fbpx

Όλες οι ημερομηνίες για τη σταδιακή άρση των μέτρων. Βγαίνουμε έξω χωρίς SMS

iRun

«Στην πρώτη φάση, o στόχος ήταν να σώσουμε ζωές – τα μέτρα πέτυχαν», είπε ο πρωθυπουργός στο σημερινό διάγγελμά του, ανακοινώνοντας παράλληλα το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής στη νέα “κανονικότητα”.

«Είμαστε έτοιμοι για να περάσουμε στη 2η φάση των μέτρων», είπε στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι «το πρόγραμμα θα αξιολογείται ανά 24ωρο».

«Δεν πρόκειται για τον επίλογο της περιπέτειας, αλλά για μια συνέχεια», πρόσθεσε, τονίζοντας πως η έξοδoς από την καραντίνα θα γίνεται βήμα – βήμα, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής.

Αναλυτικότερα το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων:

 • 4 Μαΐου: καταργείται η αποστολή SMS – συμπλήρωση γραπτής βεβαίωσης για την έξοδο από το σπίτι. Ωστόσο θα παραμείνουν σε ισχύ οι περιορισμοί για τις εκτός περιφέρειας μετακινήσεις, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα.
  • Επιτρέπεται η υπαίθρια ατομική άθληση, σε στεριά και θάλασσα, δίχως να ανοίξουν, όμως, οι οργανωμένες παραλίες. 
  • Ανοίγουν ορισμένες επιχειρήσεις λιανεμπορίου, όπως βιβλιοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρονικών και αθλητικών ειδών και ΚΤΕΟ, πάντοτε με μέτρα προστασίας που θα διασφαλίζουν τήρηση αποστάσεων, καθώς και οι ναοί για ατομική λατρεία.
 • 11 Μαΐου: Ανοίγει το υπόλοιπο λιανεμπόριο, πλην εμπορικών κέντρων, επίσης με μέτρα προστασίας.
  • Επιστρέφουν στις τάξεις οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, με την εφαρμογή και σε αυτή την περίπτωση κανόνων για την αποτροπή μεγάλων συναθροίσεων ή συγχρωτισμού.
 • 17 Μαΐου: Επιτρέπεται η συμμετοχή πιστών στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας και άλλων ακολουθιών, με αυστηρούς κανόνες που θα καταρτιστούν σε συνεργασία και με την Διαρκή Ιερά Σύνοδο.
 • 18 Μαΐου: Ανοίγουν τα σχολεία για μαθητές των υπόλοιπων τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 • 1 Ιουνίου: Επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα. Ανοίγουν επιχειρήσεις εστίασης, με προϋποθέσεις που θα συμφωνηθούν έως τότε.
  • Ανοίγουν εκ νέου τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
  • Ενδέχεται να ανοίξουν τα Δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
  • Ενεργοποιούνται και πάλι υπηρεσίες της Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού, κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις (φεστιβάλ, συναυλίες, αθλητικά γεγονότα με θεατές).

Όπως αποφασίστηκε επίσης νωρίτερα, κατά την τηλεδιάσκεψη της αθλητικής ηγεσίας με τους εμπλεκόμενους φορείς, όπου ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε τις σχετικές κατευθύνσεις, σε πρώτη φάση, από τις 4 Μαΐου, θα γίνει το άνοιγμα μόνο των ανοικτών εγκαταστάσεων για τους κορυφαίους αθλητές των ατομικών αθλημάτων. Μετά από την κατεύθυνση της νεοσύστατης υγειονομικής επιστημονικής επιτροπής αθλητισμού, που από δω και πέρα θα λαμβάνει της αποφάσεις για την επανεκκίνηση ή μη αθλητικών δραστηριοτήτων, θα επιτρέπεται μόνο η ατομική προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους κατά την πρώτη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Η επανεκκίνηση των ομαδικών προπονήσεων (αρχικά σε ανοιχτά γήπεδα και αρκετά αργότερα στις κλειστές εγκαταστάσεις) θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο, ενώ απέκλεισε κάθε πιθανότητα μαζικών συγκεντρώσεων σε αθλητικούς χώρους.


 
 

 

Τα μέτρα για τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Mε υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, συστάσεις για περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων με έμφαση στην χρήση ΙΧ, αλλά και με την εφαρμογή διαφορετικού ωραρίου προσέλευσης στις δημόσιες υπηρεσίες για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός των πολιτών, αίρει η κυβέρνηση σταδιακά τους περιορισμούς στις αστικές συγκοινωνίες. Υιοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση και αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Επίσης, παρατείνεται η μη ισχύς του δακτυλίου και τον Μάιο, ενώ από τις 4 Μαΐου, θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού με τα ΙΧ.

 

Δημοφιλη Αρθρα