fbpx

Τζιν Ντάικς: Ένας… έφηβος, 73 ετών, με μαραθώνιο στο 2:54 (vid)

Μαραθώνιος

Ο Τζιν Ντάικς λατρεύει το τρέξιμο, τρέχει κοντά στις έξι δεκαετίες και τρέχει καλά και γρήγορα, πολύ γρήγορα. Μόνο που η περίπτωσή του δεν μπορεί παρά να είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Αν βέβαια σκεφτείτε πώς έχει γιγαντωθεί το δρομικό κίνημα παγκοσμίως σε όλα τα επίπεδα, δεν είναι παράξενο να βλέπουμε όλο και περισσότερους δρομείς που έχουν μπει στη 3η ηλικία, να τρέχουν μεγάλες αποστάσεις και μάλιστα σε τρελούς χρόνους.

Με όσα διαβάσετε παρακάτω, μην σας μπαίνουν ιδέες, ο Τζιν Ντάικς, γράψαμε ανήκει στις εξαιρέσεις. Ο κύριος Ντάικς είναι γεννημένος στις 3 Απριλίου 1948, μας έρχεται από τις ΗΠΑ και έγινε πασίγνωστος όταν το 2018 πήρε ένα ρεκόρ στην κατηγορία masters, που ανήκε στον περίφημο Καναδό, Εντ Γουίτλοκ.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2018 ο κύριος Ντάικς έτρεξε τον μαραθώνιο του Τζάνκοσβιλ σε 2ώρ.54:23, επίδοση που ισοδυναμεί με παγκόσμιο ρεκόρ για την ηλικία των 70+. Τον φετινό Ιούνιο τερμάτισε σε 3ώρ.56:43 αγώνα 50 χλμ. (31.06 μίλια), βελτιώνοντας κατά 17 λεπτά την καλύτερη ηλικιακή επίδοση όλων των εποχών. Ο κύριος Ντάικς, έχει και προπονητή, τρέχει, τρέχει, τρέχει αν και την τελευταία διετία κάτι η πανδημία, κάποια προβληματάκια τραυματισμών έβαλαν –προσωρινό- φρένο στα σχέδιά του.

Μπλέκει τις αποστάσεις δεν διστάζει να μπει σε διαφορετικού είδους αγώνες. Μέσα στο 2021 εκτός από το ρεκόρ στα 50χλμ., εκκίνησε σε αγώνα 256 μιλίων (εγκατέλειψε), μετά έτρεξε σε αγώνα ενός μιλίου, κέρδισε σε τρεις αποστάσεις στο πρωτάθλημα masters των ΗΠΑ εντός σταδίου, μετά βρέθηκε σε αγώνα σκυταλοδρομίας 320 χλμ. στο Όρεγκον. Τέτοια ποικιλία.

 
 

Αυτές τις ημέρες ο 73χρονος Τζιν Ντάικς βρίσκεται σε περίοδο αποκατάστασης από τραυματισμό στους οπίσθιους μηριαίους, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες. Οι στόχοι δεν σταματούν.

Ενδιαφέρον έχει για έναν τέτοιο δρομέα ο τρόπος σκέψης και σας παραθέτουμε κάποιες από αυτές

*«Mάλλον δεν θα έχω άλλη χρονιά όπως το 2018. Έτρεξα σε 43 αγώνες, μόνο επτά από αυτούς ήταν ultra. Επειδή αγωνιζόμουν σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο, ο αγώνας αντικατέστησε μια από τις πιο δύσκολες προπονήσεις ταχύτητας της εβδομάδας. Οι προπονήσεις μεταξύ των αγώνων ήταν σκληρές, δεν μείωνα την έντασή τους».

* «Κάθε Νοέμβριο διαβάζω τη λίστα με τους αγώνες που μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον, είτε για διασκέδαση είτε για συναγωνισμό και γράφω με μολύβι τους πιο σημαντικούς στο ημερολόγιο. Το πιο διασκεδαστικό που έχω είναι όταν τρέχω μεγάλες αποστάσεις σε μονοπάτια. Παρόλο που μισώ τις μικρές αποστάσεις (5χλμ) και μικρότερο, κάθε αγώνας είναι διασκεδαστικός. Κάποτε σκέφτηκα ότι θα είχα καλύτερη απόδοση αν δεν αγωνιζόμουν τόσο συχνά. Αλλά το 2018, έτρεξα 16 συνεχόμενες εβδομάδες και γινόμουν πιο γρήγορος κάθε εβδομάδα. Γιατί λοιπόν να μην το συνεχίσω;».

Μαραθώνιος


 
 

* «Ανακάλυψα ότι όταν ένας προπονητής μού έθεσε προσδοκίες, δεν υπήρχε περίπτωση να μην υποφέρω για να ολοκληρώσω την προπόνηση. Με έβαλε εκεί έξω να δουλεύω έξι μέρες την εβδομάδα. Σίγουρα, κάποιες ημέρες ήταν ημέρες αποκατάστασης. Περιττό να πω ότι ανακάλυψα ότι είχα πολύ περισσότερες ικανότητες από ό,τι είχα καταλάβει. Χρειαζόμουν μόνο την τεχνογνωσία και την υπευθυνότητα που παρέχει ένας προπονητής. Δεν κάνω ασκήσεις ενδυνάμωσης ή κάποιου είδους γυμναστική, μου αρέσει απλά να τρέχω».

*«Μερικές φορές σκέφτομαι ότι πρέπει απλώς να αποσυρθώ από την προσπάθεια για να σπάσω ξανά το ρεκόρ στο μαραθώνιο. Ίσως θα έπρεπε απλώς να διασκεδάσω και στο διάολο με το τι πιστεύουν οι άλλοι.  Μάλλον θα προσπαθήσω να επανέλθω σε φόρμα και να τρέξω γρήγορα την επόμενη χρονιά. Στη συνέχεια, το 2023, όταν θα είμαι 75, θα προσπαθήσω να επαναλάβω ό,τι έκανα το 2018. Θα δώσω προτεραιότητα σε όποια ηλικιακά ρεκόρ πιστεύω ότι μπορώ να πετύχω και στους μεγάλους αγώνες πρωταθλήματος».

Πάντως για την επίτευξη νέου ηλικιακού ρεκόρ στο μαραθώνιο, δεν θα είναι μόνος. Ο 71χρονος Ολλανδός, Τζο Σόνμπροτ τον Σεπτέμβριο πέτυχε ρεκόρ Ευρώπης με 2ώρ.56:37 στο Άμστερνταμ και τον Οκτώβριο ο Μάικ Σέρινταν έγινε ο πρώτος Βρετανός 70άρης που κατέβηκε τις τρεις ώρες, σημειώνοντας 2ώρ.59:27.  Τρελά νιάτα.

 

 

 

 

 

Δημοφιλη Αρθρα