fbpx

Tί είναι η H.A.R.T.A.; – H δημιουργία της «Ένωσης για το Ελληνικό Ορεινό Τρέξιμο και την Περιπέτεια»

iRun

Hellenic Adventure Running & Trail Association (H.A.R.T.A.)

Η στροφή του σύγχρονου ανθρώπου στη φύση, στην περιπέτεια και στα σπορ, είναι ένα αντίστροφο ταξίδι προς τις ρίζες του, μια αναζήτηση του αρχέγονου, που τον έφερε εδώ και πολλά χρόνια στα βουνά, το κατεξοχήν οικείο περιβάλλον του ανθρώπου. Κάποιοι στο σημερινό κόσμο σταμάτησαν πια να τρέχουν στους δρόμους των πόλεων γιατί ανακάλυψαν τα μονοπάτια των βουνών και μέσα από αυτά το μοναδικό ταξίδι προς την περιπέτεια.

Στην Ελλάδα, αρκετές δεκαετίες τώρα, αυτό που ονομάζουμε «ορεινό τρέξιμο», αναπτύχθηκε αργά στη αρχή αλλά με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Μέχρι σήμερα κανένας δεν μπορούσε να στηρίξει το άθλημά μας, γιατί κανένας δεν το γνωρίζει όπως εμείς οι ίδιοι που το υπηρετούμε. Η HARTA είναι η κοινή μας προσπάθεια, να βάλουμε όλοι μαζί σε μια σειρά τα του οίκου μας.

Μαζί δημιουργούμε την «Ένωση για το Ελληνικό Ορεινό Τρέξιμο και την Περιπέτεια», προσπαθώντας να διαφυλάξουμε την αυθεντικότητα και τις αξίες που αντιπροσωπεύει, όπως και να το αναπτύξουμε βοηθώντας ο ένας τον άλλον να γίνουμε καλύτεροι και να στείλουμε παντού το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι ένας παράδεισος για το ορεινό τρέξιμο.

Τρόποι υλοποίησης των σκοπών & στόχων της H.A.R.T.A.

Σκοπός δημιουργίας της Ένωσης για το Ελληνικό Ορεινό Τρέξιμο και την Περιπέτεια, είναι η ανάπτυξη και καλλιέργεια του ιδιαίτερου αυτού αθλήματος στην Ελλάδα και η προβολή του στο εξωτερικό. Διαβάστε παρακάτω τους τρόπους επίτευξης των σκοπών της HARTA:

1) Δημιουργία ανοιχτού κύκλου μελών με περιορισμένο δικαίωμα συμμετοχής (λέσχη), όσον αφορά τα δικαιώματα ή/και τον χρόνο. Δικαίωμα συμμετοχής στο club έχουν ενήλικες πολίτες χωρίς κανέναν περιορισμό φύλου, εθνικότητας, θρησκεύματος ή αθλητικής ιδιότητας μέλους σε άλλο φορέα.

2) Δημιουργία κύκλου αγώνων («πρωτάθλημα») ο οποίος θα συντίθεται από αγώνες που πληρούν τα χαρακτηριστικά αγώνα «ορεινού τρεξίματος», ανεξάρτητα με το αν συνεργάζονται και συμμετέχουν σε άλλους παρόμοιους κύκλους αγώνων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

3) Δημιουργία, ανάπτυξη και λειτουργία ιστοσελίδας, που να καλύπτει παντοιοτρόπως τις ανάγκες της ελληνικής κοινότητας της αθλητικής αντοχής στη φύση, περιλαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και δεδομένα που συνδέονται με την Ένωση, τα πρόσωπα και τα γεγονότα που συνεργάζονται μαζί της.

4) Ηθική ή και υλική επιβράβευση της αριστείας, για πρόσωπα (αθλητές) και γεγονότα (διοργανώσεις), τόσο σε συναγωνιστικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ατομικών αθλητικών προσπαθειών.

