fbpx

Οι adidas Runners Athens δίνουν τον παλμό στους δρόμους της Αθήνας

iRun

Τον Ιούλιο του 2016, οι adidas Runners Athens ξεκίνησαν το δικό τους ταξίδι στα τρεξιματικά δρώμενα της χώρας μας. Τότε, το μεγαλύτερο running community έφτασε και στην Αθήνα, με σταθερό running spot το “adidas Runbase” (Πετμεζά και Φαλήρου 16 στην Αθήνα), έναν πρωτοποριακό χώρο, όπου όλα εκεί κινούνται γύρω από το τρέξιμο.

• Συνεντεύξεις-επιμέλεια: Κώστας Μαρούντας  /  Φωτογραφίες: FotoTrexoume.gr


 

Οι adidas Runners Athens φιλοδοξούν να αφήσουν το δικό τους στίγμα και μέχρι στιγμής το έχουν καταφέρει! Oι ικανότατοι άνθρωποι που ανήκουν στην ομάδα έχουν έναν σκοπό. Να μεταδώσουν το ομαδικό πνεύμα, τις εμπειρίες τους και να βελτιώσουν τις δρομικές ικανότητες στα μέλη που τρέχουν μαζί τους. Αυτό δεν είναι άλλωστε το μήνυμα του αθλητισμού;

 
 

Τώρα θα ρωτήσει κάποιος «πώς το καταφέρνουν αυτό»; Μα φυσικά με ολοκληρωμένα προπονητικά πλάνα, με προγράμματα ενδυνάμωσης, με ξεχωριστά happenings, ενώ ξεχωρίζουν με τις συμμετοχές τους στα σημαντικότερα running events της χώρας.

Εμείς, ως iRun, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για την ομάδα και τη φιλοσοφία της, συναντώντας τον Ιούλιο του 2019 σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της Αθήνας, δύο από τους running coaches των adidas Runners Athens, την Ελένη Λευκοπούλου και τον Ζήση Πετσόπουλο. Ο λόγος λοιπόν σε αυτούς…

iRun: Θα θέλαμε να μας πείτε πού στοχεύει η ομάδα των adidas Runners σαν running community;

Ελένη Λευκοπούλου: Το community των adidas Runners Athens στοχεύει στην ολιστική προσέγγιση του τρεξίματος. Καλύπτει τα πάντα γύρω από το τρέξιμο. Από το εβδομαδιαίο στοχευμένο πρόγραμμα προπόνησης, τον κορυφαίο προπονητικό και αγωνιστικό εξοπλισμό και την ένταξη σε μια αγαπημένη ομάδα μέχρι εορταστικά δρομικά events, συμμετοχή σε αγώνες με τους adidas Runners Athens, διαλέξεις διατροφής και διαλέξεις πνευματικής και σωματικής υγείας.

Ζήσης Πετσόπουλος: Οι adidas Runners Athens είμαστε μία κοινότητα δρομέων με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη μας για το τρέξιμο. Στόχος μας είναι να γινόμαστε καλύτεροι βοηθώντας ο ένας τον άλλον, διασκεδάζοντας, τρέχοντας και μοιραζόμενοι το ίδιο πάθος.

 

iRun: Πώς ξεκίνησε η σχέση του καθενός με την ομάδα;

Ε.Λ.: Στην ομάδα μπήκα τον Σεπτέμβριο του 2016. Ήταν η περίοδος που μετακόμισα στην Αθήνα από την Θεσσαλονίκη και για εμένα ήταν το πιο ευχάριστο καλωσόρισμα.

Ζ.Π.: Στους adidas Runners Αthens ξεκίνησα να τρέχω σαν member τον Ιούλιο του 2018. Τότε ήταν που δέχτηκα μία πρόταση συνεργασίας από τον captain μας Γρηγόρη Σκουλαρίκη και ξεκίνησα επισήμως πλέον τον Σεπτέμβρη του 2018 σαν running coach.

