fbpx

6 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη

iRun
Olympics 1896

Η 6η Απριλίου καθιερώθηκε, με ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, να εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (Ιnternational Day of Sport for Development and Peace). Μια καθιέρωση που εμπεριέχει τα πανανθρώπινα μηνύματα της Ολυμπιακής Ιδεολογίας, όπως σμιλεύτηκαν στη χώρα που τα γέννησε.

Ως στόχο έχει να εξάρει τη σημασία του αθλητισμού στην επικράτηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης στον κόσμο και στην καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε μορφής, των προκαταλήψεων, του φόβου και των παρεξηγήσεων, που συμβάλλουν στην ανθρώπινη ανάπτυξη.

Η απόφαση λήφθηκε στις 23 Αυγούστου 2013 μετά από εισήγηση της Μονίμου Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στον ΟΗΕ σε ανάμνηση της ημέρας που αναβίωσαν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα το 1896. Ως γνωστόν, στις 6 Απριλίου 1896 άρχισε η μεγαλειώδης νέα πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων που κληροδότησε η Ελλάδα στην παγκόσμια κοινότητα.

Καλλιμάρμαρο Στάδιο Olympics 1896

Όπως αναγνωρίστηκε διεθνώς, στις 6-15 Απριλίου του 1896 (25 Μαρτίου – 3 Απριλίου με το παλαιό ημερολόγιο) διεξήχθησαν με μεγάλη επιτυχία, στη μικρή και φτωχή Ελλάδα εκείνης της εποχής οι Πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Επίκεντρο ήταν το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, που ανακαινίσθηκε εκ βάθρων, χάρις στην οικονομική συνεισφορά του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ. Η Αθήνα αριθμούσε τότε 111.486 κατοίκους (η μικρότερη πόλη που έχει διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες), με πρώτο πολίτη τον δήμαρχο Αθηναίων Λάμπρο Καλλιφρονά και πρωθυπουργό της χώρας τον Θεόδωρο Δηλιγιάννης.

 

Ο αθλητισμός στην υπηρεσία της ανάπτυξης και της ειρήνης

Όπως κάθε χρόνο και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων του αθλητισμού δραστηριοποιήθηκε στα Mέσα Kοινωνικής Δικτύωσης. Ανάμεσά τους, ο Γάλλος τρις Ολυμπιονίκης του κάνοε και νυν πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «Παρίσι 2024», Τόνι Εστανγκέ, η συμπατριώτισσα του, Ολυμπιονίκης και αντιπρόεδρος της γαλλικής ομοσπονδίας πυγμαχίας, Σάρα Ουραμουνέ, ο πρώην ποδοσφαιριστής από την Ακτή Ελεφαντοστού, Ντιντιέ Ντρογκμπά, και η Γαλλίδα σπρίντερ και παγκόσμια πρωταθλήτρια στην σκυταλοδρομία 4χ100μ, Μιριέλ Ιρτίς.


 
 


Με πρωτοβουλία του συλλόγου “Peace and Sport”, οι προαναφερθέντες ανήρτησαν φωτογραφίες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, κρατώντας μία λευκή κάρτα και το σχόλιο πως «ο αθλητισμός έχει την δύναμη να αλλάξει τη ζωή».

«Σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, η Διεθνής Ημέρα του Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη που εορτάζεται στις 6 Απριλίου, είναι μια ευοίωνη ημέρα για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα παγκόσμιας αλληλεγγύης και να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας, με έναν αδιάλυτο τρόπο μέσω του αθλητισμού» εξηγεί ο Ζοέλ Μπουζού, πρόεδρος και ιδρυτής του συλλόγου “Peace and Sport”.

Λευτέρης Αυγενάκης

Το μήνυμα του Υφυπουργού Αθλητισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού

Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη αναφέρεται με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Λευτέρης Αυγενάκης. Αναλυτικά στην ανάρτησή του αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα, #April6, στην Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη στον πλανήτη, υψώνουνε #WhiteCard! Τονίζουμε τη δύναμη του Αθλητισμού να ενώσει τους λαούς, να υπερκεράσει πάσης φύσεως διαφορές, να λειτουργήσει ως παγκόσμια γλώσσα ενότητας, συμφιλίωσης και ανάδειξης των Αξιών του! Το «ευ αγωνίζεσθαι», η θεμελιώδης Αρχή του αθλητισμού, ας μας συντροφεύει σε όλες τις δράσεις της καθημερινότητας μας μαζί με τη συνεχή προσπάθεια και τον σεβασμό σε κάθε διπλανό μας.

Όπως κάθε χρόνο, όπως κάθε μέρα, η αθλητική οικογένεια στέλνει τα ισχυρά της, πανανθρώπινα μηνύματα σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης. Ειρήνη, Αλληλεγγύη, Ανάπτυξη, μακριά και πέρα από οποιαδήποτε διάκριση!»

Δημοφιλη Αρθρα