5) Προβολή γεγονότων και των περιοχών όπου αυτά πραγματοποιούνται, με στόχο την ανάδειξη, ανάπτυξη γεγονότων και περιοχών ως τουριστικού προϊόντος εναλλακτικής μορφής, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

6) Συμμετοχή σε γεγονότα του εξωτερικού και του εσωτερικού, με σκοπό την προβολή του έργου της Ένωσης αλλά και των διοργανώσεων & προσώπων που συνδέονται με αυτήν.

7) Δημιουργία στοιχειώδους κανονιστικού πλαισίου, που θα διέπει τα αθλητικά γεγονότα τα οποία οι διοργανωτές τους θα επιλέξουν –και για όσο χρόνο- να εντάξουν στη δύναμη της Ένωσης. Το πλαίσιο θα έχει κυρίως σκοπό τον αλληλοσεβασμό διοργάνωσης και κοινού, την αξιοπιστία, τη σοβαρότητα ως θεσμών και τον σεβασμό της φύσης, την οποία αξιοποιούν προκειμένου να υλοποιήσουν τα γεγονότα τους. Σκοπός της Ένωσης δεν είναι η αστυνόμευση ή η επιβολή πειθαρχικών ποινών σε γεγονότα ή πρόσωπα αλλά η θέσπιση στοιχειωδών κανόνων ηθικής συμπεριφοράς.

8) Δημιουργία καταλόγων (πινάκων) με χαρακτήρα βαθμολογικής αξιολόγησης για αθλητές, με βάση ευρέως αποδεκτό σύστημα βαθμολόγησης, βασισμένο στην απόδοση έργου των αθλητών κατά το σκεπτικό του αντίστοιχου της ITRA, το οποίο έχει ήδη αναπτυχθεί από συνεργάτες της Ένωσης.

9) Παροχή μαζικών διευκολύνσεων σε αθλητές που συμμετέχουν σε γεγονότα αθλητικού χαρακτήρα, τα οποία συνδέονται με την Ένωση, όπως και αντίστοιχων για τα γεγονότα αυτά.

10) Διοργάνωση γεγονότων κοινωνικού ή παρόμοιου χαρακτήρα για τόνωση του κλίματος ενότητας και φιλίας ανάμεσα στα μέλη της Ένωσης.

11) Διοργάνωση συνεδρίων ή ημερίδων ενημερωτικού χαρακτήρα, με σκοπό τη βελτίωση του επιπέδου γνώσης των μελών της.

12) Ανάπτυξη διαλόγου με κρατικούς ή άλλους αθλητικούς φορείς με συναφές αντικείμενο λειτουργίας, για την ανταλλαγή απόψεων, τεχνογνωσίας ή και άλλων μη προσδιοριζόμενων προς το παρόν σκοπών.

13) Συνεργασία με κρατικούς φορείς, επιφορτισμένους με τη διαχείριση προστατευόμενων φυσικών περιοχών της χώρας, με στόχο την καλύτερη κοινή αντιμετώπιση ζητημάτων που συνδέονται με την προστασία και σεβασμό της φύσης.

14) Ενίσχυση ερευνητικού επιστημονικού έργου ανεξάρτητων επιστημόνων-ερευνητών στον ευρύτερο αθλητικό χώρο, με σκοπό τη βελτίωση της γνώσης για την αθλητική αντοχή, την ανθρώπινη φυσιολογία και ψυχολογία σε φυσικά περιβάλλοντα, σε ακραίες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες.

15) Συμβουλευτικές υπηρεσίες σε διοργανωτές-μέλη της Ένωσης, σχετικά με την υλοποίηση από την πλευρά τους, προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης για συντήρηση και διάνοιξη μονοπατιών στην περιοχή που δραστηριοποιούνται.

 

Το μέλλον είναι μπροστά μας, ας το ακολουθήσουμε! Ενωμένοι.

 

• Photo: Stefano Jeantet

Δημοφιλη Αρθρα