 

iRun: Κατά πόσο η αγωνιστική και φυσική σας κατάσταση βοηθάει στις δραστηριότητες με την ομάδα των adidas Runners;

Ε.Λ.: Η αγωνιστική μου κατάσταση με βοηθάει απόλυτα στο να μπορώ να ανταπεξέλθω ως coach στις δραστηριότητες και στις προπονήσεις της ομάδας, καθώς οι coaches πρέπει να είμαστε σε θέση να δίνουμε ρυθμό στους αθλούμενους. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως οι αθλούμενοι πρέπει να έχουν αντίστοιχη φυσική κατάσταση, καθώς υπάρχουν σε κάθε προπόνηση 4 γκρουπ δυναμικότητας από τα οποία μπορεί ο καθένας να επιλέξει σε ποιο επιθυμεί να ενταχθεί ανάλογα με τη φυσική του κατάσταση. Τα γκρουπ είναι προσαρμοσμένα για να μπορεί να ανταπεξέλθει ο αθλούμενος, οποιοδήποτε και αν είναι το επίπεδο της φυσικής του κατάστασης.

Ζ.Π.: Εννοείται πως η ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό είναι αναγκαία για να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις του community. Θεωρώ πως πρέπει πάντα να είμαι σε ένα σχετικά καλό επίπεδο. Όχι μόνο γιατί αυτό θα με βοηθήσει στη δουλειά μου, αλλά και γιατί πιστεύω πως ο γυμναστής οφείλει να δίνει και το καλό παράδειγμα.

 

iRun: Πώς κρίνετε την ανταπόκριση του κόσμου που συμμετέχει στα events των Αdidas Runners;

Ε.Λ.: Η ανταπόκριση του κόσμου είναι τεράστια. Όλο και περισσότερος κόσμος έρχεται να μας γνωρίσει και… μένει. Θεωρώ πως ο κόσμος αγαπάει τους adidas Runners, γιατί διακρίνει πόσο οι adidas Runners αγαπούν το τρέξιμο. Υπάρχει ενθουσιασμός και το αίσθημα της ένταξης σε μια ομάδα με κοινό σκοπό. Εμείς με τη σειρά μας είμαστε ευτυχισμένοι που οι αθλούμενοι “νιώθουν” το πάθος μας για το τρέξιμο.

Ζ.Π.: Τα μέλη του community ενθουσιάζονται με τα events, αγκαλιάζουν ολόθερμα όλο το project και αυτό το οποίο τους τραβάει περισσότερο θεωρώ πως είναι πως βλέπουν το τρέξιμο από μία άλλη οπτική γωνία. Δεν είναι “βγαίνω έξω και τρέχω”, είναι πολλά περισσότερα. Είναι η παρέα, είναι το “τρέχω και διασκεδάζω”, είναι όλη αυτή η επιστήμη και η γνώση πίσω από το τρέξιμο. Με λίγα λόγια, η πολύπλευρη προσέγγιση του running είναι αυτό το οποίο τραβάει τα μέλη μας και σπάει την κοινωνικώς αποδεκτή άποψη ότι το τρέξιμο είναι μονότονο.

 


 
 

iRun: Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο σημαντικό “συστατικό” που προσφέρει η ομάδα σε εκείνους που είναι μαζί σας στα events;

Ε.Λ.: Δεν είναι ένα. Τα “συστατικά” για εμένα είναι τα εξής: Αγάπη για το τρέξιμο – Ομαδικότητα – Προγραμματισμός προπόνησης – Βαθύ ενδιαφέρον για τον αθλούμενο.

Ζ.Π.: Εκείνο το οποίο θεωρώ πως κάνει τη διαφορά είναι ότι οι adidas Runners Athens δεν είναι απλά μία running ομάδα, αλλά πολλά περισσότερα. Είμαστε κοινότητα, δεν βγαίνουμε απλά και τρέχουμε, μοιραζόμαστε κοινές εμπειρίες, μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος, είμαστε συναθλούμενοι. Και το βασικό συστατικό του community μας είναι το “όλοι για έναν” και “ένας για όλους”. Αυτό, λοιπόν, το αίσθημα αγάπης και αλληλεγγύης μέσω της αθλητικής μας οικογένειας πιστεύω πώς είναι το σημαντικότερο που προσφέρει το community μας.

