Ο 6ος αγώνας υπεραπόστασης «ΔΡΟΜΟΣ ΑΘΑΝΑΤΩΝ» 142χλμ., αφιερωμένος στον Έλληνα αρχιστράτηγο του 1821, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, και ο νέος Αγώνας Δρόμου «ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ» 80χλμ., “κέρδισαν” το στοίχημα με τις αμφιβολίες των τελευταίων ημερών λόγω των πρόσθετων μέτρων που αναμενόντουσαν, και ξεκινούν σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, από την πόλη της Τρίπολης, στο Άγαλμα Κολοκοτρώνη στην Πλατεία Άρεως, για τη μεγάλη διαδρομή ΤΡΙΠΟΛΗ – ΣΠΑΡΤΗ – ΜΥΣΤΡΑΣ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ.
• Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Χαρά Λειβαδίτη
Ο αγώνας υπεραπόστασης που αποτελεί μία σύνδεση των τεσσάρων αγαλμάτων των Ηρώων της Ελληνικής Ιστορίας και καλούνται να τα περάσουν οι αθλητές που συμμετέχουν, κινείται σε μία απαιτητική διαδρομή πάνω στο Όρος του Ταϋγέτου. Ειδικά η διαδρομή από την Τρίπολη στην Σπάρτη κινείται παράλληλα με την κορυφογραμμή του Ταϋγέτου και διαμέσου των χωριών που βρίσκονται στα βόρεια του όρους.
Στο 37ο χιλιόμετρο, στις πηγές του Ευρώτα είναι o πρώτος μεγάλος κεντρικός σταθμός (CP8) όπου οι δρομείς πρέπει να έχουν φτάσει εντός 5.30 ωρών από την έναρξη του αγώνα. Με τον φακό κεφαλής απαραίτητο από αυτό το σημείο και έπειτα, θα συνεχίσουν για να εισέλθουν στην καρδιά του Ταϋγέτου και να διασχίσουν τα πανέμορφα και γραφικά χωριά του.
Το εμβληματικό Άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα στην Σπάρτη θα είναι ο τερματισμός του Αγώνα Δρόμου 80χλμ. «ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ» και ο δεύτερος κεντρικός σταθμός (CP17) του αγώνα των 142 χιλιομέτρων. Η στελέχωση του συγκεκριμένου σταθμού γίνεται υπό την επίβλεψη των Σπαρτιατών Δρομέων, όπου οι υπερμαραθωνοδρόμοι θα πρέπει να φτάσουν εντός 12 ωρών, δηλαδή μέχρι τις 02:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 1/11/2020!
Στη συνέχεια οι δρομείς κινούνται με κατεύθυνση προς τον Μυστρά, την βυζαντινή καστροπολιτεία που ισορροπεί στον απόκρημνο λόφο του Ταΰγετου και αγναντεύει από ψηλά τον λακωνικό κάμπο. Στο 85ο περίπου χιλιόμετρο (CP18) στην πλατεία Μητροπόλεως του Μυστρά, οι δρομείς θα συναντήσουν το τρίτο άγαλμα της διαδρομής τους, αυτό του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.
Μετά τον Μυστρά ακολουθεί το δυσκολότερο κομμάτι του αγώνα, η ανάβαση του Ταϋγέτου όπου οι αποφασισμένοι υπερμαραθωνοδρόμοι θα πρέπει να ανέβουν κάθετα τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, με τελικό προορισμό τους την Καλαμάτα και το τελευταίο άγαλμα, του Γρηγόριου Δικαίου (Παπαφλέσσας) στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.
Στο τελευταίο μέρος της μεγάλης διαδρομής τους οι συμμετέχοντες δρομείς θα δοκιμαστούν μέσα στη νύχτα και θα ζήσουν μοναδικές εμπειρίες αντοχής και θέλησης. Η θέα της πόλης της Σπάρτης θα τους συνοδεύει μετά την παρατεταμένη ανηφόρα έως εκεί, την Τρύπη (CP20) και τον ιστορικό Καιάδα και μέσα από φουρκέτες του ασφάλτινου ορεινού δρόμου του Ταϋγέτου θα περάσουν μέσα από τις θρυλικές τρύπες που διέρχεται ο δρόμος κοντά στο 100ό χιλιόμετρο (CP22) για να κινηθούν προς την κορυφογραμμή και τον τελευταίο κεντρικό σταθμό (CP23) περίπου στο 107ο χλμ.
Από εκεί και πέρα αρχίζει η κατάβαση του βουνού προς τον τελικό προορισμό, την Καλαμάτα! Με τέσσερις ενδιάμεσους σταθμούς, που προσφέρουν όλα τα απαραίτητα για τη στήριξη των δρομέων, θα φτάσουν στο 136ο χλμ. της διαδρομής, όπου υπάρχει και ο τελευταίος σταθμός του αγώνα (CP28). Πλέον η Καλαμάτα γίνεται ορατή σχεδόν σε όλη την διάρκεια της διαδρομής, μέχρι τον λυτρωτικό τερματισμό στο κέντρο της Καλαμάτας και στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου στέκονται αγέρωχα τα αγάλματα των οπλαρχηγών του 1821, ανάμεσά τους και του Παπαφλέσσα. Μετά από 142 χιλιόμετρα επίπονου αλλά συνάμα πανέμορφου αγώνα, οι “Αθάνατοι” Δρομείς ολοκληρώνουν την υπερπροσπάθειά τους και θα λάβουν δικαιωματικά το βαρύτιμο μετάλλιο του Αγώνα!
Τη διοργάνωση (www.athanatoi.gr) σχεδιάζει και επιμελείται ο Παύλος Γορανίτης και ο Διεθνής Σύνδεσμος Αγώνων Υπεραπόστασης “ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ”, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Τριπόλεως, Δήμου Σπάρτης, Δήμου Καλαμάτας και τη συμμετοχή του Σπαρτιατικού Γυμναστικού Συλλόγου, του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας και των Σπαρτιατών Δρομέων.