fbpx

Επετειακός 35ος Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου στις 14 – 15 Σεπτεμβρίου

Ο Ιστορικός Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου είναι μια διοργάνωση του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

iRun
35ος Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου

Με το σύνθημα «ήμουν και εγώ εκεί», ο Ε.Ο.Σ. Θεσσαλονίκης καλεί τους λάτρεις του Ορεινού Τρεξίματος στην Ελλάδα να γίνουν μέρος της ιστορίας, στην 35η επετειακή διοργάνωση του Ορειβατικού Μαραθωνίου του Ολύμπου που θα διεξαχθεί στις 14 – 15 Σεπτεμβρίου 2024.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 95 χρόνια του Ε.Ο.Σ. Θεσσαλονίκης και στην προσπάθεια αναβάθμισης της διοργάνωσης, για να μπορεί να εκπροσωπεί επάξια το Ορεινό Τρέξιμο στην Ελλάδα, υπάρχει μία μεγάλη κινητοποίηση με όλους τους θεσμούς, πρώτου και δεύτερου βαθμού Aυτοδιοίκησης στην Πιερία, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, τους αθλητές και τις ομάδες.

Η συνεργασία και η σύνθεση δυνάμεων θα οδηγήσει σε μία διοργάνωση που αξίζει να έχει η Ελλάδα και η Πιερία.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε ειπώθηκαν πολλά προς αυτή την κατεύθυνση και όλοι αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα της διοργάνωσης και στη σημασία του να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μαΐου, ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Σ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Πέτρος Καψούδας τόνισε: «Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1930 και εφέτος γιορτάζει 95 χρόνια ιστορίας, τα οποία συμπίπτουν με τη διεξαγωγή του 35ου Ορειβατικού Μαραθωνίου, τον οποίο διοργανώνει ο σύλλογός μας από το 1986, και αποτελεί την πρώτη διοργάνωση ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα. Ο σύλλογος δραστηριοποιείται στα Βουνά όλης της χώρας, και μέσα από αυτή τη δράση του προέκυψε αυτό το κορυφαίο αθλητικό γεγονός».

Πέτρος Καψούδας Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Οδυσσέας Κεραμιτζής μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Φέτος θα έχουμε μία σπουδαία και μεγάλη διοργάνωση, για την οποία θα χρειαστούμε και θα έχουμε τη βοήθεια 150 και πλέον εθελοντών, οι οποίοι θα έχουν ρόλο άκρως σημαντικό για την ομαλή υλοποίηση του αγώνα, στους 10 σταθμούς τροφοδοσίας, αλλά και σε 5 ακόμα σημεία που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες αθλητών και επισκεπτών. Αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν τον 35ο Ορειβατικό Μαραθώνιο του Ολύμπου, μέσα από τις οποίες απλοί άνθρωπο θα βρεθούν σε κάποια από τα ωραιότερα σημεία του Μυθικού Βουνού».

Ο Κωσταντίνος Γιουτίκας, Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. – Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε: «Ο εναλλακτικός τουρισμός αποτελεί μέρος των προτεραιοτήτων του Ε.Ο.Σ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, ομοίως και ο ορειβατικός τουρισμός», και πρόσθεσε πως «στο νέο ΕΣΠΑ 2021-27 έχουμε εντάξει συγκεκριμένο άξονα, προκειμένου σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, μέσα από ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις, να δημιουργήσουμε ένα τόξο φυσικού, αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Μέσω του Δήμου Δίου – Ολύμπου, ο Όλυμπος θα λάβει χρηματοδότηση για να δημιουργήσει ένα τόξο ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτήματων του, που δεν είναι άλλα από το εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον και τις διαδρομές αρχαιολογικού και ιστορικού διεθνούς ενδιαφέροντος».

Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου

Ο πρόεδρος του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, στενός συνεργάτης της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου και του Μητροπολίτη, και εκπρόσωπος του Δήμου Δίου – Ολύμπου, Γιώργος Καραλής, είπε τα εξής: «Αποτελεί μεγάλη χαρά για τον ΠΟΤΑΠ η διεξαγωγή της πολύ σημαντικής διοργάνωσης του 35ου Ορειβατικού Μαραθωνίου, τον οποίο φιλοξενούμε για ακόμη μία φορά στον Όλυμπο και την Πιερία. Είναι μια προσπάθεια, η οποία στηρίχθηκε πάρα πολύ από τον Ε.Ο.Σ. Θεσσαλονίκης. Μετά και από την υλοποίηση του 1st Olympus Adrenaline & Nature Festival, είναι μία από τις μεγάλες διοργανώσεις που προβάλλουν τον Όλυμπο και δίνουν υπεραξία στην περιοχή».

