fbpx

Βασίλης Κρομμύδας στο iRun: «Ο Μπιτάδος είναι σαν “τιμωρημένος”, όμως είναι πολεμιστής»

Κρομμύδας - Μπιτάδος iRun interview

Ο Παναγιώτης Μπιτάδος είναι το ανερχόμενο αστέρι του τριάθλου και ο τεχνικός του Βασίλης Κρομμύδας μιλά στο iRun για τα όσα συμβαίνουν στο άθλημα και για τον 18χρονο από τη Μυτιλήνη

Ο Παναγιώτης Μπιτάδος είναι από τις περιπτώσεις των Ελλήνων αθλητών που δουλεύουν σε επαγγελματικά πλαίσια στο τρίαθλο και μέσα στις πολλές απαιτήσεις που έχει ένα άθλημα που συνδυάζει κολύμβηση, ποδηλασία και τρέξιμο, ο νεαρός από τη Μυτιλήνη καλείται να επιζήσει και να είναι ανταγωνιστικός μέσα από συνθήκες που μοιάζουν απαγορευτικές.  Και όμως ο 18χρονος τριαθλητής με την 3η θέση στο Xterra Trentino Triathlon, έδειξε πως έχει δυνατότητες να γράψει τη δική του ιστορία στο άθλημα. Όπως ο τεχνικός του Βασίλης Κρομμύδας, το κορυφαίο όνομα που έχει να επιδείξει το τρίαθλο στη χώρα μας.

«Άθλημα για ενήλικες χομπίστες»

Ο 51χρονος τεχνικός δέχθηκε την πρόσκληση του iRun να μιλήσει τόσο για τον Παναγιώτη Μπιτάδο, αλλά και για τα πολλά και τρελά που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν το τρίαθλο, που μοιάζει να είναι χαμένο μέσα στις συμπληγάδες της ελληνικής πραγματικότητας.

«Το τρίαθλο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ένα άθλημα για ενήλικες χομπίστες. Τα νέα παιδιά που ασχολούνται είναι μετρημένα στα δάχτυλα» μας λέει και φυσικά ο Μπιτάδος αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα.

Vasillis Krommydas

«Χάνονται μετάλλια και αθλητές»

Το άθλημα εδώ και έξι χρόνια βρίσκεται υπό τη σκέπη της Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου. Το 2015 η ΓΓΑ, εξ αιτίας οικονομικών και διοικητικών ατασθαλιών, έπαυσε την Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου και την ενέταξε σε αυτή του Μοντέρνου Πεντάθλου. Οι διεθνείς συνομοσπονδίες (παγκόσμια και ευρωπαϊκή ομοσπονδία) δεν αναγνωρίζουν το Πένταθλο και μαζί δεν δέχονται ως επίσημες τις ελληνικές συμμετοχές στις διοργανώσεις τους. Όπως συνέβη με τον Μπιτάδο στο Τρεντίνο, καθώς ο αγώνας ήταν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

«Έτσι χάνονται μετάλλια και προνόμια εισαγωγής σε πανεπιστημιακές σχολές. Ο Μπιτάδος έχει τα φόντα να γίνει πρωταθλητής Ευρώπης και είναι πολύ άδικο να μην έχει τα προνόμια. Με όσα συμβαίνουν στο άθλημά μας στη χώρα μας, είναι σαν να έχουν “τιμωρημένο” τον αθλητή, χωρίς δική του ευθύνη» συνεχίζει ο Βασίλης Κρομμύδας.

Panagiotis Bitados

«Δεν υπάρχουν πρωταθλήματα, ανάπτυξη, απλά φιλοξενούμαστε στο Μοντέρνο Πένταθλο»

Το άθλημα είναι σαν να μην υπάρχει! Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου, 12 είναι όλα και όλα τα σωματεία που καλλιεργούν(;) το τρίαθλο και βρίσκονται στη λίστα των εγγεγραμμένων σωματείων στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ.


 
 

«Δυστυχώς η Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου δεν κάνει τίποτα για το τρίαθλο, απλά φιλοξενούμαστε, θα έλεγα. Δεν υπάρχει πρόγραμμα ανάπτυξης, δεν υπάρχουν αγώνες τριάθλου από πλευράς της Ομοσπονδίας, το τελευταίο πανελλήνιο πρωτάθλημα έγινε πριν από δύο χρόνια, με τη συμβολή ιδιώτη. Αγώνες στη χώρα μας και μάλιστα υψηλού επιπέδου, γίνονται μόνο από την πρωτοβουλία ιδιωτών» σημειώνει ο κ. Κρομμύδας.

Panagiotis Bitados

«Θα παλέψει πιο σκληρά, με στόχο το Λος Άντζελες»

Επιστροφή στον Παναγιώτη Μπιτάδο, που ζει και προπονείται στη Μυτιλήνη. Η χρονιά είναι κρίσιμη, καθώς ο αθλητής είναι παράλληλα και μαθητής της Γ’ Λυκείου. Είναι η κρίσιμη καμπή για τους μαθητές-αθλητές στη χώρα μας, που καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στις σπουδές και στον αθλητισμό.

«Ο Παναγιώτης δεν πρόκειται να τα παρατήσει. Ίσα-ίσα αυτή τη χρονιά θα το παλέψει περισσότερο, είναι πολεμιστής. Θα προπονηθεί πιο σκληρά, θα διαβάσει πιο σκληρά, θα τραβήξει το κουπί. Έχει τους γονείς του, υπάρχουν και κάποιοι φίλου που τον στηρίζουν. Τέτοιες καταστάσεις έζησα κι εγώ σαν αθλητής πριν από το 1990, ξέρω τον δρόμο, τον έχω ζήσει και τις εμπειρίες μου προσπαθώ να τις μεταδώσω στον αθλητή. Ο Παναγιώτης έχει τεράστιες δυνατότητες, αγαπά το τρίαθλο, δουλεύει σκληρά με μεγάλο στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028»

Σημειωτέον πως στην ιδιαίτερη πατρίδα του εδώ και μερικά χρόνια δεν λειτουργεί το κολυμβητήριο, με αποτέλεσμα ο αθλητής να αντιμετωπίζει για κάποιο διάστημα πρόβλημα προετοιμασίας στην κολύμβηση, καθώς για τις προπονήσεις απαιτείται πισίνα και όχι το open water. Οι επόμενοι αγώνες του θα είναι στο Xterra της Βουλιαγμένης (18/10) και στο Xterra της Μάλτας (24/10), που ανήκουν στο ευρωπαϊκό tour.

 

 

 

Δημοφιλη Αρθρα