fbpx

YouRun! Ο Σταμάτης Χατζησταύρου μας εμπνέει στην «εθνική» διαδρομή των 100 χιλιομέτρων Ελευθερίας!

Σταμάτης Χατζησταύρου Κρανίδι-Δερβενάκια 100χλμ Ελευθερίας

Το iRun …and i am free! όπως γνωρίζετε καλά, αγαπά και τιμά τους αναγνώστες του δρομείς. Γι΄ αυτό και έχει καθιερώσει ένα ειδικό αφιέρωμα για τον ή την δρομέα που τρέχει δίπλα μας όπου τον/την γνωρίζει καλύτερα και σας τον/την παρουσιάζει μέσα από αυτό.

Η 25η Μαρτίου 2021, ήταν για όλους μας εφέτος μια εθνική επέτειος που αλλιώς περιμέναμε να τιμήσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση…

Ο δρομέας και φίλος αναγνώστης του περιοδικού Σταμάτης Χατζησταύρου πραγματοποίησε ένα εμπνευσμένο ατομικό εγχείρημα που το ονόμασε «Κρανίδι – Δερβενάκια 100χλμ Ελευθερίας», ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού και τιμής στους ντόπιους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Τον προσκαλέσαμε να μας μιλήσει για αυτό αλλά και για τη σχέση του με το αγαπημένο μας τρέξιμο…


• Μίλησε στον Αργύρη Κριθαρούλα

 

– Σταμάτη από πού κατάγεσαι; Πού κατοικείς τώρα και πού προπονείσαι συνήθως;
«Κατάγομαι από το Κρανίδι Αργολίδος. Κατοικώ στην Αθήνα και η προπόνησή μου μοιράζεται ανάμεσα στην Πανεπιστημιούπολη και τον Υμηττό».

– Με τι ασχολείσαι επαγγελματικά;
«Εργάζομαι στον κλάδο του τουρισμού».

– Σε τι ηλικία ξεκίνησες να τρέχεις, από ποιες αποστάσεις και πότε σου μπήκε το «μικρόβιο» των υπεραποστάσεων;
«Η σχέση και η αγάπη μου για τον αθλητισμό ξεκίνησε από προεφηβική ηλικία παίζοντας ποδόσφαιρο. Ωστόσο ενδιάμεσα έχω ασχοληθεί με διάφορα αθλήματα, ένα από αυτά είναι και το τρέξιμο με το οποίο ασχολούμαι τα τελευταία 5 χρόνια. Η πρώτη μου επαφή με τις μεγαλύτερες αποστάσεις έγινε το 2019 στο T.e.R.A 80 χιλιομέτρων στα μαγευτικά Ζαγοροχώρια».

Ποια είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχεις τρέξει; Τι κράτησες μέσα σου για πάντα, από αυτήν την εμπειρία;
«Τα “100χλμ. Ελευθερίας” είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχω τρέξει. Κρατώ ότι μέσω του αθλητισμού μπορούμε να τιμάμε την Ιστορία μας».

Με ποια αφορμή και πότε σου μπήκε η ιδέα για τα «100χλμ. Ελευθερίας»;
«Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, γεννήθηκε μέσα μου η ιδέα για τη δημιουργία αυτής της δράσης, μέσα από την οποία σκοπός μου ήταν να τιμήσω την ιστορία του τόπου μου αλλά παράλληλα να αναδείξω και τις ομορφιές του».

Χρειάστηκε να προσαρμόσεις τις προπονήσεις σου πριν το επιχειρήσεις;
«Δεν ακολουθώ κάποιο συγκεκριμένο πλάνο προπονήσεων φέτος αλλά ο όγκος χιλιομέτρων σε συνδυασμό με τις συμβουλές και κάποιες προπονήσεις κλειδί από τον προπονητή και φίλο μου Γιάννη Ευστρατίου (Efstratiou Running team) ήταν επαρκής για να υποστηρίξω μία τέτοια απόσταση.

Σταμάτης Χατζησταύρου Κρανίδι-Δερβενάκια 100χλμ Ελευθερίας

Ποια ήταν η διαδρομή που ακολούθησες και με ποια λογική την επέλεξες;
«Η διαδρομή που σχεδίασα και διένυσα βασίστηκε στην περιγραφή του Γεωργίου Μ. Βουτσινού από το βιβλίο του “Μητρώων Κρανιδιωτών Αγωνιστών της Ελληνικής Παλιγγενεσίας”, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πλησιέστερη με τη διαδρομή που ακολούθησαν οι ντόπιοι αγωνιστές του 1821.
Η εκκίνηση δόθηκε στην Κάτω Πλατεία Κρανιδίου, την Πέμπτη, 25η Μαρτίου στις 7π.μ. μπροστά από το άγαλμα του Αρχιμανδρίτη και Οπλαρχηγού Αρσένιου Κρέστα ή Παπα-Αρσένη, στην πορεία μου διέσχισα σχεδόν όλα τα Ιστορικά σημεία και χωριά που μεσολαβούν μεταξύ Κρανιδίου και Δερβενακίων, το σημείο τερματισμού ήταν ο Άγιος Σώστης στα Δερβενάκια όπου βρίσκεται ο τάφος του Αρσένιου Κρέστα».

