fbpx

«Σπάστε» τη ρουτίνα: 5 προκλήσεις για το 2024

Δώστε νέα πνοή στην προπονητική και αγωνιστική σας καθημερινότητα, κάνοντας τα πράγματα διαφορετικά

venice marathon

Οι περισσότεροι από μας εναλασσόμαστε ανάμεσα σε προπονήσεις και αγώνες. Μήπως να δοκιμαστούμε σε κάτι διαφορετικό; Πέντε ιδέες για να σπάσουμε τον κύκλο.

 

1) Τρέξτε μια σκυταλοδρομία

Το τρέξιμο είναι κυρίως ατομικό άθλημα, όμως οι περισσότεροι ελίτ δρομείς συμμετέχουν σε μια ομάδα ή προπονούνται με άλλους δρομείς.

Δεν είναι κακό να ενστερνίζεστε τις μοναχικές πτυχές ενός τρεξίματος, το κοινοτικό στοιχείο ωστόσο κάνει το τρέξιμο πιο χαρούμενο, σας επιτρέπει να υποστηρίζετε άλλους, και να δημιουργείτε συντροφικότητα με ομοϊδεάτες.

Για να προσθέσετε αυτό το στοιχείο της κοινότητας στο τρέξιμό σας, γραφτείτε σε έναν αγώνα σκυταλοδρομίας. Τα relay καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία αποστάσεων. Γραφτείτε σε μια σκυταλοδρομία μαραθωνίου τεσσάρων ή δύο ατόμων, έναν ημιμαραθώνιο με εσάς και έναν ακόμη δρομέα, ή ένα δεκάρι με δύο δυνατά πεντάρια.

Μόλις αποφασίσετε το σχήμα της ομάδας σας, προσδιορίστε τον συλλογικό στόχο: «Είμαστε σε αυτό για πλάκα; Ή πάμε να τους διαλύσουμε;»

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας σας, ελέγχετε τακτικά τους συμπαίκτες σας μέχρι τον αγώνα, για να καλλιεργήσετε την ενέργεια και τη συνέργεια. Η δημιουργία δεσμών εκ των προτέρων θα κάνει την ημέρα του ανταγωνισμού ακόμα πιο επική.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2024 ανεβείτε τον Λυκαβηττό με τη σκυτάλη ανά χείρας για ένα συναρπαστικό 9ο Lycabettus Run και στις 21 Απριλίου 2024 θυσιάστε τον ημιμαραθώνιο που θα τρέχατε στο Παλαιό Φάληρο εσείς και το γκάρμιν σας, δηλώνοντας συμμετοχή στη σκυταλοδρομία του 15ου Ποσειδώνιου Ημιμαραθώνιου. Και σκίστε τους.

 

2) Τρέξτε έναν διπλό αγώνα

Το ημερολογιακό και ωρολογιακό πρόγραμμα κάποιων αγώνων είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να δίνει την ευκαιρία σε κάποιον να παρακολουθήσει και να χειροκροτήσει τους δρομείς σε όλες τις διαδρομές. Επίσης, του δίνει την ευκαιρία να τις παρακολουθήσει εκ των έσω, κοινώς να τις τρέξει.

Ενα τέτοιο challenge απομακρύνει την εστίαση από τα δεσμευτικά PR (personal record) και δίνει έμφαση στην ψυχική ανθεκτικότητα. Το θέμα εδώ είναι «Τι μπορώ να καταφέρω σήμερα; Μπορώ να το κάνω; Τι κατέκτησα;»

Η ολοκλήρωση αυτού του επίμοχθου στόχου μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στις ικανότητές σας, που στη συνέχεια μεταφέρεται στον επόμενο στόχο σας.

Αφού εγγραφείτε σε δύο απανωτούς αγώνες, τροποποιήστε το πρόγραμμα προπόνησής σας ώστε να περιλαμβάνει δύο τρεξίματα την ημέρα, ώστε να προετοιμαστείτε ψυχικά και σωματικά για την πρόκληση του αγώνα με κουρασμένα πόδια.

Δύο από τους αγώνες που προσφέρουν τη δυνατότητα ημερήσιου back to back συμμετοχών είναι το 3ο Coast To Coast στην Ιεράπετρα (Κυριακή 24 Μαρτίου 2024) και ο 8ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης (Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024).

Ξεκινάτε στις 09:00 (09:10) τον Ημιμαραθώνιο και τον ολοκληρώνετε σθεναρά μιάμιση – δυο ώρες μετά. Δεν πέφτετε με τα μούτρα στα ισοτονικά και τις μπάρες, διότι το challenge είναι το μετά: εκκίνηση 5 χλμ. στις 11:30 (12:10) και θα νιώσετε τους τετρακεφάλους και τα ισχία σας να πετάγονται. Ενδείκνυνται οι διατάσεις (αν έχετε κουράγιο) ανάμεσα στους δύο αγώνες.

