fbpx

Μιχάλης Κούσης: Ο κορυφαίος Αγρινιώτης μαραθωνοδρόμος που άλλαξε τις μεγάλες αποστάσεις

iRun
Μιχάλης Κούσης

Σαν σήμερα 10 Οκτωβρίου του 1953 γεννήθηκε ο κορυφαίος Έλληνας Μαραθωνοδρόμος Μιχάλης Κούσης. Ο άνθρωπος που άλλαξε τις μεγάλες αποστάσεις…

Ο Μιχάλης Κούσης (1953-2005) ήταν ένας από τους κορυφαίους Έλληνες δρομείς μεγάλων αποστάσεων και ο μεγαλύτερος σύγχρονος μαραθωνοδρόμος της χώρας. Γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1953 στο Αγρίνιο, ήταν αθλητής της ΓΕΑ και μέλος της εθνικής ομάδας συνεχώς από το 1971 έως το 1987. Έλαβε μέρος σε 3 διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων το 1976, το 1980 και το 1984 και αναδείχτηκε πολλές φορές πανελληνιονίκης και βαλκανιονίκης σε μεγάλες αποστάσεις και στο μαραθώνιο.

Μεγάλη στιγμή ήταν το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε το 1979 στους Μεσογειακούς Αγώνες του Σπλιτ της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, όταν και βρέθηκε κοντά στο παγκόσμιο ρεκόρ. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε και σαν καλύτερος αθλητής όλων των αγωνισμάτων από τον ΠΣΑΤ.

Ο Μιχάλης Κούσης πέθανε αιφνίδια το 2005 από ανακοπή καρδιάς, ενώ έκανε την καθιερωμένη του προπόνηση στο δάσος του Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης.

Στις 19 Μαΐου του 2012 στην κατάμεστη αίθουσα προβολής του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου και σε μια έντονα συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα η σύζυγος του Μιχάλη Κούση αποδεχόμενη την πρόσκληση του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου και του τότε Δημάρχου κου Ιορδάνη Λουίζου δωρίζει για μόνιμη έκθεση στο Μουσείο τα ιστορικά αθλητικά κειμήλια του αείμνηστου συζύγου της.


 
 

Η καριέρα του

Πρώτος αγώνας στον οποίο έλαβε μέρος ο Μιχάλης Κούσης ήταν στο Αγρίνιο, στις 26 Ιανουαρίου του 1969, σε ηλικία 16 ετών. Κέρδισε με ευκολία το Διανομαρχιακό Πρωτάθλημα Ανώμαλου Δρόμου Αιτωλοακαρνανίας. Μέσα στα επόμενα 2 χρόνια καταφέρνει να βελτιώσει το Πανελλήνιο ρεκόρ στα 10.000 μ. εφήβων με 32:24 στις 26 Σεπτεμβρίου του 1971 στην Καβάλα. Την επόμενη χρονιά πηγαίνει στην Αθήνα και εντάσσεται στην ομάδα του Ουγγροαμερικανικού προπονητή Μίχαϋ Ιγκλόϊ. Το 1978 πέρασαν εργομετρικές εξετάσεις μ’έναν άλλο θρύλο των μεσαίων αποστάσεων, τον Φώτη Κούρτη. Με πολύ σκληρή δουλειά, ο Μιχάλης απέδειξε πως μπορεί η ισχυρή θέληση και η δύναμη της ψυχής να ανατρέψει τις όποιες μετρήσεις.

Η συνέχεια ήταν εκπληκτική. Αμέτρητα πανελλήνια ρεκόρ από τα το 1500 μ. μέχρι το Μαραθώνιο. Συμμετοχές σ’ όλες τις μεγάλες διοργανώσεις με σημαντικές διακρίσεις. Μια πορεία που κράτησε σχεδόν 2 δεκαετίες χαρίζοντας ανεπανάληπτες στιγμές στους Έλληνες.

Διακρίσεις

– Ξεσήκωσε χιλιάδες Αθηναίους κερδίζοντας ύστερα από 39 χρόνια την πρώτη θέση σε Βαλκανικό Μαραθώνιο. Παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή του οριστικοποιήθηκε μόλις το πρωί του αγώνα, κατάφερε να πάρει μια καθαρή νίκη ξεσηκώνοντας τα πλήθη τόσο κατά τη διάρκεια της διαδρομής όσο και στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο.

– Στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες της Πράγας το 1978 και ενώ βρίσκεται μέχρι το 35Ο χλμ. με το πρώτο γκρουπ, αναγκάζεται να μείνει πίσω λόγο ενός προβλήματος στο γόνατο. Καταφέρνει ωστόσο να πετύχει πανελλήνιο ρεκόρ με 2 ώρες 14 λεπτά και 41 δευτερόλεπτα και να καταλάβει την 10η θέση.

– Το 1980 παίρνει την 4η θέση θέση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης με χρόνο 2 ώρες 16 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα. Εκείνη την χρονιά του γίνεται πρόταση από πλούσιο Ελληνοαμερικάνο να εγκατασταθεί στην Αμερική με όλα τα έξοδα πληρωμένα για να ασχοληθεί μόνο με την προπόνησή του. Όμως δεμένος στενά με την οικογένεια και τους φίλους του αρνείται να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

• Πηγή: Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου – Marathon Run Museum

Δημοφιλη Αρθρα