fbpx

Παναγιώτης Παναρίτης: Μοναχική διάσχιση εν μέσω κορονοϊού στη διαδρομή του Epirus Trail

iRun

Είναι αλήθεια, ότι όταν μιλούσαμε τα περασμένα χρόνια για τις υπεραποστάσεις βουνού, εννοούσαμε τις περισσότερες φορές, τους αγώνες υπεραποστάσεων. Και όπως ήταν φυσικό, οι περισσότερες συζητήσεις αναφέρονταν στις προπονήσεις, το χρόνο ολοκλήρωσης και τα ρεκόρ…

Με την έλευση, όμως, του κορονοιού, και τη ματαίωση πολλών αγώνων, ήρθαν στην επικαιρότητα εναλλακτικές μορφές γνωριμίας με το βουνό. Για παράδειγμα οι διάφορες διασχίσεις σε γνωστές και άγνωστες διαδρομές.

Μια τέτοια εμπειρία διάσχισης ενός μεγάλου μέρους της οροσειράς της Πίνδου ξεκίνησε ο Παναγιώτης Παναρίτης, ένας νέος αθλητής, ο οποίος ανδρώθηκε μέσα απ΄ τις υπεραποστάσεις (μάλιστα το 2019 αναδείχτηκε νικητής στον επετειακό ROUT Classic 100 Miles) και που φέτος είπε να κάνει το επόμενο βήμα. Να επιχειρήσει αυτό το μεγάλο ταξίδι, πεζοπορώντας με πλήρη αυτονομία, πάνω στη διαδρομή του Epirus Trail.

 
 

Η προσπάθειά του ξεκίνησε σήμερα από το χωριό Καταρράκτης στην Άρτα, και τη φωτογραφία που βλέπετε, την έστειλε πριν λίγες ώρες στην αγαπημένη διοργάνωση του ROUT Classic 100 Miles, σ’ ένα σύντομο διάλειμμά του στο ιστορικό χωριό του Συρράκου. Στόχος του Παναγιώτη είναι να διασχίσει περί τα 350 χλμ. πεζοπορώντας στα βουνά της Ηπείρου, για να καταλήξει μέσα σε μία εβδομάδα στο Μέτσοβο.

Του ευχόμαστε καλή δύναμη και να απολαύσει αυτή τη μοναδική και βαθιά προσωπική εμπειρία ζωής!


Epirus Trail: το μονοπάτι της Περιφέρειας Ηπείρου

Το Epirus Trail είναι μια μεγάλη ορεινή περιπέτεια που διασχίζει όλη την Ήπειρο, από το Γράμο μέχρι τα Τζουμέρκα. Όνειρο πολλών ετών και πολλών ανθρώπων, άρχισε να σχεδιάζεται το 2015 από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Αναπτυξιακή Εταιρεία «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε». Με ένα αποτυπωμένο μήκος 363 χλμ., το Epirus Trail είναι η μεγαλύτερη ενιαία πεζοπορική διαδρομή που έχει σχεδιαστεί ποτέ στην Ελλάδα.


 
 

Στην παρούσα φάση περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Κόνιτσας, Ζαγορίου, Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων, ενώ μελλοντικός στόχος είναι να ενωθούν περιοχές της Ηπείρου αλλά και να επεκταθεί προς την Μακεδονία. Το Epirus Trail βασίζεται και αναδεικνύει τις παλιές οδικές αρτηρίες, μέσω των οποίων οι Ηπειρώτες μετακινούνταν για αιώνες στην ενδοχώρα, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή το εξωτερικό.

Οι περιοχές που διασχίζει περιλαμβάνουν μέρη εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, μοναδικές εναλλαγές τοπίου, ενδιαφέρον ανθρωπογενές περιβάλλον, ενώ τα πολιτιστικά στοιχεία που το «ντύνουν» του προσδίδουν μια σημαντική ιδιαιτερότητα.

Το Epirus Trail είναι υπό κατασκευή. Κάποια σκέλη είναι μέρος άλλων πεζοπορικών διαδρομών και είναι καθαρισμένα και σηματοδοτημένα, άλλα σκέλη όμως δεν είναι και η διέλευση μπορεί να είναι αδύνατη.

Ο ευρύτερος σχεδιασμός της Περιφέρειας Ηπείρου στοχεύει στην ανάπτυξη του πεζοπορικού -και γενικότερα του εναλλακτικού τουρισμού- ως ένα ακόμη αναπτυξιακό μέσο για την περιοχή. Η υλοποίηση του όλου εγχειρήματος γίνεται από στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου και της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. με την καθοδήγηση και συντονισμό των Ηλία Γκαρτζονίκα (Περιφέρεια Ηπείρου- Τμήμα Τουρισμού) και Χαρητάκη Παπαϊωάννου (ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ) οι οποίοι είχαν κάνει και τον αρχικό σχεδιασμό.

Οι εργασίες καταγραφής των δεδομένων στο πεδίο εκτελούνται από ομάδα ειδικών, όπως ο Χρήστος Λάμπρης (οδηγός βουνού), ο Άγγελος Αδαμακόπουλος (μηχανολόγος μηχανικός) και ο Τρ. Αδαμακόπουλος (πολ. μηχανικός). Η καταχώρηση των δεδομένων διεκπεραιώνεται από τον Νίκο Βέη (τεχνικό GIS), ενώ ειδικά τεχνικά θέματα συμπληρώνονται από την Ρεγγίνα Κούτση (δρ. γεωλόγο).

  • Για να μάθετε τα τελευταία νέα του Epirus Trail επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα του μονοπατιού: www.epirustrail.gr και την επίσημη σελίδα στο facebook: www.facebook.com/EpirusTrailOfficial

 

Δημοφιλη Αρθρα