fbpx

Τρέχουμε στα μονοπάτια της Δίρφυς για την προστασία της

Αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μία έντονη κινητικότητα, που σχετίζεται με τη διενέργεια ενός δρομικού event κάπως διαφορετικού από τα συνηθισμένα. Και αυτό γιατί στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (6-8 Ιουνίου 2020) θα λάβει χώρα μία προπόνηση ορεινού τρεξίματος, στο βουνό της κεντροανατολικής Εύβοιας, που θα έχει το χαρακτήρα διαμαρτυρίας για ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα.

 

Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατα έγινε γνωστό πως στον επίσημο χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τα αιολικά πάρκα που προορίζονται για αδειοδότηση συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων και μία εκτεταμένη περιοχή του ορεινού όγκου της Δίρφυς. Μόλις αυτή η εξέλιξη έγινε γνωστή, οι τοπικοί φορείς ενεργοποιήθηκαν άμεσα. Ανάμεσά τους ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας (www.eoschalkidas.gr), αλλά και ο Σύλλογος Δρομέων Ευβοίας.

Σκοπός τους είναι εκείνες τις ημέρες να γίνουν δύο προπονήσεις στο βουνό, η μία προς την κορυφή της Δίρφυς (1.743 μ.) και ανοικτή ομιλία ενημέρωσης από ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα που προκαλεί η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών και κάνουν το δικό τους αγώνα για να τα αναδείξουν. Αξίζει να σημειωθεί πως θα είναι ανοιχτό το καταφύγιο “Μιχάλης Νικολάου” του Ορειβατικού για τη φιλοξενία όσων θέλουν να διανυκτερεύσουν.

Προσπαθώντας να ψηλαφίσουμε το γενικό πνεύμα της συγκεκριμένης κινητοποίησης δεν νομίζουμε πως υπάρχει κάτι πιο χαρακτηριστικό από την ανάρτηση στο facebook της δρομικής ομάδας ορεινού τρεξίματος Mad Goats (που θα συμμετάσχει και αυτή στον αγώνα):

«Εκτός από ομάδα ορεινού τρεξίματος, είμαστε πρωτίστως άνθρωποι με αγάπη και αγωνία για την προστασία του περιβάλλοντος. Ενώνουμε λοιπόν τα κοινά μας συναισθήματα για την Φύση και εκφράζουμε με συμβολικό τρόπο την αντίθεση μας απέναντι σε ενέργειες που «αδειάζουν» την ομορφιά του βουνού και απειλούν το μέλλον της Φύσης. Με αίσθημα ευθύνης καλούμε όποιον επιθυμεί να έρθει στο βουνό της Δίρφης και να συμμετάσχει μαζί μας.
Όλοι μαζί λέμε ΟΧΙ στις Ανεμογεννήτριες!
Υ.Γ. Σε αυτή τη ζωή είμαστε όλοι περαστικοί! Όμως η γη μας θα είναι εδώ για να φιλοξενήσει και τις επόμενες γενιές! Με γνώμονα λοιπόν την σκέψη αυτή ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να προστατέψουμε το φυσικό μας περιβάλλον»!

Στις δυνάμεις αυτές, πρωτοστατούν και ενημερώνουν ταυτόχρονα, σύσσωμες οι ομάδες του Advendure και του iRun!

Επίσης οι αθλητικές ομάδες The Runner’s Project και L-crew με όλα τα μέλη τους.

Οι τοπικοί φορείς βρίσκονται σε εγρήγορση

Μπροστά στην προοπτική της εγκατάστασης ανεμογεννητριών και των κινδύνων που αυτή εγκυμονεί για το περιβάλλον, όπως ήδη προείπαμε, διάφοροι τοπικοί φορείς βρίσκονται σε εγρήγορση. Το iRun συνομίλησε με τον κ. Αναστάσιο Μπαλτά, που είναι ο πρόεδρος του Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας. Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας ιδρύθηκε το 1937 και είναι χρονικά από τους πρώτους στη χώρα. Ο κ. Μπαλτάς μάς ενημέρωσε πως για όλους τους ορειβατικούς συλλόγους είναι θεμελιώδης αρχή η προστασία των βουνών και αυτό διασφαλίζεται με όρους που βρίσκονται στα καταστατικά τους.

