fbpx

4 Μαΐου 2020 – Αυγενάκης: «Βήμα-βήμα η επανεκκίνηση του αθλητισμού, η πανδημία δεν έχει τελειώσει»

iRun
Ειρήνη Βασιλείου

Κατά τη διάρκεια των 2,5 ωρών της σημερινής διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στην οποία παρέστησαν επίσης ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, καθώς και τα μέλη της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής υπογραμμίστηκε ότι η επανεκκίνηση του αθλητισμού θα γίνει βήμα-βήμα, χωρίς να υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να διαμορφωθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις. Όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει τελειώσει και οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται σταδιακά, με συνεχή επανεξέταση των δεδομένων που δημιουργούνται, τόσο ειδικά στο χώρο του αθλητισμού, όσο και γενικά στη χώρα.

 

Ο γ.γ.Α., Γιώργος Μαυρωτάς, τόνισε ότι θα εφαρμοστεί πρόγραμμα δειγματοληπτικών ελέγχων για τον κορονοϊό σε αθλητές που θα κάνουν χρήση των εθνικών αθλητικών κέντρων που ανοίγουν από αύριο, με ευθύνη των διοικήσεών τους και κάλυψη του κόστους από την Πολιτεία. Αν υπάρξει κάποιο θετικό κρούσμα, θα πρέπει να ακολουθήσει διαδικασία ιχνηλάτησης και καραντίνα 14 ημερών για όσους έχουν έρθει σε επαφή με τον φορέα του ιού, επισήμανε ο καθηγητής μικροβιολογίας και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε ότι υπάρχει έτοιμο ένα πλάνο με άμεσα και έμμεσα μέτρα στήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, και ειδικά των σωματείων, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί και από τα συναρμόδια Υπουργεία, ενώ έκανε έκκληση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να μιμηθεί το παράδειγμα των Εθνικων Αθλητικών Κέντρων και να προβεί σε γενναίες οικονομικές διευκολύνσεις προς τα σωματεία, για τη χρήση των δημοτικών εγκαταστάσεων.

«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Μπαίνουμε στη δεύτερη φάση και πρέπει να είμαστε το ίδιο πειθαρχημένοι. Κινούμαστε μεθοδικά και συστηματικά και συνεργαζόμαστε με όλους. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε τον αθλητισμό», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Αυγενάκης.

Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων του υφυπουργού, για την επανεκκίνηση του ελληνικού αθλητισμού:

 • Από σήμερα το πρωί, η χώρα εισήλθε στη γέφυρα ασφάλειας που μας πάει σε μια νέα κανονικότητα.
 • Στόχος είναι η σταδιακή και ασφαλής επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας.
 •  Όμως, όλοι ξέρουμε, ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.
 • Οφείλουμε, όπως κάναμε μέχρι τώρα, να ακούμε τους ειδικούς ευλαβικά. Θα ήταν, άλλωστε, άδικο να χαθούν όσα πετύχαμε με θυσίες τους προηγούμενους μήνες.
 • Ξέρουμε ότι η πορεία στη γέφυρα που άνοιξε σήμερα θα αξιολογείται καθημερινά
 • Κάθε σχέδιο, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός, υπόκειται σε βελτιώσεις ή/και αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις.
 • Σε κάθε περίπτωση θα πηγαίνουμε σταδιακά, προσεκτικά και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
 • Στην πορεία αυτή, θα μας συντροφεύουν συμπεριφορές και μέτρα προστασίας, αναγκαία για να μένουμε ασφαλείς.

Τα βασικά σημεία για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό:

 • Βασικός πυλώνας κοινωνικής δραστηριότητας: παράγει αξίες, δημιουργεί ήθος και καλλιεργεί αθλητική παιδεία, ιδιαίτερα στη νέα γενιά.
 • Απαραίτητο να στηριχθεί για να συνεχίσει να επιτελεί τον σπουδαίο ρόλο του.
 • Έχουμε προετοιμάσει πλαίσιο με άμεσα και έμμεσα μέτρα για την ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων.
 • Συνδέεται άμεσα και με το Μητρώο Αθλητικών Φορέων που ανέφερα πριν.
 • Οι διοικήσεις των Αθλητικών Κέντρων, που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε γενναίες οικονομικές διευκολύνσεις, για τη στήριξη των αθλητικών σωματείων.
 • Ελπίζουμε να πράξουν το ίδιο και οι αντίστοιχες διοικήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Για την ατομική άθληση:

 • Η κρίση της πανδημίας που βιώνουμε δημιούργησε ευκαιρίες. Καλλιεργήθηκε ακόμα περισσότερο η κουλτούρα της ατομικής άθλησης, της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης και της στροφής σε ένα πιο υγιεινό μοντέλο ζωής, με περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο.
 • Συνεχίζουμε στην  κατεύθυνση της προαγωγής της υγείας μας και σας καλώ να αναζητήσουμε μορφές εναλλακτικού αθλητισμού.

Προετοιμασία για την έναρξη των αθλητικών κέντρων από Τρίτη, 5 Μαΐου:


 
 

Η Γ.Γ.Α. έχει ήδη ετοιμάσει και αποστείλει στις διοικήσεις 33 Αθλητικών Κέντρων:

• Οδηγίες Ασφαλούς Άσκησης σε Οργανωμένους Αθλητικούς Χώρους
• Έντυπο Ιατρικού Ιστορικού Αθλητή/ Αθλήτριας
• Έντυπο Ιατρικού Ιστορικού Τεχνικού Προσωπικού
• Πρωτόκολλα Απολύμανσης

Στα οποία ξεκινούν από αύριο (Τρίτη) οι προπονήσεις αθλητών, που έχουν προκριθεί ή προετοιμάζονται για να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σύμφωνα με τη λίστα της ΕΟΕ.

Για τα Δημοτικά στάδια:

Δεν θα ανοίγει ο κάθε Δήμος όποτε κρίνει. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξουν και περισσότερα κέντρα που θα εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα. Έχουμε κάνει συζήτηση και αντίστοιχη συζήτηση θα κάνουμε την Τετάρτη. Το επόμενο στάδιο και εφόσον πάνε όλα ομαλά θα προχωρήσουμε σε επόμενο άνοιγμα. Εάν ο Δήμος δεν μπορεί να υπηρετήσει τα πρωτόκολλα είναι προτιμότερο να μην ανοίξει.

Η οικονομική ζημιά στον αθλητισμό:

Εμπρός στα νούμερα προτάσσουμε την υγεία. Η στρατηγική μας είναι να στηρίξουμε τον αθλητισμό και κυρίως τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

 

Και ο 5λογος που δεν πρέπει να ξεχνάμε κατά τον υφυπουργό:

> Τηρούμε απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
> Δίνουμε έμφαση στην ατομική υγιεινή και την ατομική ευθύνη.
> Προστατεύουμε την κοινωνία και την αθλητική οικογένεια.
> Μένουμε ασφαλείς, αθλούμαστε υπεύθυνα.
> Για να κατακτήσουμε νέες κορυφές.

> Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου του Υφυπουργού Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη για την επανεκκίνηση του Αθλητισμού εδώ.

• Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φωτό: Ειρήνη Βασιλείου στο Παγκρήτιο Στάδιο

Δημοφιλη Αρθρα