 

iRun: Δώστε μας μια ιδέα για το μελλοντικό πρόγραμμα της ομάδας…

Ε.Λ.: Οι adidas Runners έχουν πάντα να προσφέρουν κάτι νέο. Νέα events έρχονται από τη νέα χρονιά. Η συνεχής ανανέωση είναι αυτό που χαρακτηρίζει το community.

Ζ.Π.: Στο community έρχονται πολλά νέα πράγματα, νέες ιδέες και νέα events, πάντα σχετιζόμενα με το running, τα οποία θα ανατρέψουν την κοινή αντίληψη περί βαρετού τρεξίματος και δεν μένει παρά να το διαπιστώσει κανείς από τη νέα σεζόν που ξεκινάει τον Σεπτέμβρη σαν μέλος των adidas Runners Athens.

iRun: Μέσα από την αθλητική σας εμπειρία, θεωρείτε ότι η νοοτροπία του κόσμου με τον αθλητισμό έχει αλλάξει;

Ε.Λ.: Ναι. Η νοοτροπία του κόσμου έχει αλλάξει πάρα πολύ και εννοώ προς το καλύτερο. Αρχικά έχει αλλάξει η στάση του κόσμου απέναντι στο τρέξιμο. Παλιά λίγοι ήταν αυτοί που έτρεχαν και από αυτούς οι περισσότεροι σε στάδια και γήπεδα. Ο κόσμος τρέχει πλέον. Τρέχει πολύ και μάλιστα στο δρόμο. Πλέον, δεν απασχολεί τον αθλούμενο το πού θα τρέξει. Υπάρχει δρόμος; Ναι. Άρα υπάρχει χώρος για τρέξιμο. Επίσης, ο αθλητικός τρόπος ζωής έχει εκτιμηθεί. Οι άνθρωποι εκτιμούν πλέον την υγεία που σου προσφέρει το τρέξιμο. Τέλος, το τρέξιμο αποτελεί τη νέα ψυχοθεραπεία. Η αποπνικτική καθημερινότητα φέρνει στους ανθρώπους την ανάγκη διαφυγής. Και τι καλύτερο από μια προπόνηση με την παρέα των adidas Runners στο κέντρο της Αθήνας;

Ζ.Π.: Αυτό που σίγουρα βλέπω είναι πως κάθε αθλητικός χώρος είναι διαφορετικός. Για παράδειγμα, η νοοτροπία του κόσμου που ανήκει στο χώρο του ποδοσφαίρου είναι τελείως διαφορετική από αυτήν του στίβου και αυτή με τη σειρά της από αυτήν του λαϊκού μαζικού αθλητισμού. Προτιμώ να μιλήσω για το χώρο με τον οποίο ασχολούμαι και γνωρίζω από πρώτο χέρι. Πιστεύω πως ναι, η νοοτροπία έχει αλλάξει. Όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται με τον αθλητισμό, το τρέξιμο, με στόχο να βελτιώσει την υγεία του. Χρειάζεται βέβαια πολλή δουλειά ακόμα να γίνει, διότι στη χώρα μας χτίζουμε δυστυχώς ακόμα τα θεμέλια όσον αφορά στον αθλητισμό και ως γνωστόν τα θεμέλια είναι και αυτά τα οποία καθορίζουν και την πορεία στο οτιδήποτε. Οι Έλληνες βρισκόμαστε σε μία στενή ζώνη άνεσης από την οποία φοβόμαστε να βγούμε και αυτό μας γεμίζει πολλές φορές με ταμπού, κόμπλεξ, και ανασφάλειες. Βρισκόμαστε σε μία εποχή που επιβάλλεται να βγούμε έξω από το κουτί μας και να παίρνουμε ρίσκα. Εγώ, προσωπικά, πιστεύω απόλυτα πως ριζική αλλαγή στη νοοτροπία των ανθρώπων μπορούν να φέρουν πρωτίστως οι γονείς. Στην εποχή του αυτοματισμού και της γρήγορης πληροφορίας τα παιδιά κινδυνεύουν στο να μη γνωρίσουν ή να γνωρίσουν ελάχιστα τον αθλητισμό. Δουλειά, λοιπόν, των γονιών και όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό είναι να δίνουν σωστά παραδείγματα, ερεθίσματα και παραστάσεις. Η αθλητική νοοτροπία χρειάζεται αθλητική κουλτούρα.

