fbpx

Ζόζαν Τιμούρτουκαν: «Στόχος μου να σπάσω τα Παγκύπρια ρεκόρ»

iRun
Ζόζαν Τιμούρτουκαν

Η Ζόζαν Τιμούρτουκαν ήταν νικήτρια του αγώνα των 5χλμ. και 10 χλμ. του Μαραθωνίου Λεμεσσού, ενώ νικήτρια αναδείχθηκε και στα 5 χλμ. του Logicom Cyprus Marathon της Πάφου.

H 22χρονη Κύπρια, που είναι φοιτήτρια ψυχολογίας, μίλησε αποκλειστικά στο iRun και αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο, αλλά και για τα αγωνιστικά της σχέδια για το 2022.

• Συνέντευξη στον Θάνο Χουλιάρα

H Ζόζαν Τιμούρτουκαν συνδυάζει πρωταθλητισμό, σπουδές και εργασία. Η 22χρονη δρομέας που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο, αποτελεί μια από τις μεγάλες ελπίδες του κυπριακού αθλητισμού, με συμμετοχές και διακρίσεις στις μεγάλες αποστάσεις, καθώς και στα 3.000μ. με φυσικά εμπόδια.

H αθλήτρια πήρε μέρος και κατάκτησε την 1η θέση στον αγώνα των 5χλμ., που έγινε παράλληλα με τον αγώνα του Logicom Cyprus Marathon στην Πάφο, με επίδοση στα 19:40, που την έφερε στην 6η θέση της γενικής κατάταξης σε σύνολο 161 αθλητών και αθλητριών.

«Είμαι φοιτήτρια ψυχολογίας στο 4ο έτος. Ασχολούμαι με τον αθλητισμό από μικρή, ίσως και πριν από 15 χρόνια! Τα τελευταία δύο χρόνια πιο επαγγελματικά. Ως αθλήτρια αποστάσεων είτε των 10χλμ., είτε του ημιμαραθωνίου προσπαθώ πάντα για το βάθρο. Έχω συμμετοχές στα Παγκύπρια Πρωταθλήματα σε αγωνίσματα, όπως τα 3000μ με φυσικά εμπόδια, αλλά και τα 5000μ. Στα 10.000μ κατέχω προσωπικό ρεκόρ με 37’.50’’ ενώ στον ημιμαραθώνιο επίσης ρεκόρ με 1 ώρα 28’.57’’ το οποίο και αποτελεί εκ των κορυφαίων επιδόσεων στην απόσταση στην Κύπρο στην κατηγορία U23» λέει στο iRun η Τιμούρτουκαν.

«Στα δύσκολα δεν είναι κοντά μας»

Μιλώντας για τις συνθήκες αθλητισμού στην Κύπρο, η αθλήτρια τόνισε: «Στην Κύπρο οι αθλητές δεν υποστηρίζονται όπως θα έπρεπε από τις ομοσπονδίες, αλλά και από χορηγούς, ώστε να κάνουν το επόμενο βήμα. Είναι δύσκολο να βρούμε προπονητές, αλλά ακόμα πιο δύσκολο τα μικρά παιδιά να ασχοληθούν με το στίβο. Η χώρα δεν βοηθά τον πολίτη της και υπάρχουν πολλά παραδείγματα που το επιβεβαιώνουν.


 
 

Υπάρχουν όμως και θετικά, όπως οι άνθρωποι που γνωρίζουν νέους αθλητές, και εκφράζουν τη χαρά τους και την υποστήριξή τους στο έργο μας. Μας παρακολουθούν να βελτιωνόμαστε και ψάχνουν τρόπους, μέσω χορηγών, να μας βοηθήσουν. Όσο για τους συλλόγους και την ομοσπονδία σε γνωρίζουν μόνο την αγωνιστική περίοδο και μόνο στον αγώνα ότι είσαι αθλήτρια και σε συγχαίρουν για τις νίκες, αλλά στα δύσκολα δεν είναι ποτέ κοντά μας. Οι αθλητές τρέχουν για την χαρά τους και για την αγάπη τους στο αθλητισμό χωρίς να περιμένουν καμία υποστήριξη, γιατί την υποστήριξη την έχουν κόψει εδώ και πολύ καιρό. Το μόνο που μας επιβεβαιώνει ότι είμαστε επαγγελματίες αθλητές είναι το ότι γνωρίζουμε τις θέσεις μας ανά το Παγκύπριο, τους κόπους και τις θυσίες μας. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί αθλητές που δίνουν μάχη και παλεύουν τρέχοντας μετά την εργασία τους να κάνουν μια προπόνηση με όση δύναμη τους έχει απομείνει για να καταφέρουν τους στόχους τους. Αυτά να βλέπουν οι αρχές».

Η Ζόζαν Τιμούρτουκαν παρά το νεαρό της ηλικίας της, εργάζεται σκληρά και παράλληλα προετοιμάζεται για την επερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Παράλληλα θέτει και τους αγωνιστικούς της στόχους για το 2022 και για τα επόμενα χρόνια, λέγοντας:

«Εργάζομαι σε δύο εργασίες και φοιτώ ταυτόχρονα, αλλά πηγαίνω και καθημερινά στις προπονήσεις. Μου αρέσει πολύ να συμμετάσχω σε αγώνες και περισσότερο σε ένα αγώνα μου αρέσει ο ανταγωνισμός και η γλυκιά γεύση της νίκης, καθώς νιώθω ότι ανταμείβονται οι κόποι μου με αυτό τον τρόπο.

Σχεδιάζω να έρθω στην Ελλάδα για μεταπτυχιακό κλινικής ψυχολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, αλλά και σε αγώνες. Είμαι σε περίοδο προετοιμασίας, χρειάζομαι προπόνηση αυτή τη στιγμή, γιατί την προηγούμενη χρονιά είχα κάνει αποχή λόγω της πανδημίας, με ένα μήνα κλειστά τα γήπεδα. Ούτε ένα χιλιόμετρο μακριά από το σπίτι σου δεν μπορούσες να κάνεις. Εξάλλου δεν υπήρχαν και αγώνες. Ξεκίνησα ξανά το Φεβρουάριο αλλά διαγνώστηκα με COVID-19 τον Μάρτιο. Κατάφερα να τρέξω τον Μάιο και τον Ιούνιο 3.000μ με φυσικά εμπόδια στο Παγκύπριο πρωτάθλημα ανδρών γυναικών. Φέτος έχω στόχο το Παγκύπριο ρεκόρ στα 3.000μ με φυσικά εμπόδια και Παγκύπριο ρεκόρ U23 στα 10 χλμ. Ελπίζω να τα σπάσω! Τα σχέδιά μου για το μέλλον, αν όλα πάνε καλά, είναι να πιάσω το όριο για παγκόσμιους αγώνες στα 10.000μ. αλλά και να πετύχω καλές επιδόσεις και στον εργασιακό τομέα».

 


• Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο free press περιοδικό iRun …and i am free! (T.34 Ιανουάριος 2022)

Δημοφιλη Αρθρα