«Έδρα του Συλλόγου μας είναι η Χαλκίδα, σπίτι μας η Δίρφυ» ήταν το μότο του για να μας εισάγει στο θέμα. Στο συγκεκριμένο βουνό συναντάει κάποιος κεφαλληνιακή ελάτη, αλλά και σπάνια ενδημικά είδη φυτών. Το 1976, μάλιστα, ο Σύλλογος μαζί με ομάδες κυνηγών κατάφερε να ανακηρυχθεί το δάσος της περιοχής ως Αισθητικό Δάσος.

• Το καταφύγιο “Μιχάλης Νικολάου” βρίσκεται στη θέση Λειρί σε υψόμετρο 1120 μ., σε δεσπόζουσα θέση, με θέα τόσο προς τον Ευβοϊκό κόλπο όσο και προς το Αιγαίο, απ’ όπου σε μέρες με διαύγεια και καλή ορατότητα μπορούμε να δούμε τα νησιά των Σποράδων (πληροφορίες για το καταφύγιο).

 

Για τον ίδιο τον κ. Μπαλτά η τοποθέτηση ανεμογεννητριών συνιστά μία ενδεχόμενη ολική καταστροφή. Ο ορεινός όγκος ξεκινάει από τον Ευβοϊκό Όλυμπο και φτάνει μέχρι έξω από το καταφύγιο στους πρόποδες της Δίρφυς. Μαζί με τον ΣΔΑΠΠΕ Κύμης, το δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων, αλλά και ανθρώπους από τα γύρω χωριά, έχουν κάνει ήδη ενδικοφανείς προσφυγές κατά της ΡΑΕ. Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί κινητοποιήσεις, αναφέροντάς μας τόσο τη συνάντηση της 16ης Μαΐου στη Στενή, όσο και την εκδήλωση-προβολή που έλαβε χώρα στις 22 του ίδιου μήνα στη Χαλκίδα. Εκεί η προσέλευση ήταν αρκετά ικανοποιητική, ενώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη συζήτηση το επέδειξαν οι κάτοικοι των χωριών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Ο αγώνας ενάντια στις ανεμογεννήτριες θα συνεχιστεί με επόμενο σταθμό την 6η Ιούνη. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο, στο οποίο θα συμμετάσχουν άνθρωποι και από άλλες περιοχές.

Mιλήσαμε, επίσης, με τον κ. Χρήστο Γουβαΐλη, ενεργό μέλος του Συλλόγου Δρομέων Ευβοίας, που είναι και ο άνθρωπος που κινητοποίησε τις “δρομικές δυνάμεις”. Αναφερόμενος στους λόγους που τον έκαναν να ξεκινήσει τη δράση για το θέμα με τις ανεμογεννήτριες ανέφερε την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, καθώς εκεί βρίσκεται το βίωμά του λόγω του τρεξίματος. Χρησιμοποίησε, επίσης και τη λέξη προσφορά. Σκοπός της δράσης είναι να αναδειχθεί στην κοινωνία το θέμα, γιατί «πέρα από δρομείς είμαστε και άνθρωποι». Μέχρι στιγμής είναι ικανοποιημένος από την άμεση και πρωτόγνωρη ανταπόκριση που έχει ο κόσμος στον οποίον απευθύνονται οι άνθρωποι που έχουν πάρει τις πρωτοβουλίες της κινητοποίησης. Ο ίδιος, εκτός από λάτρης των ορεινών αγώνων είναι και ορειβάτης και αντιλαμβάνεται το βουνό ως σπίτι του. Μιλώντας με άλλους ανθρώπους, τους τονίζει συχνά πως «σήμερα είναι η Δίρφυ, αύριο θα είναι τα βουνά της Ρούμελης, η Πίνδος. Ας γίνει η αρχή…».


 
 

 

Ανακοίνωση του Ορειβατικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Στενής «η Δίρφυς»

Ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Στενής «η Δίρφυς» εξέδωσε πρόσφατα μία αρκετά κατατοπιστική για το ζήτημα ανακοίνωση. Την παραθέτουμε αυτούσια, καθώς κρίνουμε πως όλα όσα γράφονται πρέπει να γίνουν γνωστά:

«Δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή της Δίρφυς στο όνομα μιας δήθεν ”πράσινης ανάπτυξης”!