 

iRun: Με ποιες λέξεις θα περιγράφατε τη σημασία του αθλητισμού στην καθημερινότητα της σύγχρονης εποχής;

Ε.Λ.: Υγεία, ευεξία, ψυχική γαλήνη και πνευματική αναζωογόνηση.

Ζ.Π.: Τη σημασία του αθλητισμού στην καθημερινότητά μας θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω με μία φράση. “Ζωτικής σημασίας”. Οι τσιφλικάδες της εποχής μας είναι πλέον ο αυτοματισμός, το κινητό τηλέφωνο, ο υπολογιστής, το fast food και η καθιστική ζωή. Όλα τα παραπάνω μας ωθούν σε ένα τρόπο ζωής έξω από αυτό που είμαστε φτιαγμένοι να ακολουθήσουμε. Ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος να κάθεται όλη μέρα σε μία καρέκλα και να τρώει. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος να κινείται και αυτό το δείχνει το ίδιο μας το σώμα, η βιομηχανική μας και η φυσιολογία μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να το φροντίζουμε και να το αγαπάμε. Και δυστυχώς, αν δεν το κάνουμε, θα χάνουμε από δίπλα μας σύντομα ανθρώπους που αγαπάμε και αυτό είναι κρίμα. Πέρα από τη σημασία του αθλητισμού στον τομέα της υγείας, κατέχει και ιδιαίτερη θέση σε ατομικό επίπεδο. Στην εποχή μας ο αθλητισμός μπορεί να λειτουργήσει ως αγχολυτικό και ως τρόπος εκτόνωσης. Οι ώρες εργασίας είναι πολλές και η πίεση μεγάλη, οπότε είναι ένας καλός τρόπος που μπορεί κάποιος να ξεφύγει από την καθημερινή του ρουτίνα.

 

Βέβαια για να τα καταφέρεις όλα αυτά χρειάζεσαι και έναν πολύτιμο “σύμμαχο”! Η running community των adidas Runners Athens έχει την ευκαιρία να δοκιμάζει πρώτη τον εξοπλισμό της μεγάλης γερμανικής εταιρίας αθλητικών ειδών από το Herzogenaurach και μεγαλύτερο κατασκευαστή στην Ευρώπη. Οι coaches της ομάδας έχουν στη διάθεσή τους όποιο νέο δρομικό μοντέλο της adidas κυκλοφορεί και μεταφέρουν τις εμπειρίες τους τρέχοντας με αυτά.

Λίγα λόγια για την Ελένη και τον Ζήση…

Ο Ζήσης Πετσόπουλος είναι προσωπικός γυμναστής βελτίωσης φυσικής κατάστασης στην εταιρία Personal Trainer και εργάζεται ως running coach των adidas Runners Athens. Είναι τελειόφοιτος TΕΦΑΑ και δρομέας μεγάλων αποστάσεων.

 

Η Ελένη Λευκοπούλου είναι running coach των adidas Runners. Έχει πάρει πτυχίο μαθηματικών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ είναι αθλήτρια στα 400μ., στα 800μ., καθώς και στα 400μ. με εμπόδια. Έχει αναδειχθεί 14 φορές Πανελληνιονίκης σε αυτά τα αγωνίσματα, ενώ είναι η κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ κορασίδων στα 800μ. (από το 2007). Έχει κατακτήσει την 11η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κορασίδων, την 4η σε Ολυμπιακές Μέρες Νεότητας και τη 2η στους Μεσογειακούς Αγώνες Νεανίδων.

 


• To αφιέρωμα δημοσιεύθηκε αρχικά στο τεύχος 21 (Ιούλιος 2019) του περιοδικού “iRun …and i am free!”

Δημοφιλη Αρθρα