fbpx

Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: Το Μεγάλο Αφιέρωμα – Ιστορικά, Στατιστικά στοιχεία, Ρεκόρ

iRun
Mαραθώνιος Αθήνας

Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας 2022. Φέτος συμπληρώνονται 126 χρόνια από την πρώτη διεξαγωγή μαραθωνίου δρόμου ως αγωνίσματος των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, 39 χρόνια από τον πρώτο αγώνα με την σημερινή του μορφή, 59 από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένος ο αγώνας, ενώ συμπληρώνονται 76 χρόνια από τη νίκη του Στέλιου Κυριακίδη στον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 1946, σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία του Μαραθωνίου δρόμου.

 

126 χρόνια από τον πρώτο Μαραθώνιο

Ο 39ος «Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός» είναι ένα αγώνισμα εμπνευσμένο από την διαδρομή του οπλίτη ημεροδρόμου που μετέφερε το μήνυμα της νίκης στην Αθήνα μετά τη Μάχη του Μαραθώνα.

Την άνοιξη του 1896, στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα, αθλητές από πέντε χώρες παρατάχθηκαν στη γέφυρα του Μαραθώνα, στην αφετηρία, για να διανύσουν τη χωμάτινη διαδρομή ως το Παναθηναϊκό Στάδιο. Το νήμα έκοψε πρώτος ο Έλληνας αθλητής Σπύρος Λούης, σε μια νίκη που έμεινε στην Ιστορία συμβολίζοντας την προσπάθεια, την υπέρβαση των σωματικών και ψυχικών ορίων, καθώς και την αντοχή. Σημαντικότατη ήταν η παρουσία του έμπειρου, επίσης Έλληνα δρομέα, Χαρίλαου Βασιλάκου, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος και μαζί με τον Λούη έγιναν οι δύο πρώτοι Ολυμπιονίκες στην Ιστορία του Μαραθωνίου Δρόμου.

Λούης Βασιλάκος Μαραθώνιος

Αυτός ο αγώνας που θεσμοθετήθηκε στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα αγωνίσματα σε όλον τον κόσμο, με εκατομμύρια φίλους και συμμετέχοντες σε όλες τις διοργανώσεις του.

Ο Μαραθώνιος Αθήνας, ο μοναδικός αγώνας που έχει το προνόμιο να διεξάγεται επί της αυθεντικής διαδρομής, από τον Μαραθώνα ως την Αθήνα και το Παναθηναϊκό Στάδιο, παραμένει ένας αγώνας εμβληματικός για κάθε λάτρη των μεγάλων αποστάσεων. Με τη σημερινή του μορφή διεξάγεται από το 1983, αφιερωμένος στον μεγάλο Έλληνα γιατρό, βαλκανιονίκη του στίβου και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη.

Μαραθώνιος Γρηγόρης Λαμπράκης

«Είναι τόσο όμορφο να ζεις για την ειρήνη,
είναι τόσο μεγάλο να πεθαίνεις για την ειρήνη».

1983: Η γέννηση του Μαραθώνιου Αθηνών «Γρηγόρης Λαμπράκης»

Οι αξίες και η δράση του Γρηγόρη Λαμπράκη ήταν η αφορμή το 1983 για τη διοργάνωση του αγώνα με την επωνυμία  «Μαραθώνιος Ειρήνης – Γρηγόρης Λαμπράκης». Τότε ο Μαραθώνιος της Αθήνας έγινε και ιδρυτικό μέλος της AIMS. Στόχος ήταν να τρέχουν όσοι επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές ήθελαν, να έρχονται ξένοι δρομείς σαν ένα «προσκύνημα» στον τόπο και στην μοναδική διαδρομή, τη δυσκολότερη του κόσμου!

Ο  Μαραθώνιος Αθήνας, ο Αυθεντικός είναι αφιερωμένος στη μνήμη του μεγάλου αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο ΣΕΓΑΣ έχει επιλέξει τον μεγάλο αυτόν διεθνή αγώνα για να δώσει το όνομα του πρωταθλητή, του Βαλκανιονίκη, του γιατρού, του ειρηνιστή που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο με τη ζωή και τον θάνατό του.

Η αφοσίωση του Γρηγόρη Λαμπράκη στον άνθρωπο αποτελεί χωρίς αμφιβολία αιώνιο φάρο υψηλών ιδανικών για τη νεολαία. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1912 στην Κερασίτσα του νομού Αρκαδίας.