Μόλις πριν λίγες μέρες λάβαμε γνώση ότι στον επίσημο χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τα αιολικά πάρκα προς αδειοδότηση, συμπεριλαμβάνεται εκτεταμένη περιοχή του ορεινού όγκου της Δίρφυς.
Είμαστε προ των πυλών μιας καταστροφικής απειλής για την περιοχή μας αφού τα πράγματα έχουν ως εξής:

• Για να εγκατασταθούν οι φαραωνικές ανεμογεννήτριες θα ανοιχτούν δρόμοι με τεράστιο πλάτος και ότι βρεθεί στο πέρασμά τους θα καταστραφεί.
• Θα επέμβουν στους δρόμους του νερού με καταστροφικές συνέπειες για τον υδροφόρο ορίζοντα.
• Θα κατασκάψουν τις κορυφές των βουνών μας και θα τις γεμίσουν με τόνους μπετόν.
• Θα δεσμευτούν χιλιάδες στρέμματα γης σε προστατευμένες για την πολύτιμη βιοποικιλότητά τους περιοχές.
• Τα βουνά αλλά ακόμα και οι ημιορεινές περιοχές θα γεμίσουν με νέες σειρές από κολόνες ή υπόγειες διαδρομές με καλώδια μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος για την εξαγωγή του.
• Θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από το δάσος.

Μπορούμε να φανταστούμε πώς θα είναι η ζωή μας αν επιτρέψουμε την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων με το θόρυβο και τα μαγνητικά πεδία που δημιουργούνται, την εξόντωση της πανίδας και της χλωρίδας της ευρύτερης περιοχής, την απαξίωση του τουρισμού; Μπορούν οι φυσιολάτρες και οι επαγγελματίες, οι μελισσοκόμοι και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να φανταστούν τις τραγικές συνέπειες αυτής της οικολογικής καταστροφής;

Στον αντίποδα της επαπειλούμενης καταστροφικής εκβιομηχανοποίησης, εμείς, οι κάτοικοι της Δίρφυς επιδιώκουμε την πραγματικά Αειφόρο Ανάπτυξη που ταιριάζει στην ορεινότητα ολόκληρης της περιοχής και κρατάει αδιατάρακτο το Φυσικό Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και μπορεί να ζωντανέψει τα χωριά μας. Την ίδια στιγμή, επιστήμονες μιλούν για «Μικρό όφελος – Μεγάλη καταστροφή» καθώς η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη! Μια ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις επωφελούνται της ευνοϊκής γι’ αυτούς νομοθεσίας. Και τι θα μας μείνει από την «πράσινη» ανάπτυξή τους; Τα σκουριασμένα κουφάρια των ανεμογεννητριών, να ασχημαίνουν ακόμα περισσότερο τη ζωή μας, μιας και ο χρόνος ζωής τους είναι περίπου 20 χρόνια. Μετά τις εγκαταλείπουν να διαλυθούν μόνες τους.

Δε θα επιτρέψουμε την καταστροφή του τόπου μας μετατρέποντας τον από προστατευόμενο οικοσύστημα σε βιομηχανική ζώνη. Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα δράσης στις τοπικές αρχές, τους συλλόγους και φορείς της περιοχής μας και προπάντων σε όλους τους πολίτες της Εύβοιας. Το επαπειλούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα θα μας βρει απέναντί του».

 

Χρειάζονται άλλες ανεμογεννήτριες;

Ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που προκύπτουν είναι το κατά πόσο χρειάζονται στην Ελλάδα επιπλέον ανεμογεννήτριες. Στον προβληματισμό αυτό συμμετέχουν διάφορες πλευρές, που διατυπώνουν δημοσίως την επιχειρηματολογία τους. Έτσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και που δημοσιεύθηκε στο site kathimerini.gr λίγο πριν τα τέλη του περασμένου Μαρτίου, οι ανεμογεννήτριες που ήδη βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης για περιοχές εκτός Natura επαρκούν για να υπερκαλυφθεί κατά δύο έως τρεις φορές ο εθνικός στόχος για το 2030. Και αυτό συμβαίνει ενώ αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η αδειοδότηση για 5.514 νέες ανεμογεννήτριες μέσα σε προστατευόμενες περιοχές.

      > Το συνοπτικό γράφημα δεδομένων της Καθημερινής “μιλάει” από μόνο του… 

Η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα κατέληξε σε τρεις προτάσεις:

  1. Να σταματήσει προσωρινά το Υπουργείο Περιβάλλοντος να εγκρίνει τις νέες αιτήσεις για αιολικά πάρκα, μέχρι να ολοκληρωθούν το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που εκπονούνται σήμερα για τις προστατευόμενες περιοχές.
  2. Να επιτραπεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης μόνο για όσες περιπτώσεις αφορούν αιολικά πάρκα εκτός Natura (μελλοντικά να εξεταστεί η «απόσυρση» όσων βρίσκονται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές και έχει τεκμηριωθεί ότι προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον)
  3. Να δοθεί προτεραιότητα στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις πιο υποβαθμισμένες οικολογικά περιοχές όπου υπάρχει ήδη πυκνό οδικό δίκτυο.

