fbpx

Ρότζερ Φέντερερ: Από το 2003 σταθερά στο Νο1

To 2003 ήταν σημαδιακό για τη ζωή του Ρότζερ Φέντερερ: Αρχικά το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς ο Ελβετός τενίστας νικούσε τον Μαρκ Φιλιππούσης στον τελικό του Wimbledon στον πρώτο από τους 20 μέχρι τώρα τίτλους του σε Grand Slam.  Ανήμερα των Χριστουγέννων του 2003 ανακοίνωνε την ίδρυση του Ιδρύματος Ρότζερ Φέντερερ (Roger Federer Foundation).

Ο Φέντερερ τότε ήταν 22 ετών και κάτι, στο πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε στον παίκτη που όλοι θαυμάζουμε, στον παίκτη που οδήγησε το τένις σε άλλο επίπεδο. Και μαζί με τους Ράφαελ Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς δημιούργησαν το δικό τους Big 3, με τον καθένα να έχει από 20 τίτλους Grand Slam.

Στις 8 Αυγούστου ο Ελβετός από τη Βασιλεία «πάτησε» τα 40ό έτος της ηλικίας και το βέβαιο είναι πως τότε, 18 χρόνια πίσω θα ήταν αδύνατο να συνειδητοποιήσει το έργο που θα είχε πραγματοποιήσει τόσα πολλά.

Τι είναι το Ίδρυμα Ρότζερ Φέντερερ;

 
 

«Εγώ είμαι το μέλλον» είπε η Nolonwabo Batini, ένα 15χρονο κορίτσι από γυμνάσιο του Πορτ Ελίζαμπεθ της Νότιας Αφρικής, βλέποντας τον Φέντερερ να επισκέπτεται το σχολείο της. Αυτά τα λόγια της έγινα το όραμα και το κεντρικό θέμα του Ιδρύματος. «I am tomorrow’s future».

«Πιστεύω στη δύναμη των ανθρώπων. Ίσως χρειάζονται μια αρχική υποστήριξη. Γνωρίζουμε πως μια καλή εκπαίδευση ενισχύει τα παιδιά, τους επιτρέπει να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους και να παίξει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωσή του» γράφει ο Φέντερερ στο εισαγωγικό σημείωμα στην ιστοσελίδα του RFF.

Το Ίδρυμα εδώ και 18 χρόνια επενδύει στην εκπαίδευση μικρών παιδιών σε έξι χώρες της Αφρικής, συν την Ελβετία. Το RFF στη «μαύρη» ήπειρο δραστηριοποιείται στο Μαλάουι, το Λεσότο, η Ναμίμπια, η Ζάμπια, η Ζιμπάμπουε και τη Νότια Αφρική. Σε χώρες όπου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στην προσχολική εκπαίδευση.

Φέντερερ

«Η φιλανθρωπία δεν έχει να κάνει μόνο με τα χρήματα, έχει να κάνει με την ποιότητα, τον τρόπο που επενδύεις ​και τον αντίκτυπο που έχεις στον τομέα. Η φιλοδοξία μας δεν είναι να πάρω 1 δολάριο και να έχω ένα δολάριο αντίκτυπο, αλλά να πάρω ένα, να το επενδύσω και να έχει αντίκτυπο 10 δολάρια. Ο Ρότζερ αποφασίζει αν θα επενδύσει στην υγεία, την εκπαίδευση ή σε κάτι άλλο» δήλωνε το 2021 στον Guardian η διευθύνων σύμβουλος του RFF, Τζανίν Χέντελ.

Φέντερερ

Το Ίδρυμα συνεργάζεται με επιλεγμένους τοπικούς οργανισμούς σε μακροπρόθεσμες συνεργασίες και για να έχει αποδοτικό έργο, αποφασίστηκε να επικεντρώσει τη δραστηριότητά του στις έξι χώρες της Αφρικής και στην πατρίδα του. Η λειτουργία του δεν είναι ανεξάρτητη. Ο Οργανισμός ελέγχεται για τη διαφάνειά του και ως Ίδρυμα που επενδύει στην εκπαίδευση είναι μέλος της ένωσης ελβετικών ιδρυμάτων επιχορήγησης (SwissFoundation).

