fbpx

9 Νοεμβρίου 1989: 33 χρόνια από την πτώση του Τείχους (vid)

100 Meilen Berlin

Στις 9 Νοεμβρίου του 1989 μία τηλεοπτική αναγγελία ενός δελτίου Τύπου από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Γκίντερ Σαμπόφσκι, έγινε η αφορμή για την πτώση του Τείχους το ίδιο βράδυ, και για την Ενωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία.

Το Τείχος του Βερολίνου χώριζε στα δύο τη Γερμανία για 28 χρόνια: από τις 12 Αυγούστου του 1961 μέχρι την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου του 1989.

Berlin Wall

Εκείνη την ημέρα, στις 19:00, σαν σήμερα πριν από 33 χρόνια, ο 50χρονος Σαμπόφσκι κλήθηκε να ενημερώσει το κοινό μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου για το σχέδιο ρύθμισης που αφορούσε μόνιμη ή όχι μετεγκατάσταση στο εξωτερικό.

Λίγο πιο πριν, κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα υπουργεία Εσωτερικών και Κρατικής Ασφάλειας και Δικαιοσύνης ενέκριναν τις ρυθμίσεις που αφορούσαν τη μόνιμη μετεγκατάσταση στο εξωτερικό, είχαν όμως αντιρρήσεις για τα σύντομα ιδιωτικά ταξίδια και πρότειναν χρονικούς περιορισμούς σε αυτά. Παράλληλα, τα συναρμόδια υπουργεία που εξέταζαν το νομοσχέδιο διαπίστωσαν προβλήματα και έφεραν επίσης έντονες αντιρρήσεις για τη ρύθμιση.

Αυτή όμως, βρισκόμενη στην αρχική της μορφή, είχε ήδη καταλήξει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, και από εκεί στο μέλος αυτού, Γκίντερ Σαμπόφσκι, ο οποίος ετοιμαζόταν εκείνη την ώρα να δώσει συνέντευξη Τύπου στους Ανατολικογερμανούς και τους ξένους δημοσιογράφους.

Προς το τέλος της συνέντευξης, στις 19:57, ο Σαμπόφσκι, χωρίς να έχει προλάβει να μελετήσει τις σελίδες που του δόθηκαν τελευταία στιγμή, ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε μία νέα ταξιδιωτική ρύθμιση που επέτρεπε αιτήσεις για σύντομα ταξιδιωτικά ταξίδια στο εξωτερικό χωρίς προϋποθέσεις (λόγοι ταξιδιού, συγγενικές σχέσεις).

Ακόμα, ότι «οι άδειες θα δίνονται με σύντομες διαδικασίες. Στις υπεύθυνες υπηρεσίες της Ανατολικής Γερμανίας έχει δοθεί εντολή να εκδίδουν βίζες άμεσα, χωρίς να απαιτούνται πλέον οι ισχύουσες προϋποθέσεις για μόνιμο εκπατρισμό. Η μόνιμη έξοδος από τη χώρα μπορεί να πραγματοποιείται από οποιοδήποτε μεθοριακό σημείο διέλευσης προς τη Δυτική Γερμανία».

Στην άμεση ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου Ρικάρντο Ερμαν (πέθανε τον Δεκέμβριο του 2021 σε ηλικία 92 ετών) από το πρακτορείο ANSA (Agenzia Nazionale Stampa Associata) «πότε τίθεται σε εφαρμογή αυτή η ρύθμιση;», ο Σαμπόφκι, κοιτάζοντας τα χαρτιά του, απάντησε «Αυτή η ρύθμιση τίθεται σε εφαρμογή… από όσο ξέρω… αμέσως τίθεται σε εφαρμογή, χωρίς καθυστέρηση».

Αυτό ήταν. Τα δυτικά πρακτορεία ειδήσεων αναπαράγουν τη συνέντευξη, ξεκαθαρίζοντας αυτοβούλως τις όποιες ασάφειες και αμφιβολίες, συνοψίζοντας στο γεγονός ότι το Τείχος άνοιξε.

Berlin Wall

Οι κάτοικοι του Ανατολικού Βερολίνου ακούν τις ειδήσεις και αρχίζουν να κατευθύνονται προς το Τείχος, όπου συναντούν τους έκπληκτους συνοριοφύλακες, οι οποίοι βέβαια δεν είχαν ιδέα για τη νέα ρύθμιση και είχαν εκπαιδευτεί τόσα χρόνια να θεωρούν το Τείχος ιερό και απαραβίαστο.

Το πλήθος όμως αυξάνεται και αρχίζει να χάνει την υπομονή του. Η τηλεοπτική εικόνα «ενθαρρύνει» όλο και περισσότερους κατοίκους του Ανατολικού Βερολίνου να κατέβουν στο Τείχος είτε με τα πόδια είτε με το αυτοκίνητο, και να δοκιμάσουν να περάσουν στο Δυτικό Βερολίνο.

Μέχρι το πρωί της επόμενης μέρας, Παρασκευής 10 Νοεμβρίου 1989, όλες οι πύλες του Τείχους είχαν ανοίξει διάπλατα και οι πολίτες περνούσαν για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια, χωρίς κανέναν έλεγχο!

https://youtu.be/cV0y0cO3K7w

Από το 2011 στο Βερολίνο διεξάγεται ένας υπερμαραθώνιος αγώνας 100 μιλίων (161 χλμ.) στη μνήμη των θυμάτων του Τείχους (τουλάχιστον 86 άτομα), αυτών που προσπάθησαν να περάσουν στην άλλη πλευρά της πόλης είτε για να δουν τους δικούς τους είτε για μια νέα ζωή, αλλά εκτελέστηκαν ή σκοτώθηκαν κατά την προσπάθειά τους.

Το Berlin Wall Trail, το οποίο διεξάγεται ως επί το πλείστον σε ομαλό έδαφος, αλλά περιλαμβάνει και σημεία με τσιμέντο, άμμο και πέτρες, περνάει από πολυσύχναστους δημόσιους δρόμους, με τη διαδρομή να αλλάζει κάθε χρόνο κατεύθυνση. Το 2023 θα διεξαχθεί δεξιόστροφα.

https://youtu.be/cV0y0cO3K7w

Ο αγώνας του 2023 θα διεξαχθεί στις 12-13 Αυγούστου και οι εγγραφές θα ανοίξουν σήμερα, 9 Νοεμβρίου 2022 στις 19:57, ακριβώς 33 χρόνια μετά την απάντηση του Σαμπόφσκι (πέθανε το 2015 σε ηλικία 86 ετών) στον Ιταλό δημοσιογράφο, η οποία άλλαξε την Ιστορία.

Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 6 το πρωί του Σαββάτου 12 Αυγούστου 2023 και το όριο εγγραφών είναι 555 θέσεις. Το αντίτιμο είναι 199€.

Υπάρχουν επίσης σκυταλοδρομίες 2 ατόμων με 40 ανοιχτές θέσεις (219€), 4 ατόμων με 75 ανοιχτές θέσεις (259€) και 10+ ατόμων με 55 ανοιχτές θέσεις (359€).

Berlin Wall

 

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

 

Διαβάστε ακόμα:

Μαραθώνιος Μπολόνια (5 Μαρτίου 2023)

Μαραθώνιος Λεμεσού (19 Μαρτίου 2023)

Μαραθώνιος Βιέννης (23 Απριλίου 2023)

Δημοφιλη Αρθρα