Ταυτόχρονα με τις σπουδές του στην Ιατρική ασχολήθηκε από το 1931 και με τον κλασικό αθλητισμό. Αθλητής του Πειραϊκού Συνδέσμου, αναδείχτηκε πρώτος πανελληνιονίκης στο τριπλούν με 13,62μ.

Στις 31 Αυγούστου του 1935 βελτίωσε  το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με 7,15μ και κέρδισε δυο χρυσά μετάλλια στους Βαλκανικούς Αγώνες στο μήκος (7,10μ) και στο τριπλούν (14,13μ).

Ο αθλητισμός δεν στάθηκε εμπόδιο στις σπουδές του. Πήρε κανονικά το πτυχίο του, ειδικεύτηκε στην Μαιευτική και τη Γυναικολογία. Έλαμψε και ως επιστήμονας γράφοντας ιατρικά συγγράμματα, ενώ εξελέγη το 1959 υφηγητής, της Μαιευτικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1961 εκλέχθηκε βουλευτής της ΕΔΑ στον Πειραιά.

Σπουδαίος ειρηνιστής συμμετείχε στην ίδρυση της Ελληνικής Επιτροπής για την Ειρήνη και εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολλά διεθνή συνέδρια για τη διεθνή ύφεση και την ειρήνη. Στις 21 Απριλίου 1963, αφήνει όλο τον κόσμο άφωνο, πραγματοποιώντας μόνος του την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στη διάρκεια της οποίας συνελήφθη και κακοποιήθηκε. Στις 22 Μαΐου 1963 σε συγκέντρωση ειρηνιστών στη Θεσσαλονίκη δέχτηκε δολοφονική επίθεση και βαριά τραυματισμένος υπέκυψε πέντε ημέρες αργότερα, στις 27 Μαΐου 1963.

Μαραθώνιος Αθήνας

 

Στη συνέχεια, με την αρωγή του ΣΕΓΑΣ, της Ομοσπονδίας που ιδρύθηκε το 1897, θα βρείτε τα σημαντικότερα ιστορικά, στατιστικά και άλλα χρήσιμα στοιχεία για το μεγαλύτερο μαζικό γεγονός της χώρας μας, που εκτυλίσσεται σε πέντε ημέρες με παράλληλες εκδηλώσεις ανάγοντας την Αθήνα σε πρωτεύουσα του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τον Μαραθώνιο.

Η Αυθεντική Μαραθώνια Διαδρομή της Κυριακής

Στις 9:00 θα γίνει η εκκίνηση από την ιστορική αφετηρία του Σταδίου στον Μαραθώνα.

Τα πρώτα 200 μέτρα είναι κατηφορικά και οδηγούν στην έξοδο από την εγκατάσταση της Αφετηρίας. Τα πρώτα 4 χιλιόμετρα παρουσιάζουν μια ελαφρά κατηφορική κλίση. Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μαραθώνος μέχρι το 4ο χλμ, οπότε και εισέρχονται αριστερά στην οδό Μαραθωνομάχων και την περιοχή του Τύμβου για τα επόμενα 2,2 χλμ.

Mαραθώνιος Αθήνας

Η διαδρομή ακολουθεί σχεδόν κυκλική πορεία γύρω από το Μνημείο Πεσόντων (Τύμβος) στη Μάχη του Μαραθώνα.

Από το 6ο μέχρι το 10ο χλμ (Νέα Μάκρη) η διαδρομή είναι επίπεδη.

Από το 11ο μέχρι το 17ο χλμ η διαδρομή έχει κατά τμήματα ανηφορική κλίση. Ακολουθεί μια κατηφόρα με απότομη κλίση μέχρι και πριν τη διασταύρωση της Ραφήνας.

Από τη διασταύρωση και μετά η διαδρομή γίνεται ανηφορική με πιο έντονο το τμήμα μέχρι το 20ο χλμ.

Καθώς οι δρομείς διέρχονται από το Πικέρμι, λιγότερο και περισσότερο ανηφορικά τμήματα εναλλάσσονται μέχρι το 25ο χλμ, με πιο αξιοσημείωτη την παρατεταμένη ανηφόρα του 25ου χλμ. Το πέρασμα από την Παλλήνη, 27ο-28ο χλμ, είναι επίσης ανηφορικό.

