fbpx

Ο Γιώργος Ζαχαριάδης – “Τεμόν ΑΕΚ” τρέχει τη διαδρομή μνήμης και τιμής στο τρίγωνο του Βερμίου

iRun

19 Μαΐου 2020, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Έναν προσωπικό αγώνα με ηχηρούς συμβολισμούς και μηνύματα τρέχει σήμερα ο Πόντιος δρομέας μεγάλων αποστάσεων Γιώργος Ζαχαριάδης.

Στον ιερό χώρο του Πόντου την Παναγία Σουμελά – Ματσούκα Πόντος (2015)

Eνόψει της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, που φέτος θα είναι διαφορετική λόγω της πανδημίας Covid-19 και των συνθηκών που επικρατούν παγκοσμίως και φυσικά στη χώρα μας, ο γνωστός υπερμαραθωνοδρόμος “Τεμόν ΑΕΚ” ξεκινώντας από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, στο Ροδοχώρι Νάουσας, θα διανύσει μια συμβολική διαδρομή 100 χιλιομέτρων, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στις 353.000 αδικοχαμένες ψυχές των Ελλήνων του Πόντου.

«Μαζί έρχονται στο μυαλό εικόνες από τον Πόντο, στιγμές που έζησα στους δρόμους των προγόνων μας, τρέχοντας στα ιερά και ματωμένα και πονεμένα χώματα» έγραφε σε ανάρτησή του λίγες μέρες νωρίτερα, ανακοινώνοντας το εγχείρημά του, το οποίο πραγματοποιεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Η διαδρομή παραμένει ίδια: Ιερός Ναός Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα, Ροδοχώρι Νάουσας – Ιερός Ναός Παναγίας Σουμελά, Καστανιά Βέροιας – Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, Άγιος Δημήτριος Κοζάνης. Όπως αναφέρει ο Γιώργος Ζαχαριάδης, «τρέχουμε και αφιερώνουμε στη μνήμη τους, ως ένα ευλαβικό μνημόσυνο».

Άγιος Ιωάννης Βαζελώνα (Αγ.Δημήριος Κοζάνης)

«Αυτές οι τρεις μονές που υπάρχουν στον Πόντο, σχηματίζουν το τρίγωνο της Ζύγανας. Έτσι κι εδώ στην Ελλάδα, σχηματίζουν το τρίγωνο του Βερμίου», σημειώνει ο Τεμόν ΑΕΚ και προσθέτει ότι σε αυτήν τη δραστηριότητα μπορούν να συμμετάσχουν όσοι δρομείς το επιθυμούν, κάνοντας τη διαδρομή είτε ολόκληρη είτε τμηματικά (όσα χιλιόμετρα δηλαδή επιθυμεί ο καθένας) και φυσικά τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό. Επίσης, τονίζει ότι είναι ευπρόσδεκτη η όποια συνεισφορά συλλόγου ή φορέα που σχετίζεται με τον ποντιακό χώρο.

…Τα δέντρα εχαμήλωσαν κι εντούναν τα κλαδία,
τα πέτρας ενεστέναζαν κι έκλαιγαν τα ποτάμια,
κι η Σουμελά, κι ο Βαζελώντς κι ο Περιστερεώτας
πάγ’νε μπροστά και ευλογούν, πάγν’ από πίσ’ και κλαίγ’νε.
… Κλαίγνε τα τόπ’ς ντ’ επέθαναν, τ’ ανθρώπ’ς π’ εμαυροζήναν…


 
 

 

Η αγάπη του για την ΑΕΚ και τις υπεραποστάσεις

«ΤΕΜΟΝ ΑΕΚ», μία λέξη που βγαίνει μέσα από την καρδιά του και σχηματίζεται από τρεις άλλες λέξεις, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται η καταγωγή του και η αγάπη του για τον Πόντο και φυσικά για την Α.Ε.Κ. Σχηματίζεται από το άρθρο «το», την κτητική ανωνυμία «εμού» δηλαδή δική μου και τα τρία ιερά γράμματα της ΑΕΚ, «η δική μου ΑΕΚ» και το γράφει με κεφαλαία γράμματα επειδή και σε άλλη γλώσσα τα γράμματα δεν αλλάζουν, παραμένουν ίδια!

Είναι ο πρώτος Έλληνας που έτρεξε την αυθεντική διαδρομή του Φειδιππίδη στον «ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΦΙΔΕΙΠΠΙΔΕΙΟ ΔΡΟΜΟ» (Αθήνα – Σπάρτη – Αθήνα, 500 χλμ.), όταν διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2015.

Πέρυσι τον Σεπτέμβρη έκανε υπερήφανους χιλιάδες φίλους του Ενωσίτες ολοκληρώνοντας έναν ακόμα άθλο. Ξεκινώντας από την Κωνσταντινούπολη στις 4/9/2019 διένυσε μια διαδρομή 1.230 χλμ., για να ενώσει συμβολικά το Ναό της Αγια-Σοφιάς, με την Αγια-Σοφιά της Νέας Φιλαδέλφειας, το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, μεταφέροντας λίγο χώμα από τις πατρίδες των προγόνων του αλλά και το μήνυμα της Αγάπης, της Ελπίδας και της Ειρήνης των λαών.

Έχει τρέξει τους περισσότερους υπερμαραθωνίους της χώρας μας, όπως: «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» (Αθήνα – Σπάρτη, 246 χλμ.), «ΔΟΛΙΧΟΣ» δρόμος (Δελφοί – Αρχαία Ολυμπία, 255 χλμ.), «Ευχίδειος Άθλος» (Δελφοί – Πλαταιές – Δελφοί, 215 χλμ.), «ΟΛΥΜΠΙΟΣ» (Αέθλιος) δρόμος (Αρχαία Νεμέα – Αρχαία Ολυμπία, 180 χλμ.), «Στα χνάρια του Μίνωα» (Ηράκλειο Κρήτης – Φαιστός, 140 χλμ.), «Δρόμος Αθανάτων» (Τρίπολη – Σπάρτη – Μυστράς – Καλαμάτα, 142 χλμ.) κ.ά.

Το 2015 έτρεξε στα ιερά χώματα του Πόντου, «Ση Παναϊας τη στράταν». Ξεκινώντας από την Παναγία Σουμελά Καστανιάς Βέροιας έφτασε στην Ματσούκα της Τραπεζούντας στον Πόντο, στη Μονή Παναγίας Σουμελά, τρέχοντας 1924 χλμ. επί 27 μέρες, από 60 έως 80 χλμ. κάθε μέρα, ενώ ενδιάμεσα κοιμόταν σε ένα αντίσκηνο.

 


• Mε πληροφορίες από pontos-news.gr / Φωτογραφίες: Facebook, Γεώργιος Τεμόναεκ Ζαχαριάδης

Δημοφιλη Αρθρα