Τα αποτελέσματα της δουλειάς αυτά τα 13 χρόνια, εντυπωσιακά. Μέχρι το τέλος του 2020 έχουν στηριχθεί 1,75 εκατομμύρια παιδιά.

«Το Ίδρυμα έχει προσφέρει 13,5 εκατ. δολάρια για την κατασκευή 80 νηπιαγωγείων στο Μαλάουι» ή «Το συμβούλιο του Ιδρύματος ενέκρινε 1,6 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα για σχολεία στην ανατολική Ζάμπια. Το πρόγραμμα αφορά 85.000 παιδιά» είναι δύο χαρακτηριστικές αναρτήσεις, από τις πολλές που βρίσκει κάποιος, κάνοντας μια βόλτα στο διαδίκτυο.


 
 

Φέντερερ

Το «Match of Africa», με Ναδάλ, Μπιλ Γκέιτς, οι 54.000 θεατές και οι δημοπρασίες

Ο Ρότζερ Φέντερερ μέσα από το τένις απέκτησε φήμη, είναι ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους πρωταθλητές στην ιστορία του αθλητικού κινήματος και αυτό είχε αντίκτυπο και στην έργο του Ιδρύματος.

Ο Ελβετός έβαλε σε εφαρμογή μια ιδέα του, που απέφερε πολλά οικονομικά οφέλη. Δημιούργησε το «Match of Africa», αγώνες τένις φιλανθρωπικού χαρακτήρα, με στόχο να συγκεντρώσει χρήματα για το ίδρυμα. Ο Ράφαελ Ναδάλ ήταν ο πρώτος που θέλησε να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια.

Μπιλ Γκέιτς

Με συμπαίκτη τον Μπιλ Γκέιτς

Τον Δεκέμβριο του 2010 έπαιξαν με τον Φέντερερ το 1ο «Match of Africa» στη Ζυρίχη, συγκεντρώνοντας σχεδόν 2,5 εκατ. δολάρια. Από τότε έχουν γίνει άλλα εννέα Match of Africa, έξι στο μονό, τρία στο διπλό. Από αυτά πέρασαν σπουδαίες προσωπικότητες του τένις, όπως ο συμπατριώτης του Σταν Βαβρίνκα, ο Άντι Μάρεϊ και ο Τζον Ίσνερ.

Μάρεϊ

Με τον Άντι Μάρεϊ

Το τελευταίο ήταν και το πιο εντυπωσιακό, έλαβε χώρα στις 7 Φεβρουαρίου στο στάδιο του Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική μπροστά σε 51.954 θεατές, δημιουργώντας ρεκόρ προσέλευσης θεατών σε αγώνα τένις.  Ο Φέντερερ είχε στο πλευρό του τον Ναδάλ, τον Νοτιοφρικάνο ηθοποιό Τρέβορ Νοά και τον Μπιλ Γκέιτς.  Από την εκδήλωση συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια δολάρια, που διοχετεύθηκαν σε προγράμματα εκπαίδευσης.

Πολλά είναι τα έσοδα και από δημοπρασίες. Tον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2021 o οίκος Christie’s έβγαλε σε δημοπρασία αντικείμενα που παρέδωσε ο Φέντερερ. Για παράδειγμα τα ρούχα του από το γαλλικό Όπεν του 2009 ή οι ρακέτες του από το Wimbledon του 2007 πωλήθηκαν για 187.500 λίρες το καθένα. Προσφέρθηκαν 20 παρτίδες, οι πλειοδότες ήταν από ολόκληρο τον κόσμο και το ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν 1.329.375 λίρες! Φέντερερ είναι αυτός

 

 

Δημοφιλη Αρθρα