Από την περιοχή του Γέρακα ξεκινά το τελευταίο και πιο δύσκολο σημείο της διαδρομής, ο ανισόπεδος κόμβος Σταυρού, 30ο-31ο χλμ. Την έντονη και παρατεταμένη αυτή ανηφόρα ακολουθεί μια απότομη κατηφόρα που φτάνει μέχρι την πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μεσογείων περνώντας από τις περιοχές Χαλανδρίου και Χολαργού, όπου εναλλάσσονται επίπεδα και κατηφορικά τμήματα μέχρι τον τερματισμό.

Πιο χαρακτηριστική κατηφόρα είναι εκείνη που ξεκινά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και καταλήγει στον κόμβο Κατεχάκη, 37,5 χλμ, όπου οι δρομείς διέρχονται κάτω από τη γέφυρα.

Αμέσως μετά το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, οι δρομείς συνεχίζουν αριστερά επί της λεωφόρου Μιχαλακοπούλου, μέχρι το φανάρι της διασταύρωσης Μιχαλακοπούλου & Φειδιππίδου. Κατόπιν ακολουθούν την οδό Φειδιππίδου δεξιά μέχρι τον Κόμβο Κηφισίας & Αλεξάνδρας.

Το 39ο χλμ βρίσκεται ακριβώς στη γωνία, καθώς οι δρομείς κατηφορίζουν αριστερά τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας. Οι δρομείς περνούν διαδοχικά μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία, το Μέγαρο Μουσικής και το Πάρκο Ελευθερίας, 40ο χλμ, όπου βρίσκεται και ο τελευταίος σταθμός ανεφοδιασμού για τους δρομείς.

Στο ύψος του Ξενοδοχείου HILTON οι δρομείς κατευθύνονται δεξιά προς το Σύνταγμα ακολουθώντας πάντα τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας και περνώντας μπροστά από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και το Πολεμικό Μουσείο. Στο τελευταίο κομμάτι της μαραθώνιας διαδρομής οι δρομείς κατευθύνονται αριστερά στην οδό Ηρώδου Αττικού, 41,2 χλμ, περνώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και τον Εθνικό Κήπο.

Στο ύψος του αγάλματος του Δισκοβόλου οι δρομείς αντικρίζουν το Παναθηναϊκό Στάδιο. Απομένουν λίγα μόνο μέτρα στον προαύλιο χώρο του Σταδίου μέχρι να εισέλθουν στο Στάδιο και να διανύσουν εντός του τα τελευταία 170 μέτρα πάνω στον ελαστικό τάπητα (ταρτάν).

Η Είσοδος στο Παναθηναϊκό Στάδιο και ο τερματισμός γίνεται στην αριστερή πλευρά του Σταδίου.