Ο Γιάννης Κουρκουρίκης, πρωταθλητής κωπηλασίας, υπεραθλητής δρόμων αντοχής & προπονητής δρόμων αντοχής ανέφερε: «Ο Ορειβατικός Μαραθώνιος του Ε.Ο.Σ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ είναι ο πρώτος μαραθώνιος που γίνεται στον Όλυμπο και αποτελεί έναν από τους πρώτους αγώνες ορεινού τρεξίματος στο βουνό των Θεών. Δεν είναι λίγα τα μονοπάτια που ανέδειξε ο ορειβατικός μαραθώνιος και είμαστε εδώ για να τον στηρίξουμε και να τρέξουμε στη φετινή διοργάνωση. Καλό θα είναι όλοι όσοι λάβουν μέρος να είναι καλά προετοιμασμένοι για να ανταπεξέλθουν στις οποιεσδήποτε προκλήσεις συναντήσουν στη διαδρομή του αγώνα».


 
 

35ος Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου συνέντευξη Τύπου

Στοιχεία του 35ου Ορειβατικού Μαραθωνίου

Ο 35ος Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου αποτελεί αγώνα του ορεινού τρεξίματος μήκους 40 χιλιομέτρων. Διασχίζει ορεινή έκταση που έχει εκκίνηση και τερματισμό το ορειβατικό Καταφύγιο «Δημήτρης Μπουντόλας» το οποίο βρίσκεται στη θέση Σταυρός Ολύμπου. Τόπος διεξαγωγής του αγώνα τα ορεινά μονοπάτια που περικλείονται εντός του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, με συνολική υψομετρική ανάβαση και κατάβαση 2.800μ. περνώντας από τα 10 check point, που παρεμβάλλονται κατά μήκος της διαδρομής.

Η ιστορία του Ορειβατικού Μαραθωνίου έχει τις ρίζες της στο 1986, όπου ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, οραματίστηκε και υλοποίησε τον πρώτο ορειβατικό μαραθώνιο επί ελληνικού εδάφους, ο οποίος έμελλε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και εξάπλωσης του ορεινού τρεξίματος για πολλούς Έλληνες στις πάνω από 350 διοργανώσεις που υπάρχουν σήμερα στην ελληνική επικράτεια.

Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου

Το πρόγραμμα

Η φετινή διοργάνωση 35ου Ορειβατικού Μαραθωνίου, συμπίπτει με τον εορτασμό 95 χρόνων από την ίδρυση του Ε.Ο.Σ. Θεσσαλονίκης. Έχουν προγραμματιστεί αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις, μεταξύ αυτών 2 αγώνες (ένας 15 χλμ. και ένας 5χλμ.) κατάλληλα προετοιμασμένοι για παιδιά και οικογένειες. Όλα τα παραπάνω είναι αδύνατο να υλοποιηθούν χωρίς τη βοήθεια 150 και πλέον εθελοντών, οι οποίοι για ακόμη μια χρονιά αναμένεται να ξεπεράσουν τον εαυτό τους τόσο κατά την προετοιμασία του αγώνα όσο και κατά τη διεξαγωγή του.

– Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 11.00 πμ., θα γίνει μία ημερίδα με θέμα “Η επόμενη μέρα του Ορεινού Τρεξίματος στην Ελλάδα” με την υποστήριξη της Open Ways, εταιρείας εκδηλώσεων και ταξιδιωτικού γραφείου που φροντίζει και για τη φιλοξενία των αθλητών. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα διεξαχθούν οι αγώνες των 5 και 15 χλμ., οι οποίοι θα εκκινήσουν και θα τερματίσουν από το Ορειβατικό καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «Δημήτρης Μπουντόλας». Στις απονομές για τα 5 και 15 χλμ. θα γίνουν και οι τιμητικές βραβεύσεις σε αθλητές, προπονητές και πρόσωπα που έχουν προσφέρει στην ανάπτυξη του ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα όλες αυτές τις δεκαετίες.

– Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στις 07.00 πμ. θα δοθεί η εκκίνηση του 35ου Ορειβατικού Μαραθωνίου, που θα σκαρφαλώσει στη δεύτερη ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, στο Σκολιό, σε υψόμετρο 2.908 μ., χαρίζοντας απίστευτες εικόνες σε όλους τους δρομείς, οι οποίοι βιώνουν μία από τις καλύτερες εμπειρίες στην αγωνιστική τους καριέρα. Το μεσημέρι της Κυριακής η υποδοχή του πρώτου νικητή του αγώνα, και οι βραβεύσεις όλων των αθλητών και αθλητριών.

 

Διαβάστε ακόμα:

Δημοφιλη Αρθρα