fbpx

Αγιος Βαλεντίνος, ο τρεξιματικός: Ζευγάρια που τρέχουν μαζί, μένουν μαζί!

Είναι διαπιστωμένο: Το τρέξιμο δυναμώνει τις σχέσεις

iRun
Love Runners

Και όμως, δεν είναι ένα χαριτωμένο σλόγκαν. Βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Οσοι έχετε την τύχη να τρέχετε μαζί με το ταίρι σας, θα έχετε διαπιστώσει ότι το τρέξιμο είναι ένας από τους κορυφαίους τρόπους δεσίματος του ζευγαριού, καθώς ενισχύει την καλή διάθεση αλλά και το αίσθημα της αμοιβαίας στοργής.

Ζευγάρια που τρέχουν μαζί, μένουν μαζί!

Ζευγάρια που τρέχουν μαζί, μένουν μαζί!

Τέσσερις σοβαροί λόγοι για να βγείτε να τρέξετε με τον σύντροφό σας είναι οι παρακάτω.
Ισχύουν ανεξάρτητα από το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης, την εμπειρία τρεξίματος και πόσο καιρό είστε μαζί.

1. Φαίνεστε πιο ελκυστικοί ο ένας στον άλλον

Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να διαφωνήσουν με αυτό στην αρχή. Μπορώ ήδη να ακούσω μερικούς από εσάς να λένε: «Το τρέξιμο με κάνει πιο ελκυστικό; Πώς και έτσι; Με αυτό το κόκκινο πρόσωπο, τις ιδρωμένες μασχάλες και τα πόδια καλυμμένα με λάσπη; Τι είναι ελκυστικό σε αυτό;».

 
 

Η κουλτούρα μας μας διδάσκει ότι το «ελκυστικό» ισοδυναμεί με μια πεντακάθαρη, αρωματισμένη, προσεκτικά σχεδιασμένη εμφάνιση. Αλλά η βιολογία μας είναι συντονισμένη για κάτι άλλο. Βλέποντας τον άλλον να λαχανιάζει και να ιδρώνει, μπορεί πραγματικά να ενεργοποιήσει τα πρωταρχικά σας ένστικτα και να τα κάνει πιο ελκυστικά στα μάτια σας. Μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να βλέπουν ο ένας τον άλλον πιο ελκυστικό, αφού συμμετάσχουν σε μια έντονη σωματική δραστηριότητα μαζί — όπως το τρέξιμο (αν δεν έχετε ήδη ταίρι, πάρτε τους δρόμους και τα βουνά λοιπόν!).

Love Runners

2. Η σεξουαλική σας ζωή θα βελτιωθεί… γκούχου γκούχου…

Μπορεί το τρέξιμο να είναι μια μορφή προκαταρκτικού παιχνιδιού; Οσο και αν ακούγεται περίεργο, αυτό ισχύει!

Το τρέξιμο αποτελεί για τη σεξουαλική μας δραστηριότητα έναν θετικό καταλύτη, τόσο στην επιθυμία όσο και την απόλαυση. Η άσκηση και έκλυση ενδορφινών μάς κάνει να νιώθουμε πιο όμορφα, ενώ ενεργοποιούν την αποδέσμευση των ορμονών του σεξ. Με ανεβασμένη τη διάθεση μετά την ολοκλήρωση της άσκησης και τη χαμηλή αρτηριακή πίεση λίγη ώρα μετά, σε συνδυασμό με τη μείωση των ορμονών του άγχους, το σώμα μας καθίσταται πιο ικανό στα ερωτικά καλέσματα.

Πλείστες έρευνες εδώ και δεκαετίες έχουν αναφέρει τη σχέση της άσκησης και της αυξημένης συχνότητας σεξουαλικής δραστηριότητας, καθώς και της σεξουαλικής επιθυμίας. Η αύξηση της αντοχής και του μυικού τόνου, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο με τη σειρά του προάγει την αιματική ροή στα γεννητικά όργανα, αποτελούν σταθερά ευρήματα που συσχετίζουν θετικά άσκηση και σεξ. Επιπλέον, φαίνεται ότι η απόσταση έχει επίσης σημασία. Οπως σημείωσε η Brooks Running στον ιστότοπό της, «όσο περισσότερο τρέχεις τόσο καλύτερη είναι η σεξουαλική σου ζωή». Ουλτράδες για πάντα!

Η κάμψη στην αθλητική και σεξουαλική απόδοση είναι αναπόφευκτη με την πάροδο του χρόνου. Γήρας ου γαρ… Ομως, η ενασχόληση με την άθληση μειώνει τον ρυθμό κάμψης, κάτι που βοηθάει και τη σεξουαλική ικανότητα στο πέρασμα των ετών. Βάλτε λοιπόν τα αθλητικά σας, τα κολάν και τα split σορτς, και ξεχυθείτε στους δρόμους, τα γήπεδα και τα βουνά. Η αποθεραπεία που θα ακολουθήσει θα σας αποζημιώσει.

Love Runners

3. Ανανέωση και καινούργια ενδιαφέροντα στη σχέση σας 

Μετά από λίγο, η ρουτίνα και η αίσθηση της πλήξης εισχωρούν στις περισσότερες σχέσεις. Ισως μερικές φορές πιάνετε τον εαυτό σας να αναρωτιέται: «Αυτό είναι; Θα φάμε, θα παρακολουθήσουμε Netflix,και θα πάμε για ύπνο; Αυτό σημαίνει να είσαι σε σχέση; Και αν όχι, τότε πώς μπορούμε να αναβιώσουμε αυτόν τον ενθουσιασμό που νιώθαμε στην αρχή;»

Ευτυχώς, το τρέξιμο μαζί, δίνει την ευκαιρία να περάσεις ποιοτικό χρόνο μαζί με τον σύντροφό σου και αποδεικνύεται ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επαναφέρετε τη σπίθα στη σχέση σας.