αυθεντικός μαραθώνιος

Τα Ρεκόρ

 • Ρεκόρ Αυθεντικής Διαδρομής

Ανδρών       2:10:37       Felix Kipchirchir KANDIE  KEN   9/11/2014

Γυναικών     2:26.20       Mizuki NOGUCHI             JPN    22/8/2004


 • Ρεκόρ Αγώνα ΑΜΑ

Ανδρών       2:10:37       Felix Kipchirchir KANDIE  KEN   9/11/2014

Γυναικών     2:31.06       Rasa DRAZDAUSKAITE     LTU   30/10/2010


 • Παγκόσμιο Ρεκόρ

Ανδρών       2:01:09       Eliud KIPCHOGE                       KEN   25/9/2022

Γυναικών     2:14.04       (Mix) Brigid KOSGEI                 KEN   13/10/2019

                  2:17:01       (Wo) Mary Jepkosgei KEITANI    KEN   23/4/2017


 • Ευρωπαϊκό Ρεκόρ

Ανδρών       2:03:36       Bashir ABDI BEL    24/10/2021

Γυναικών     2.15.25       (Mix)  Paula RADCLIFFE   GBR   13/4/2003


 • Ρεκόρ Ελλήνων στην Αυθεντική Διαδρομή

Ανδρών       2:16.49       Kostas GELAOUZOS         14/11/2021

Γυναικών     2:39.10       Maria POLYZOU               9/8/1997


 • Ρεκόρ Αγώνα ΑΜΑ Ελλήνων

Ανδρών       2:16.49       Kostas GELAOUZOS         14/11/2021

Γυναικών     2:40.36       Konstantina KEFALA        31/10/2010


 • Πανελλήνιο Ρεκόρ

Ανδρών:      2:12:04       Spyros ANDRIOPOULOS  1/11/1988   BERLIN

Γυναικών:    2:33:40       Maria POLYZOU               23/8/1998   BUDAPEST


 • Ρεκόρ Αγώνα 10χλμ                      

Ανδρών       30.29          Yiorgos TASSIS               GRE   11/11/2018

Γυναικών     34.32            Anastasia MARINAKOU   GRE   13/11/2021


 • Ρεκόρ Αγώνα 5χλμ

Ανδρών       14.45          Christos  PAPOULIAS       GRE   14/11/2021

Γυναικών     16.40          Rose CHELIMO                BHR   12/11/2017

                  16.40          Anastasia Marinakou        GRE   14/11/2021 


 

Οι Νικητές του Αυθεντικού Μαραθωνίου

Στις 38 διοργανώσεις στους άνδρες έχουν κερδίσει 29 αθλητές, καθώς δύο Έλληνες και δύο Κενυάτες έχουν κερδίσει περισσότερες από μια φορά. Ο Νίκος Πολιάς είναι επικεφαλής στις νίκες στον Αυθεντικό Μαραθώνιο στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και έχει κερδίσει 4 φορές. Ο άλλος Έλληνας πρωταθλητής, ο Χρήστος Ντούμας έχει κατακτήσει τη νίκη  2 φορές, όπως και οι Κενυάτες Σαϊνά και Μπετ.


 
 

Οι χώρες των νικητών είναι μόλις έντεκα (Ελλάδα, Κένυα, Νοτ. Αφρική, Σουηδία, Βέλγιο, Σοβ. Ένωση, Μ Βρετανία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Τανζανία, Μαρόκο). Η Κένυα έχει 16 νίκες και η Ελλάδα 11.

 • 1ος    1983  Φάνης Τσιμιγκάτος          Ελλάδα        2.28.18
 • 2ος    1984  Λέον Ζβάνεπουλ              Νοτ. Αφρική 2.28.53
 • 3ος    1985  Μίκαελ Χιλ                      Σουηδία       2.26.20
 • 4ος    1986  Γιος Φάντερ Βάτερ           Βέλγιο         2.27.22
 • 5ος    1987  Κέβιν Φλάνεγκαν             Νοτ. Αφρική 2.25.14
 • 6ος    1988  Φιοντόρ Ρίζοφ                 Σ. Ένωση     2.17.33
 • 7ος    1989  Γιαν Φαν Ρίτχοφεν           Ολλανδία     2.23.19
 • 8ος    1990  Γιόχαν Ολοφ Ένγκχολμ    Σουηδία       2.26.33
 • 9ος    1991  Θόδωρος Φωτόπουλος     Ελλάδα        2.28.18
 • 10ος   1992  Χρήστος Ντούμας           Ελλάδα        2.31.15
 • 11ος   1993  Νίκος Πολιάς                  Ελλάδα        2.28.12
 • 12ος   1994  Χρήστος Ντούμας           Ελλάδα        2.35.00
 • 13ος   1995  Νίκος Πολιάς                  Ελλάδα        2.27.27
 • 14ος   1996  Νικήτας Μαρκάκης          Ελλάδα        2.33.15
 • 15ος   1997  Γεράσιμος Κόκοτος          Ελλάδα        2.31.47
 • 16ος   1998  Νίκος Πολιάς Ελλάδα        Ελλάδα        2.18.38
 • 17ος   1999  Μασάτο Γιονεχάρα           Ιαπωνία       2.18.35
 • 18ος   2000  Νίκος Πολιάς                  Ελλάδα        2.20.50
 • 19ος   2001  Νοά Μπορ                      Κένυα          2.19.26
 • 20ος   2002  Μαρκ Σάϊνα                    Κένυα          2.18.19
 • 21ος   2003  Ζεντεμπάγιο Μπάγιο        Τανζανία      2.16.59
 • 22ος   2004  Φρέντερικ Τσερόνο          Κένυα          2.15.30
 • 23ος   2005  Τζέϊμς Σάϊνα                   Κένυα          2.16.05
 • 24ος   2006  Χένρι Ταρούς                  Κένυα          2.17.46
 • 25ος   2007  Μπέντζαμιν Κορίρ Κίπροτιτς Κένυα       2.14.40
 • 26ος   2008  Πολ Λέκουραα                Κένυα          2.12.42
 • 27ος  2009  Ζόσεφατ Κιπκουρούϊ Νγκέτιχ Κένυα     2.13.44
 • 28ος   2010  Ρέιμοντ Κιμουτάι Μπετ      Κένυα          2.12.40
 • 29ος   2011  Αμπντελκερίμ Μπουμπκέρ Μαρόκο       2.11.40
 • 30ος   2012  Ρειμοντ Κιμουτάι Μπετ      Κένυα          2.11.35
 • 31ος   2013  Γέγκο  Χίλαρι Κιπκογκέι    Κένυα          2.13.51
 • 32ος  2014  Φέλιξ Κάντι                    Κένυα          2.10.37 Ρεκ Αγ
 • 33ος  2015  Χριστόφορος Μερούσης    Ελλάδα        2:21:22
 • 34ος  2016  Λόμπουβαν Λούκα Ρότιτς Κένυα          2.12.48
 • 35ος  2017  Σάμουελ Καλαλέι             Κένυα          2.12.17
 • 36ος   2018  Μισόι Μπριμιν Κιπκοριρ    Κένυα          2.10.56
 • 37ος   2019 Τζον Κιπκορί Κόμεν          Κένυα          2.16.34
 • 38ος  2021 Κώστας Γκελαούζος           Ελλάδα        2.16.49 Ρεκ Αγ Ελ

