fbpx

Ζησιμόπουλος και Σελέτης σε Ισπανική Ultra Trail fiesta!

iRun
Ζησιμόπουλος - Σελέτης Ultra Sierra Nevada

H εκπομπή του Κώστα Βασιλά «Τα Σπορ στη ζωή μας» στο ραδιοφωνικό σταθμό της Κέρκυρας Life news 102.9 FM το βράδυ της Πέμπτης είχε κυρίως ελληνικό χρώμα, αναμεμειγμένο όμως με λίγο ισπανικό συνάμα. Αφορμή ήταν το αθλητικό τριήμερο που θα λάβει χώρα στην περιοχή της Γρανάδας στην Ισπανία και στο οποίο είναι προγραμματισμένοι τέσσερις αγώνες: Ultra 100km – Trail 60km – Maraton 40km & Media 25km.

• Eπιμέλεια: Κώστας Μαρούντας

Εκεί, στα μέρη της περιώνυμης Σιέρρα Νεβάδα, θα συμμετάσχουν έξι Έλληνες αθλητές. Οι δύο από αυτούς, που είναι αθλητές της Kasimis Team, ο Φώτης Ζησιμόπουλος και ο Δημήτρης Σελέτης μίλησαν στην εκπομπή του Κώστα Βασιλά με τηλεφωνική τους παρέμβαση από την Ισπανία, απαντώντας σε ερωτήματα του παρουσιαστή. Θυμίζουμε πως ο αγώνας του Φώτη θα ξεκινήσει την Παρασκευή 9 Απριλίου, ώρα 10:00 μ.μ. (ώρα Ισπανίας), ενώ του Δημήτρη το Σάββατο 10 Απριλίου, ώρα 6 π.μ.

Και αν ο Φώτης Ζησιμόπουλος εξέπληξε τους πάντες το 2020 με τις επιτυχίες του, η ισπανική αυτή δοκιμασία αποτελεί την επιστροφή στους αγώνες για τον Δημήτρη Σελέτη μετά το 2019. Εκείνη τη χρονιά ο Δημήτρης κάλπαζε αήττητος επί ελληνικού εδάφους, ενώ αν θέλει κάποιος να βρει πότε έμεινε τελευταία φορά εκτός βάθρου θα «αναγκαστεί» να «τραβηχτεί» πίσω στο 2016.

Δημήτρης Σελέτης: Επιστροφή στους αγώνες αλά Ισπανικά!

Όπως του επεσήμανε και ο παρουσιαστής της εκπομπής έχουν όλοι προσμονή να τον δούνε στην επάνοδό του σε έναν αρκετά δύσκολο αγώνα όπως αυτός στην Γρανάδα. Ο Δημήτρης ξεκινώντας μίλησε για έναν τραυματισμό που είχε και ο οποίος πιστεύει πως τελείωσε. Ήθελε λίγη δράση σαν αθλητής, κάτι που του παρέχει ο συγκεκριμένος αγώνας. Ένα ωραίο ξεκίνημα, σε έναν όμορφο αγώνα, σε ένα όμορφο μέρος, όπως είπε ο ίδιος.

Όσον αφορά στις συνθήκες που συνάντησε εκεί, είναι σαν μην συμβαίνει τίποτα από θέμα κορονοϊού. Επικρατεί ζέστη και είχε μεγάλο ταξίδι είναι η αλήθεια μέχρι να φτάσει στην περιοχή. Ο ίδιος έχει κάνει καλή προετοιμασία, αλλά γνωρίζοντας τις δυσκολίες του ανταγωνισμού με αθλητές που έχουν διακρίσεις και καλούς χρόνους, θεωρεί πως τίποτα δεν είναι δεδομένο ως προς το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειας. Δεν είναι εύκολο να γνωρίζει όλους τους αντιπάλους, αλλά μπορεί να είναι σίγουρος για τον εαυτό του πως θα προσπαθήσει για το καλύτερο. Έχει κάνει αρκετά καλές προπονήσεις και σε (αριθμητικό) όγκο που του επιτρέπει να έχει αυτοπεποίθηση.

