Η επέτειος των γενεθλίων του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, η 2α Απριλίου, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που φέτος θεωρείται ευκαιρία για την προώθηση της ανάγνωσης στα παιδιά εν μέσω πανδημίας.
Μπορεί η υγεία να έχει όλη την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης, όμως σε αυτές τις συνθήκες η προστασία της ψυχικής υγείας και της παιδείας των ανηλίκων έχει τη δική της αξία, ώστε να περιοριστούν μελλοντικές, μακροχρόνιες συνέπειες από την πανδημία στον κρίσιμο αυτό τομέα.
Η αγαπημένη φίλη του περιοδικού, Άντζελα Τερζή, «τρέχει» σε πολλά από τα παραπάνω πεδία. Πρωτίστως της Υγείας ως νοσηλεύτρια, με πολλά χρόνια εμπειρίας στις ΜΕΘ και τους τελευταίους μήνες στην «πρώτη γραμμή» του Ευαγγελισμού· είναι παθιασμένη δρομέας – μαραθωνοδρόμος – υπερμαραθωνοδρόμος (με αμέτρητα χιλιόμετρα που θα χρειαστούμε πολλές σελίδες για να τα περιγράψουμε), ποιήτρια και συγγραφέας παιδικού βιβλίου!
Όσον αφορά, λοιπόν, την τελευταία της ιδιότητα, εν μέσω πανδημίας «έτρεξε» με επιτυχία έναν διαφορετικό μαραθώνιο, αυτόν της έκδοσης ενός βιβλίου για παιδιά. Ένα βιβλίο με θέμα του τη διαφορετικότητα, με σκοπό να αφυπνίσει τη φαντασία των παιδιών, να τα διδάξει με απολαυστικό τρόπο, και παράλληλα, να ενισχύσει με τις πωλήσεις του, αυτή τη δύσκολη περίοδο, τους πωλητές με τα κόκκινα γιλέκα, της «Σχεδίας». Το όνομα του βιβλίου «Ο Μαραθώνιος του Σαράντη» αλλά ας αφήσουμε την ίδια τη συγγραφέα, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα, να μας πει μερικά λόγια για το βιβλίο της…
«Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Αν μου έλεγε ποτέ κάποιος ότι θα έγραφα παιδικό βιβλίο, δεν θα το πίστευα, γιατί το θεωρώ πολύ μεγάλη ευθύνη! Τα παιδιά είναι τόσο εύπλαστα, διανύοντας την κρισιμότερη ηλικία ώστε να διδαχθούν ηθικές αξίες και μαθήματα. Σεβασμού, αποδοχής, στόχων, υπομονής και επιμονής. Δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στη φαντασία των παιδιών, κι εγώ η ίδια συχνά λυπάμαι που ως ενήλικας, άθελά μου, ανακαλύπτω πως έχουν μπει σε καλούπια τα όρια της φαντασίας μου. Γι’ αυτό το λόγο διαβάζω όλων των ειδών βιβλία και επιμένω να αναζητώ σαν παιδί!
Ο Σαράντης γεννήθηκε ως ιδέα σε κάποιο τρέξιμό μου, από εκείνα τα τρεξίματα που αλλού ξεκινάει ο νους και με τα χιλιόμετρα, καθώς ελευθερώνεται και ταξιδεύει, αλλού με έφτασε. Ήθελα να μην συναντήσει όρια ο Σαράντης, να κυνηγήσει το μεγάλο του όνειρο με τη βοήθεια και στήριξη των φίλων του. Όπως ακριβώς θα ήθελα και για κάθε παιδί. Να έχει τη θέληση να ονειρευτεί, την πυγμή να το κυνηγήσει και να επιμείνει, αλλά και την στήριξη σημαντικών γι’ αυτόν ανθρώπων ώστε να μην λυγίσει ή απογοητευτεί στο μεγάλο αυτό ταξίδι.
Ο Σαράντης είναι μια σαρανταποδαρούσα που ζει στην Εντομόπολη, που ονειρεύεται να τρέξει και να τερματίσει έναν μαραθώνιο σαράντα δύο μέτρων. Μας διδάσκει μέσα από την περιπέτειά του πως δεν πρέπει να φοβόμαστε το διαφορετικό και πως όλοι δικαιούμαστε να κάνουμε όνειρα και να μην το βάζουμε κάτω. Τελικά τα καταφέρνει, όχι μόνο με τη βοήθεια των φίλων του, αλλά και με τη βοήθεια όλων όσων τον είχαν στο περιθώριο πριν, γιατί με το παράδειγμα της δύναμής του κατάφερε και κέρδισε την αγάπη και τον θαυμασμό όλων.
Χαίρομαι πολύ που ο Σαράντης αγκαλιάστηκε από τον κόσμο, τόσο από μικρούς όσο και από μεγάλους! Ο καθένας βρήκε κάτι στον χαρακτήρα του και στις εμπειρίες του που θύμιζε ίσως τον εαυτό του, τις δυσκολίες που έχει συναντήσει και τα όνειρα που ποτέ μέσα του έστω και ως ιδέα δεν εγκατέλειψε. Ας μην σταματήσουν λοιπόν ποτέ τα όνειρα!»
Αξίζει, λοιπόν, σε αυτή την ιδιαιτέρως δύσκολη κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά μας και οι νέοι, οι περισσότεροι εξ αυτών, για πάνω από έναν χρόνο μακριά από την δια ζώσης εκπαίδευση να τους δίνουμε ευκαιρίες αφύπνισης και δημιουργικά ερεθίσματα. Τα βιβλία πάντα είναι ένας ενδεδειγμένος τρόπος. Και όπως αναφέρει, μάλιστα, σε μήνυμά της η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ), που καθιέρωσε το 1967 την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, «στο πλαίσιο αυτό, είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να φέρνουμε βιβλία και να διαβάζουμε στα παιδιά, και με τον τρόπο αυτόν να αφυπνίζουμε τη φαντασία τους και τη συμπάθειά τους για άλλους, ώστε να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν τη σημερινή κατάσταση».
• Την εικονογράφιση του βιβλίου έχει επιμεληθεί η Ελένη Ισχάκη και η πώληση του βιβλίου μπορεί να γίνει είτε σε απευθείας επικοινωνία με την Άντζελα Τερζή, είτε από την ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου «Οσελότος» εδώ. Η τιμή του βιβλίου είναι στα 10 ευρώ.