 

Οι Νικήτριες του του Αυθεντικού Μαραθωνίου

Στις γυναίκες νικήτριες έχουν αναδειχθεί 35 αθλήτριες, με τις Παναγιώτα Πετροπούλου και Σόνια Όμπερεμ-Κρόλικ να έχουν κερδίσει από 2 φορές. Οι νικήτριες προέρχονται από 13 χώρες (Ελλάδα, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Γερμανία, Σοβ. Ένωση, Βρετανία, Ρωσία, Λιθουανία Ν. Ζηλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Αιθιοπία, Κένυα). Η Ελλάδα είναι επί κεφαλής με 9 νίκες και ακολουθούν Ιαπωνία 6, Κένυα 5, ΗΠΑ 4, Αιθιοπία 3 και Γερμανία με 2.

 • 1ος    1983  Μεταξία Μπερτσελέα                 Ελλάδα        3.35.52
 • 2ος    1984  Μπάρμπαρα Μπάλτσερ              ΗΠΑ            2.58.30
 • 3ος    1985  Έριλ Ντέϊβις                             Βρετανία      3.04.30
 • 4ος    1986  Σίνιε Βαρντ                              Νορβηγία     3.06.58
 • 5ος    1987  Ιρίνα Μπογκάτσοβα                  Σοβ. Ενωση  2.43.37
 • 6ος    1988  Μάγδα Πουλημένου                  Ελλάδα        2.50.59
 • 7ος    1989  Λέσλι Λιούϊς                             ΗΠΑ            2.37.42
 • 8ος    1990  Προύντενς Τέϊλορ                     Ν.Ζηλανδία  2.59.15
 • 9ος    1991  Σοφία Σωτηριάδου                    Ελλάδα        2.59.29
 • 10ος   1992  Ρέϊκο Χιροσάβα                        Ιαπωνία       3.05.24
 • 11ος   1993  Παναγιώτα Πετροπούλου           Ελλάδα        3.15.56
 • 12ος   1994  Κλαίρη Σταυροπούλου               Ελλάδα        3.21.33
 • 13ος   1995  Παναγιώτα Νικολακοπουλου      Ελλάδα        2.59.45
 • 14ος   1996  Παναγιώτα Πετροπούλου           Ελλάδα        2.56.42
 • 15ος   1997  Μελίσα Χούρτα                         ΗΠΑ            2.54.43
 • 16ος   1998  Τζόϊ Σμιθ                                 ΗΠΑ            2.50.52
 • 17ος   1999  Ταμάκι Οκούνο                        Ιαπωνία       2.46.46
 • 18ος   2000  Γεωργία Αμπατζίδου                  Ελλάδα        2.53.00
 • 19ος   2001  Σόνια Κρόλικ-Ομπερεμ              Γερμανία      2.36.15
 • 20ος   2002  Σόνια Κρόλικ-Ομπερεμ              Γερμανία      2.37.29
 • 21ος   2003  Ναντέζντα Βίνμπεργκ                Ολλανδία     2.43.18
 • 22ος   2004  Ζινάς Αλέμου                           Αιθιοπία       2.41.12
 • 23ος   2005  Σισέϊ Μεάσο                             Αιθιοπία       2.38.39
 • 24ος   2006  Τσικάκο Ογκούσι                      Ιαπωνία       2.40.47
 • 25ος   2007  Σβετλάνα Πονομαρένκο             Ρωσία          2.33.19
 • 26ος   2008  Μάϊ Ταγκάμι                             Ιαπωνία       2.36.58
 • 27ος   2009  Ακέμι Οζάκι                             Ιαπωνία       2.39.56
 • 28ος   2010  Ράσα Ντραζνταουκάιτε              Λιθουανία     2.31.06 Ρεκ Αγ
 • 29ος   2011  Ελφνέσε Μελάκου Γιάντο           Αιθιοπία       2.35.25
 • 30ος   2012  Γιανταα Κονσαλατερ Τσεμπται    Κένυα          2.40.00
 • 31ος   2013  Νάνσι Τζόαν Ρότις                     Κένυα          2.41.33
 • 32ος  2014  Ναόμι Μάγιο                            Κένυα          2.41.06
 • 33ος   2015  Χαγιακάρι Μινόρι                      Ιαπωνία       2:52:06
 • 34ος  2016  Νάνσι Αρουζέι                          Κένυα          2.38.13
 • 35ος   2017  Μπαντάνε Μπεντάρου Χιρπά       Αιθιοπία       2.34.18
 • 36ος   2018  Μουριούκι Σέλμιθ Νεβίρα           Κένυα          2.36.46
 • 37ος   2019  Ελευθερία Πετρουλάκη              Ελλάδα        2.45.50
 • 38ος  2021  Γκλόρια Πριβιλέτζιο                    Ελλάδα        2.41.30