Η δική του νοοτροπία ως προς τον ανταγωνισμό είναι πως πρέπει να κοιτάει κάποιος αθλητής να παίρνει τα θετικά πράγματα από τον ανταγωνισμό. Να βλέπει καλύτερα πράγματα, έτσι ώστε να σκέφτεται, να διορθώνει λάθη, να κρατάει τα θετικά και να συνεχίζει. Ακόμα και αν ένας αγώνας δεν εξελίσσεται καλά. Οι αντίπαλοι θα είναι δύσκολοι. Ο Δημήτρης ξέρει πως έχουν μεγάλη παράδοση οι Ισπανοί σε τέτοιους αγώνες. Όταν έρχονται, άλλωστε, στην Ελλάδα, είπε, κάνουν φοβερές επιδόσεις. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, είναι ευχάριστο να είναι τα χρώματα της Ελλάδας σε αγώνες στο εξωτερικό. Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε ο Κώστας Βασιλάς, πως προσδίδει κύρος στο ορεινό τρέξιμο της χώρας μας. Ο συνομιλητής του συμφώνησε, γιατί είναι ωραίο πράγμα να υπάρχουν και άλλοι Έλληνες αθλητές, όχι μόνο δύο τρεις. «Μακάρι το άθλημα αυτό να έχει κι άλλες διαστάσεις. Από νέους αθλητές, νέα παιδιά, να υπάρχει εξίσου συνέχεια», πρόσθεσε.

Ζησιμόπουλος - Σελέτης Ultra Sierra Nevada
Στο σημείο αυτό ο παρουσιαστής της εκπομπής υπενθύμισε πως στο παρελθόν υπήρξε η φουρνιά εκείνη στο ορεινό τρέξιμο της χώρας μας που το ανέβασε αρκετά από άποψη επιπέδου και αποδοχής. Για το σήμερα πιστεύει πως η γενιά του Δημήτρη που τώρα συναγωνίζεται και κερδίζει καταξιωμένους αθλητές βάζει, όχι λιθαράκι, αλλά λίθο ολόκληρο για την ανάπτυξη του ορεινού τρεξίματος στη χώρα μας.

Ο Δημήτρης Σελέτης ξεκαθάρισε πως προσωπικά σαν Δημήτρης οφείλει παρά πολλά στον προπονητή του, τον Δημήτρη Κασίμη. Όσο για το μυστικό της επιτυχίας; Δουλειά, υπομονή και όλα έρχονται. Με προπόνηση, ενέργεια, θετικές σκέψεις, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Η συνεργασία του με τον Δημήτρη Κασίμη ξεκίνησε το 2016. Μέχρι τότε έτρεχε με φίλους, για χόμπι. Ανακάλυψε, όμως, τις δυνατότητες του σώματός του και με τη βοήθεια του προπονητή του είδε εντελώς διαφορετικά το άθλημα. Προπονούταν πιο σωστά, μπήκε στον ανταγωνισμό, του άρεσε και ανέβαζε τους ρυθμούς του στις προπονήσεις.

Όσον αφορά στον ίδιο τον αγώνα που θα γίνει στο συγκεκριμένο ισπανικό έδαφος ξέρει πως είναι ένας απαιτητικός αγώνας. «Πολλά χιλιόμετρα, όχι βέβαια σαν του Φώτη, αλλά δεν πρέπει να το υποτιμάς». Ο αγώνας έχει μία υψομετρική ανάμεσα στα 40 και στα 64 χλμ, περίπου 2000μ., που για να ανταπεξέλθει ένας αθλητής πρέπει να κινηθεί έξυπνα, να κρατήσει δυνάμεις, να έχει το μυαλό του στον αγώνα, έτσι ώστε πρώτα ο ίδιος να τον ευχαριστηθεί.

Ο Φώτης Ζησιμόπουλος, από την πλευρά του, μετά την επιτυχία στον αγώνα στα Γκραν Κανάρια επιστρέφει στην Ισπανία. Αυτή τη φορά θα τρέξει 98 χλμ. συνεχούς ανάβασης, περνώντας από διάφορα θεσπέσια μέρη όπως το κόκκινο φρούριο, ένα ανάκτορο που η ίδια η UNESCO το έχει χαρακτηρίσει μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Ο, δε, τερματισμός θα γίνει στην τρίτη ψηλότερη κορυφή της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου, κοντά 3.100 μέτρα.


