fbpx

Βασίλης Σμπιλίρης: Έτρεξε μόνος του 42 χιλιόμετρα σε μια ταράτσα, αλλά δηλώνει: «Μαζί θα τα καταφέρουμε»!

Την Κυριακή του Πάσχα, ξεχώρισε μια φιλότιμη ενέργεια ενός δρομέα από την Χαλκίδα, που έχει μάθει να προσφέρει, και θεωρεί τον εθελοντισμό τρόπο ζωής για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο! Ο δραστήριος Βασίλης Σμπιλίρης, έτρεξε έναν ολόκληρο μαραθώνιο στην ταράτσα του σπιτιού του! Το κίνητρο, οι δυσκολίες και ο φιλανθρωπικός αντίκτυπος του αγώνα, στη συνέντευξή του στον… δικό μας δρομέα της ταράτσας, Σάββα Σπανούδη.


 

Πώς δημιουργήθηκε η ιδέα του μαραθωνίου στην ταράτσα;

Διαβάζοντας σχετικά άρθρα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, είδα μια προσπάθεια ενός Βρετανού που έκανε ένα μαραθώνιο στην αυλή του σε live streaming, προσελκύοντας πολύ κόσμο. Η προσπάθειά του δεν είχε να κάνει μόνο για κάποιον εναλλακτικό τρόπο απασχόλησης εντός της οικίας του, αλλά είχε φιλανθρωπικό σκοπό, μαζεύοντας ένα σεβαστό ποσό για το Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Eτσι και εγώ, εμπνεύστηκα για την προσπάθεια αγοράς αναγκαίου εξοπλισμού για το Νοσοκομείο Χαλκίδας!

Πες μας τα στοιχεία και τις τεχνικές λεπτομέρειες του αγώνα.

Αποδείχθηκε δύσκολη δοκιμασία, μιας και η περίμετρος του στίβου ήταν μόλις 20 μέτρα! Για να καλυφθεί 1 χλμ. απαιτούνταν 50 στροφές, επομένως για τα 43 χλμ. που καλύφθηκαν, οι στροφές έφτασαν στις 2150!

Λόγω ταράτσας, είχα βάλει περιμετρικά στα κάγκελα και στα επικίνδυνα σημεία (κλιμακοστάσιο, κεραίες, σίδερα κτλ.) ταινία σήμανσης, ώστε να γίνει πιο ασφαλής η διαδικασία και όσο το δυνατόν πιο κυκλική. Η πρωινή υγρασία και η θερμοκρασία μετά τις 11:00 ήταν αρκετά υψηλή και αντανακλούσε λόγω της επιφάνειας.

Σε πόσο χρόνο ολοκλήρωσες τον μαραθώνιο; Ηταν περίπου όσο είχες υπολογίσει;

Η απόσταση των 43 χλμ. καλύφθηκε σε 7:08:54 με 122μ. αύξηση υψομέτρου λόγω της μεγάλης κλίσης των ρύσεων της ταράτσας. Δεν είχα κάνει κάποια πρόβλεψη, μιας και δεν είχα καν δοκιμάσει σε πόση ώρα μπορεί να ολοκληρωθεί το χιλιόμετρο, και η δοκιμή έγινε με το πρώτο χιλιόμετρο της προσπάθειας που μου μαρτύρησε αμέσως τον τελικό χρόνο της ολοκλήρωσης.

Είχες κάποια απροσδόκητη δυσκολία, πόνο, ή τραυματισμό;

Οχι, δεν είχα την παραμικρή ενόχληση, ούτε κατά τη διάρκεια ούτε τις επόμενες ημέρες. Φρόντιζα να παίρνω τις σωστές γωνίες στροφής και άλλαζα ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον βηματισμό μου, έτσι ώστε να μην υπάρχει ένα συνεχές μοτίβο βάδισης και υπερφόρτωση των ίδιων αρθρώσεων. 