 

Οι 3 πρώτοι-ες του 38ου ΑΜΑ (2021)

 1. Κώστας Γκελαούζος                Ελλάδα        2.16.49
 2. Παναγιώτης Μπουρίκας          Ελλάδα        2.22.33
 3. Χαράλαμπος Πιτσώλης           Ελλάδα        2.24.05

 1.  Γκλόρια Πριβιλέτζιο                   Ελλάδα      2.41.30
 2.  Κατερίνα Ασημακοπούλου       Ελλάδα      2.48.12
 3.  Βασιλική Κωνσταντινοπούλου Ελλάδα      2.51.32

Πανελληνιονίκες (μετά το 2000)

Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα του 2022 είναι το 87ο ανδρών και 39ο γυναικών στα χρονικά του θεσμού. Στην Αθήνα τελείται για 68η φορά στην κλασική διαδρομή.

Πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα θεωρείται ο προκριματικός αγώνας ενόψει των 1ων Ολυμπιακών (10 Μαρτίου 1896) και πρώτος πανελληνιονίκης ο Χαρίλαος Βασιλάκος (ανεξάρτητος και μετέπειτα αθλητής του Πανελληνίου ΓΣ) με 3:17:00.

Το πρωτάθλημα γυναικών ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου 1982 στη Θήβα με νικήτρια την Αλεξάνδρα Φίλη (ΑΟΠαλ. Φαλήρου) με επίδοση 3:19.26.

Πολυνίκης στους άνδρες είναι ο  Νίκος Πολιάς με 7 χρυσά μετάλλια και στις γυναίκες με ισάριθμα η Γεωργία Αμπατζίδου.

Το ρεκόρ του πρωταθλήματος ανδρών κατέχει ο Σπύρος Ανδριόπουλος με 2:13.15 (6/4/1997, Αγρίνιο) και το αντίστοιχο γυναικών η Μαρία Πολύζου με 2:39.43 (24/4/1994, Καστοριά).

