το περίμενα. Εχω πάει και στη Νέα Υόρκη, δεν ήταν έτσι. Η Βοστώνη δεν ξαναγυρνάει στην καθημερινότητα μετά από έναν μεγάλο αγώνα. Παραμένει στους ίδιους ρυθμούς. Είναι δεδομένο ότι αν βγω τώρα έξω από την πόρτα, θα δω κάποιους να τρέχουν.

Τόσο στον αγώνα όσο και στην καθημερινότητα, η πόλη σέβεται τους δρομείς. Εχουν μια φιλοσοφία. Είναι μια κουλτούρα προς τους δρομείς. Είναι υψηλό το επίπεδο.

Είναι μια πόλη που ζει και αναπνέει για το τρέξιμο. Είμαι χαρούμενος που ήρθα. Ηταν μια πάρα πολύ ωραία γιορτή. Για αυτό και με ακούς ενθουσιασμένο!

 

Και τώρα;

Ο γύρος των Γιγάντων! Τον Σεπτέμβριο στις Αλπεις. Η Βοστώνη ήταν ένα διάλειμμα!

 

Διαβάστε ακόμα:

Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος: O νικητής του Mythical 2022 μιλάει στο iRun

Μ. Τεντόγλου στο iRun: «Οι άλλοι θα πρέπει να νιώθουν πίεση»

Αυτομόλησε η Κουβανή ολυμπιονίκης Γιαϊμέ Πέρες

 

Δημοφιλη Αρθρα