Η δοκιμασία αυτή με βρήκε βέβαια σε πολύ καλή φυσική κατάσταση (ψυχολογική όμως όχι), μιας και κάνω προετοιμασία για το GULAG του Λάζαρου Ρήγου τον Ιούνιο, όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε και άτρωτοι. 

Προσπαθώ μέσα από τις προπονήσεις μου, εκτός από δύναμη και φυσική κατάσταση, να δουλεύω την ιδιοδεκτικότητα και τη σταθεροποίηση, κάτι που δυναμώνει τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους αυτών.

Βέβαια, σημαντικότερο της οποιασδήποτε προετοιμασίας, με αύξηση του όγκου και της έντασης της προπόνησης, είναι η αποθεραπεία, ώστε να προλάβει το σώμα μας να αποκαταστήσει τις βλάβες, πράγμα που μπορούμε πολύ πιο γρήγορα να πετύχουμε με τη σωστή διατροφή και τεχνολογία.

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο χλμ. ή περίοδος χιλιομέτρων; Υπήρξε και εδώ «τοίχος»;

Μετά το 35ο χλμ. το παιχνίδι άρχισε να σκληραίνει και αυτό επειδή η απώλεια υγρών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, ήταν πολύ μεγάλη, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Κάτι που αμέλησα λόγω της πολύ καλής διάθεσης και αίσθησης που είχα και του εντός έδρας παιχνιδιού. Παρόλα αυτά όμως, επιβεβαιώθηκε ότι θα πρέπει να τηρούμε πιστά, ακόμα και κάτω από τις ιδανικότερες συνθήκες, το πρωτόκολλο τροφοδοσίας και ενυδάτωσης.

Δεν μπορώ να πω ότι ένιωσα σε κάποιο σημείο τον «τοίχο», γιατί δεν κυνήγησα καθόλου τον χρόνο. Κάτι που πρώτον θα ήταν επικίνδυνο (ταράτσα), δεύτερον θα επιβάρυνα αρκετά τις αρθρώσεις μου και τρίτον, όσο περισσότερη ώρα θα ήταν το live τόσες περισσότερες ήταν οι πιθανότητες του να προσελκύσω κόσμο και να πετύχω τον στόχο μου.

Τι περιελάμβανε ο ανεφοδιασμός σου;

Ανέβηκα στην ταράτσα με 2,5 λίτρα νερό και 10 τζελ. Απ’ όλα αυτά τελικά η τροφοδοσία μου ήταν 3 τζελ και ένα ποτήρι Coca Cola για τις 7 ώρες προσπάθειας. Τραγικό λάθος όμως! Οπως προανέφερα, λόγω καλής διάθεσης δεν ένιωθα το αίσθημα της κόπωσης (μέχρι το 35ο) με αποτέλεσμα την ορθοστατική υπόταση μετά το τέλος της προσπάθειας, πράγμα που το αντιμετώπισα άμεσα.

Βέβαια λόγω της ημέρας (Κυριακή του Πάσχα) στις διπλανές ταράτσες υπήρχε μεγάλη προσφορά για λιπαρή και αλκοολούχα τροφοδοσία και τους ευχαριστώ πολύ όλους, όμως κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό.

Ηταν κάποιος μαζί σου στην ταράτσα κατά τη διάρκεια του αγώνα;

Από νωρίς το πρωί ήταν μαζί μου η μικρή μου κόρη, η Αλίκη, που είναι 8 ετών, με τη μαμά της, και αργότερα ανέβηκε η μεγάλη μου κόρη, η Μαριαλένα, που είναι 12 ετών, η οποία ήταν και το support στη διαδικτυακή επικοινωνία με τον κόσμο που μας παρακολουθούσε. 

Δεν ένιωσα καθόλου μόνος, διότι εκτός από τους διαδικτυακούς μου φίλους που έστελναν συνεχώς εμψυχωτικά μηνύματα, υπήρχαν θεατές στις γειτονικές ταράτσες σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια.