Άνδρες      2000  Νίκος Πολιάς                  ΟΣΦΠ                   2:20.50

                  2001  Νίκος Πολιάς                  ΟΣΦΠ                   2:23.57

                  2002  Βασίλης Ζαμπέλης         Ελ.Βενιζέλος          2:20.37

                  2003  Νίκος Πολιάς                  ΟΣΦΠ                   2:23.16

                  2004  Κώστας Γουγούσης          ΓΑΣ Κορησού         2:27.05

                  2005  Γεράσιμος Κόκοτος          ΠΓΣ                      2:24.52

                  2006  Γιάννης Κανελλόπουλος   ΠΓΣ                      2:24.23

                  2007  Γιώργος Καραβίδας          ΑΕΚ                      2:23.51

                  2008  Γιώργος Καραβίδας          ΑΕΚ                      2:22.18

                  2009  Δημήτρης Θεοδωρακάκος ΟΣΦΠ                   2:26.27

                  2010  Μιχάλης Παρμάκης          ΠΓΣ                      2:20.48

                  2011  Δημήτρης Θεοδωρακάκος ΟΣΦΠ                   2:24.10

                  2012  Μιχάλης Παρμάκης          Τρίτων Χαλκ          2:21.56

                  2013  Χριστόφορος Μερούσης    ΦΟ Βροντάδων      2:23:59

                  2014  Χριστόφορος Μερούσης    ΦΟ Βροντάδων      2:25:15

                  2015  Χριστόφορος Μερούσης    ΦΟ Βροντάδων      2:21:22

                  2016  Χριστόφορος Μερούσης    ΦΟ Βροντάδων      2:24:58

                  2017  Κώστας Γκελαούζος         ΠΑΟ                     2.27.21

                  2018  Κώστας Γκελαούζος         ΠΑΟ                     2.21.54

                   2019  Κώστας Γκελαούζος          ΠΑΟ                     2.19.02

                   2021 Κώστας Γκελαούζος           ΠΑΟ                     2.16.49


Γυναίκες   2000  Βασιλική  Συκοπέτη         Μ. Αλεξ. Γιαννιτσ   3:04.04

                  2001  Γεωργία Αμπατζίδου         ΧΑΝΘ                   2:48.36

                  2002  Γεωργία Αμπατζίδου         ΧΑΝΘ                   2:47.21

                  2003  Γεωργία Αμπατζίδου         ΧΑΝΘ                   2:46.47

                  2004  Γεωργία Αμπατζίδου         ΧΑΝΘ                   2:45.27

                  2005  Γεωργία Αμπατζίδου         ΧΑΝΘ                   2:42.50

                  2006  Ελένη Δόντα                   Ηρακλή Θ.             2:44.47

                  2007  Μάγδα Γαζέα                  ΑΓΕ Ζακύνθου       2:41.31

                  2008  Γεωργία Αμπατζίδου         Βεργίνα                2:40.53

                  2009  Γεωργία Αμπατζίδου         Βεργίνα                2:44.23

                  2010  Κωνσταντίνα Κεφαλά       ΑΕΚ                      2:40.36

                  2011  Σοφία Ρήγα                    Ελευθ. Βενιζέλος    2:45.43

                  2012  Μάγδα Γαζέα                  ΑΓΕ Ζακύνθου       2:44.42

                  2013  Μάγδα Γαζέα                  ΑΓΕ Ζακύνθου       2:46:04

                  2014  Σοφία Ρήγα                    Ελευθ. Βενιζέλος    2:45.38

                  2015  Ουρανία Ρεμπούλη          ΓΣ Νέων Λέρου      2:54.32

                  2016  Ουρανία Ρεμπούλη          ΓΣ Νέων Λέρου      2:49.24

                  2017  Ουρανία Ρεμπούλη          ΑΓΣ Κάμειρος         2.49.06

                  2018  Ελευθερία Πετρουλάκη     ΑΟ Μυκόνου          2.46.09

                   2019  Ελευθερία Πετρουλάκη     ΑΟ Μυκόνου          2.45.50

                   2021  Γκλόρια Πριβιλέτζιο          ΓΣ Γλυφάδας         2.41.30

ΑΜΑ2021

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ-ΓΚΕΛΑΟΥΖΟΣ-ΑΜΑ2021-Photo-credits-@zagasphotography

Οι 3 πρώτοι-ες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (2021)

 1. Κώστας Γκελαούζος              ΠΑΟ                      2.16.49
 2. Παναγιώτης Μπουρίκας         ΓΣ Μεσσηνιακός     2.22.33
 3. Χαράλαμπος Πιτσώλης           ΓΑΣ Ιλισσού          2.24.05

 1. Γκλόρια Πριβιλέτζιο                ΓΣ Γλυφάδας        2.41.30
 2. Κατερίνα Ασημακοπούλου       ΠΓΣ                     2.48.12
 3. Βασιλική Κωνσταντινοπούλου  ΣΑΠΚ Νεάπολης   2.51.32