Η συγκέντρωση της 16ης Μαΐου

Ήδη στις 16 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στη γέφυρα της Κάτω Στενής μία συγκέντρωση για το νέο περιβαλλοντικό νόμο και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά, η οποία είχε μεγάλη συμμετοχή και σύμφωνα με τους διοργανωτές αποτέλεσε το ξεκίνημα του αγώνα τους για την αποτροπή της περιβαλλοντικής καταστροφής που επίκειται.

Στην κινητοποίηση της 16ης Μαΐου συμμετείχαν οι παρακάτω φορείς:

• Αναγκαστικός δασικός συνεταιρισμός συνδιόκτητου δάσους Λούτσας • Κοινότητα Λούτσας • Αγροτικός Δασικός συνεταιρισμός Στενής • Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου • Τοπικό συμβούλιο Στενής • Ομάδα έρευνας και διάσωσης Ν. Αρτάκης • Μελισσοκόμοι Στενής • Τοπικό συμβούλιο Πάλιουρα • Σύλλογος οικιστών Δάφνης • Οικολογικός πολιτιστικός σύλλογος Άτταλης • Νομαρχιακή επιτροπή Σύριζα • Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας • Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός σύλλογος Καθενών • Τοπικό συμβούλιο Μίστρου • Εκπολιτιστικός σύλλογος Μαυρόπουλου • Εκπολιτιστικός σύλλογος Στενής «Οι Κλαρίτες» • Συνεταιρισμός Μίστρου • Σύλλογος δρομέων Ψαχνών • Εκπολιτιστικός σύλλογος Καμπιών • Τοπική κοινότητα Καμπιών • Σύλλογος Σιδερίτης Χαλκίδας • Τοπική κοινότητα Πάλιουρα • Εκπολιτιστικός σύλλογος Βούνων • Δασικός Συνεταιρισμός Καμπιών • Δασικός Συνεταιρισμός Μαυρόπουλου • Περιφερειακή παράταξη Ελεύθερη Στερεά • Συνεργασία Προόδου Δ.Δ.Μ • Πολιτιστικός σύλλογος Πάλιουρα • ΔΗ.Κ.Α.ΔΙ.ΜΕ • Αντιπεριφεριάρχης Ευβοίας • Πολιτιστικός Σύλλογος Στενής Βράχος • ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ • Ιστορικό και λαογραφικό Αρχείο Στενής • Κοινότητα Καθενών • Εξωραϊστικός σύλλογος Πισσώνα • Τανκ Τρειλ Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κύμης • Σύλλογος γυναικών η Αύρα Πολιτικά • Σύλλογος Αχινός Ερέτρια Αγωνιστικούς χαιρετισμούς έστειλε το Συντονιστικό Αθήνας • Σύλλογος Απανταχού Βραγγιανιτών «Ο Αη Γιάννης ο Θεολόγος» • Σύλλογος Απανταχού Κρικελιωτών «Ο Άγιος Νικόλαος» • Σύλλογος «Τα Άγραφα» • Σύλλογος Απεραντίων «Οι Άγιοι Ανάργυροι» • Σύλλογος Απανταχού Πρασσιωτών «Το Κυπαρίσσι» • Πολιτιστικός Σύλλογος Επινιανών • Πολιτιστικός Σύλλογος Κούστεσας • Πολιτιστικός Σύλλογος Τροβάτου • Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλαρίου • Πολιτιστικός Σύλλογος «Αναστάσιος Γόρδιος» • Σύλλογος Δεντριωτών «Άγιος Αντώνιος» • Πεζοπορικός-Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου • Κίνηση Πολιτών για την προστασία του ευρυτανικού περιβάλλοντος • Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων • Σύλλογος «Ελληνικό Σχολείο Προυσού» • Σύλλογος των Απανταχού Κερασοβιτών «το Καραούλι»

Ρεπορτάζ και Επιμέλεια άρθρου: Κώστας Μαρούντας, Αργύρης Κριθαρούλας.
Ευχαριστούμε πολύ τον Χρήστο Γουβαΐλη για τις πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό.

Δημοφιλη Αρθρα