 
 

Ο Φώτης μίλησε για μία φοβερή πόλη και για έναν αγώνα που θα ξεκινήσει από μία πλατεία και θα περάσει από το συγκεκριμένο κάστρο. Ο καιρός είναι πάρα πολύ καλός, παρότι είχαν μιλήσει για βροχές. Η θερμοκρασία τη μέρα φτάνει στους 23 με 24 βαθμούς, αλλά το ζητούμενο είναι τι θα γίνει το βράδυ, γιατί ο αγώνας περνάει από ένα μέρος σε ύψος 3.100 μέτρων, που μάλιστα είναι χιονισμένο. Θεωρεί πως η προετοιμασία του πήγε μία χαρά, και πως «τα χιλιόμετρα έχουν βγει». Μετά τον αγώνα στα Γκραν Κανάρια ο ίδιος σε συνεννόηση με τον προπονητή του κινήθηκε περισσότερο για να ξεκουραστεί, κάνοντας σχετικά λίγα χιλιόμετρα. Παρότι ποτέ σε έναν αγώνα ultra δεν μπορεί να είναι κάποιος σίγουρος για το παραμικρό, ο Φώτης είναι αισιόδοξος.

Στο ταξίδι είδε πως ο κόσμος έχει συνηθίσει τα μέτρα για την πανδημία. Από τη μέχρι τώρα παραμονή του στην Ισπανία αυτό που του έχει κάνει εντύπωση είναι πως εκεί έχουν σχεδόν γυρίσει στην κανονικότητα. Με μάσκες μεν παντού, αλλά με τις αγορές και την εστίαση ανοιχτές. Τόνισε με έμφαση, και ανακούφιση μαζί…, πως εκεί που βρίσκεται μπορείς να καθίσεις να πιεις έναν καφέ και πως είναι καλά τα πράγματα. Δεν απέφυγε τη σύγκριση με τις συνθήκες στην Ελλάδα, για τις οποίες είπε δεν ξέρει γιατί είμαστε όπως είμαστε. Μάλιστα, ενημέρωσε πως στους αγώνες που θα γίνουν στην Ισπανία αυτό το τριήμερο θα συμμετάσχουν συνολικά περίπου 1.800 άνθρωποι. Με όλα τα μέτρα, φυσικά…

Για τον αγώνα αυτό καθ΄εαυτό ο Φώτης Ζησιμόπουλος έκανε λόγο για τα σχεδόν 5.500μ. ανάβασης και 3.900μ. και κάτι κατάβασης. «Είναι αγώνας ανηφόρας», συμπλήρωσε. Μέχρι τα 62-64 χλμ. θετική υψομετρική, μετά 35 χιλιόμετρα κατάβαση. Ο τερματισμός θα γίνει σε ένα χωριό κοντά στο χιονοδρομικό, ενώ ξέρει ήδη πως υπάρχουν πολλές απότομες ανηφόρες. Δεν τις έχει δει όλες, είπε, με αυτή την άγνοια να έχει ένα καλό… «Βοηθάει την ψυχολογία σου να μη ξέρεις ακριβώς, αλλά από την άλλη πλευρά κάτι κερδίζεις αν ξέρεις τι σε περιμένει…». Θα ανταγωνιστεί καλούς αθλητές, γιατί στην Ισπανία δεν ξέρει κάποιος από πριν τι θα βρει. Ξεχωρίζει τον Ισπανό Miguel Heras, νικητή του αγώνα το 2018, με χρόνο 12ω06λ. Όσον αφορά τη δική του στόχευση διαβεβαίωσε πως είναι έτοιμος για να κυνηγήσει μια καλή επίδοση.

 

 

> Δείτε το promo video της διοργάνωσης Ultra Sierra Nevada

 

Δημοφιλη Αρθρα