Σταμάτης Χατζησταύρου Κρανίδι-Δερβενάκια 100χλμ Ελευθερίας

Είχες support, έστω ψυχολογικό; Έτρεξαν κάποιοι μαζί σου ή σου παρείχαν τροφή και νερό;
«Η ομάδα υποστήριξης αποτελούνταν από φίλους (χωρίς να ξέρουν τι σημαίνει 11 ώρες στον δρόμο, οπότε η υποστήριξη ήταν αμφίδρομη) και την οικογένειά μου καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας. Μοιράστηκαν τρέχοντας μαζί μου αυτή την εμπειρία φίλοι-δρομείς από την Ερμιονίδα, κάνοντας άλλοι περισσότερα και άλλοι λιγότερα χιλιόμετρα».

Πες μας τη σημαντικότερη στιγμή που δεν θα ξεχάσεις από όλο αυτό το εγχείρημα…
«Τα τελευταία μέτρα κατά την άφιξη μου στον Άγιο Σώστη με την Ελληνική σημαία ήταν μια στιγμή που θα μείνει χαραγμένη για πάντα στο μυαλό και στην καρδιά μου. Επίσης, η θερμή υποδοχή που δέχτηκα στο Δρέπανο (54 χλμ) και τον Άγιο Αδριανό (65 χλμ) και τα ενθαρρυντικά λόγια από τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Δρεπάνου για τη συνέχεια».

Σταμάτης Χατζησταύρου Κρανίδι-Δερβενάκια 100χλμ Ελευθερίας


 
 

Σίγουρα, δεν έχει τόση σημασία ο χρόνος που έκανες, αλλά θεωρείς ότι ο σκοπός σου επετεύχθη;
«Ο χρόνος σε τέτοιες προσπάθειες έρχεται σε δεύτερη μοίρα, κοίταγα το ρολόι μου μόνο για να δω αν ακολουθώ σωστά τη διαδρομή. Ο σκοπός επετεύχθη αφού ήδη αρκετοί άνθρωποι δήλωσαν το ενδιαφέρον τους να τρέξουν αυτή την Ιστορική διαδρομή».

Σταμάτης Χατζησταύρου Κρανίδι-Δερβενάκια 100χλμ Ελευθερίας

Τρέχεις σε αγώνες δρόμου και ορεινούς. Έχεις κάποια ιδιαίτερη προτίμηση;
«Τρέχω και στα δύο τερέν με μεγαλύτερη προτίμηση στους ορεινούς αγώνες».

Ενας αγώνας που δεν έχεις τρέξει ακόμα, αλλά μια μέρα θα τον κάνεις;
«Έναν αγώνα με τον εαυτό μου ή αλλιώς FKT (Fastest Known Time), διασχίζοντας μέσω του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 την Ορεινή Κρήτη απ’ άκρη σ΄ άκρη».

Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις για να συνδυάσεις μαζί και κάποιον αγώνα;
«Στη Βοστώνη για τον Ιστορικό Boston Marathon!».

Ποιος ήταν ο πιο δύσκολος αγώνας σου μέχρι σήμερα;
«Ο πρώτος μου αγώνας, το Άρμα Πάρνηθας 17 χιλιομέτρων. Στους υπόλοιπους ήμουν προετοιμασμένος για το τι με περιμένει!»

Το καλύτερο μετάλλιο που έχεις κερδίσει και σημαίνει κάτι ιδιαίτερο για σένα;
«Το μετάλλιο του πρώτου μου μαραθωνίου, ειδικά όταν πρόκειται για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας».

– Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας… Τι συναισθήματα σου γεννούν οι 3 αυτές ιδιαίτερες λέξεις;
«Μοναδική εμπειρία ζωής!»

Είσαι μέλος κάποιας τρεξιματικής ομάδας;
«Ανήκω στους “Δρύοπες” Γ.Α.Σ. Ερμιονίδας ενός νεοσύστατου και μοναδικού ως προς την ιδιότητα του συλλόγου στον τόπο καταγωγής μου στην Αργολίδα. Ιδρύθηκε το 2020 με προτεραιότητα την ανάπτυξη του κλασικού αθλητισμού σε μια περιοχή που έχει αναδείξει σημαντικούς αθλητές στο παρελθόν. Αριθμεί ήδη αρκετά παιδιά στις ακαδημίες της, παρόλες τις δυσκολίες της εποχής. Υπάρχει δυναμική και όλοι ανυπομονούν για επιστροφή στις προπονήσεις και τους αγώνες».

Σταμάτης Χατζησταύρου

Πως έχεις αντιμετωπίσει όλη αυτή την κατάσταση της πανδημίας που ζούμε για πάνω από ένα χρόνο;
«Σίγουρα όλη αυτή η κατάσταση που βιώνουμε με την πανδημία μας έχει μουδιάσει και επηρεάσει αρκετά σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Προσπαθώ όσο μπορώ να κρατάω τον εαυτό μου σε εγρήγορση και εύχομαι να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτή η κακή παρένθεση στη ζωή μας».

Σου εύχομαι τα καλύτερα Σταμάτη και να εκπληρώνεις κάθε σου όνειρο και επιθυμία.
«Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία, τα λέμε στα αγαπημένα μας μονοπάτια και δρόμους!».

 

• Photo credits: Shooting Therapy & Πάλλης Δημήτρης

Δημοφιλη Αρθρα