Οι 10 καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών στην Αυθεντική Διαδρομή

Άνδρες                                 

 1. 2:10.37 Kandie FELIX                  KEN  9/11/2014
 2. 2:10.55 Stefano BALDINI             ITA   29/8/2004
 3. 2.10.56 Brimin Kipkorir MISOI      KEN   11/11/2018
 4. 2:11.07 Bill ADKOCKS                 GBR   6/4/1969
 5. 2:11.29 Mebrahtom KEFLEZIGHI   USA   29/8/2004
 6. 2:11.35 Raymond Kimutai BETT    KEN   11/11/2012
 7. 2:11.40 Abdelkerim BOUBKER      MOR  13/11/2011
 8. 2:11.49 Rodolfo GOMEZ               MEX   7/3/1982
 9. 2:12.01 Douglas WAKIHURI         KEN   9/4/1995
 10. 2:12.11 Vanderlei LIMA               BRA   29/8/2004

  Γυναίκες                               

 1. 2:26.20 Mizuki NOGUCHI             JPN    22/8/2004
 2. 2:26.32 Cathrine NDEREBA          KEN   22/8/2004
 3. 2:27.20 Deena KASTOR–DROSSINUSA   22/8/2004
 4. 2:28.15 Elfenesh ALEMU              ETH    22/8/2004
 5. 2:28.44 Reiko TOSA                    JPN    22/8/2004
 6. 2:29.48 Hiromi SUZUKI               JPN    9/8/1997
 7. 2:31.06 Rasa DRAZDAUSKAITE     LTU    30/10/2010
 8. 2:31.10 Anuta CATUNA                ROM   9/4/1995
 9. 2:31.12 Manuela MACHADO         POR   9/8/1997
 10. 2:31.15 Olivera JEVTIC                SCG   22/08/2004

Οι 10 Καλύτεροι-ες Έλληνες-ίδες στην Αυθεντική Διαδρομή

Άνδρες                                 

 1. 2.16.49        Κώστας Γκελαούζος        ΠΑΟ                     14/11/2021
 2. 2:17. 56 Νίκος Πολιάς                  Ολυμπιακός          29/8/2004
 3. 2:19. 55      Φάνης Τσιμιγκάτος          Παναχαϊκή             7/3/1982
 4. 2:20. 37 Βασίλης Ζαμπέλης          ΓΣ Ελ. Βενιζέλος    3/11/2002
 5. 2:20. 48 Μιχάλης Παρμάκης          Πανελλήνιος ΓΣ      31/10/2010
 6. 2:20:58Σπύρος Ανδριόπουλος      ΑΠΣ Πάτραι           9/4/1995
 7. 2:21. 20 Μιχάλης Κούσης              ΓΕ Αγρινίου           11/8/1979
 8. 2:21.22 Χριστόφορος Μερούσης    ΦΟ Βροντάδου       8/11/2015
 9. 2:21. 44 Δημ Θεοδωρακάκος         Ολυμπιακός           31/10/2010
 10. 2:21.58Δημοσθένης Τρίγκας        Πειραϊκός Συνδ      9/4/1995

Γυναίκες                               

 1. 2:39.10 Μαρία Πολύζου               ΠΓΣ                      9/8/1997
 2. 2:40.36 Κωνσταντίνα Κεφαλά       ΑΕΚ                      31/10/2010
 3. 2:40.53 Γεωργία Αμπατζίδου         ΑΣ Βεργίνας          9/11/2008
 4. 2:41.05 Μαγδαληνή Γαζέα            ΑΓΕ Ζακύνθου       9/11/2008
 5. 2.41.30 Γκλόρια Πριβιλέτζιο          ΓΣ Γλυφάδας         14/11/2021
 6. 2:44.37 Ελένη Δόντα                   Ηρακλή Θ.             6/11/2005
 7. 2:44.58 Μάγδα Καρίμαλη             ΓΑΣ Ιλισός Αθ.       31/10/2010
 8. 2:45.43 Σοφία Ρήγα                    ΓΣ Ελ. Βενιζέλος    13/11/2011
 9.  2.45.50 Ελευθερία Πετρουλάκη     ΑΟ Μυκόνου          10/11/2019
 10. 2:47.50 Άννα Μπινάση                 ΓΣ Αρκαδίας          5/11/2006

 

Πηγή, πληροφορίες: ΣΕΓΑΣ

Δημοφιλη Αρθρα