Το «πεδίο δράσης» του 1ου trail αγώνα Foloi Trail Run δεν είναι άλλο, από το περίφημο δρυοδάσος της Φολόης, ένα σημείο αναφοράς για τον δασικό πλούτο της ορεινής Ηλείας και γενικότερα της Ελλάδας.
• Επιμέλεια: Αργύρης Κριθαρούλας
Για να το γνωρίσουμε όμως λίγο καλύτερα πριν το γνωρίσουμε και τρέχοντας στον αγώνα που διοργανώνει o Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αμαλιάδας “ΟΡΕΙΒΑΤΕΙΝ”.
Το αυτοφυές αυτό δάσος με τις θεόρατες πλατύφυλλες βελανιδιές του, είναι μοναδικό όχι μόνο σε ομορφιά αλλά και ιδιαιτερότητα σε όλη την Ευρώπη. Γεωγραφικά, βρίσκεται στο οροπέδιο της Φολόης, στους νότιους πρόποδες της οροσειράς του Ερυμάνθου και απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από την κοιτίδα του Ολυμπισμού, την Αρχαία Ολυμπία.
Στο μοναδικό αυτό δάσος, πέντε εκατομμύρια δέντρα σχεδόν αγγίζουν τον ουρανό! Πέντε εκατομμύρια δρυς για την ακρίβεια, που φτιάχνουν ένα δάσος μαγικό. Το βασικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για την βελανιδιά, είναι πως το ύψος της στις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις φτάνει τα 20 μέτρα –στις πιο ασυνήθιστες, ξεπερνάει τα 40. Γι’ αυτό οι βελανιδιές της Φολόης μοιάζουν να αγγίζουν τον ουρανό!
Η Φολόη είναι από τα μέρη εκείνα που ομολογούμε, ότι η αναφορά του ονόματός της μάς προκάλεσε το ενδιαφέρον, μόλις ενημερωθήκαμε από τον Γιώργο και την ομάδα του για τη νέα τους διοργάνωση. Είναι απορίας άξιο πώς έχει καταφέρει να παραμείνει ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Πελοποννήσου ένα τέτοιο μέρος, 20 χιλιόμετρα μακριά από την Αρχαία Ολυμπία, που σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάποια στιγμή επισκεφθεί.
Στα είκοσι χιλιόμετρα, λοιπόν, από την Αρχαία Ολυμπία, στον Δήμο της οποίας ανήκει και η Φολόη συναντάμε το νοτιότερο δρυοδάσος της Ευρώπης και το μοναδικό των Βαλκανίων. Εκτείνεται μέσα στις συλλεκτήριες λεκάνες των ποταμών Ερύμανθου ή Ντοάνα ανατολικά, που αποτελεί και το φυσικό όριο μεταξύ Ηλείας και Αρκαδίας και του Ομηρικού ποταμού Σελλήεντα ή Ηλειακού Λάδωνα νοτιοδυτικά.
Απλώνεται σε 42.000 στρέμματα, που εκτός από το αγαπημένο μας τρέξιμο μπορείτε να απολαύσετε επίσης καταπληκτικές πεζοπορίες και ποδηλατάδες, χάρη στο εντελώς επίπεδο οροπέδιο επάνω στο οποίο βρίσκονται. Αμέτρητα μονοπάτια και δασικοί δρόμοι διασχίζουν το καταπράσινο «χαλί» της Φολόης, κάνοντας ζιγκ ζαγκ ανάμεσα σε πανύψηλους κορμούς δέντρων, λουλουδιασμένα ξέφωτα και κελαρυστά ρυάκια. Οι ντόπιοι αποκαλούν χαϊδευτικά το οροπέδιο της Φολόης «Μπαλκόνι της Ηλείας», γιατί αν ξεστρατίσεις λίγο από το δάσος προς τις άκρες του, η συγκλονιστική θέα θα σου εξηγήσει το γιατί…
Μια διαδρομή που αξίζει να εξερευνήσεις είναι αυτή που ξεκινάς από το Μουσείο της Φολόης και ακολουθείς τον δασικό δρόμο προς το φαράγγι του Ερύμανθου, δίπλα στα μαγευτικά τοξωτά γεφυράκια και τους νερόμυλους της περιοχής.
Το ομώνυμο χωριό της Φολόης είναι ένα μέρος που σίγουρα πρέπει να επισκεφθείς, όποιος κι αν είναι ο λόγος του ταξιδιού σου. Η απλότητα του ορεινού χωριού γεμάτου με μικρές λεπτομέρειες ομορφιάς, θα αποκαλυφθεί με πλούσιο φωτογραφικό υλικό σε ένα ξεχωριστό άρθρο…

Η Φολόη Ηλείας
Φολόη
Αν ψάξουμε την προέλευση του ονόματός της, η μυθολογία θα μας αποκαλύψει ότι το πήρε από τον Κένταυρο Φόλο, που κατοικούσε στο μυθικό αυτό δάσος. Η μυθολογία επίσης λέει πως ο Φόλος ήταν ο ένας από τους δύο καλούς Κενταύρους –ο άλλος ήταν ο Κένταυρος Χείρων, του Πηλίου. Οι υπόλοιποι μαθαίνουμε ότι δεν ήταν και τόσο φιλικοί, κι αυτό εξηγεί γιατί ο Φόλος σκοτώθηκε κατά λάθος από βέλος του Ηρακλή, που ήταν φίλος του, την ώρα που ο τελευταίος προσπαθούσε να υπερασπιστεί την φιλία τους απέναντι στους υπόλοιπους κενταύρους, που τους είχαν επιτεθεί.
Η πινακίδα στην τελευταία στροφή πριν το δάσος, όπως έρχεσαι από την Ολυμπία, εξακολουθεί να γράφει «επισκεφθείτε το μπαλκόνι της Ηλείας, το μέρος όπου έζησε ο Κένταυρος Φόλος».
Τόσοι λόγοι, λοιπόν, βλέπετε ότι μας δείχνουν πόσο αξίζει να επισκεφθείς αυτόν τον τόπο, που σου δίνει απλόχερα την χαρά της ανακάλυψης ενός νέου “αμόλυντου” προορισμού και μάλιστα να τρέξεις σε αυτόν. Εμείς πάντως, ως iRun team, το αποφασίσαμε ευχαρίστως! Ξεκινάμε την εξερεύνηση και σίγουρα θα επανέλθουμε για περισσότερα…
> Μια Άνωθεν “γεύση” του περίφημου αυτού δάσους στο επόμενο βίντεο…
• Με πληροφορίες από το AllAboutPeloponnisos.com