Η Ειρήνη Μπαμπαρούτση, κλινική διαιτολόγος, αθλητική διατροφολόγος, διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και διατροφολόγος της Εθνικής Ομάδας Στίβου, δίνει συμβουλές για την τελευταία εβδομάδα του Αυθεντικού μαραθωνίου της Αθήνας.
«Πρέπει να έχετε δοκιμάσει και να έχετε δοκιμαστεί στο πρωινό που θα φάτε την Κυριακή.
Προτείνω μια μεγάλη ποσότητα ρυζιού σε συνδυασμό με λίγη πρωτεΐνη, ίσως γαλοπούλα σε συνδυασμό με λίγο μαύρο τσάι που βοηθάει το γαστρεντερικό και θα πρέπει να έχει καταναλωθεί τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από το ζέσταμα», σημείωσε η Ειρήνη Μπαμπαρούτση και συνέχισε:
«Πρέπει να έχετε βρει από πριν τους σταθμούς ανεφοδιασμού, και όλα τα σκευάσματα που θα καταναλώσετε να είναι δοκιμασμένα από πριν.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να ακούτε και να διαβάζετε το σώμα σας. Να μην παρασύρεστε! Μην κάνετε αλλαγές από αυτές που έχετε συνηθίσει στην προπόνηση».
Την ημέρα του αγώνα:
– Να έχετε δοκιμάσει και δοκιμαστεί στο πρωινό που θα φάτε
– Τρεις ώρες πριν από το ζέσταμα μια μεγάλη ποσότητα ρυζιού με λίγη γαλοπούλα και τσάι μαύρο είναι ένα ιδανικό πρωινό
– Λίγο πριν από τον αγώνα μπορείτε να φάτε λίγη μπανάνα ή να πάρετε κάποιο τζελάκι
– Να έχετε βρει από πριν τους σταθμούς του εφοδιασμού
– Ανά 40 λεπτά πρόσληψη τζελ
– Ηλεκτρολύτες κατά τη διάρκεια και κάθε 2 ώρες μαγνήσιο
– Ανάλογα με την κόπωση και τη θερμοκρασία ενυδάτωση κάθε 2,5 χιλιόμετρα
– Ακούτε το σώμα σας και μην παρασύρεστε