Μπορείτε βεβαίως να κάνετε συνδυαστικούς αγώνες το ΣΚ, κάτι που ήδη προφανώς πολλοί από μας κάνουμε, όπως πχ. το 7ο Δεκάρι του Πάρκου (10 χλμ.) το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 και τον 15ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο την Κυριακή 21 Απριλίου (έχει αγώνες και Υμηττό, Θήβα).

 

3) Προπονηθείτε κάθε μέρα

Η ιδέα μιας πρόκλησης σερί προπονήσεων είναι απλή: Πόσες ημέρες στη σειρά μπορείτε να περπατήσετε ή να τρέξετε μια συγκεκριμένη απόσταση ή χρόνο;

Τα οφέλη είναι πιο προηγμένα. Δεν έχει να κάνει με την απόσταση. Πρόκειται για την οικοδόμηση της «συνήθειας της συνέπειας». Η συμμόρφωση σε ένα «σερί» βοηθάει στην οικοδόμηση αυτοεμπιστοσύνης για να καταφέρεις έναν στόχο που έχεις θέσει.

Ενα σερί δεν χρειάζεται να είναι επικεντρωμένο στο τρέξιμο, ειδικά εάν είστε επιρρεπείς σε τραυματισμούς ή αισθάνεστε καμένοι μετά την ολοκλήρωση ενός μεγάλου κύκλου προπόνησης.

Το σερί κίνησης που θα θέσετε ως στόχο – πρόκληση είναι να ολοκληρώνετε κάποιο είδος προπόνησης κάθε μέρα, είτε είναι γιόγκα, ποδηλασία, προπόνηση ενδυνάμωσης, πιλάτες, κολύμβηση, ό,τι σας κάνει κέφι, να μην πάει ούτε μία μέρα χαμένη.

Ενα βασικό πράγμα: Βεβαιωθείτε ότι δίνετε προτεραιότητα στις δραστηριότητες αποκατάστασης, όπως η καλή διατροφή, ο ποιοτικός ύπνος, το τέντωμα και η κύλιση με αφρό, για να μειώσετε τις πιθανότητες τραυματισμού και δυσφορίας στην πορεία. Να αναρρώνετε πιο σκληρά από όσο προπονείστε.

Beer Lovers' Marathon

Beer Lovers’ Marathon

4) Συμμετέχετε σε διασκεδαστικούς αγώνες (Fun Run)

Αντί να προπονείστε για μεγάλους, σοβαρούς αγώνες, όπως μαραθώνιους μεγάλων πόλεων, στρέψτε την εστίασή σας στην ολοκλήρωση όσο το δυνατόν περισσότερων τοπικών διασκεδαστικών εκδηλώσεων, είτε πρόκειται για μαραθώνιο με θέμα την μπύρα, όπως αυτός ο περίφημος στο Βέλγιο στα μέσα Μάη, είτε για αγώνα γυναικών, όπως το 8ο Women’s Run στις 10 Μαρτίου 2024 στη Χίο.

Μπορεί να μην υπάρχει μια φανταχτερή γραμμή τερματισμού στο τέλος, αλλά θα έχετε την ευκαιρία να συνδεθείτε με άλλους δρομείς, ενώ θα αγκαλιάζετε την ήρεμη πλευρά του αθλήματος.

 

5) Προσπαθήστε να κάνετε ατομικό ρεκόρ σε μικρότερη απόσταση

Οι αγώνες μεγάλων αποστάσεων, όπως ο ημιμαραθώνιος και ο μαραθώνιος, προκαλούν μεγάλη δημοσιότητα, αλλά θα νιώσετε εξαιρετικά ολοκληρωμένοι όταν σπάσετε το ρεκόρ σας στο 5άρι και το 10άρι.

Σε αυτούς τους αγώνες μπορείτε να εστιάσετε στην ταχύτητα και τις λεπτομέρειες της φόρμας. Θα αποκτήσετε μερικά εκπληκτικά οφέλη φυσικής κατάστασης στη διαδικασία, όπως αύξηση μυών, ισχυρότερα οστά και μεγαλύτερη αναερόβια αντοχή.

Οταν στη συνέχεια λάβετε μέρος σε μια διοργάνωση μεγαλύτερης απόστασης, ο ρυθμός που έχετε στόχο για έναν ημιμαραθώνιο ή μαραθώνιο θα είναι πιθανότατα βελτιωμένος.

Το 12ο Kallithea Run (Κυριακή 7 Απριλίου 2024) είναι ένας δοκιμασμένος αγώνας για ρεκόρ 5αριού ή 10αριού, όπου «ελέγχεις» τον αγώνα σου, μιας και τρέχεις σε μία επαναλαμβανόμενη και σχετικά γρήγορη διαδρομή, έχοντας πάντα δρομείς μπροστά σου να κυνηγήσεις.

 

 

Δημοφιλη Αρθρα