 
 

Κάντε καινούργια πράγματα μαζί, επιλέξετε νέες διαδρομές για τις προπονήσεις σας, αλλάξετε την ταχύτητα και τη διάρκεια των προπονήσεων ή πηγαίνετε να εξερευνήσετε εντελώς νέες τοποθεσίες ενώ τρέχετε. Επίσης, η συμμετοχή σε αγώνες εντός και εκτός της πόλης, θα σας κάνει να ανανεωθείτε και να γνωρίσετε μαζί καινούργια τοπία και μέρη μέσα από αυτά τα ταξίδια, που αν δεν τρέχατε ίσως δεν τα προγραμματίζατε ποτέ!

Love Runners

4. Η προσήλωσή σας σε έναν δρομικό στόχο θα σας απομακρύνει από τα μικροπροβλήματα

Σε μια μακροχρόνια σχέση, κάποιες διαδικασίες είναι αναπόφευκτες. Μόλις αρχίσετε να μοιράζεστε τη ζωή, τις δουλειές του σπιτιού και να κάνετε σχέδια μαζί, βγαίνουν στην επιφάνεια πράγματα που δεν βλέπατε πριν. Εν συντομία: Ο σύντροφός σας αρχίζει να σας ενοχλεί – και το αντίστροφο. Γνωρίζετε όλο και περισσότερο τις ατέλειες και τις κακές συνήθειες του άλλου και ίσως στιγμιαία να ξεχάσετε τι αγαπάτε ο ένας στον άλλον.

Οταν τρέχετε με τον σύντροφό σας, όταν αναπνέεις γρήγορα, προσπαθώντας να καταγράψεις άλλο ένα χιλιόμετρο, δεν υπάρχει χώρος για φασαρίες και λογομαχίες. Αυτό σημαίνει επίσης, ότι υπάρχει λιγότερος χώρος για υπερβολική σκέψη. Οταν αναγκαζόμαστε να μιλάμε με σύντομο και απλό τρόπο σε ένα απαιτητικό τρέξιμο, το μυαλό μας δεν δημιουργεί τόσα προβλήματα, όπως όταν καθόμαστε σε έναν καναπέ. Επίσης, η παρότρυνση και η στήριξη του συντρόφου μας σε έναν δύσκολο αγώνα ενισχύει το συναίσθημα της αγάπης και της φροντίδας.

Επειδή είστε επίσης πλούσιοι σε ενδορφίνες, η διάθεσή σας γίνεται πιο θετική. Αρχίζετε να εστιάζετε στα καλά πράγματα, αντί να έχετε εμμονή με μικρότητες. Αυτό οδηγεί σε περισσότερη αμοιβαία ενθάρρυνση στη σχέση σας – η οποία, όπως έδειξε αυτή η μελέτη, έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει και τις διατροφικές σας συνήθειες.

Οταν είστε σε μια σχέση, το να έχετε καλή επιρροή ο ένας στον άλλο είναι ζωτικής σημασίας. Θέλετε ο σύντροφός σας να σας βοηθήσει να είστε ο καλύτερος εαυτός σας – και κάνετε το ίδιο για εκείνον. Να ενθαρρύνεις τον σύντροφό σου και να γίνεσαι ο «λαγός» του όταν ο άλλος δεν είναι στη μέρα του. Και τι πιο τέλειο όταν τερματίζεις μαζί του σε έναν δύσκολο αγώνα ! Η χαρά και η περηφάνια για αυτόν που έχεις δίπλα σου δεν περιγράφεται!

Οσοι δεν έχετε την τύχη ο σύντροφός σας να είναι δρομέας, ξέρω ότι τυραννιέστε. Τις περισσότερες φορές υπάρχει γκρίνια, ειδικά Κυριακή πρωί, που «κανονικά» πρέπει να την αφιερώσεις στην οικογένεια. Ο άλλος δεν μπορεί να σε καταλάβει, οι προπονήσεις σου γίνονται με την ψυχή το στόμα για να τα προλάβεις όλα.  Προσπάθησε να βάλεις τον σύντροφό σου στο παιχνίδι. Πάρε μαζί την οικογένειά σου σε έναν αγώνα και υποσχέσου την καλύτερη μπύρα μετά τον τερματισμό σου. Οργάνωσε ένα ταξίδι (που θα έχει και αγώνα) και αφιέρωσε το μετάλλιό σου στο ταίρι σου. Ζήτησε να είναι το support σου και να σε περιμένει στην αψίδα με μια μεγάλη αγκαλιά.

Είμαι σίγουρη, ότι όταν το ζήσει όλο αυτό από κοντά, θα αλλάξει γνώμη! Ελα και λίγο λασπωμένος παραπάνω μήπως ξυπνήσουν τα ένστικτα που λέει η πρώτη παράγραφος και ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες!

Χρόνια πολλά σε όλους, ειδικά στους ερωτευμένους με το τρέξιμο λοιπόν!

Barcelona

* Ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρηση των φωτογραφιών, από τα κοινωνικά τους δίκτυα, τους ερωτευμένους φίλους μας δρομείς!

 

 

Δημοφιλη Αρθρα