Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Βουνού (IMD) για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του.
Η χώρα μας έχει περίπου 142 βουνά, με υψηλότερο τον Όλυμπο, ενώ τα 39 από αυτά τα ορεινά συγκροτήματα έχουν υψόμετρο μεγαλύτερο από 2.000 μέτρα!
Τα βουνά καλύπτουν περίπου το 27% της επιφάνειας της Γης και παρέχουν ζωή στο 1/10 του παγκοσμίου πληθυσμού, έχοντας σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Παρέχουν τροφή και ευημερία για περίπου 1,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σ’ αυτά σε όλο τον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού.

• IMD INFOGRAPHIC (2020 Mountain biodiversity)
Τα βουνά φιλοξενούν περίπου το 50% των “hotspots” της παγκόσμιας βιοποικιλότητας και το 30% όλων των βασικών περιοχών αυτής. Η διατήρησή τους αποτελεί βασικό παράγοντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και είναι μέρος του Στόχου 15 των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) του ΟΗΕ: «Προστατεύουμε, αποκαθιστούμε και προωθούμε τη βιώσιμη χρήση των χερσαίων οικοσυστημάτων, διαχειριζόμαστε βιώσιμα τα δάση, καταπολεμούμε την απερήμωση, και σταματάμε και αναστρέφουμε την υποβάθμιση του εδάφους και την απώλεια της βιοποικιλότητας».
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ έχει ορίσει ως θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Βουνού τον βιώσιμο ορεινό τουρισμό. Όπως αναφέρει ο διεθνής οργανισμός στην επίσημη ιστοσελίδα του, «ο βιώσιμος τουρισμός στα βουνά μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία πρόσθετων και εναλλακτικών επιλογών διαβίωσης και στην προώθηση της ανακούφισης της φτώχειας, της κοινωνικής ένταξης, καθώς και στη διατήρηση του τοπίου και της βιοποικιλότητας. Είναι ένας τρόπος διατήρησης της φυσικής, πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς, προώθησης τοπικών χειροτεχνιών και προϊόντων υψηλής αξίας και εορτασμού πολλών παραδοσιακών πρακτικών, όπως τα τοπικά φεστιβάλ».

PHOTO: ©Rodica AVRAMESCU/Mountain Partnership
Σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO, ο ορεινός τουρισμός προσελκύει περίπου το 15 – 20% του παγκόσμιου τουρισμού. Ωστόσο, είναι ένας από τους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του Covid-19, επηρεάζοντας τις οικονομίες, τα μέσα διαβίωσης, τις δημόσιες υπηρεσίες και τις ευκαιρίες σε όλες τις ηπείρους. Στα βουνά, οι περιορισμοί της πανδημίας έχουν επιδεινώσει περαιτέρω τις δυσκολίες των ορεινών κοινοτήτων.
Αυτή η κρίση, υποστηρίζει ο FAO, μπορεί να θεωρηθεί ως μια ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσουμε τον ορεινό τουρισμό και την επίδρασή του στους φυσικούς πόρους και τα μέσα διαβίωσης, να τον διαχειριστούμε καλύτερα και να αξιοποιηθεί κατάλληλα προς ένα πιο ισχυρά δομημένο, πράσινο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον.
Για τη συγκεκριμένη περίσταση, ο κορυφαίος οργανισμός του ΟΗΕ έχει ετοιμάσει ένα υλικό επικοινωνίας για την Παγκόσμια Ημέρα και στις έξι γλώσσες του ΟΗΕ, το οποίο είναι διαθέσιμο στον ιστότοπό του.
#MountainsMatter