Επίσης, με επισκέφθηκαν κάποιοι αγαπημένοι απρόσκλητοι επισκέπτες, μαζί με μια πρεσβευτή της προσπάθειας και τις σκυλίτσας της, και κάλυψαν το γεγονός από τα δικά τους social media.

Πες μας τις σκέψεις σου που θυμάσαι κατά τη διάρκεια του αγώνα…


 
 

Περισσότερο πείσμα παρά σκέψεις μπορώ να χαρακτηρίσω αυτό που θυμάμαι, μιας και η κεντρική σκέψη μου ήταν να καταφέρω να ολοκληρώσω την προσπάθεια, να μην βγάλω κάποιο τραυματισμό και αναγκαστώ να σταματήσω (πράγμα που δεν πρόκειται να συνέβαινε), έτσι ώστε να επιστρέψω άμεσα στην κανονική οικογενειακή, επαγγελματική και προπονητική μου ζωή, όπως και έγινε.

Πόσοι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο οικονομικό κάλεσμα; Υπήρξε συνδρομή εκτός Ελλάδας; Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι Ελληνες δεν το ‘έχουμε’ ακόμα το «charity».

Το σύνολο της προσπάθειας αυτής γίνεται για έναν ιερό σκοπό που αφορά Αναγκαίο Νοσοκομειακό Εξοπλισμό μέσα από μια πλατφόρμα δωρεών με πλήρη διαφάνεια, όπου φαίνεται άμεσα τι ποσό και ποιος δώρισε. Με έναν απλό υπολογισμό, αφαιρώντας τα έξοδα της πλατφόρμας και του PayPal, που φαίνονται στην πλατφόρμα στους Ορους Χρήσης στην Πολιτική Χρεώσεων, μπορείς να δεις τι τελικό ποσό μαζεύτηκε για τον σκοπό αυτό.

Θα συμφωνήσω ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στον συγκεκριμένο τομέα στην Ελλάδα και δυστυχώς όταν βρεθούμε στην ανάγκη τρέχουμε να βρούμε λύσεις της τελευταίας στιγμής.

Σέβομαι την οποιαδήποτε δυσκολία – αδυναμία μπορεί να αντιμετωπίζει κανείς, από την ανεργία μέχρι και την πλήρη αδιαφορία, όμως θεωρώ ότι όταν μας παρουσιάζεται μια προσπάθεια και αφού εξετάσουμε εκτενέστερα την πηγή διενέργειας, στην περίπτωση που δεν είναι οικείο πρόσωπο ή οργανισμός, θα πρέπει να κάνουμε το αυτονόητο από το έλλειμμά μας. Οι εποχές είναι δύσκολες, όμως μπορούν να γίνουν δυσκολότερες.

Η προσπάθεια έχει ταξιδέψει σχεδόν σε όλον τον κόσμο μέσα από προσωπικές μου επαφές και μη, και θέλω να πιστεύω ότι θα καταφέρω να προσελκύσω ανθρώπους που θα στηρίξουν την προσπάθειά μας.

Συγκεντρώθηκε το ποσό που υπολόγιζες πάνω κάτω για τον εξοπλισμό του νοσοκομείου;

Βρισκόμαστε στο 10% του στόχου, όμως το project θα βρίσκεται στην πλατφόρμα μέχρι τις 31 Μαΐου και μπορεί οποιοσδήποτε έως τότε να κάνει μια προσπάθεια, είτε μικρή είτε λίγο μεγαλύτερη. Σκοπός είναι η κίνηση, η διάδοση και η μίμηση αυτής. Είμαστε πολλοί για κάτι τόσο σημαντικό που μπορούμε να το χαρίσουμε εύκολα στην κοινωνία μας.

Τι πιθανότητες δίνεις να το ξανακάνεις;

Προσπαθώ να παροτρύνω τον κόσμο για βελτίωση πολλά χρόνια τώρα και θα συνεχίσω να προσπαθώ όσο υπάρχω. Ολοι έχουμε τα καλά και τα κακά μας, τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε και τη θέληση για αυτοβελτίωση. Με καλή διάθεση μπορούμε να δυναμώσουμε τα αδύναμα και να βελτιώσουμε τα κακά. 

