fbpx

Δομνίστα: το όμορφο ιστορικό χωριό – επίκεντρο των 30χλμ. στο Evrytania Trail Races

Newsroom
Δομνίστα

Η Δομνίστα είναι ένα όμορφο ορεινό χωριό στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ευρυτανίας και το σημείο όπου μεταφέρεται η δράση της δεύτερης ημέρας των ορεινών αγώνων που διοργανώνει ο Σύλλογος “Ε4-ΤΟ ΠΑΝΤΑ ΒΡΕΧΕΙ”.

Η οργανωτική ομάδα του Evrytania Trail Races με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και τον Δήμο Καρπενησίου, έχει θέσει την ιστορική Δομνίστα, στα 1003μ. υψόμετρο, ως το επίκεντρο των αθλητικών εκδηλώσεων της Κυριακής 12/6, απ΄ όπου θα ξεκινήσουν οι δρομείς των 30χλμ. τη διαδρομή τους, μέσα σ’ ένα από τα 5 καθαρότερα οικοσυστήματα της Ευρώπης!

Δομνίστα εκκίνηση evrytania trail races

• Σύμφωνα με τον μύθο, κατά την περίοδο των Φράγκων Ιπποτών, η αρχόντισσα Δόμνα συντετριμμένη από την απώλεια της κόρης της, Δομνίστας, έδωσε στο μικρό αυτό χωριό το όνομα της. Ένα όνομα που έμεινε για χρόνια χαραγμένο στη μνήμη των ανθρώπων.

Το χωριό, φωλιασμένο μέσα στα πυκνά ελάτινα βουνά της Ευρυτανίας, έχει συνδεθεί με σημαντικά ιστορικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας. Η Δομνίστα αποτελούσε μέχρι το 1940 πολύ σημαντικό εμπορικό σταυροδρόμι για γεωργούς και κτηνοτρόφους όλου του νομού. Σήμερα μπορεί να αριθμεί λίγους μόνιμους κατοίκους, δεν έχει χάσει ωστόσο τίποτα από την ομορφιά και τη γοητεία της.

Δομνίστα

 

Υπάρχουν περιοχές στην ορεινή Ελλάδα που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους δημοφιλείς και συνήθως γεμάτους κόσμο προορισμούς. Όταν θα επισκεφθείτε τα χωριά της περιοχής με τα έλατα, τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά να συνθέτουν ένα ιδανικό περιβάλλον απόδρασης από την καθημερινότητα, θα ενθουσιαστείτε και θα αποζημιωθείτε για την επιλογή σας.

Η ιστορική γέφυρα του Κρικελλοπόταμου στον κεντρικό δρόμο του χωριού, οι λιμνούλες και τα γραφικά εκκλησάκια, κάποια μισογκρεμισμένα αρχοντικά μαρτυρούν την αίγλη αυτού του τόπου ανά τους αιώνες. Η ομορφιά του τοπίου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και η πολυμορφία της χλωρίδας και της πανίδας προσδίδουν ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτήρα στο περιβάλλον της περιοχής. Χαρακτηριστικό επίσης της περιοχής είναι το πλήθος των νερόμυλων και αλωνιών που συναντάμε πάνω σε πολλούς δασικούς δρόμους και μονοπάτια, που παρόλο που εγκαταλείφθηκαν εδώ και πολλά χρόνια, διατηρούνται ακόμα σε καλή κατάσταση.

Στη μέση του χωριού, η μικρή πλατεία με τα καφενεδάκια της περιμένει υπομονετικά δύο φορές τον χρόνο να φιλοξενήσει τους επισκέπτες της αναπολώντας στιγμές μεγαλοσύνης. Το πανέμορφο χωριό, ξανακερδίζει λίγη από την αίγλη του στο αναμφισβήτητο event της χρονιάς, το περίφημο θρησκευτικό πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου, που φιλοξενεί μέχρι και 1000 επισκέπτες, να γεμίζουν τα τραπεζάκια γύρω από τον γερο-πλάτανο.

Προφήτης Ηλίας Δομνίστα Ευρυτανίας

Επίσης, στη «γιορτή του τσίπουρου», στα τέλη του Οκτώβρη και, τώρα πια, μέσα στον Ιούνιο, με τους λάτρεις του ορεινού τρεξίματος που προσκάλεσε ο σύλλογος “Ε4-ΤΟ ΠΑΝΤΑ ΒΡΕΧΕΙ”, να αποτελούν ένα πολύχρωμο “μελίσσι” που θα ζωντανεύει για μια ακόμα περίσταση κάθε χρόνο, το ιστορικό χωριό.


 
 

Σημαντικό πλεονέκτημα για τη Δομνίστα είναι η διέλευση του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, το οποίο ξεκινώντας από τα Πυρηναία, διασχίζει τις Άλπεις και διατρέχει την χώρα μας μέσω της οροσειράς της Πίνδου, για να καταλήξει στο νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου ( Γύθειο). Το μονοπάτι Ε4 διέρχεται τον Νομό Ευρυτανίας από τα Άγραφα και διασχίζει τον Δήμο Δομνίστας μέσω της επαρχιακής οδού Κρικέλλου – Δομνίστας – Ψηλού Σταυρού.

Δομνίστα

Σημαντικό αξιοθέατο αποτελεί το μέρος όπου ο Άρης Βελουχιώτης κήρυξε στις 7 Ιουνίου 1942 τον ένοπλο αγώνα κατά των Γερμανών. Με μια μεγάλη σημαία «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ – ΕΛΑΣ» έφθασε στο χωριό της Δομνίστας μαζί με μερικούς ένοπλους αντάρτες, και μ’ έναν πύρινο λόγο κάλεσε τους χωρικούς στην Αντίσταση. Στο λόφο έξω από το χωριό στέκει προς θύμησή του το μνημείο εθνικής αντίστασης, προς τιμήν του οποίου γίνεται γιορτή κάθε πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, με λαμπρούς προσκεκλημένους.

Κάνοντας λίγα βήματα μέσα σε ένα μικρό άλσος, θα εντοπίσουμε το μικρό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, σε μια τοποθεσία όπου παλιά βρισκόταν το παρατηρητήριο των αγωνιστών. Εδώ βρίσκεται η εκκίνηση και το σημείο των απονομών της διοργάνωσης του Evrytania Trail Races.

Δομνίστα Evrytania Trail Races

Η περιήγηση στη Δομνίστα θα σας γεμίσει με εικόνες μοναδικές. Τα κατάφυτα δάση ελάτης και ο Κρικελλοπόταμος, ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια του νομού που διασχίζει την περιοχή θα σας χαρίσουν μοναδικές εικόνες για το άλμπουμ των καλύτερων αναμνήσεών σας. Αξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό και το Ιστορικό μουσείο της Δομνίστας που φιλοξενεί εκθέματα σημαντικά που φανερώνουν πτυχές του παραδοσιακού τρόπου ζωής.

 

Στα πλαίσια του νέου αγώνα στην Ευρυτανία και του ποιοτικού αθλητικού τουρισμού, η διοργάνωση “Evrytania Trail Races” αποτελεί την ιδανική ευκαιρία να τρέξετε και να ζήσετε όλες τις παράλληλες δράσεις που προσφέρονται εδώ, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, μέσα στην μαγευτική Ευρυτανική φύση!

 

> Δείτε βίντεο drone από τη Δομνίστα Ευρυτανίας

Δημοφιλη Αρθρα