fbpx

Αθλητικά Μονοπάτια: Δράσεις που διοχετεύουν οξυγόνο στις ψυχές μας

iRun

Στις 14 Μαΐου 2020, πραγματοποιήθηκε η 4η διανησιωτική συνάντηση των Αθλητικών Μονοπατιών με οικοδεσπότη τον Άγιο Ευστράτιο, στην οποία συμμετείχαν 33 παιδιά.

Ο Άγιος Ευστράτιος -Άη Στράτης για τους ντόπιους- είναι το μικρό, ακριτικό βορειοαιγαιοπελαγίτικο νησί σημαδεμένο από τη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου μας, καθώς απετέλεσε τόπο εξορίας, και κοσμείται όχι μόνο από την ομορφιά του τοπίου του, αλλά κυρίως από τη λεβεντιά των ανθρώπων του.

Ανάμεσα στους 270 μόνιμους κατοίκους του, τα παιδιά του Άη Στράτη είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στις δράσεις των Αθλητικών Μονοπατιών, του Τμήματος Αθλητικής Αριστείας – Sports Excellence. Τα γέλια και η χαρά των παιδιών, όπως και η εμπιστοσύνη των γονιών τους έδωσαν για μία ακόμα φορά το έναυσμα στη μεγάλη ομάδα των συνεργατών του προγράμματος να συνεχίσουν τις δράσεις αισιοδοξίας και ελπίδας, που διοχετεύουν, όπως δηλώνουν, «οξυγόνο στις ψυχές μας».

 
 

Η Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Τζένη Ροδίου έδωσε το απαραίτητο ζέσταμα με χορούς και ασκήσεις γυμναστικής και ακολούθησε απολαυστικό «κυνήγι χαμένου θησαυρού», που είχε προετοιμαστεί στο κάθε σπίτι με τη βοήθεια των γονέων! Ήταν μία υπέροχη συνεύρεση παιδιών με τον Μr Zoom παρόντα να δίνει το δικό του εύθυμο τόνο για άλλη μία φορά.


 
 

Στο τέλος της συνάντησης, τα παιδιά του Αγίου Ευστρατίου περίμενε άλλη μία έκπληξη. Ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Ιορδάνης Σταυριανού που ήταν στο νησί την προηγούμενη χρονιά με τα Αθλητικά Μονοπάτια βρέθηκε ξανά με μικρούς και μεγάλους, γεγονός που χαροποίησε πολύ τους συμμετέχοντες.

 

Αθλητικά Μονοπάτια 2015-2020

Τα Αθλητικά Μονοπάτια (ΑΜ) είναι ένα πρόγραμμα αθλητικών και πνευματικών δραστηριοτήτων για παιδιά και ενήλικες στα ελληνικά απομακρυσμένα νησιά. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από το καλοκαίρι του 2015 με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και υλοποιείται από το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας – Sports Excellence. Από το 2015 έως σήμερα έχουν συμμετάσχει περισσότερα από 4000 παιδιά σε 27 νησιά. Για την επιτυχή ολοκλήρωσή τους εργάσθηκαν μια πλειάδα εξειδικευμένων συνεργατών, διαφόρων ειδικοτήτων. Πρόκειται για ένα δωρεάν πρόγραμμα προώθησης της αθλητικής παιδείας, μέσω δράσεων που προάγουν τη ψυχική και σωματική υγεία. Σκοπός, η βελτίωση της ποιότητας ζωής παιδιών και ενηλίκων στα νησιά της λεγόμενης «άγονης γραμμής».

 

Ο Άη Στράτης έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών, καθώς ζει στους δικούς του ρυθμούς, αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο από συγκυρία ή από ιδιοσυγκρασία. Μερικές μέρες φτάνουν για να ανακαλύψετε τη δίψα για επικοινωνία, την καλοσύνη και την ευγένεια των ντόπιων. Χωρίς επιφυλάξεις θα σας ανοίξουν την καρδιά τους και το χάρτη του τόπου τους. Θα σας μιλήσουν για την ηφαιστειογενή, γκρίζα παραλία με τα ζεστά νερά. Από το όμορφο λιμάνι, δίπλα στα καΐκια και τις ψαρόβαρκες, θα ξεκινήσετε με τα δικά τους πλεούμενα για το γύρο του νησιού και την περιήγηση στις παραλίες που δεν είναι προσβάσιμες από την ξηρά: τον Άγιο Δημήτρη τον Τρυγάρη, την Τρυπητή, το Φτελιό, τον Γουρνιά, το Λυδαριό. (visitgreece.gr/agios_efstratios)

Δημοφιλη Αρθρα