Ο άνθρωπος χρειάζεται 66 ημέρες περίπου για να κάνει μια πράξη συνήθεια, πριν η νέα συμπεριφορά αρχίσει να λειτουργεί αυτόματα, όμως δεν χρειάζεται να πετάξουμε όλα τα κακά, ούτε και να δυναμώσουμε όλα τα αδύναμα, το μόνο που χρειάζεται είναι η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, και ας ΧΑΣΟΥΜΕ. Δεν χρειάζεται να είμαστε τέλειοι!

Ποιο είναι το μετά-μαραθώνιο πρόγραμμα;

Αν όλα πάνε καλά και επιστρέψουμε σύντομα στην κανονικότητα, στόχο έχω να ολοκληρώσω έναν αγώνα πρόκληση τον Ιούνιο, το GULAG με 111 χλμ. ανάπτυγμα και 8600+ θετικής υψομετρικής διαφοράς στον αγαπημένο όλων μας Γερο-Ολυμπο.

Πες μας δυο λόγια για τον εαυτό σου…

Ζω στη Χαλκίδα, έχω μια υπέροχη οικογένεια και είμαι άνθρωπος που έχω μάθει να προσφέρω για έναν κόσμο καλύτερο. Εχω τελειώσει τεχνικός Αυτοματισμού, όμως αυτό που με κέρδισε ήταν η δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, ώστε να προσπεράσω τις παγιωμένες επιχειρηματικές ιδέες.

Αντιπροσωπεύω μια Αθλητική Συμβουλευτική Εταιρεία Υγείας με προϊόντα διατροφής με βάση την ανάγκη για προσφορά υψηλότερου επιπέδου υποστήριξης στους αθλητές, και μιας εταιρείας καινοτόμου εξοπλισμού Ενδυνάμωσης και Αποθεραπείας Αθλητών και μη. Επίσης εγώ και η σύζυγος μου είμαστε ιδιοκτήτες ενός spa στη Χαλκίδα.

Εχω δύο Μεταπτυχιακά από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το πρώτο Διατροφή, Μεσογειακή Δίαιτα και Αντιμετώπιση Καρδιαγγειακών Νοσημάτων και το δεύτερο Spa Management. Επίσης είμαι Πιστοποιημένος Personal Trainer (CPT) της Αθλητιατρικής Ακαδημίας της Αμερικής (NASM).

Θέλω να κλείσω με ένα μήνυμα για τις δύσκολες ημέρες που περνάμε και θα πω ότι κατά τη διάρκεια της ζωής μας θα έρθουν και άλλες δύσκολες καταστάσεις. Ομως δεν είμαστε κομπάρσοι της ζωής, παγώνουμε σήμερα τον χρόνο για να τον κερδίσουμε αύριο, και γινόμαστε πρωταγωνιστές στην αλλαγή του παιχνιδιού για εμάς και για εκείνους που έρχονται… Μαζί θα τα καταφέρουμε.

Γινόμαστε απλά καλύτεροι!

 


• Mπορούμε όλοι να στηρίξουμε την προσπάθεια του Βασίλη, ακόμα και μετά τον δικό του αγώνα, “Covid19 Roof Marathon Challenge”, μέχρι τα τέλη Μαΐου, στο: https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/covid19-dorea-gia-nosokomeio-xalkidas.

Το σύνολο της προσπάθειας αυτής έχει στόχο να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα έσοδα για το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας τα οποία απαιτούνται για να εξοπλιστεί με Φορητό Αναπνευστήρα, σχεδιασμένο για επείγουσα μεταφορά, ενδονοσοκομειακά, με ασθενοφόρο ή αεροσκάφος, και Monitor Παρακολούθησης Ζωτικών Λειτουργιών με λογισμικό στην ελληνική γλώσσα.

Δημοφιλη Αρθρα