fbpx

Η σπουδαία πρωτευοντολόγος Τζέιν Γκούντολ, ζητά από τον κόσμο να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος για να προλάβει τις μελλοντικές καταστροφές

iRun

Η διεθνούς φήμης πρωτευοντολόγος και ανθρωπολόγος, Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών Δρ. Τζέιν Γκούντολ, αναγνωρίζεται ως μια από τις σημαντικότερες γυναίκες επιστήμονες της εποχής μας, καθώς έχει προσφέρει πολλά με τη δράση της στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ήδη, από το 1960, η πρωτοπόρος μελέτη της Γκούντολ στην Τανζανία πάνω στη συμπεριφορά των χιμπαντζήδων τάραξε τα νερά της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Ήταν η πρώτη που απέδειξε πως ο άνθρωπος δεν ήταν το μοναδικό είδος που μπορούσε να δημιουργεί και να χρησιμοποιεί εργαλεία και πως τα ζώα έχουν συναισθήματα και προσωπικότητα. Χάρη στην επιστημονική της έρευνα άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το ανθρώπινο είδος και τα ζώα.

«Δείξαμε ασέβεια στα ζώα – ο κορονοϊός να γίνει μάθημα στην ανθρωπότητα», λέει η φημισμένη πρωτευοντολόγος ενισχύοντας τις επιστημονικές φωνές που επισημαίνουν τη σύνδεση της πανδημίας του κορονοϊού με το περιβάλλον και την άγρια ζωή.

Η 86χρονη ζωολόγος πρωτευόντων θηλαστικών λέει ότι η πανδημία του κορονοϊού προκλήθηκε επειδή η ανθρωπότητα απαξίωσε τη φύση και έδειξε ασέβεια απέναντι στα ζώα. Η Γκούντολ, γνωστή για την έρευνά της στην Αφρική, ζήτησε από τον κόσμο «να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος για να προλάβει τις μελλοντικές καταστροφές».

 
 

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης πριν από την κυκλοφορία του νέου ντοκιμαντέρ της National Geographic «Jane Goodall: The Hope», υπογράμμισε επίσης ότι ο καθένας μπορεί να κάνει τη διαφορά. «Η αδιαφορία μας για τη φύση και η ασέβεια για τα ζώα, με τα οποία πρέπει να μοιραστούμε τον πλανήτη, προκάλεσαν αυτή την πανδημία, που είχε προβλεφθεί εδώ και πολύ καιρό. Καθώς καταστρέφουμε το δάσος, τα διαφορετικά είδη ζώων εξαναγκάζονται σε μεγαλύτερη εγγύτητα και συνεπώς μεταδίδονται ασθένειες από το ένα ζώο στο άλλο και κάποιο ζώο είναι πιθανότερο να μολύνει τους ανθρώπους», λέει.

«Τα ζώα που θηρεύονται για τρόφιμα, που πωλούνται στις αγορές της Αφρικής ή στην Ασία, ειδικά την Κίνα, και η εκμεταλλευση σε φάρμες στις οποίες συνωστίζονται σε σκληρές συνθήκες δισεκατομμύρια ζώα σε όλο τον κόσμο, όλα είναι συνθήκες που δημιουργούν μια ευκαιρία για τους ιούς να περνάνε πέρα από το φράγμα των ειδών, προς τον άνθρωπο. Είναι πολύ καλό ότι η Κίνα έκλεισε τις αγορές ζώντων αγρίων ζώων, με μια προσωρινή απαγόρευση που ελπίζουμε ότι θα γίνει μόνιμη, και θα ακολουθήσουν και άλλες ασιατικές χώρες. Αλλά στην Αφρική, θα είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει η πώληση κρέατος, επειδή πολλοί άνθρωποι στηρίζονται σε αυτό για την επιβίωσή τους», ανέφερε η Γκούντολ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.


 
 

«Θα χρειαστεί προσεκτική σκέψη για το πώς πρέπει να γίνει, δεν μπορούμε απλά να σταματήσουμε κάποιον από αυτό που έκανε για χρόνια ενώ δεν έχει χρήματα για να υποστηρίξει τον εαυτό του ή την οικογένειά του, αλλά τουλάχιστον αυτή η πανδημία θα έπρεπε να μας διδάξει τι πρέπει να γίνει για να αποφύγουμε την επόμενη. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μέρος του φυσικού κόσμου, εξαρτώμεθα από αυτόν και καθώς τον καταστρέφουμε, στην πραγματικότητα κλέβουμε το μέλλον από τα παιδιά μας», τονίζει η σπουδαία ακτιβίστρια.

«Ας ελπίσουμε ότι λόγω αυτής της άνευ προηγουμένου ανταπόκρισης, των lockdown που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι άνθρωποι θα αφυπνιστούν και τελικά θα αρχίσουν να σκέφτονται τρόπους με τους οποίους μπορούν να ζήσουν διαφορετικά τη ζωή τους. Ο καθένας μπορεί να κάνει ένα μικρό βήμα κάθε μέρα». 

 

  • Το επόμενο κεφάλαιο του σημαντικού έργου ζωής της Τζέιν Γκούντολ θα αναπτυχθεί στο 2ωρο ντοκυμαντέρ του National Geographic “Jane Goodall: The Hope”, που έχει πρεμιέρα την Παγκόσμια Ημέρα της Γης στις 22 Απριλίου, στα κανάλια του Nat Geo, Nat Geo WILD και Nat Geo Mundo. 


• To 1977 ίδρυσε το φημισμένο πλέον ινστιτούτο ερευνών που φέρει το όνομά της, το Jane Goodall Institute (JGI)  [www.janegoodall.org]. Το Ινστιτούτο Τζέιν Γκούντολ συνεχίζει τις επιστημονικές της μελέτες και παράλληλα καινοτομεί στον τομέα της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των τοπικών πληθυσμών στις αφρικανικές χώρες. Το 1991 δημιούργησε το πρόγραμμα Roots & Shoots (Ρίζες και Βλαστοί) μέσω του οποίου νέοι από όλο τον κόσμο ενθαρρύνονται να γίνουν «ηγέτες αλλαγής» με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για το περιβάλλον, τα ζώα και τον άνθρωπο. Περισσότερες από 150.000 ομάδες παιδιών και νέων δραστηριοποιούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 2017 το επίσημο γραφείο της Jane Goodall με την επωνυμία, Jane Goodall’s Roots & Shoots Greece, και λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική οργάνωση. Μέσω του ελληνικού γραφείου πραγματοποιούνται σεμινάρια για εκπαιδευτικούς σχετικά με τη βιωματική μάθηση, δίνονται υποτροφίες σε παιδιά και νέους που έχουν σκεφτεί εργασίες Roots & Shoots στην Ελλάδα και πραγματοποιούνται δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και των ζώων.

• Με πληροφορίες του National Geographic και lifo.gr

Δημοφιλη Αρθρα