fbpx

Ημιμαραθώνιος Αθήνας: Οι δρόμοι που θα τρέξεις!

Η ιστορία των δρόμων που διασχίζουν οι δρομείς του απόλυτου αγώνα της άνοιξης

iRun
Διαδρομή Ημιμαραθώνιος Αθήνας

Η νέα διαδρομή του απόλυτου αγώνα της άνοιξης θα υποδεχτεί τους δρομείς που θα τρέξουν αύριο, Κυριακή 10/3, στον 12ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας. Ας γνωρίσουμε τους δρόμους της Αθήνας που για λίγες ώρες θα γεμίσουν από τους δρομείς που θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στις δύο αποστάσεις της διοργάνωσης του ΣΕΓΑΣ.

Δείτε τις προσωπικότητες και τα ονόματα των οποίων έχουν οι δρόμοι από τους οποίους θα περάσουν όσοι θα τρέξουν στον αγώνα, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.

Η νέα διαδρομή του Ημιμαραθωνίου

Εκκίνηση: Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη. Διαδρομή: Πανεπιστημίου Αιόλου – Σταδίου-Φιλελλήνων – Λ.Αμαλίας – Α.Διάκου – Αρδηττού (ρεύμα καθόδου) – Β.Κωνσταντίνου (ρεύμα ανόδου) – Β.Σοφίας – Μεσογείων – Μιχαλακοπούλου – Μεσογείων – Αναστροφή στην Σοφίας Σλιμαν -Μεσογείων – Φειδιππίδου – Β.Σοφίας – Ακαδημίας – Χαλκοκονδύλη – Πατησίων – Αναστροφή στην Κεφαλληνίας – Πατησίων – Αιόλου – Σταδίου – Φιλελλήνων – Λ.Αμαλίας – Α.Διάκου – Αρδηττού (ρευμα καθόδου) – Β.Κωνσταντίνου (ρευμα καθόδου). Ριζάρη – Β.Σοφίας – Ακαδημίας – Ρήγα Φεραίου – Πανεπιστημίου – Λ. Αμαλίας. Τερματισμός: Λεωφ. Αμαλίας, Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη.

 

 
 

Αιόλου

Γιος του θεού της θάλασσας Ποσειδώνα και της Αμφιθέας, ο Αίολος, σύμφωνα με μια εκδοχή, ήταν ο ταμίας των ανέμων, τους οποίους έκλεισε μέσα στον ασκό του με εντολή του Δία. Τους άφηνε ελεύθερους μόνο όταν του το ζητούσε ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων. Οι έξι γιοι του αντιπροσώπευαν τους δυνατούς ανέμους και οι έξι κόρες του τους ήπιους. Ζούσε σε ένα νησί με χάλκινα τείχη, το οποίο έχει ταυτιστεί από ορισμένους με το νησί Στρόμπολι.

Λεωφόρος Αμαλίας

Κόρη του Δούκα του Ολεμβούργου και σύζυγος του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα, πήρε τον τίτλο της βασίλισσας της Ελλάδος το 1837 οπότε και έφτασε στη χώρα. Στη δράση της Αμαλίας (1818-1875) οφείλονται η δημιουργία του Εθνικού (τότε Βασιλικού) κήπου, του Αμαλιείου ορφανοτροφείου και του Πύργου της Βασιλίσσης, ενώ καθιέρωσε και ως επίσημη στολή της Αυλής την αστική φορεσιά της Πελοποννήσου, η οποία έμεινε γνωστή ως στολή Αμαλία.

Αθανασίου Διάκου

Από τους πρωταγωνιστές των αρχών της ελληνικής Επανάστασης, ο Αθανάσιος Διάκος (1788- 1821) έδρασε κυρίως στη Στερεά Ελλάδα, από την οποία καταγόταν. Αναμετρήθηκε με τον στρατό του Ομέρ Βρυώνη στη γέφυρα της Αλαμάνας, πιάστηκε αιχμάλωτος και «σουβλίστηκε» στις 24 Απριλίου 1821.

Αρδηττού

Ο μύθος θέλει τον ήρωα Αρδήττη να κατάφερε να συμφιλιώσει τους κατοίκους της Αττικής που βρίσκονταν σε διαμάχη. Ο λόφος στον οποίο φέρεται να συγκέντρωσε το πλήθος για να ορκιστεί ότι θα είναι μονιασμένο πήρε το όνομά του, κι αργότερα, βεβαίως, και ο δρόμος που περνά μπροστά του.

Βασιλέως Κωνσταντίνου

Το όνομα του Κωνσταντίνου του Α΄(1868-1932) φέρει η συγκεκριμένη λεωφόρος, ενός βασιλιά που πρωταγωνίστησε σε κομβικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας όπως, μεταξύ άλλων, ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και η Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς υπήρξε επικεφαλής του ελληνικού κράτους από το 1913 έως το 1917 και από το 1920 έως το 1922.


 
 

Βασιλίσσης Σοφίας

Προς τιμήν της τρίτης βασίλισσας των Ελλήνων, Σοφίας (1870-1932) – συζύγου του Κωνσταντίνου Α΄- ένα τμήμα της λεωφόρου Κηφισίας, μετονομάστηκε το 1932 σε Βασιλίσσης Σοφίας, δύο μήνες μετά τον θάνατό της, τον Ιανουάριο της συγκεκριμένης χρονιάς. Στις δύο πλευρές της λεωφόρου βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα κτίρια της Αθήνας, όπως εκείνο του Κοινοβουλίου, αλλά και πολλά μουσεία, όπως το Μπενάκη, το Βυζαντινό και Χριστιανικό, το Κυκλαδικής Τέχνης.

Ημιμαραθώνιος Αθήνας

Photo credit: ΜΑΡΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ / EUROKINISSI

Μιχαλακοπούλου

Κάτω από το οδόστρωμα της οδού που έχει πάρει το όνομά της από τον πολιτικό που διετέλεσε και πρωθυπουργός της Ελλάδας (1924-25), Ανδρέα Μιχαλακόπουλο (1875-1938), ρέει το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι της Αθήνας, ο Ιλισός. Στενός συνεργάτης του Ελευθέριου Βενιζέλου συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης και συνυπέγραψε το Σύμφωνο Ειρήνης και Φιλίας Ελλάδος – Τουρκίας στην Άγκυρα το 1930.

Σοφίας Σλήμαν

Η Ελληνίδα Σοφία Εγκαστρωμένου (1852-1932) σε ηλικία μόλις 17 ετών παντρεύτηκε τον ερασιτέχνη αρχαιολόγο και ανασκαφέα των Μυκηνών και της Τροίας, 47χρονο τότε Ερρίκο Σλήμαν. Σταθερή συμπαραστάτης του, η Σοφία έζησε στο Ιλίου Μέλαθρον που σχεδίασε ο Ερνέστος Τσίλερ και στεγάζει σήμερα το Νομισματικό Μουσείο. Μετά τον θάνατό του συζύγού της, έπαιξε κομβικό ρόλο στην ίδρυση του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Φειδιππίδου

Δρομέας μεγάλων αποστάσεων- με τα σημερινά δεδομένα- ο Φειδιππίδης πέτυχε έναν σπουδαίο άθλο για τον οποίο το όνομά του έμεινε στην Ιστορία: διένυσε μέσα σε δύο ημέρες τρέχοντας την απόσταση Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα για να ζητήσει τη βοήθεια των Λακεδαιμονίων ενόψει της Μάχης του Μαραθώνα το 490 π.Χ..

Ριζάρη

Εθνικοί ευεργέτες και μέλη της Φιλικής Εταιρείας οι αδελφοί Μάνθος (1764-1824) και Γεώργιος Ριζάρης (1769-1842) είχαν καταγωγή από το Μονοδένδρι Ζαγορίου. Και τα δύο αδέλφια στήριξαν την ελληνική Επανάσταση με την οικονομική ενίσχυση απόρων και ορφανών, ενώ κληρονομιά τους αποτελούν η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή και η Ριζάρειος Χειροτεχνική Σχολή.

Ρήγα Φεραίου

Από τους πρωτεργάτες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και ανάμεσα σε εκείνους που προετοίμασαν το έδαφος για την Ελληνική Επανάσταση υπήρξε ο συγγραφέας, πολιτικός και στοχαστής Ρήγας Βελεστινλής ή Φεραίος (1757-1798). Τα πιο γνωστά έργα του στο ευρύ κοινό είναι το επαναστατικό άσμα «Θούριος» και η «Χάρτα»,το πιο σημαντικό δείγμα της ελληνικής χαρτογραφίας της προεπαναστατικής περιόδου.

Χάρτης νέα διαδρομή Ημιμαραθώνιος Αθήνας
Πηγή: segas.gr / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Δημοφιλη Αρθρα